Sunday, 3 November 2019

2019 Kembara Bumi Ambiya Didi_Part 2

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Jika nak baca dari mula , boleh baca dari sini, Part 0..
Ini adalah sambungan dari Part 1

Alhamdulillah syukur, Allah beri kesempatan masa, idea, dan tenaga untuk sambung kisah perjalanan ke Palestin.

Gua Ashabul Kahfi, kisah benar manusia yang merentasi masa.

Sambung cerita hari Selasa, 28 Mei 2019 bersamaan 22 Ramadan 1440. Kami selamat mendarat di Queen Alia International Airport.

Turun dari flight, lebih kurang pukul 12:50 p.m. waktu Jordan. Ada staff ALCC dari Jordan yang dah tunggu kami. Pukul 2.05 petang, dengan sebuah bas yang selesa, kami dibawa menziarah tapak Ashabul Kahfi.

Nama tempat terletaknya gua Ashabul Kahfi itu ialah Abu Alanda, juga dikenali dengan Ar-Raqim. Tak jauh dari bandar Amman. Tapak ni ada di kawasan berbukit. Bersebelahan dengan gua, ada sebuah masjid. Tinggi masjidnya (ada anak tangga kena naik)

Tiada bayaran dikenakan. Tapi, pintu gua memang sentiasa berkunci. Kehadiran kami memang ditunggu, jadi sampai masa penjaga kunci pun datang dan bukakan pintu gua untuk kami.

Yang pasti, waktu kami di sana cuacanya memang panas lit litttt, hehehe. Tambahan pula kami berpuasa masa tu.

Cerita Ashabul Kahfi, rasanya tidak asing lagi untuk kita semua, kan? Sebenarnya, ada khilaf tentang di mana terletaknya lokasi gua Ashabul Kahfi ni. Ada pendapat yang kata gua itu ada di Jordan, Turki, Syria, dan Iraq. Katanya di China pun ada.

Menurut ahli sejarah dan pengkaji, gua yang terdapat di Jordan inilah yang paling menepati penceritaan dalam Al Qur'an, berdasarkan ayat ke 17 dalam surah ni.

Tapi, seperti yang dinyatakan dalam Al Qur'an, lokasi gua tu tak penting. Yang penting pengajaran yang boleh diambil daripada kisah pemuda-pemuda beriman yang melarikan diri dari raja yang zolim, iaitu Raja Decius. Pemuda-pemuda ini Allah tidurkan di dalam gua tersebut selama 309 tahun.
Nak ikutkan, bilangan sebenar pemuda dalm kumpulan ni pun, tiada bukti bilangan tertentu.

Cerita ni macam cerita time traveller kan? Tapi ianya bukan satu fiksyen. Ia kisah benar, yang Allah rakam kan dalam Al Qur'an. Apa sekali pun, kita sebagai orang Islam yang beriman pada Allah dan rasul nya, percaya bahawa kisah Ashabul Kahfi ni adalah salah satu dari tanda kekuasaan Allah Al Aziz, Al Jabbar, Al Mutakabbir.

So ini antara gambar di dalam dan di luar gua.


Pintu depan gua, dan di kiri kanan tu ialah pohon zaitun

Tour guide berbangsa Jordan dan memakai kad staff ALCC 




Kemudian, kami dibawa masuk ke dalam masjid untuk solat jamak zuhur dan asar.

Masa  di sini, aku dapat tau aku datang uzur.

Agak tergesa gesa juga kami bergambar di sini hehe. Berapa kali tour guide tu panggil kami suruh cepat. 3.36 petang, kami naik bas semula.

Ini lah gambar yang kami ambil dalam keadaan tergesa-gesa. Nak ikut kan tour guide tadi, memang dia tak singgah dkt batu bertulisan ni. Kebetulan kami dua tiga orang ni nampak, so memang ber das das la shooting di sini hehehe. Bagi sesetengah orang, bergambar di papan tanda pun jadi satu kemestian tau. 

Kemudiannya, kami dibawa ke sebuah pusat membeli belah produk produk Jordan. Macam shopping complex la, tapi setingkat je. Namanya Dead Sea Products. Masa ni dah puku 4.30 petang. Antara barang-barang yang ada ialah kosmetik yang dibuat dari mineral garam laut mati, dan standard souvenir lain macam t-shirt, keychain, fridge magnet, dan banyak lagi. Untuk pertama kalinya, aku tak ada rasa nak beli keychain dan fridge magnet bila pegi negara orang. Selalunya, itu adalah antara benda wajib aku beli. Entah lah ek. Hehe. Dekat sini juga, ada toilet yang selesa untuk digunakan.

Aku tak ada snap gambar di dalam kedai. Aku pun tak tau kenapa, hahaha. 

Ohye, di sini aku cuma beli krim sunblock yang ada unsur mineral laut mati, hehe. Beli kongsi dengan roomate, Kak Haizum. Sebab beli 2 dapat diskaun. Kenapa sunblock? Sebab sunblock memang insha Allah akan digunakan.


Semoga habis digunakan dan bermanfaat. Haha. Aku ni gedik juga suka membeli lepas tu tak pakai.. Tapi pemakaian sunscreen is very important ya sebenar nya.. 

Okay, entri ni aku tamatkan di sini, inshaAllah next entri tentang kami merentas border Jordan-Palestin.

Boleh tekan sini , untuk kisah seterusnya iaitu Part 3 (belum settle kan gambar, cerita dah taip, hehe)

Daaa. Assalamualaikum. Aku tutup dengan gambar berangan ni.. Thanks for reading ya.





Tuesday, 29 October 2019

New Zealand ETA

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat sejahtera..
.
Hai.
.
Kali ni aku nak kongsikan pengalaman mohon ETA ke New Zealand.
.
Bermula 1 Oktober 2019, rakyat Malaysia yang nak melawat ataupun transit di New Zealand perlu mohon ETA terlebih dahulu. Bukan sekadar mohon. Kena lulus. Bukan sekadar lulus. Sebab walaupun dah lulus, final decision ialah nanti masa kita dah mendarat di bumi kiwi sana.. Dan berdepan dengan immigration officer di sana.
.
Tapi bila ETA dah lulus tu kira dah 80% lega la. Macam sebelah kaki dah jejak New Zealand.. Gittew.
.
Keperluan sebelum apply:
Passport yang valid dan tempoh tamatnya tak kurang dari 6 bulan.
Kad kredit yang boleh digunakan. Boleh juga guna kad debit katanya. Aku guna kad kredit.
Emel yang sah. Jangan guna emel yang kau dah lupa password nya.. Aduhhh. Kabuurr.
Smartphone yang ada fungsi kamera dan talian internet. (kalau nak apply guna apps)

So, ada 2 cara.

Pertama melalui laman web immigration new zealand. Boleh tekan sini.
Get ready siap siap maklumat ni: Nombor passport, tarikh luput passport, nama keluarga, nama penuh sendiri, tarikh lahir, negara kelahiran, nombor IC & alamat emel. Make sure details ni sama exactly seperti yang ada dalam passport.




Kedua, melalui apps yang boleh di download dari Playstore.
Aku apply guna apps. Nanti apps akan minta kita scan muka surat yang ada gambar dan details kita. Dari situ, semua maklumat kita akan di auto filled by apps. Kira senang la, tak payah  nak isi details dah.


Apply melalui apps ni, kita kena ambil gambar dan upload dalam apps tu (ala ala selfie). So yang muslimah please get ready with tudung. Boleh ambil banyak kali, sampai kelihatan jelita dan hemsems mengikut ukuran di sendiri. Haha.

Kalau melalui laman web, tak ada prosedur upload gambar.

Aku kena cas sebanyak NZD44. Ikut rate masa tu bersamaan dengan RM121.17

Aku apply waktu malam, dan dapat emel kelulusan esoknya pukul 5.14 am.

Menurut member yang apply waktu siang, lepas lebih kurang 5 minit apply dah dapat jawapannya melalui emel.

Aku sarankan mereka yang membaca post ni dan memang berhajat untuk apply, cuba masuk dulu laman web tersebut.. Ataupun download dulu apps tu. Boleh cuba cuba. Tak semestinya cuba tu maksudnya terus apply. Senarai yang aku bagi kat atas tu, make sure ada.

Sekian, selamat mencuba. InshaAllah saya doa kan semua pun berjaya.

Saturday, 21 September 2019

2019 Kembara Bumi Anbiya Didi_Part 1

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh..

Sambungan dari intro.

Alhamdulillah 27 Mei 2019 tiba jua. Tarikh aku berangkat menyelusuri perjalanan yang jauh ke Abu Dhabi, Jordan, dan seterusnya ke Jerusalem.

Sebelum tu, pada 18 Mei aku turun ke Shah Alam untuk menghadiri 1 taklimat keberangkatan ke Palestin. Asalnya macam berbelah bagi sama ada nak pergi atau tak. Alhamdulillah Tuhan gerakkan hati nak pergi dan ilhamkan cara dan juga kemudahan. Pergi naik bas je, turun di Shah Alam. Kemudian grab, dan sampai di seksyen 17. Check in 1 malam di sebuah Hotel bajet di sana. Keesokan harinya, awal awal pagi aku usung backpack dan jalan kaki ke bangunan yang menempatkan ALCC.. Hihi, ye jalan kaki je. Nak naik grab macam dekat sangat. Sebenarnya penat juga berjalan kaki.. Tapi boleh je sebenarnya. Consider exercise. Aku ni lemak sangat selama ni sebab ada kereta kan. Sesekali feeling feeling macam berjalan kat oversea di negara sendiri ye. Sebab bila di luar negara setakat jarak macam tu memang jalan kaki je lah jawabnya.

Ada juga terselit gambar aku di hari taklimat keberangkatan. Masa ni aku dok depannn sekali. Aku memang skema, hahaha. Memang jenis suka duduk depan especially kalau aku sorang. 

Okay melalut sudah. So, 9:00 pagi hari Isnin 27 Mei tu aku gerak naik bas ke KLIA. Pukul 1.14 pm dah berada di KLIA. Straight pergi surau, settle kan jamak Zuhur dan Asar.

Masa ni aku tak kenal lagi ahli kumpulan rombongan, except 2,3 orang yang aku kenal masa taklimat keberangkatan sebelum ni. Dah dapat info, lepas solat dan rehat aku gerak ke kaunter J9 untuk check in barang. Selesai semua urusan check in, pelan pelan berkenalan dengan ahli rombongan UK99.

Orang pertama yang begitu ramah bersembang dengan aku ialah Kak Jun, dari KL. Dia pun solo macam aku. Solo travel, and solo in life, gituh.. Hehe. Disebabkan kami ada persamaan iaitu sama-sama mengajar, jadi perbualan pun makin rancak. Kami duduk melepak dekat ruang rehat di laluan nak ke surau di Anjung Tinjau.

5.30 pm, kami berkumpul semula. Masa ni lah diberi 1 taklimat akhir. Dapat goodies bag dari ALCC. Kurma dan roti kalau tak silap aku.

6.45 pm kami boarding. Kami naik flight Emirates Airlines, transit Di Abu Dhabi. Sebelum masuk aircraft, ada staff edarkan pack kecil kurma. Yang non muslim pun dapat juga. Pukul 7.20 pm, kami berbuka dalam flight. Agak lewat terbangnya, pukul 8.30 pm. Tak tau kenapa. Bersabar je lah dengan perut yang berkeroncong, dalam 9.30 pm baru dapat makanan.

Alhamdulillah perjalanan lancar, kami sampai di Abu Dhabi tengah malam waktu tempatan.

Beza waktu Abu Dhabi dan Malaysia ialah 3 jam. Malaysia cepat 3 jam.

Masa di Abu Dhabi Airport ni ala ala acara amazing race juga. Flight kami ke Amman Jordan ialah 10:55 am waktu Abu Dhabi. So kami ni diberi hotel dan kupon makanan untuk sahur. Pengalaman amazing race ni merujuk pada situasi kelam kabut kami mencari hotel, dan kekalutan membahagikan kami peserta ke hotel hotel. Mungkin itu pun pengalaman pertama untuk mutawif kami. Kesian juga dia, memimpin kami ni.

Airport Abu Dhabi besar. Dan bukan ada satu dua hotel je. Boleh tahan la jauhnya berjalan malam tu.. Ke sana dan ke mari. Walaupun asalnya kami turun flight tengah malam. Settle kan begitu begini, jalan sana sini, masa pun berjalan. Dalam pukul 4 pagi mcm tu dah masuk subuh. Means kami juga kena rushing untuk check in, solat maghrib isyak, bersahur, dan solat subuh.

Aku ni membayangkan hotel like normal hotel, hehe. Rupanya hotel nya cuma bilik yang ada katil semata-mata. Aku siap bawak baju nak salin okay. Haha. Rupanya, hotel tu, toilet pun tak ada. So kami memang guna public toilet je lah.

Alhamdulillah ala kulli hal. Semuanya berjalan lancar. Kami jumpa surau yang selesa dekat dengan food court. Toilet yang best pun ada di situ.


Kenangan kami sahur bersama di Airport Abu Dhabi. Sahur 22 Ramadan. Aku makan nasi beriani kalau tak silap. Depan aku ialah roomate aku di hotel, Kak Haizum. Yang pakai spek tu Reen. Depan Reen ialah Kak Ku. Kami semua ialah solo traveller. ALCC yang temukan kami sebagai roomate. 

28 Mei, Selasa, lebih kurang jam 9.55 am kami boarding, dan terbang pada 10:55 am. Perjalanan dari Abu Dhabi ke Amman Jordan ambil masa dalam 3 jam. 12:50 pm, kami selamat mendarat di Queen Alia International Airport, Amman, Jordan.

Beza waktu Jordan dan Malaysia ialah 5 jam. Begitu juga dengan palestin. Malaysia cepat 5 jam.

Begitulah cerita hari pertama dan kedua dalam rombongan ni. Hari kedua tu tak habis lagi tu. Aku tamatkan dulu sebab dah panjang sangat entri ni.

Seperti biasa, entri aku memang panjang sebab aku memang sejenis suka merapu. Ini pun kebetulan aku memang mencatat perjalanan hari pertama dan kedua punya perjalanan. Sebab tu jadi panjang.. Hahaha.

Okay InshaAllah bersambung kemudian di entri Part 2.

Saturday, 27 July 2019

Hiasan kelas dan bahan untuk guru Sempena Bulan Kemerdekaan 2019

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.

Aku perasan, post lama aku berkenaan bahan hiasan kelas sempena bulan kemerdekaan, adalah antara yang selalu dicari.

Post ini.  (<=== Tekan)

Bersempena dengan itu, aku up semula satu post baru berkenaan bahan bahan yang boleh diguna pakai, untuk guru. Kat sini, aku compile kan semua yang mungkin berkaitan dan kita gunakan.

Disclaimer: Semua bahan ini adalah bukan milik asal penulis blog. Ia adalah perkongsian dari pelbagai individu dan syarikat, yang bermurah hati untuk berkongsi. Semua bahan di ambil dari pelbagai group Telegram.

Bahan-bahan ni bukan original dari aku. Aku dapat dari pelbagai sumber, terutamanya dari group² Telegram. Terima kasih kepada cikgu cikgu Malaysia yang sangat lah rajin dan bermurah hati berkongsi bahan. Aku kredit kan sekali nama orang yang share, di sini. Kalau tak ada nama tu maknanya aku tak tau nama orang yang share..

Sekiranya ada tuan empunya bahan yang terjumpa semula bahan nya di sini, aku ucapkan terima kasih daun keladi sekali lagi ya.. Semoga Allah memudahkan urusan kalian, Amin..


Bahan Menghias / Tampal Tampal / Gantung Gantung:
======================================
Bahan menghias dari Cikgu Diana Ahmad
Bahan ni bahan 2018, tapi cikgu cikgu boleh guna kan kreativiti sendiri untuk ubah suai kan. Nope, I dont have the edited not editable version, cikgu, hehehe. Aku tak rajin.. huhuhu.

Bahan menghias - Tokoh tokoh kemerdekaan


Bahan Mewarna (bukan bahan terkini 2019, mohon di edit ikut kebijaksaan sendiri...)
=================================================================

















  

Topeng:
======




Kertas Kerja

Okay, setakat ini itu saja yang aku jumpa..
Mana yang perlu di edit, mohon edit sendiri. Jangan request benda yang tak ada ya.. Aku share apa yang aku ada sahaja. Itu pun cuma sharing, memanjangkan sedekah jariah cikgu lain. Aku sendiri pun pemalash lipash nak buat bahan dan hias-hias ni, huhuhu.

Till then, assalamualaikum.