Thursday, 21 June 2018

Sharing your inner thought

Assalamualaikum..

Pernah tak.. Dalam hidup ni.. Korang tiba-tiba boleh bercerita sesuatu yang personal dengan someone yang baru dikenali. Senang cerita, stranger la. Tak tau nama penuh.. Tak tau muka dia macam mana.. Tak kenal dia langsung, luar atau dalam. (Huhhu tiba tiba rasa kau dah kenapa Didi nak tau dalaman orang lain kan; penyibuk)

Tak pun, orang tu korang baru je kenal beberapa hari. Mungkin cuma tahu serba ringkas tentang dia. But still, baru kenal beberapa hari kan. Tapi entah macam mana boleh bercerita dan berkongsi sesuatu yang personal.

Sedangkan.. Di sekeliling kita.. ada rakan sekerja yang kita dah kenal bertahun-tahun. Atau mungkin juga ahli keluarga sendiri yang tinggal sebumbung dengan kita seusia umur kita hidup. 
Tapi, somehow, mulut kita macam berat nak berkongsi tentang sesuatu perkara.

Apa? Tak pernah? Hahahaha bagus! Manusia memang diciptakan Tuhan bervariasi supaya hidup ni berwarna warni.

Yang tak pernah, sila keluar baris dan bertebaran ke tempat lain please. Yang berfikiran sama macam aku je stay dalam barisan okay. 

Ye, aku tergolong dalam spesis macam ni. Sekejap tadi, aku baru bersembang dengan sorang stranger yang aku kenal dari FB. Topik kami asalnya travel. Dipendekkan cerita, kami saling bertukar info tentang travel. Tapi entah macam mana boleh termelalut cakap pasal benda personal. Smooth je perbualan tadi. Kami boleh saling menunggu reply dari dua-dua pihak, dan berbalas pendapat/cerita.

Huhu let me tell you. Aku ini orangnya sangat susah nak buka mulut dan bercerita kisah umur ku yang dah lanjut tak kawin-kawin, pasal pengalaman aku, dan juga pasal pendapat peribadi aku. Aku tak tau kenapa dan macam mana, yang pasti sistem otak aku dah train diri aku supaya pasang perisai dengan baik. Aku bukan mudah-mudah nak buka mulut macam tu je. 

Jadi, kalau orang yang tau 'cerita dalaman' aku ni, consider yourself as a lucky person sebab anda boleh tau. Pastinya, cerita itu keluar dari mulut aku juga. Sebab, sistem otak aku juga akan scan individu mana yang aku rasa aku nak kongsi. Bukan semata-mata atas dasar kepercayaan je ye. Kalau nak ikutkan percaya, aku percaya pada parents aku. Tapi, aku tak boleh nak berkongsi cerita-cerita personal macam kat atas tu. Kenapa? Entah aku tak tau. Ini semua seperti misteri yang tak dapat dirungkaikan.

Aku bercerita juga, bukan simpan semuanya dalam hati. Tapi itulah, aku memilih pendengarnya. Disebabkan perkara ni jarang berlaku, dan tiba-tiba sekejap tadi aku terjumpa dengan insan bertuah terpilih itu, aku terkesima sekejap. Lalu boleh pula aku jadikan satu entri.

Heheheh amboi macam lah cerita kau tu ekslusif sangat kan; insan bertuah la, insan terpilih lah.. macam bagus je kihkihkih. Bagi chance la ye, sesekali aku nak up entri macam ni. 

Okay sebagai penutup entri ni aku share satu gambar yang aku suka dari folder Goreme, Turkey aku.. Pemandangan menjelang sunset berhadapan dengan Rose Valley, Goreme. Aku suka sangat Goreme ni. Perasaannya masa ada dekat Goreme ni, rasa syahdu. Sebab Goreme sebuah bandar yang bertenang, dengan muka bumi yang cantik. Macam dekat planet lain pun ada.


Tuesday, 19 June 2018

2017 Turki Trip_Part 1

Assalamualaikum and hi~

Turki adalah satu destinasi dalam wishlist aku. Tapi bukan sama level dengan Korea, Jepun, atau NZ. Maksud aku, nak pergi melawat Jepun, Korea & NZ adalah memang pengaruh drama dan filem untuk aku (kes tengok tempat-tempat best dalam drama/filem tu la). Minat tu tersimpul rapi, lama dalam sanubari gitu, cewah. Turki ni lebih kepada ikut-ikutan. Dengar orang lain pergi Turki, then rasa nak pergi juga.

Back in 2016 kalau tak silap, my ex-travel mate, Jula (Mazura) pernah ajak ikut dia pergi Turki. Masa tu aku tak berapa ada keinginan nak ke Turki. Macam teringin, tapi tak ada kesungguhan. Sebab aku jarang mencari info pasal Turki, jadi aku tak berapa tahu pasal negara dua benua ni.

Balik dari Jepun pada Disember 2016, baru lah datang perasaan teringin nak ke sana. Mac 2017, aku pergi menunaikan umrah. Masa dalam flight tu, aku tengok peta, Turki dan Saudi dah tak berapa jauh. Rasa macam bestnya lahaiii kalau boleh ke Turki juga. So, balik umrah tu lah aku bersungguh plan trip ke Turki. Bila makin digali infonya, aku makin jatuh hati.

Tapi, sebenarnya kan.. masa tu aku lebih berkobar nak ke Bosnia. Kemudian, bila aku study-study pasal trip Turki, tau pula Bosnia dah tak jauh dari Turki.. dan banyak juga destinasi yang meruntun hati. So the rest is history.

Ohye, untuk trip ni, aku masuk Turki dulu, lepas tu pergi Bosnia, dan balik semula ke Turki, sebelum balik Malaysia.

Planning mula bulan Mac. Bulan Jun aku beli tiket. Pergi hujung November. Balik bulan Disember. The longest trip I have ever experienced.

Aku fly dengan Turkish Airlines lepas lama berfikir, dan consider beberapa perkara. At first, I wanted to fly with Saudi Airlines. Akhirnya, tukar kepada Turkish Airlines. Sebab utama ialah aku tak nak transit. Kos tiket ialah RM 3298.16. Tarikh berlepas ke Turki ialah 29 November 2017, Rabu, 11.55 malam. Ini kali kedua pengalaman naik premium airlines, lepas mencuba masa pergi umrah. Boleh lah aku katakan, sebenarnya aku jatuh hati dengan premium airlines sebab sebelum ni aku adalah pengguna AirAsia. Senang weh dah tak payah nak add itu add ini. Tapi harga nya pun lebih la kan huhu.

Petang 29 November tu aku gerak ke KLIA. Aku suka aturan waktu macam ni. Aku boleh gerak naik bas dari Batu Pahat waktu tengahari, sampai KLIA petang. Dan flight pula tengah malam. Tak perlu nak check in hotel macam selalu.

Aku ingat, berdebar juga sebab itu pertama kali aku fly sorang, long-haul flight, dari KLIA. Tapi ok je sebenarnya hehe. Disebabkan sorang, maka aku tak berapa hu-ha sangat lah. Cool je hehe. Awal aku check in luggage. Lepas tu melepak dekat McD sorang-sorang. Awal juga masuk ke Balai Berlepas, sebab memang nak bertenang-tenang, tak nak kalut-kalut. Aku ni kalau jalan tergopoh gapah dan laju-laju kadang tu boleh menyebabkan simpul biawak okay, dekat area betis... Sabo je la huhu.

Masa menunggu flight aku perasan ramai juga orang Turki yang naik flight yang sama. Means diorang ramai juga masuk ke Malaysia. Entah melancong atau bekerja ya. Kahkahkah deep thinking sangat kau ni Didi.. Selain tu ramai juga jemaah umrah.. Aku cam, dah diorang pakai tag dan bawa beg umrah syarikat, kan hehe.

Dalam flight aku duduk dengan 2 aunties. Sorang tu ex-lecturer IPG. Sorang lagi aku tak pasti. Diorang ni satu group nak ke Balkan Countries, dan transit dekat Istanbul. Terkejut aunties tu bila dengar aku ni travel sensorang ke Turki, hehehe.

Disebabkan pengalaman travel solo selama beberapa kali juga, aku jadi lebih open dan tak kisah bila bercampur dengan orang. Malam tu, lepas puas tidur, tengok movie (tak berani nak tengok movie sangat.. takut tak boleh tidur.. aku nak tidur weyh huhu), dan duduk.. aku bangun juga untuk jalan-jalan, meregangkan kaki. Lepas tu berdiri dekat tepi galley (aircraft's kitchen) sambil stretching manja-manja, kihkih. Then ada beberapa orang pakcik dan makcik (group nak pegi Balkan tadi) join sekali dan melepak berdiri, sambil bercerita.. Aku banyak mendengar dan senyum-senyum je hehe.

Jauhnya KL ke Istanbul, seperti yang tertera dekat skrin dekat depan seat aku ialah 8732 kilometer. Perjalanannya pula selama 10 jam 11 minit.

Overall perjalanan pergi, baik-baik saja. Aku dapat aisle seat yang aku idamkan. (Its a long haul flight, malam pulak tu.. leceh weh kalau duduk tepi tingkap.. especially bila nak ke tandas). Seat selesa untuk orang yang berpunggung besar, kihkih. Makanan pun sedap.. haha tapi aku memang jenis berselera makan..(2 kali serve makanan kot kalau tak silap). Dapat some goodies dalam flight (toilet slippers, socks, toothbrush, toothpaste, lip balm, penyumbat telinga).. Biasa je kot untuk orang yang selalu naik premium flight. Tapi untuk aku memang jakun dan happy habis dah, hehehe.

Selamat mendarat di Istanbul Airport pada jam 5.42 pagi waktu Turki. Gelap lagi di luar, opkos.


Usai urusan imigresen dan luggage pick up, aku mencari surau. The thing is, surau dekat arrival level kecil comel je. Toilet pulak dalam 50 meter jauhnya dari surau. Ye, takde tempat amik wuduk khas dalam toilet. So amik wuduk dekat sinki je. Nasiblah di Turki tak kisah pasal lantai basah. Diorang pun faham, keadaan bila ambil wuduk.
Dengan pakai kasutnya. Dengan luggage dan backpack nya. Hahaha yang pernah travel solo boleh bayangkan keadaan ni kan. Serabut memang serabut, tapi tenang-tenang ajaa.. Awal lagi ni kalau nak stress.

Usai solat subuh, aku perlahan-lahan gerak mencari simcard. Aku perlukan internet untuk bergerak secara solo. Tak boleh tak ada. It's a must.

Okay lah cerita hari pertama di Turki insyaAllah aku sambung di entri seterusnya. Semoga istiqamah dan tak malas lah ye, hehe.


Travel highlights and tips:
===================
Airport Istanbul, as of tarikh aku berada di sana, tak ada free wifi. Ada yang kata dekat departure level, dekat starbuck ada wifi free. Aku malas nak fikir so beli aja simcard. Lagipun aku lama juga stay di sana. Dan internet connection is crucial for solo traveler like me.

Nak selesa solat, pergi level departure. Dekat situ suraunya lebih best, ala-ala surau di Malaysia. Dalam surau ada tempat solat, tempat letak kasut, luas pun luas, ada slippers untuk amik wuduk..

Bersedia dengan Istanbul Havalimani (Havalimani=airport) punya sistem keselamatan sekuriti.. Nak masuk airport kena lalu pemeriksaan okay. Kena scan badan, scan beg. Nanti dekat dalam masa nak masuk Departure Hall kena lalu security check lagi, hehe.



Selamat Hari Raya Aidilfitri 1439 H

Assalamualaikum warahmatullah..

Weehuuu lamanya aku tak update blog ni.
Jangan kau tanya kenapa, kekekeke.

Bersempena dengan syawal yang masuk hari ke lima hari ni, aku nak ucapkan

Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir dan batin, untuk pengunjung yang tersesat masuk ke blog aku ni, hehe.


Sebagai kenangan aku sendiri, gambar-gambar masa hari raya pertama.






Can you spot which one is the blog owner? 

With the new addition, those 2 little people, our Hari Raya is surely merrier.

Ok, tutup cerita raya family. Insya Allah to be continued with cerita raya sekolah pula hehe.

TRAVEL
=======
Aku harap sangat dapat up post pasal previous trips.. untuk kenangan diri sendiri sebenarnya. Dah makin berusia, I tend to forget things. Tapi itulah, masa begitu mencemburui. Ditambah pula dengan penyakit malas, apa pun tak jadi kan huhu.

Aku masih berhutang cerita
2012 - Korea
2014 - Korea, Vietnam
2015 - Jepun, Melbourne, OZ & North Island, NZ.
2016 - Trip to Japan (Takayama, Kanazawa, Osaka, Kobe)
2017 - Umrah, Turki & Bosnia
2018 - Aceh

Hmmm yang mana patut aku up dulu.
Masalahnya...
Ingat lagi keww ?

Okay, daaa. Aku nak sambung tengok Miss Hamurabi. Setelah berbulan-bulan tak tengok kdrama, aku lalu nak tengok drama ni je. Ye, aku dalam withdrawal phase kot terhadap entertainment ini semua. It comes naturally, as my age is increasing huhu.





Thursday, 8 June 2017

2016 Winter Solo Trip - Takayama Day 2; Shirakawago Part 1

Assalamualaikum.

Bersambung kembali cerita trip solo aku di Takayama. Baca cerita hari sebelumnya di sini.

Setelah berfikir berpuluh kali, akhirnya inilah keputusan aku tentang trip ke Shirakawago.
Pegi sendiri. Tak nak follow mana-mana tour.
Naik bas, tiket beli siap-siap dari Malaysia.
Harga tiket bas sehala ialah 2470 Yen. So pegi balik dah jadi 4940 Yen.

Tiket ni aku beli kat sini. Memang kena beli 2 kali sebab 2 perjalanan kan, pergi dan balik.
Kalau nak beli tiket ataupun check tiket yang korang beli dari laman web ni, make sure masuk laman web ni di siang hari. Biasa tengah malam sampai subuh website ni ditutup/under maintenance. Transaksi pakai kredit kad ye.

Sebenarnya, ada option lain. Aku juga boleh follow English Tour yang disediakan oleh J-Hoppers. Aku layak dapat 500 Yen diskaun sebab aku tinggal dekat hostel diorang. Harga untuk half day tour kalau ikut J-Hoppers ialah 4400 Yen round trip. Tu belum tolak diskaun 500 Yen. Maklumat lanjut pasal tour syarikat ni korang boleh baca kat sini.

Perjalanan pergi, aku amik bas pertama pukul 7.50 a.m. Semangat tak? Hahahaha.
Baliknya aku amik bas pukul 2.35 p.m.    
Seperti biasa, tiket print siap-siap dari Malaysia. Print sesiap 2 copies. On top of that, simpan juga tiket tu dalam phone. Aku memang complicated dan paranoid begini. Lagipun, aku sorang-sorang kan.

Seawal 7.30 pagi aku dah duduk dalam stesen bas ni.




Perjalanan adalah selama 50 minit sehala.

Dan aku spend masa kat kampung shirakawago ni lebih kurang 6 jam ye. Hahahaha. Lama tak? Apa je aku buat lama-lama dekat situ?

Sebab aku paham diri aku macam mana lah, aku amik keputusan ni. Ye, aku jenis membelek kalau aku dah suka. Segenap pelusuk kampung ni kot aku terjah. Penat jalan laju-laju, aku jalan slow-slow. Nak bergambar elok-elok saja dah satu hal. Ni jenis amik gambar sampai rasa puas hati (walaupun takde la cantik mana hasil petikan lensa aku, wakakaka).  Selagi tak ok, aku takkan berganjak.

Asalnya kan, masa pergi tu, aku jumpa semula dengan awek Thai yang naik bas sama-sama dengan aku dalam perjalanan Kyoto ke Takayama tu. Awal-awal tu, kami jalan sama-sama berempat (ada sorang lelaki Thai pun join sekali). Seronok juga jalan berkawan-kawan lagi-lagi masa nak cari bas nak ke Shiroyama view point kat atas bukit nun. Tapi lepas tu aku mula rasa rimas sebab macam terikat. Aku dah kata aku ni jenis membelek. So aku lambat nun jauh di belakang, sibuk memotografi entahapahapa. While those Siamese nun jauh dekat depan, bak keretapi ekspres rakyat, sambil tertoleh-toleh mencari aku dekat belakang. Sampai 1 masa, aku menggunakan teknik menghilangkan diri dan akhirnya aku bebas, hehe. Lagipun, budak-budak tu plan nak cari tempat untuk makan sarapan. Apa ajelah makanan yang ada untuk aku kat situ, ye tak? Aku dah siap-siap bawak biskut dan onigiri dalam beg sebenarnya. Sebab dah tau dari awal susah nak cari halal food kat situ. Akhirnya kan, aku tak sentuh langsung bekalan makanan yang aku bawak, dek kerana terlalu excited explore kampung tu.

Tiada bayaran dikenakan untuk masuk kampung ni. Melainkan korang berniat nak masuk open air museum ataupun mana-mana temple / museum.. ada lah bayaran dan tiket masuk. Tapi itu pun optional kan.

Sampai! Cuaca suram. Tapi hatiku berbunga riang.



Biasanya, sampai je orang akan terus cari Shiroyama lookout view untuk tengok pemandangan keseluruhan kampung dari atas bukit.

Yang nak naik ke atas guna bas boleh tunggu dekat sini.
Tempat menunggu bas ni tak jauh dari stesen bas aku diturunkan tadi...

Aku masa ni tertanya-tanya jugak, mana bus stop nya? Sebab tak nampak signboard mesra alam. Kena ringan-ringankan mulut lah bertanya tourist lain. Biasanya tourist yang baru sampai sini akan terpusing-pusing mencari tempat menunggu bas ni.. hehe.

Aku dah tak ingat berapa yen tambang naik mini bas ni. Sorry.. Tapi tak sampai la 1000 yen. Option lain ialah hiking untuk naik ke tempat tu. Ada laluan nya. Aku difahamkan laluan hiking tu akan ditutup kalau salji tebal atau cuaca buruk. Harusss...

View from Shiroyama Lookout point.
Kalau masa autumn dan summer mesti cantik ni.. Masa winter ni pun cantik jugak..

Awek siam itu..

Ni camera woman yang buat bisnes amik gambar (photo express) kat atas ni. Boleh je kalau tak nak beli lepas dia amik dan cuci gambar.. tiada paksaan..Kalau tak nak terlibat terus pun boleh. Cakap ajelah sorry, no thank you =)
Aku terjebak juga membeli hehehehe. Kenangan weh. Belum tau dapat sampai lagi ke tidak..

Adalah dalam setengah jam kami melepak kat atas tu. Agak-agak dah puas hati, kami patah balik dekat tempat menunggu bas mini tadi.

Seterusnya ialah aktiviti explore kawasan kampung ni.
Rumah-rumah di sepanjang jalan utama ialah rumah berpenghuni. Kena senyap dan jangan kepoh sangat, untuk menghormati kawasan kejiranan dorang. Aku ni nak bergambar pun segan-segan. Amik gambar tu okay lagi. Kang buat nya tengah aku berposing tepi pintu/tingkap, tiba-tiba owner buka pintu, kan ke bakal mencetuskan suasana awkward. Dah la dengan tripod bagai huhu. Nak suruh orang amik kan gambar, emm..





Setelah aku memisahkan diri dari  warga Thai tadi, aku jumpa suspension bridge ni. Ye, memang jambatan ini yang aku cari.
Suspension bridge yang merentangi Shokawa River. Seberang sana ialah pintu masuk utama.

Nak tunggu jambatan ni kosong memang idok le. Kalau nampak tourist berjalan dalam group lepas tu ada leader bawa bendera kecil dekat depan sekali, besar kemungkinan itu pelancong dari prc. Nasihat aku, pepandai la adjust bila nak bergambar ye hehe. 

Tak berapa nak ada air.. Aku duduk melepak sekejap kat sini menikmati pemandangan sebelum hari tiba-tiba gerimis. Dah jangan cari pasal nak berhujan, baru hari kedua kat sini.. kesihatan kena jaga! Sebenarnya view dekat sini sangat ohsem.. especially kalau air sungai tu banyak.. aku tengok gambar orang lain waktu summer, autumn atau spring especially.. cantik sesangat!

Ohye, melintasi jambatan ni, akan sampai ke pintu masuk utama kampung Shirakawago ni sebenarnya. Aku ni masuk ikut jalan belakang, sebab bas yang aku naik tu bas ekspress biasa. Aku rasa kalau yang ikut tour agency memang akan sampai ke kawasan ni dulu.. sebab ada banyak tempat parkir untuk bas kat situ. Bas tak boleh masuk ke jalan utama dalam kampung ni tadi.

Lebih banyak rumah dekat side sebelum aku menyeberang ke pintu masuk utama ni. Tapi, aku menyeberang sebab nak pergi open air museum / heritage museum yang ada di seberang sana.

Cerita pasal open air museum ni aku sambung dekat Shirakawago Part 2 ye..

Wassalam. Thanks for reading.