Tuesday, 16 May 2017

Selamat Hari Guru 2017

Hari guru 2017 dah lama berlalu tapi nak juga abadikan kenangan di sini.
Kali ni ada photo booth cantik khas untuk bergambar. Memang cikgu yang buat ni kreatif dan inovatif orang nya..


Tema tahun ni ialah royal blue. Tapi aku tak jumpa baju warna royal blue yang berkenan di hati lalu aku beli warna turqoise ni. Ehhe.. nak beli haruslah beli benda yang kita suka kan?

Gambar bersama-sama staff dan wakil PIBG. Yang depan tu memang candid, beliau memang terjatuh hehehehe opss tergelakkan pulak.

Yang berdiri tu pun guru kreatif, sebab berjaya mengubah wajah desa daku ini hahahaha. Bersusah payah beliau me make up kan aku di pagi hari. 

Beautiful and nice companions in SKYP

Bersama penerima-penerima anugerah. Yang lelaki tu pemenang anugerah guru paling popular. Yang sebelah aku tu pemenang anugerah guru paling penyayang. Yang kanan? Semua pun bukan hehehe. Anugerah guru paling tegas pun dapat kat orang lain. Kira pukul rata aku ada sikit saham dekat setiap kategori lah kot.

Photo bombed by the official photographer

Aku ditugaskan jadi emcee untuk hari guru kali ni. Sabau je la. Takde la teruk mana pun, cuma perlu siapkan skrip untuk emcee pelajar. Diorang yang kena mengacarakan majlis hari tu. Emcee masa majlis penutup, aku pajak kan pada partner aku sebab aku dah siapkan skrip untuk budak-budak. Silalah jadi emcee masa penutup okay.. heheh

Secara keseluruhannya, aku rasa gembira dengan sambutan hari guru tahun ni. Makanan pun lazat. Acara sukaneka okay. Ko percaya tak aku belasah je berlari pakai baju kurung tu gara-gara malas nak salin baju senam, huhu. Dan sebab hari guru tahun ni aku dapat baju baru, yay!! Hehe dapat tu maksudnya sendiri la yang beli. 

Tambahan; 
Nak gembira masa hari guru ni, sebenarnya kita yang tentukan. Isu lapuk macam kenapa kita guru yang nak kena sambut diri sendiri pada hari guru, nak kena prepare macam-macam dan sedia macam-macam demi meraikan hari ini.. pada aku tak perlu dibangkitkan. Kenapa kita yang nak kena keluar duit sendiri, merancang perjalanan program sendiri.. Habis tu, takkan kanak-kanak ni pulak yang nak buat semua ni. Nak suruh PIBG? Bukan semua orang bersedia dan sanggup.. Tak apa, kalau kita cikgu yang bersusah payah pun. Ikhlas kan hati. Nak gembirakan diri dan kawan-kawan.  Sama-sama rangka program, sama-sama jalankan. Ada cacat cela sikit maafkan. Gembirakan diri, berfikiran positif. Esok tu sambung semula tugas mengajar seperti biasa. Aku tau ada sekolah tak diberi kelonggaran untuk buat sambutan sehari suntuk.. means boleh buat sambutan sebelum rehat atau selepas rehat sahaja. Tak mengapa.. Dah nak buat cemana kalau itu kehendak pentadbir sekolah kan. Kita kan yang menurut perintah...

Sekian, mohon jangan ada yang terasa hati ya.. Kalau terasa juga, daku mohon maaf dulu.. Bye..