Thursday, 31 March 2011

Stok kopek bawang

Hurmm.. layu rasanya.

Balik sekolah kul 1.30 tadi, gedebak gedebuk gedebak gedebuk; kul 3 gi sekolah balik..
Rewang untuk majlis Maulud Nabi Sekolah.

Sampai-sampai.
Aik. Sorang cikgu pun tak de lagi. Mak bapak & orang kampung ramai la.

Ada yang me nyaund aku suruh masak.

Buat tak reti suda. Ramai lagi orang yang terror-terror masak. Ada ke aku yang kena?
Tapi aku tau itu gurau-gurau saja.

Aku, takat kupas-kupas siang-siang kopek-kopek boleh laaa.. huhuh. Kalau nak masak untuk 1 kampung makan, macam tak berkelayakan aje.


Kul 6 sampai rumah. Gedebak-gedebuk-gedebak-gedebuk kul 8.30 gi sekolah balik, malam ni ada majlis sikit.

Wahhhh tak sabar nak tunggu hari jumaat petang, bila semuanya selesai. Tapi hari Sabtu conform kena datang sekolah tengok budak berlatih bola jaring. Silap-silap Ahad pun kena.

Sunday, 27 March 2011

Pakukan kaki di tanah

Sekolah dan bola jaring.
Bola jaring dan sekolah.

Dua-dua ni memang tak boleh dipisahkan, kot.

Saban tahun, memang saat yang aku tak berapa nak suka ni akan sampai...

Tapi, tak ada pilihan kan. Walau macam mana tak suka sekalipun, masih kena datang dan tengok-tengokkan budak-budak berlatih.

Haishhhhhh.

Aku memang tak suka bola jaring dari aku bergelar budak sekolah rendah.

Sejarahnya, masa darjah 6, budak-budak perempuan main bola jaring, aku tersalah bagi bola pada pasukan lawan & team mate aku merengus & menjeling aku.
Hehehe. Sampai sekarang aku ingat moment tu. Dengan muka & nama penuh dia lagi..

Then, masa aku masuk hostel umur 13 tahun, tak dapat tidak aku terpaksa main jugak sebab aktiviti dorm.

Nama ketua pasukan bola jaring dan muka-mukanya sekali, kekal terpahat kat otak aku sampai sekarang. Kak Zila. Masa tu kan, aku lebih berani langgar peraturan asrama (cabut balik rumah diwaktu aku tak boleh balik rumah) dari berbaik-baik dengan akak ni. Entah, aku rasa dia sangat garang dan kerek masa kat padang.

Stok-stok lembik and kurang tangkas tangkap bola macam aku ni selalu aje laa kena marah..
huhuhu. Masa tu biasalaaa..budak form 1 yang innocent. Dia dah form 3. Elok je dia naik form 4, blahh sekolah lain. Sek Teknik kot. Aku sangat gumbiraaa hokeyyy hehehe.

Nasib baik masa aku kat MSRM tak de dah bola jaring ni. Entah, seingat aku, kat MRSM dulu kitorang tak dipaksa-paksa bersukan macam kat sekolah sebelum tu. Bahagiaaaa ok bahagiaaa.. Melainkan, every weekdays waktu petang (5-6) tak boleh duduk santai-santai dalam dorm. Kena keluar. Kalau tak sebab kelab permainan atau badan beruniform, kena jugak duduk di luar dorm bersukan. HARAMMM duduk dalam dorm. Kalau rajin aku jogging keliling sekolah. Kena masa nak test PJ (kitorang dulu PJ pun ada periksa dan masuk dalam slip peksa ok) sibuk pegi swimming.

Kadang tu kalau datang angin malasss kitorang ramai-ramai (budak perempuan la biasanya) duduk tepi longkang tengok orang main bola tampar. Dengan baju kurung lepas prep pulak tu, hehe.

Nak harapkan aku main bola tampar... Baru 3-4 kali serve / pukul / sambut bola dah gosok-gosok tangan sebab sakit.. Ada tak ada pun main la jugak masa nak test PJ (dasat tak, PJ punya peksa adalah olahraga, bola tampar, renang & aerobik. 1 sukan untuk 1 sem. aku kat sana 4 sem, 2 sem masa form 4 & 2 sem masa form 5)

Eh melalut sudah. Tapi betul. Kat MRSM aku tak rasa dah tekanan nak main bola jaring.

Bebalik pada cerita bola jaring budak-budak tadi.

Bukan ke, trade mark bola jaring ni, pakukan kaki di tanah?
Dapat je bola kat tangan, kaki dah tak boleh suka-suki nak gerak-gerak dah..

Aku memang seriously tak minat game ni. Lepas tu aku tak reti peraturan sangat. Nama nak mengadil? Hoh lagi laaaa, ke laut!

1 perkara yang aku cukup tak suka pasal perlawanan bola jaring ialah coach /guru pengiring yang dok ditepi gelanggang bertempik-tempik pada pasukan. Jeritan-jeritan batin & tempikan dorang biasanya pasal
~budak buat salah
~budak main tak semangat
~budak bermain tak ikut strategi yang cikgu / coach dah ajar.
~pengadil tak perasan kesilapan pihak lawan. (paling aku annoying. ingat senang ke nak jadi pengadil?? Biasalah, pengadil kan manusia. Manusia buat kesilapan. Tapi tak payah laa sampai nak keluarkan kata-kata yang kurang enak untuk pengadil. Emo tak betempat lahh. It's just a game kan. Tak perlu nak serius sangat macam lah kalau pasukan kau kalah, hilang sekolah. Tak pun, kalau kalah, kena balik jalan kaki kah?)

Bingit ok, sangat bingit mendengar dorang betempik. Ada tu siap cursing lagi.

Ada orang kata, kalau tak buat macam tu, budak-budak akan main ikut rentak sendiri je. Ye la,, dalam perlawanan sebenar situasinya mana nak sama dengan latihan.

Tapi, aku masih tak boleh terima. Perlu ke menjerit begitu???

Walaupun aku tak minat bola jaring, tapi tetap juga berharap pasukan tahun ni boleh mara ke peringkat tertinggi yang mampu. Penat kan diorang datang sekolah berlatih. Kurang-kurang kalau sampai suku final ke, semi final ke, boleh jugak dorang banggakan.

P/S-Mana laaaa buku peraturan bola jaring aku ni, huhuhuhuhu (korek-korek buku lama)

Saturday, 26 March 2011

Saman!

Tengah kecoh-kecoh orang dok check saman ni, aku pun nak check jugalah..

Manalah tau, di sebalik kesiputan aku membawa kereta,, kot-kot la time terlebih press minyak tu tetiba JLL3092 terserempak dengan benda nih,



Mau letak antena kat dahi kalau tetiba dapat surat/notis suruh bayar saman. Kalau RM3 tu layan lah lagi. Tapi kalau RM300??

Sayang oooo duit.. Penat keje~~

So, tekan-tekan-tekan-tekan-tekan-tekan

akhirnya,

RM0.50 POLIS: JLL3092 Tiada Saman dikeluarkan sehingga 25/03/11. Terima kasih.

Sama-sama lah ye,,
hehehehe

Friday, 25 March 2011

Kenangan SPM

Baru-baru ni result SPM keluar ek.. Teringat lah pulak zaman aku ambil SPM dulu..

Aku dan 82-ers adalah kumpulan terakhir yang yang keputusannya dikira berdasarkan agregat.
Zaman-zaman penggredan subjek adalah dikira dari A1, A2, C3, C4, C5, C6, P7, P8 & F9..
~~dah macam papan kekunci kat keyboard plak aku rasa..heheheh..

Aku SPM 12 tahun lepas (erk.. lamanyaaa dah berlalu!), tahun 1999.

Ambil di Terengganu, sebab masa tu aku sekolah @ MRSM Kuala Terengganu, Wakaf Tengah, Mengabang Telipot. Siap ingat lagi nombor giliran (ingat ni, tak tipu ok,, bukan aku berlari sekejap tengok fail, hehe) : TA037B037

Cantik kan nombor? hehehe

Kenangan yang aku tak boleh lupa masa aku ambil SPM dulu...:

1- SPM masa bulan puasa.
Agak penat sikit la seingat aku.. Tapi OK je. Takde la sampai tak boleh nak jawab langsung.

2-Zaman internet tengah BOOM!
Masa tu seingat aku memang tengah gian-gian dengan internet. Masa ada gap antara hari exam, aku masih ingat aku dan beberapa rakan keluar outing ke pekan Wakaf Tengah, dengan agenda sampingan pegi Cyber Cafe. Masa tu tengah gian nak buat email, nak chatting guna MiRC...
Boleh pulak.. tengah2 SPM tu.

3- Tertinggal IC di hari exam
Subjek Pend. Agama Islam masa tu. Boleh pulakkannn tertinggal. Dah la hostel dengan bangunan sekolah jauh. Lepas selamat sampai dewan dengan IC di tangan, aku kecungapan. Calon-calon lain dah mula menjawab. Perghh. Tapi rasanya masa tu aku bertenang kot, hehehe. Alhamdulillah, A1 dalam tangan, ^^

4-Beratur panjang nak guna public phone
Biasalah, komunikasi antara family di kampung cumalah melalui public phone. Tapi sebab nak SPM kot, semua pun sama, nak kol cakap dengan parents/family memasing. Lama beb beratur malam sebelum SPM mula tu..

Apa lagi ek. Banyak lagi kot. Tapi cuma 4 perkara ni je yang terlintas kat kepala aku..

Monday, 14 March 2011

Parenthood is tough!

Assalamualaikum..

Bila seorang bujang bercakap mengenai keibubapaan.. =)

Awal-awal cuti sekolah ni, macam biasa.. aku tak kan dapat balik kampung awal-awal punya..

Kelas tambahan beb. Tak buat, rasa tak sedap. So, buat.
Bila buat, nak la buat awal-awal.. Kata kena rancang cuti kita.. So merancang la ni. Mula cuti terusss zass ada kelas. Lepas kelas baru balik kampung. dan, don't expect me to come here (sini, tempat keje) earlier...

Mak Usu aku dah bitau sebelum cuti aritu yang dia nak datang Mersing. Biasalah, sini kan kawasan peranginan. Diorang dah pernah datang sebelum ni. Tak macam aku, dorang sangat sangat suka dengan pantai. Dari bapaknya (Pak Usu), mak nya (Mak Usu) & anak-anaknya (sepupu-sepupu aku)..

Bila famili yang ada budak-budak kecik ni.. faham-faham la kan, macam mana, huhuhuh. Aku memang dah ingat-ingat lupa, walaupun aku dulu membesar dengan adik-adik sama-sama membesar.

erk. Tak paham? Hehe macam ni. Adik beradik aku ramai, 8 orang. Jarak kami jauh-jauh pulak tu. Masa form 5, aku dapat adik lelaki sulung. Masa tahun 2 kat Matriks, aku dapat adik lelaki bongsu. So, sepanjang aku membesar, aku jugak menyaksikan adik-adik membesar (dari baby ke toddler, ke kanak-kanak n seterusnya)

Dan haruslahhhh bukan menyaksikan aje. Kena lah menolong-nolong juga walau dalam mode terpaksa.

Mandikan baby. Pernah. Aku dah 18 tahun masa adik aku umur 6-7 bulan.

Change diapers/napkin. Lagi la pernah. Ni masa aku sek rendah pun aku kena. Ntah adik aku yang mana tak ingat dah. Termasuk la pakaikan baju.

Kalau terberak, kena la basuh, tiheeeee =) Part ni pun tak best jugak.
Teringat ex-roomate aku masa kat MRSM pernah citer yang dia basuhkan berak adik dia guna kaki. Hahahaha. Gila kejam. Lawak pulak bila ingat-ingat balik.
Aku masih lagi pakai tangan masa tu, huhuhuhu. Macam tak sampai hati pulak nak guna kaki kat situ. After that kasik sabun la itu tangan.
Tapi my mum lagi tough kot, zaman-zaman pakai lampin dulu, dia siap basuhkan lagi lampin yang kena t**i tu. Zaman 90-an, rasanya ramai lagi yang pakai lampin. (Familiar dengan term seluar getah? hehehe.. Dipakaikan diluar lampin pada bayi.)

Buat susu. Alahaiiii memang kena. Semua adik beradik aku pun pernah rasa kena buat susu. Sebab keje yang paling senang. Jangan ko nak mengelak. Ingat lagi, masa tu kalau aku geram, aku buat susu dengan portion air panas yang banyak compare to air masak. So panas la susu tu n adik aku tak boleh nak minum immediately.. Jahatkan aku?

Bagi makan baby. Bubur nasik tu kan. Lepas tu sikit punya hazabb. Baby tu kita dudukkan dalam walker. Lepas tu keje nak merayau je. Bila suap, kadang-kadang dia telan. Kadang-kadang dia luah. Lepas tu comot memang tok sah cakap la. Kadang-kadang dia capai air/bubur dan tumpahkan...
Huahuahuahuahua..

Apa lagi ek.. Pakaikan baju. Yang ni tak susah. Sebab lepas mandi budak kan rasa segar. Syok je sebab wangiii.. Sapu-sapu lotion, bedak bagai..

Walaupun banyak lagi keje-keje yang tough aku tak buat, macam masakkan bubur, basuhkan lampin, dan memacam lagi lah, tapi pernah la merasa semua-semua itu.

Now, adik aku yang bongsu dah 10 tahun. So sikit-sikit memori pasal penjagaan kanak-kanak kecil ni makin dilupakan. Juga keserabutannya, hehehe =)

Lepas tu kakak-kakak semua dah besar. So jangan ada sesiapa yang berani buat perangai mengada, hehehe. Di tempat kejadian juga akan kena.
Kena apa tu? hehehehe faham sendiri suda.

Tapi dengan kedatangan para sepupu-sepupu aku yang kecik-kecik ni buat aku rasa erk.. Ini sama macam zaman dulu-dulu.

Menangis tanpa sebab yang boleh diterima akal orang dewasa..
Menyepahhhhh. Ye, sepah orang tua macam aku dengan sepah budak-budak memang tak sama.
Berkecahh. Nak gosok gigi je tapi aku dengar dalam bilik air dah ala-ala nak basuh bilik air. Sila la basuh kasi bersih, bolehh???
'Mandikan' kulit-kulit siput n kerang dengan washing liquid kesukaan aku. Arghhhh..korang,,
Baca komik-komik sampai terkoyak/bercerai muka surat.. {huhu.. nanges..}
Tanya soalan banyak sangat. Tapi diorang tanya kat mak dorang la. Bukan tanya aku. Yang pasti mak nya pun tak terlarat nak layan. Zass aje kot. Hehehehe.

Apapun, kehadiran diorang 2-3 hari ni mesti buat aku terkenang-kenang lepas ni bila rumah dah kosong semula.. Meninggalkan seorang cikgu gemuk yang suka online.

^^

P/S - Kekadang bila ada yang menyaund (sound) si bujang ni,
Dia: "Alaaaa, ko bujang memang la tak rasa lagi macam mana besarkan budak, hehehehe"
Aku: "hehehehehe hoh." (Dalam hati: Aku pun pernah rasa jugak, maybe ko di zaman baya-baya aku tak merasa pengalaman macam aku, cuma ditakdirkan ko dah berkahwin/kahwin lebih awal dari aku sekarang.. So, apehal ko nak rasa macam ko sorang je yang pernah mengalaminya dan orang-orang bujang macam kami, tak tau apa-apa.. Kami mungkin berdiam saja, tak cakap apa-apa.. but then, er.. )

Friday, 4 March 2011

Majlisnya,,,

Siyes berjanggut aku nak buat entri nan satu ini..

Majlis Gilang Gemilang Tahunan.
~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=~=
Mesyuarat Besar Besaran antara Sekolah, Parents & Ibubapa (malas nak type the keyword,,,,)

Jumaat 04.03.2011

Perasmian oleh Datuk Hj Dr Abd.Latiff bin Ahmad (Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia)

Aku adalah AJK Backrop, sama-sama dengan Kak Haslina & Kak Alina. Walaupun penat, tapi seronok =),,, sebab semua bersama-sama buat kerja. Dari scratch, tu. Wordings semua baru! Sebab yang lama macam banyak yang hilang.



Suka! hehehe. Kak Haslina yg cool dan banyak idea,

Rakan-rakan prihatin yang sama-sama sinsing lengan tolong kami, Kak Linda & Kak Farah (Mereka berdua, plus Kak Alina adalah AJK Jamuan VVIP). Kami pening-pening nak hias pentas, dorang pun turut sama bantu cucuk bunga. Sama-sama balik lambat juga. Tsk3.. terharu,,,

Sambil-sambil hias pentas, melatih persembahan murid-murid jugak..


Kak Liza pun, yang membantu menghulur idea dan mengerah tenaga
menghias. Terima kasih daun keladi..




Betul kata Kak Linda.. Penat lelah akan terbalas bila tengok balik hasil kerjanya.. ^^


Pagi sebelum mesyuarat tu, zasss aku plak gi lokasi jamuan VVIP, kat Makmal Komputer untuk bantu dorang, =)) Masa mesyuarat berlangsung pun, aku turut sama menyibuk (membantu dorang dalam persiapan makanan)


Sekalung tahniah pada mereka kerana menjadikan lokasi jamuan sangat kelllessss hehehehe. Dah ala-ala Hotel, you.


Kami ^^


Akhir sekali, sekalung tahniah untuk semua warga SKLE yang sama-sama menjayakan majlis ni.. Ada ramai lagi AJK-AJK yang lain.. Aku cuma ada gambar mereka-mereka yang dok keliling aku masa aku bekerja, saja..

Ate.. aku bukan jurugambar of the day nak me round sekolah snap sana-sini, huhu..


Wednesday, 2 March 2011

Ragam majlis setahun sekali...

Assalamualaikum..

Rabu 02/03/2011
Keadaan bilik guru yang sedikit huru-hara sebab sibuk nak siapkan wording untuk backdrop pentas.



Biasalah kalau dah namanya sekolah. Mesti ada mesyuarat besar-besaran yang melibatkan ibu bapa dan guru-guru ni. (malas nak tulis nama penuhnya, karang orang google tak pasal-pasal jumpa entri aku ni,..) Majlisnya hari Jumaat ni..

Terima kasih kepada rakan-rakan yang sama-sama sinsing lengan membantu =)

Kak Farah, Kak Linda, Kak Haslina & Kak Alina.. Walaupun Kak Farah & Kak Linda dalam AJK Jamuan VIP, tapi sudi menolong kami yang conform kelam kabut kalau tak ditolong ni.. =)

Dalam pada kami sibuk dengan polistrin ni.. kat bawah bilik guru nunnn (Makmal Sains) budak-budak Tahun 5 tengah berlatih nyanyian. Tak sempat menjenguk diorang pun hari ni. Adoiila..Cikgu sibuk dengan 'mesin jahit' polistrin kat atas ni.. Nasib baik lah Kak Linda sudi tolong tengok-tengok kan diorang... Yang sepatutnya menengok tak muncul-muncul.. apa nak buatttt, bizi kannnnn (dengan gaya afdlin shauki sindir menyindir ye,,..)
*mesin jahit=mesin memotong polistrin. dah ada ghopa mesin jahit je sebab posisi duduk dan cara meng handle & pegang polisterin. **juga dipanggil mesin untuk mengesan tahap gigil anda.. hehehehe..