Sunday, 21 November 2010

Senaman Kempiskan Perut

Copy paste dari http://petuasejagat.blogspot.com/2010/06/4-senaman-kempiskan-perut-bahagian-1.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Memiliki perut yang kempis serta langsing memang menjadi idaman setiap wanita. Bagi mencapai objektif untuk mengempiskan perut, berikut adalah 4 jenis senaman yang boleh anda amalkan setiap hari;


A. Knee Circle


1. Baringkan diri anda dan pastikan punggung rata di atas lantai.

2. Letakkan kedua tangan di sisi tubuh sebaris dengan lantai.

3. Secara perlahan-lahan, angkat kedua belah kaki anda sehingga lutut berada di atas perut.

senaman knee circle 1

Senaman knee circle 1



Pada posisi ini, cuba anda tahan dalam kiraan 5.


4. Kemudian, gerakkan lutut anda ke arah kanan sehingga ke posisi sekitar 45 darjah.

5. Pastikan keadaan perut dan bahagian atas tubuh anda tetap menghadap ke atas.

senaman knee circle 2

Senaman knee circle 2



Pada posisi ini juga, cuba anda tahan dalam kiraan 5.

6. Seterusnya, luruskan semula lutut dan kaki anda ke lantai.


Ulangilah senaman ini sebanyak 10-15 kali dan buat dalam 2 set. Selepas habis 2 set, tukar pula posisi ke sebelah kiri untuk langkah no.4.

Bagi posisi kanan, buat juga dalam 2 set. Di mana setiap satu set mengandungi 10-15 kali ulangan pergerakan.


B. Side Chop

1. Memula, anda berdiri tegak dan buka sedikit kedua-dua belah kaki.

2. Pegang dumbell atau "medicine ball" seberat 2 atau 3 kg.

3. Turunkan badan anda kira-kira separuh bongkok.

4. Kemudian tarik kedua-dua tangan anda menghala ke sebelah kiri bahagian bawah badan.

senaman side chop 1

Senaman side chop 1



Pastikan ketika tangan berada di sisi badan, lutut anda tetap menghala ke arah depan.


5. Kemudian, bawakan tangan anda menghala ke atas sebelah kanan secara perlahan-lahan.

senaman side chop 2

Senaman side chop 2




Ulangi senaman ini sebanyak 2 set di mana 10-15 kali ulangan pergerakan untuk setiap set.

Selepas itu, ulang semula langkah di atas tetapi tukarkan pada arah yang berlainan; iaitu pada langkah no.4 dan no.5 ya.


C. Back Extension


1. Memula, anda perlu berlutut dengan kedua lutut dan tapak tangan mencecah lantai.

2. Pastikan bahagian kepala hingga punggung anda dalam keadaan lurus.

3. Kemudian, secara perlahan-lahan angkatkan tangan kiri anda ke atas. Pada masa yang sama, angkat juga kaki kanan anda.


senaman back extension

Senaman back extension - health.msn.com



4. Semasa berkeadaan seperti di atas, bertahanlah dalam kiraan lima.

5. Setelah itu, kembalilah ke posisi asal perlahan-lahan sambil melepaskan nafas ya.


Lakukan sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Selepas selesai mengangkat tangan kiri dan kaki kanan, tukarlah posisi kepada mengangkat tangan kanan dan kaki kiri.


D. Upper Body Crunch


1. Anda berdiri tegak sambil kaki dibuka lebar sedikit.

2. Letakkan pula kedua-dua tapak tangan di sisi kepala anda dengan tangan ditekankan sedikit.

3. Kemudian, tahan perut dan tarik nafas sedalam-dalamnya dengan perlahan.

4. Seterusnya, bengkokkan bahagian sisi pinggang anda ke kanan sehinggalah terasa seperti ada tarikan.

5. Anda tahanlah dalam kiraan lima ya.

6. Selepas itu, kembalilah ke posisi asal secara perlahan-lahan.

7. Kini, anda ulang semula langkah tahan perut dan tarik nafas; serta gerakkan bahagian sisi pinggang ke sebelah kiri pula hingga ada rasa seperti tarikan. Tahanlah dalam kiraan lima.

8. Semasa bahagian sisi pinggang anda dibengkokkan ke kanan dan kiri, pastikan pinggul anda tetap menghadap ke depan.


Sama seperti senaman back extension, ulangi senaman ini sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Pastikan anda buat sebelah kanan dua set dan sebelah kiri juga dua set. :)

Mudah-mudahan dengan mengamalkan empat senaman berikut dapat merealisasikan impian anda untuk kempiskan perut buncit.


Selamat Mencuba!

Sumber imej: health.msn.com

Friday, 19 November 2010

Tika Bersedih

Apa yang perlu dilakukan ketika hati sangat-sangat walang?

1 kaedah yang aku 'belajar' dari drama yang aku follow adalah
~duduk diam-diam kat satu tempat, pejam mata & kira nombor satu sampai sepuluh.
tapi aku kira sampai dua puluh dan masih bersedih.

Ottokhae?

Saturday, 13 November 2010

Menuai hasil..

Salam..

11 November menjadi tarikh bersejarah untuk murid tahun 6 seluruh negara.. keputusan UPSR diumumkan..

Bukan budak-budak dan mak bapak budak je yang menggelisah OK. Cikgu nya lebih-lebih lagi la..

Waktu keputusan diumumkan, kami (pelajar tahun 6 + cikgu tahun 6) dalam perjalanan ke Kluang & BP.. rombongan sekolah.

Dari awal bas mula bergerak, aku tak berapa nak hiraukan budak-budak kat belakang bas. Lantak kome la nak bergambar / bergalak kat belakang. Aku standby diam-diam pegang handphone-handphone aku.

Dengar je berita dari GPK HEM, alhamdulillah.. Pecah sekejap paip kat mata. Aku sangat takut kalau takde sorang pun yang dapat A untuk subjek aku. Aku ulang, SANGAT TAKUT.. Expectation sekolah, GB, Pejabat Felda, rakan guru, ibubapa, pelajar & paling penting diri sendiri..

Tahun ni diorang masih belum lagi memecahkan rekod tahun lepas. 3 pupils with straight As. All girls.Alhamdulillah.

Tapi for the first time we have 6 pupils with 4A.. All boys..=)

So proud of them =)

Untuk subjek aku:
Jumlah calon= 26 orang
Bilangan A = 5
Bilangan B = 4
Bilangan C= 13
Bilangan D = 2
Bilangan E = 2

Tahun lepas sorang je yang gagal.. tahun ni 4 orang =(
Tahun lepas 4 orang dapat A.. tahun ni 5 orang =)

Friday, 12 November 2010

Bahasa yang merimaskan mata

Salam.

Nak membebel pasal bahasa singkatan muda mudi masa kini.

Serius aku rasa nyampah / meluat bila terbaca ayat-ayat yang menggunakan 'bahasa singkatan mengada'. Yes, blame me for my unnecessary temper.

Kalau setakat pendek kan 'yang' jadi yg, 'nak' jadi nk, 'sebab' jadi sbb atau mana-mana perkataan lain yang ada logik nya, aku tidaklah mengisah.

Yang buat sakit mata melihat ni spesies-spesies macam:
pew
jew
kew
smew
cbew
dluw
aq
dyew

I call these extreme short forms. Ok itu ayat nak jaga hati. Biasa aku panggil bahasa sms mengada.

Memanglah skrin telefon tu kecikkkk je.. Tapi bahasa yang digunakan tu sampai membuatkan si receiver ni termenung 2-3 minit nak memahamkan maksud ayat. Nak berkomunikasi, tapi terpaksa mengambil masa.

Kalau tengok contoh-contoh kat atas tu, tu dah bukan memendekkan dah tu.. macam pew, jew, kew.. tu makin memanjangkan lagi mengusutkan... Adakah kerana sakit mulut, guna bahasa begitu?

Jangan salah faham.. Aku bukan nak memperjuangkan bahasa atau apa, tapi sebagai orang Melayu aku rimasss bila tengok orang Melayu lain merosakkan bahasa sebegini.

Aku pun guna short form jugak...dlm sms biasanya.
tp aku dh pk kan kwajarannya <------- boleh paham lagi kan?? Lagi 1, u have to consider who is the recipient... Kalau nak hantar sms dekat golongan 40an, parents / makcik pakcik, adakah sesuai nak guna short form. Boleh, nak pendekkan.. jadilah se kreatif yang mungkin.. tapi jangan merosakkan bahasa... Mari, tengok contoh bahasa menyakitkan mata. Aku copy paste dari http://malaysianbikers.com.my
a'kum....hurm...just nk komen jew.....
xksh kjew gov or pvt....
live mmg x blh blh......
sbgai contoh....
klu la kjew doc or engineer blh blah.....
knp nk kjew smpi rambut dh putih pown nk kjew lg.....
bkn nk kutuk....aku pown kjew gov gak.....
dgn gji yg adew life ktew bkn pegi takat 2.....
sbgai contoh....aku dluw kjew kilang toyota...
blh bli motow ngn kete buatan msia.....
skrg kjew gov....pown smew bli motow jew.....
so ngn gji yg adew..percaya atau life ktew seolah-olah telah ditetapkan utk sekatakat 2 jew....
bkn x bersyukur.....
lg satu....orang Melayu ktew kn skew life yg selesa....
sbb benefit byk eh....sbb adew hak keistimewaan org melayu....
cbew byangkn blew hak2 tiada.....cmnew life ktew skrg....
ketaatan dan kasih sayang xdapat dibeli...btl x?
ttapi dgn apew yg adew skrg blh kew dpt smew 2....
fkr2kn....wasalam......

Tak tau la orang lain.. Tapi aku rasa meluat baca. Aku gagahkan la jugak sebab nak buat contoh di sini..



Wednesday, 10 November 2010

Tetap dan berpencen..

Salam..

Ada 5 hari lagi hari bersekolah.. untuk tahun 2010.. dan macam biasa hujung-hujung tahun ni adalah peak period untuk cikgu-cikgu, especially yang memegang title guru kelas.

Aku boleh ber hip hip hooray lah kot kali ni sebab setengah tahun hari tu dah DILUCUTKAN jawatan dari jadi guru kelas tahun 4. Biasalah, orang degil dan suka melawan macam aku kena lucut jawatan, hehehe.

OK, tipu. Title guru kelas tu bertukar sebab dorang(admin) baru merasakan ketidakwajarannya, aku yang cuma masuk kelas tahun 4 dua waktu seminggu (sejam seminggu OK??) untuk menguruskan kelas. Memang pun.. dan lepas 6 bulan baru sedar ek? hoh. Whatever.

Best sebenarnya tak pegang kelas ni. Tak yah pagi-pagi membilang kepala untuk catat dalam buku kedatangan. Yang paling seronok va va va ialah waktu tengah dan hujung tahun, sebab lepas periksaan. Preparation untuk hari terbuka merangkap hari menyain laporan periksa pelajar memang la banyak. Lepas tu nak kena latih budak-budak untuk persembahan majlis anugerah kecemerlangan lagi... Serius penat.

Tapi, tengok-tengok kali ni aku tak pegang kelas pun masih lagi kena uruskan persembahan.. Ini kot, namaya jawatan tetap dan berpencen.. On top of that, aku telah di'chop' oleh cikgu kelas TAHUN 1 untuk jadi guru pengiring.. TAHUN 1 ok!!! huhuhuhu.

Sebut je tahun 1 mesti orang bayangkan budak-budak yang comel-comel lagi cute miutt hehehe.. Memang la comel. Tapi nak melatih dorang memang memerlukan kesabaran yang tinggi dan toleransi yang tak berbelah bagi.

Aku dengan guru kelas tahun 1 pakat-pakat nak dorang buat action songs aje. Nyanyi sambil buat pergerakan. Sudahnya aku sendiri yang berpeluh-peluh bila masuk kelas dorang.. Take 5 tu bukan untuk budak berehat sebenarnya, tapi untuk cikgunya yang mudah pancit ni ha.. Dorang masa take 5 pun tak reti diam.. Tersangatlah energetic to the max!


The restless 7yearsoldkiddos

P/S - Nak tergelak dengar pengawas2 tahun 6 pun surrender nak jaga kelas tahun 1 waktu guru-guru bermesyuarat. Baru kau tahu macam mana rasanya bercakap tapi takde sapa yang mengendahkan ye.. faham la skarang konsep 'tak makan saman'... muahahahaha..

Tuesday, 2 November 2010

Hujan & ubi rebus

Salam.

Entri pasal makan lagi, hehe.

Kat Endau ni macam dah nak mula musim tengkujuh.. Hari-hari hujan. Kalau hujan tu dari malam membawa ke pagi, weekdays pulak tu, memang lah rasa berat badan yang dah sememangnya berat ni nak pegi sekolah. Mulalah berangan alangkah indahnya kalau boleh sambung tido bawah duvet. Oh!

Dalam hujan lebat macam ni biasanya ada 1 tindak balas kimia dalam badan yang selalu berlaku.

L.A.P.A.R

Malangnya aku bukan lah spesis yang rajin memasak.. huhu.. Jadi balik-balik buka fridge, sauk lah apa yang ada. Tak pun buka tin biskut ataupun bekas keropok.

Tapi ini namanya rezeki, =)


Sepiring ubi rebus lengkap dengan sambal tumis ikan bilis.


Sepiring ubi rebus lengkap dengan sambal tumis ikan bilis. Secawan air teh o perisa blackcurrent.

Disponsor oleh jiran aku yang baik hati.. (bukan air teh itu,)=)

Sedap,, hehehe

Monday, 1 November 2010

Kerabu Mangga Oh!

Dah lamaaaaaa teringin..

Dulu dulu...zaman kat UIA duluuuu.. kalau teringin nak makan kerabu mangga, ajak saja kawan-kawan ke Kedai Pak Chu Tomyam. Aku dah tak ingat kat mana. Tapi naik Putra LRT turun kat stesen Dato' Keramat.. kot! (Sila tegur kalau salah, nanti aku betulkan, huhu)

Pernah pegi dengan Fida & geng2 ICT..
Pernah pegi dengan geng2 orang kampung: Aishah, Kama, Zatt, Nisah, Za & KB..

Tapi sejak aku balik Johor, tahun 2006, sangat susah nak cari menu ni kat kedai. Ada tak de pun muncul la dalam bulan Ramadhan kat param.

Aku pun tak tau kenapa. Aku yang tak reti cari port kot. Even kat Endau ni pun, macam takde. Malas dah nak explore kedai-kedai makan.
Apakata... kita buat sendiri?? Then eat all you want,,
(Gara-gara my colleague aka jiran hantar kerabu mangga kat aku lastweek.. Oh aku sangat teringin nak makan kerabu mangga dalam kuantiti yang 'banyak' lepas tu..)

Baiklah. Seterusnya biar saja gambar yang bercerita...





Aku lupa nak beli kacang.. Malas nak keluar banyak2 kali, so terfikir why not aku kuis-kuis saja kacang dari tempeyak ni, hehehe.. Lagipun aku suka tepung dan ikan bilis je kalau makan tempeyek..


Hiriskan bawang besar, rendam kan udang kering.


Tumbukkan udang kering tadi.


Campur gaulkan kesemua bahan.

.
Perasakan dengan sos ikan sikit.


Tambahkan gula pasir secukupnya.


Perahkan limau kasturi.


Gaul rata.


Sedia untuk dimakan. =)

Amacam? Ada rasa nak meleleh tak saliva? hehehehe..