Thursday, 11 April 2013

Kad jemputan dari Korea ^^

Suka!
Walaupun pengirim atau pengantin ni tau, aku tak mungkin hadir dalam majlis kahwin dia, tapi dia tetap nak kirim kad.

Oh ye, pengantin adalah owner kepada guesthouse yang aku duduk di Seoul, masa melawat Korea tahun lepas. (Owner sebenar ialah suami dia, tapi kira owner jugak la,, dah jadi bini kan, hehe)

 Aku, Daff, Min (Owner INSIDE Guesthouse), & Mia
Diorang pakai couple helmet tu sebab kami request..hehe how sweet!

Aku, Mia & Daff. Mia sebaya kami. Oh, kami bertiga lahir dalam tahun yang sama ^^


P/S- Masih berfikir nak beri hadiah apa untuk pasangan yang manis, baik hati & peramah ini.

Wednesday, 10 April 2013

Hidangan sempurna?

Bukan nak menidakkan apa yang tuan kedai ni fikirkan, tapi kalau diambil kira dari segi kesihatan, dan pandangan dari orang yang cuba berdiet, rasanya bukanlah hidangan yang betul-betul sempurna..

Ataupun, sebenarnya sempurna itu subjektif?
Lain orang lain cara mentafsirkan maksud sempurna?

Mari lihat.

Mmmm.. memang sedap. Kecuali part air tu la.. Tak berapa nak sihat.
Bab makanan tu, terpulang. Pada individu yang dah sedia sihat dan kurus, rasanya sesekali makan macam ni, tak mengapa kot.

Tuesday, 9 April 2013

[Product Review] Bedak Arab Kokuryu

Assalamualaikum.

Selalu buat review pasal kosmetik dari Korea aje..
Kali ni nak cerita pasal produk dari benua lain pulak ye..

Bedak arab nama diberi.
Nama je bedak arab, tapi dibuat di Filipina.
Lesen dari Jepun.
Target market untuk gadis dan wanita arab.
Tapi kini menjadi kegilaan gadis dan wanita di Malaysia juga.... 

Terpengaruh kerana 1 of my colleague dok cerita, dia pakai bedak ni dah tak payah pakai blusher nak bagi effect pipi merah-merah.. Aku pun agak kekaguman juga sebenarnya. Yelah itu dah kira penjimatan masa berganda. Sapu bedak arab ni dan lepas tu otometik ada effect macam pakai pemerah pipi.. Sangat waaawww ok. Aku kan pagi-pagi selalu mengejar masa..

Selain tu, katanya dengan memakai bedak ni dah tak payah nak sapu foundation / BB Cream bagai.. Sebab terkandung sekali mosturizer dan foundation sekali dalam bedak ni.

Walaupun aku dah ada 2 BB cream yang harus digunakan sampai habis, tapi hati memberontak rasa nak cuba. Gedik sungguh. So, aku pun cuba cari kat kedai kosmetik. Sebab malas nk beli online. Logiknya beli kat kedai lagi murah, ye dak? As no postal charge incurred.
Tapinya, lebih kurang saja,, huhu.
Kena pandai-pandai survey harga lah.. Ada je yang jual lebih murah dari online.

Maka aku pun mula lah membelek produk ni.
Aku amik no.1, Russet Colour. Untuk kulit melayu cam aku, yang nak kata cerah sangat pun tidok, nak kata gelap sangat pun tidak rasanya..(haha statement dah macam orang perasan)

Pek ni sekali dengan span. Span yang besar dan macam mewah je rasa.. Berlainan sangat dengan span-span dalam bedak yang aku pernah beli sebelum ni.  Tapi sebab besar gedabak maka memang span ni bukan untuk disimpan dalam bekas bedak macam bedak-bedak jenama lain.

Beauty Sponge, gittteww.

Apa yang tertera pada belakang kotak..
Produk ni ada paraben juga ye! huhu

Isi di dalamnya!

Rupa sebenar bedak. Licin. Keras.

Pengalaman memakainya:
Kena basahkan span sebelum memakai bedak. Tapi bukan basah menjejeh-jejeh air tu ye. Basahkan span, pastu perah. Kemudian baru sapu pada bedak, dan seterusnya sapu pada muka. Lepas guna sila lah basuh span ni supaya sentiasa nampak baru dan bersih.

Baunya wangi.

Tekstur bedak dalam bekas sangat licin.

Aku tak berani nak sapu tebal-tebal sangat. Takut jadi wayang cina.
Dannn point yang paling penting. Persoalan sama ada lepas pakai bedak arab ni muka akan kelihatan seperti memakai blusher
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..
..

Tak pun!!!!

Sebenarnya,, masa aku kat kedai tu lagi, penjual tu dah bagitau aku (dia pun pakai bedak ni), yang tak la sampai nampak macam pakai blusher walaupun hakikatnya ko tak pakai pun blusher.. Aku beriya-iya bagitau apa yang kawan aku bagitau..
Dan penjual tu pun beriya-iya bagitau yang sebaliknya.

Lepas aku cuba sendiri.. Memang pun. Cuma nampak macam pakai bedak saja..

Cuma bedak ni boleh dibawa solat la.

Tapi aku perasan 1 benda, bila lepas 3-4 jam pemakaian, kena la cuba tengok cermin, takut-takut bedak tu macam berkumpul di tepi mata. Sekarang kan musim panas, cepat berpeluh. Aku syak itu sebab aku sapu bedak agak tebal. Di masa-masa lain, elok je tak de jadi macam tu.

Melalui pembacaan di blog-blog juga aku dapat tau, dengan memakai bedak ni, muka akan jadi lebih cantik bila berpeluh.. Means idok le bila berpeluh muka jadik horror (Tapi bukan juga bila berpeluh muka akan berubah jadi cantik macam Song Hye Gyo ke hapa,,..ok tak kelakar.. Tapi aku rasa perlu clarify statement aku sebelum ni. Makin cantik bila berpeluh tu maknanya nampak macam masih memakai bedak la)

Pengalaman aku juga, kalau aku basahkan muka lepas 2-3 jam pakai bedak, kadang-kadang nampak la bedak ni macam cair dan nak mengalir pada wajah. Sekali lagi aku syak itu berlaku sebab pakai dengan agak tebal.

Dan ye. Kalau lepas 4-5 jam, bila muka dah mula berpeluh, kalau aku sapu tisu pada muka, akan nampak juga kesan bedak pada tisu. Which is good.
Good?
Ada yang claim bedak ni tak tanggal walaupun lepas 8 jam dipakai. Aku rasa itu agak scary kot. Pakai berjam-jam masih kekal begitu. Takpelah, tanggal pun tanggal lah. Bila aku tau bedak boleh hilang sikit-sikit bila disapu tisu, takde lah aku menyental pipi dengan tisu kuat-kuat gila semata-mata nak hilangkan peluh. Sapu pelan-pelan sudahh.. Dan bukankan normal bedak di pipi hilang lepas beberapa jam.
Nama pun pakai bedak kan, bukan sapu cat.. huhu.. 

Jadi, walaupun pakai bedak arab ni, aku masih perlu pakai blusher kalau nak nampak efek pipi merah. Bukan la nak merah macam pengantin pun kan. Sikit-sikit je.
Aku pun tak tau kenapa kawan aku tu claimed yang pipi dia terus jadi kemerahan bila pakai bedak ni. 

1 benda aku nak puji. Lepas sapu bedak ni pada muka, muka akan berada dalam keadaan lembab-lembab gitu. Kemudian, bila dah kering, bedak tu dah elok terletak pada kulit muka. Bila pakai tudung, takkan meninggalkan kesan warna bedak pada tudung.

Kadang-kadang, ada bedak yang bila muka kita dah berpeluh, macam meninggalkan kesan warna bedak pada tudung kan. Tapi, tidak dengan bedak arab ni.

Sekarang, aku selang-selikan kan lah pemakaian bedak arab ni dengan BB Cream+loose powder.
Karang tak habis pulak BB cream.

Love:
=-=-=
Span yang besar, tebal
Tak tinggalkan kedan pada tudung (bahagian yang touch dengan pipi)
Boleh dibawa solat
Bau yang wangi
Tahan lama. Guna sikit je dah OK.

Hate:
=-=-=
No SPF
Kadang-kadang bedak berkumpul tepi mata lepas beberapa jam
Kadang-kadang bedak di muka luntur bila disapu air
Nak pakai kena basahkah span dulu.. aku rasa macam leceh sikit kot, especially when we are on the move.
Bekas bedak. Tak boleh ditutup rapat. Sangat longgar. Memang design bekas bedak ni macam ni.. So kalau nak dibawa berjalan, tak boleh main letak macam tu je dalam poket beg. Mungkin kena diikat dengan getah. Atau dimasukkan ke dalam kotak sesaiz. 

*Aku terfikir jugak, flaw bedak ni (yang aku alami sendiri), adakah disebabkan aku terbeli produk yang tiruan? Aku pun tak pasti. Tapi aku beli dari 1butik yang juga sebuah SPA. Macam tak logik pulak dorang jual barang fake. Aku pernah google untuk bezakan produk fake & ori, rasanya bedak yang aku beli memenuhi kriteria barang asli.


Kesimpulannya:
=-=-=-=-=-=-=
Untuk bedak ni aku bagi 2.5 bintang dari 5 bintang.
Mungkin bedak ni ok dan serasi untuk orang lain, tapi bukan aku.
Biasalah tu kan, skin care pun macam tu..
Walau macam mana pun takde la aku pakai bedak ni makin naik jerawat atau yang seangkatan dengannya.. Cuma, produk ni tak membuatkan aku nak berhenti mencari produk lain.

Consider to buy again:
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Macam tak je. Aku dah aim beberapa produk lain untuk di cuba.

Monday, 8 April 2013

Buku Program Mesyuarat PIBG

Assalamualaikum.

Walaupun logiknya semua sekolah dah selesai mengadakan Mesyuarat Agung PIBG sekarang..
Tapi sesaja nak share bahan.
Buku program ni dibuat dengan template (design, corak) yang aku download dari page microsoft office.
Dah disusun dalam microsoft words, so that bila print depan belakang dah jadi bentuk buku kecil. 

Boleh je kalau di edit untuk program lain di sekolah..

Muka depan

Muka depan lagi..









Download Buku Program Mesyuarat PIBG


Semoga dengan perkongsian ni ada sesuatu yang berfaedah aku boleh kongsikan & jadi 1 amal jariah.
=)

Happy downloading & feel free to leave your comment!

P/S - Mungkin nanti tak sama sebijik macam dalam gambar kat atas.. sebab font yang digunakan mungkin tak ada dalam PC/Laptop korang.. ubah la ikut keserasian mata memasing ye,

Sunday, 7 April 2013

Catatan Perjalanan ke Korea Hari Ketiga (Korean Folk Village)

Asalamualaikum Warahmatullah..

Hari ketiga di Korea, 16 November 2012, Jumaat. We planned to go to Suwon area (outside Seoul). Nak ikutkan jadual kami, ada 2 tempat nak singgah, Korean Folk Village & Hwaseong Fortress. Sebab dua-dua tempat ni kalau tengok dalam peta macam berdekatan.
'Macam' dekat ye, hehe.

Daff was the tour guide that day, hehe. Hari sebelum tu kononnya aku lah kan yang jadi tour guide sebab aku yang study cara nak ke Nami Island  (walaupun kesesatan juga!)

Bicang punya bincang, aku dan Daff putuskan nak ke Korean Folk Village dulu. Pastu nak ke Hwaseong Fortress. Pastu kalau sempat nak ke KBS Suwon Centre (KBS Suwon Drama Centre, an indoor & outdoor filming site)

Seriously aku dah mula lupa-lupa details pasal trip hari tu**pangg pipi sendiri**
Tak silap aku ada kejadian kot hari tu.. patutnya kami bertukar line train somewhere, tapi tak boleh sebab keadaan dalam train yang padat.. Tak boleh nak bergerak walau se inci, apatah lagi nak keluar.
Jadi, kami kena tukar route lain masa tu. Tapi takpe je, pusing la ikut mana pun, janji sampai. Sebab kat sana kan line subway bersimpang siur. Tinggal lagi nak cari intersection je.

Ha! Ini pun sesuatu yang backpackers ke korea wajib tau. Those yang travel dengan agency tak apa tak yah amik tau huhu..

Waktu pagi, kalau travel guna train, bersedia untuk menghadapi keadaan train yang sesak padat mampat.
Mula-mula jumpa tren yang padat, kami fikir ah takpelah kita naik the next train. Tapi lepas 1,2 tren berlalu pun masih padat dan mampat, rasa macam, eh ni pukul berapa nak berkurangan manusia di dalamnya ni. Datang tren seterusnya, kami tekad redah je masuk bersama-sama dengan local. Diorang pun main tolak je. Kami pun apa lagi, ikut sekali!

Rupanya, memang begitu ye. Kami dapat tau dari sekumpulan cecikgu di Jeju, memang begitu situasi dalam tren yang padat di Korea.(Diorang ni pun dapat tau dari tourist guide dorang - Student U yang wat part time as tourist guide) Cuba je menyelitkan diri korang. Tolak je. Nanti yang kat dalam tu akan cuba squeeze themselves. Aku memula tu fikir macam kongajooo sangat nak tolak-tolak orang macam tu (sebab kalau kat KL aku memang akan tunggu sampai jumpa tren yang kurang padat, ada ruang sikit pun jadi la).

Kalau nak kira bergesel, memang bergesel sesama penumpang . Yang penting, kita pakai baju kan. Dan setakat ni takdela aku rasa macam kena raba ke apa. Oh lagi satu yang PENTING, jaga beg tu baik-baik. 

Itu kes nak masuk. Kemudian kes nak keluar dari tren pun hazab jugak. Tapi cuba je. Alert la, dah dekat nak sampai stesen kita nak turun, ready je nak bergerak ke arah pintu. Alert juga dengan pintu keluar, ada di sebelah mana. Buat muka yakin, dan cakap la "excuse me..excuse me..". Kalau rasa lagi yakin, boleh cuba cakap Korea, "chaesung eyo.."..Tapi aku adalah segan, hihih. Excuse me, sudehh.
Memang susah, tapi diorang akan cuba beri laluan..

(Inilah cabaran backpackers ye, huhu.. Tapi takpe sebab kita jimat kan kos di situ)


Boleh tahan jauh jugak la dari Hyehwa ke Suwon. Kalau nak kira stesen, dalam 28 stesen (kalau ikut laluan kami hari tu).. Lebih sejam duduk dalam train. Awal-awal naik train tu memang tak dapat tempat duduk. (Jangankan nak dapat seat, nak berdiri pun bergesel badan ok) Tapi lepas train mula bergerak jauh dari Seoul makin ramai yang keluar dan duduk lah kami dengan aman. Siap boleh sambung tidur kalau nak! (Tidur duduk ye,, jangan ko buat perangai nak baring dalam tren pulak walaupun banyak tempat duduk kosong) Tapi ni baru hari ketiga.. Energy aku serius mantap lagi hari tu, hehe.

Sampai je depan pintu masuk Folk Village ni, belilah tiket masuk dengan harga 15000KRW (kalau convert duit kita harganya lebih kurang RM45). Kat sini style kalau beli tiket untuk 2 orang, dia masih akan bagi 1 je tiket. Cuma kat tiket tu ada printed - admission for two.
Jimat kertas kot. Tapi salah sorang je la boleh simpan tix tu nanti buat kenangan.

Sampai sini lebih kurang pukul 11.00 ++. (dah nak tengah hari.. sekaligus macam memberi gambaran awal trip hari ni macam ada tempat yang nak kena let go! huhu)

Sejuk(sangat)
Lapar juga.

Jadi kami decide untuk makan dulu. Bekal ada je dalam beg. Makanan standard kami. Nasi. Serunding. Sambal ikan bilis. Tapi tak mampu nak duduk-duduk makan kat open area. Karang ada yang jadi ais.
Maka kami buat keputusan untuk makan dalam restoran.

Order nasi dengan tofu stew. Amik 1 set je, kongsi. Sebab kami dah ada bekal.


Mari kita perlahan-lahan  keluarkan bekal kita, ye.. Jadi hari tu ada extra nasi. Alhamdulillah, kenyang.
Waitress/cashier tu tengok je makanan atas meja kami (sebab meja kami sebelah cashier) tapi kami buat selamba hehe..
Siap hidangkan lauk sendiri (serunding) dalam piring.
Side dish (banchan) tu memang dorang bagi. Kira macam pakej la.

Dah makan, rasa lebih bertenaga dan panas sikit.
Let's explore the minsokchon!

Hmpphh gemuknya saya.

Kita layan gambar aje lah ye? 

 Wishing tree


 Osso seyo...




Aku suka kot jalan kat dalam ni.. penuh dengan binaan orang zaman dulu-dulu

 
Jom masuk dalam kawasan rumah lama ni..


Sebijik macam dalam saeguk drama 

Mari kita lihat dalam kawasan ni pula.. 

 Wuwuwu.. Shooting scene drama Sungkyungkwan n Scandal here!


 Dalam perkarangan yang sama, lokasi penggambaran drama The Moon That Embrace The Sun!

 Prince Yang Myung dalam The Moon That Embrace The Sun!


 Cuba main permainan dalam drama tu, (sambil diperhatikan Yang Myung Prince) hehe


Lakonan diteruskan di rumah yang lain.. cili kering..




Lihatlah semak di belakang rumahhhh


Another shooting location from The Moon That Embrace The Sun... aww.. love this place!




Jumpa pondok.. main stone-scissor-paper... sabo je lah hehe

Love this cart!

Gigih pekerja-pekerja ni membaikpulih atap dalam cuaca sejuk!

Kedai cenderahati.. kompom mahal.. hehehe.. pastu pantang ko sentuh sikit barang dia lepas tu terus dia susun balik.. depan-depan ko..

Spring water.. Idok la aku berani mencuba meminumnya. mesti banyak mikro organisma dalam air ni huhuh


Cantik sangat dalam ni.. Tapi sebab nak kejar masa maka masuk dalam seminit dua saja..

Oh tembok ni sangat fofuler dalam saeguk drama! Paling terkini ialah dalam drama Arang and the magistrate

 Mahkamah zaman dolu-dolu!


3 jenis seksaan dalam mahkamah.. Saeguk drama fans mesti familiar dengan benda-benda ni kan sebab pernah keluar dalam drama


Ah-ha! Cemana rasanya bila kena pukul sambil berbaring di sini yew... hmmm.

 Baiklah! Mari kita berlakon! hahaha

Bajet comel.. hahaha.. encik tulun jangan hukum saya cik


Masuk jail

Jom jalan lagi..


Aku yang obses dengan pokok..


Kami..


 Cantik.. Mata air.


Rumah ni..macam pernah nampak dalam drama.. tapi da confuse drama yang mana satu


Kami terlepas.. Sebelum kami datang ada wedding ceremony kat sini..


Cantik kawasan belakang rumah ni.. walaupun daun bersepah-sepah


Bergambar dengan makcik cleaner.. diorang pakai pakaian tradisional sambil menyapu ok



Hehehe obses pokok lagi!


 Belakang tu, "arched bridge".. Sangwat awesome pemandangan di sekitar tempat ni, especially atas jambatan tu~

Subhanallah... Bersyukur dapat menyaksikan keindahan alam seperti ini..

kincir air


Tempat ni penuh dengan poster drama.. hehe lama kot kami spend masa kat sini.

Arang and the magistrate


Yang kanan, baju casts dalam TMTETS.. Yang kiri baju casts dalam Arang


Micky Yuchun!


King Lee Hwon


SKKS family

 Moon Shik beside me!


Dr. Jin


Bergambar sebelum keluar dari Folk Village


Dengan gadis penjaga tiket


Kami mula 'merayau' dalam ni lebih kurang pukul 12 tgh hari.. dan keluar dari sini lebih kurang pukul 4 petang.

Sempat juga kami masuk ke kedai menjual cenderahati. Tak ada snap gambar dalam kedai. Sebab busy pilih barang. Mahal memang mahal. Tapi dah namanya pelancong,, sekali sekala sampai..

Ini barang yang aku beli..
Kemain lama berpikir,, beli ke tidak beli ke tidak.. kenapa? Sebab macam ni je tak silap aku dah 13000 won.. dalam RM33.. Tapi aku berkenan sangat dengan kain, warna dan corak hanbok ni. Tak dapat beli hanbok sebenar beli mini hanbok pun jadiklah..
 Aku ingatkan benda ni cuma hiasan je..leh sangkut-sangkut.. rupanya benda ni juga ialah potpouri

Dibuat menggunakan kain hanbok sebenar.. aku suka kain kaler biru tu..

Sekian saja corat coret perjalanan dalam Korean Folk Village.
Memang penat berjalan. Semalamnya dah penat pergi ke Pulau Nami. Sambung lagi kepenatan itu dengan berjalan dalam ni ye. Memang ohsemm.