Monday, 25 March 2013

Cara ke Korean Folk Village, Yongin

Asalamualaikum Warahmatullah..

Hari ketiga di Korea, 16 November 2012, Jumaat. We went to Suwon, as we planned to visit Korean Folk Village & Hwaseong Fortress. (but at the end we didnt make it to Hwaseong Fortress! time constraint~)

Ada beberapa cara nak ke Folk Village ni. Dalam entri ni aku cuma cerita macam mana kami ke sana. Nak cara lain, sila google lagi.

(hehe kemonn backpackers kena rajin sudy ^^)


Kami naik subway dari Stesen Hyehwa (Line 4) menuju ke Stesen Suwon (Line 1).
[Baca Hyehwa: Heihua. That's how Korean pronounce it. It takes me few days to realize this.. Awal-awal tu dok sebut 'Hiyehua'.. muahaha sukatik aku je..]

Sampai je Stesen Suwon, keluar ikut Exit 4. Toleh-toleh sikit kiri kanan. (sebab aku dah tak ingat kat belah kanan ke kiri, hehehe) Nanti akan nampak 1 rumah dengan rekabentuk tradisional Korea. Itulah Suwon Tourist Information Centre. Masuk dalam. Ada Folk Village Office Counter.


The staffs there are multi-lingual. Kat kaunter tu pilih la nak yang cakap BI ke, B.Cina ke atapun B.Jepun.
Tanyalah segala apa yang korang nak tanya pada staff tu. Diorang sedia membantu.

Ada banyak pamplet kat dalam tu. So macam kami yang kena menunggu agak lama sebelum bas sampai memang dok ambil la pamplet tu. Lagipun tak kuasa nak tunggu kat luar ofis sebab sejuk banget. Kalau tak sejuk nak jugak pusing-pusing kat luar tu.

Kalau haus, nak minum, ada water dispenser.
Masa menunggu, kalau takut terlepas bas boleh je mintak tolong kat staf tu alert korang bila bas sampai.
 
Tiket shuttle bus tu percuma ye.  Dapatkan di kaunter. Sila simpan tiket bebaik masa pegi dan pulang..
Perjalanan dengan shuttle bus lebih kurang 30 minit.
Cam biasa kami prefer duduk depan.. Bior dekat dengan driver oppa. hehe.

Jadual perjalanan ke sana, 5 kali sehari. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30

Masa nak balik tu, ada bas yang akan datang ambil pada jam 14:00, 15:50, 16:30.

Sila plan masa korang bebaik. Jangan jadi macam kami. Masa nak balik tu baru perasan bas baru lepas. Dah terpaksa tunggu hampir sejam dalam keadaan sejuk! (Kesejukan yang melampau dah kalau ikut aku)
Sampaikan aku keluar masuk berdiri dalam tandas.. sebab dalam tandas panas sikit. Tapi kena berdiri..
Nak keluar masuk kedai macam segan sebab tak berapa nak membeli.

Oh ye, ada 1 Tourist Information Centre dekat pintu masuk Folk Village tu.. Cari la.. ada dekat deret-deret kedai di situ. Sebab at last kami dok menumpang duduk dalam tu. Best, sebab ada heater.

Ini ada sedikit info, aku snap dari pamplet.

Sekian, harap dapat membantu ~

P/S:
Kalau bernasib baik mungkin terserempak dengan artis yang buat penggambaran di sana.
Mungkin.
Hehe.

Sunday, 24 March 2013

Cleaning in action

Kerja-kerja pembersihan siri kedua di FB sedang dijalankan..
Ramai bebenau 'kawan' dalam friendlist..
Tapi.... adakah sebenarnya kawan?

OK. *start mode bibik balik..sinsing lengan capai feather duster*
Mari meng unfriend~

Saturday, 23 March 2013

Nasi Goncang dan Musolla di Pulau Nami

Salam.

Lamanya tertangguh entri ni.
Lately memang sibuk di sekolah. Aku biasanya update weekend. Gigih la menaip  2-3 entri pastu auto publish dalam seminggu. Hari sekolah memang tak dapat laa nak tulis entri. Pulak tu dah beberapa minggu berturut kena gi sekolah hari Sabtu.. Biasanya kalau Sabtu kena sekolah hari Ahad tu aku betul-betul berehat. Tiada keinginan menulis huhu..

Dalam entri ni aku nak share pasal 1 restoran yang kami singgah masa di Pulau Nami. Tapi sebelum tu nak mintak maaf sebab aku tak banyak ambil gambar sekitar restoran ni. Entah kenapa masa ni rasa segan nak bangun-bangun dan snap sana-sini..

Nama restoran ni pun aku tak pasti, huhu~~ Sabo je lah..
(TIPS: Kalau nak bertanya pada local dalam Pulau Nami, mcm pekerja dalam kedai ke, leh je tanya camni,, "Dosirak eumsikjeon, odisseoyo?" ---> "Restoran dosirak kat mana ye,,,?"
 Ni kira ayat ok sikit.. kami dulu, guna simple BI and body language je 
"Do you know where is the restaurant? You know, the rice, fried egg & kimchi..(sambil buat gaya goncang bekas  -_____- ) ; tapi mereka paham ok?

Apapun aku akan cuba sebaik mungkin sediakan info untuk yang teringin nak ke sini.


Oh ye, ini adalah halal restaurant, ye.

Masa ni dah sangat-sangat lapar.. Lepas berpusing-pusing dan sibuk bertanya di mana restoran, akhirnya berjumpa.. Terus pilih tempat duduk dan taknak bangun-bangun dah, huhu. Takut orang ambil tempat duduk kami la kononnya. Memang pun, masa tu restoran ni agak penuh.



Tempat makan ada di dalam dan di luar restoran. Tapi sebab kami yang berkulit Malaysia ni dah tak tahan nak disapa angin sejuk musim luruh, maka kami pilih untuk duduk di dalam. Aku ingat lagi masa ni, ada sekumpulan budak-budak tadika yang duduk makan di luar restoran.. Huuhuu apakah. Tahan betul kulit.

Menu yang kami pilih, Kimchi Pajeon a.k.a Kimchi Pancake

Dan ini, Dosirak a.k.a. Nasi Goncang!

Nasinya di dalam bekas tin tu ye. Basically, isi dalam tin tu cuma nasi putih, kimchi dan telur goreng. Itu je. Sebelum makan kena goncang-goncang dulu tin tu supaya kimchinya bergaul rata dengan nasi. Waktu di hantar ke meja biasanya tin tu sangat-sangat panas, jadi kena ambil sarung tangan yang memang di sediakan di kaunter untuk pegang tin bekas makanan ni.

Rupa sebenar makanan di dalam tin itu.. 

Kalau tak kuat menggoncang, nasi tu macam nampak putih-putih lagi.. Tapi takde hal la kot pada aku.. Gaul je lah pakai sudu huhu, apa susah.

Yang pegi Pulau Nami dengan misi nak makan dosirak macam aku, memang bersungguh-sungguhlah menggoncang hehe.. Amik feel katanya..

Rasanya? Biasa-biasa je pun hehe. Kalau nak kata sedap, sedap lagi nasi ambeng kot. Tapi dah namanya makanan signature dalam Pulau Nami ni, maka aku nak kata rasanya UNIK. Mana nak dapat kat Malaysia kan.. 

Bayangkan je lah makan dalam keadaan excited, penat, lapar & sejuk.. Apapun boleh jadi sedap, kan, hehe..

Terus tak keluar dari beg,, bekal kami hari ni..hehe (nasi segera, serunding daging & sambal ikan bilis) dek penangan dosirak dan kimchi pajeon.. ate.. kenyang sudah..

Jenuh gak nak menghabiskan pancake sepinggan ni. Sampai berbahagi.. Ini saya makan.. ini kamu makan.. Ini giliran saya, ok sekarang giliran kamu, Daff..
Rasa masam lebih mendominasi dalam pancake ni, maybe sebab kimchi.. Pancake ni ala-ala lempeng kita kot..

Banana uuyu a.k.a. Banana Milk.. Tak sempat-sempat nak minum dari tadi sebab syok sangat explore Pulau Nami.. (Lagipun dah mula merasa effect minum banyak dengan cuaca sejuk.. Karang sibuk nak cari tandas..)

Alhamdulillah, kenyang. Mission accomplished!

Oh lupa.
Kat mana-mana restoran dalam korea ni (kecuali fast food), bab order air, memang tak sama macam kat Malaysia.. Sebabnya diorang cuma hidang air kosong.. Biasanya memang dah siap tersedia kat atas meja jag-jag berisi sky juice.. Kalau tak pun, kena la bangun dah ambil sendiri cawan dan air dari water dispenser.. Memang begitu budayanya..Air tu minumlah seberapa banyak yang ko mampu..
Sangat menjaga kesihatan kan?

Pssstttt,,, memang payah sesangat nak jumpa insan yang gemuk/overweight/obes kat Korea.. Pelancongnya (macam aku!) je yang gemuk kot. Tskk.. Mereka semua slim river tak kira tua atau muda.

Yang teringin nak ke sini, boleh la ikut map kat bawah ni ye. Aku snap je dari pamplet Naminara Republic.
Dari jeti belah paling kiri tu (Nami Wharf), korang jalan je terus ikut laluan utama..ingat beberapa point penting sepanjang jalan macam Tomb of General Nami, First Kiss Bridge, UNICEF Hall, sampai jumpa BAPLEX Building.

Restoran ni dalam bangunan BAPLEX tu

Ni gambar bangunan BAPLEX

Betul-betul sebelah bangunan putih tu ada 1 bangunan kuning (dia macam bersambung sebenarnya).. Kat bangunan kuning tu la restoran dosirak ni ye.
Yang ada kanopi warna hijau tu ye! Di situ!

Masa menyusuri jalan utama dalam Pulau Nami tu, alert la dengan bangunan di sebelah kiri korang..

Musolla dalam Pulau Nami:


Dalam bangunan BAPLEX ni jugak ada Musolla. Kan nampak kat pintu tu.. Korang masuk, naik level 1.
Musolla tu, masa aku pergi hari tu memang tak separate untuk perempuan dan lelaki. Kongsi tempat wuduk & solat. Pandai-pandai la.. Bila nak solat tu berbahagi masa. Aku tak ada snap gambar dalam musolla. T_____T .. Tapi dalam tu selesa. Berpenghawa dingin. Sejadah pun ada. Cuma kalau nak guna toilet kena cari toilet di luar musolla  la, which is dalam bangunan BAPLEX ni jugak, ground floor. Macam biasa, tak ada gayung / baldi / paip air dalam toilet so jangan lupa bekas air untuk bersuci..

OK. Itu aje cerita pasal dosirak dan musolla. Harap membantu ^^

 

Friday, 22 March 2013

Aku dan jam dinding

Adakah memang semua yang kena travel agak jauh untuk ke tempat kerja pun macam aku,..

Sentiasa menoleh tengok jam dinding & mencongak waktu..
Dari mula bangun pagi, sampailah ke saat aku angkat beg nak keluar dari bilik.

Lepas 3  bulan ni, aku sedar aku jadi begitu.

Sibuk mencongak, like,
Lagi 10 minit, kena siap mandi.
Lagi 5 minit, siap pakai baju..
Lagi 5 minit, siap pakai bedak...

Kemudian bila dah masuk kereta,
OK.. yes, sempat gerak sebelum 6.30 pagi.
Alamak, hari ni dah 6.35 baru nak mula gerak..
6.45, baru sampai sini?


Kalau tertinggal apa-apa? Memang selamat lah takkan patah balik.
Macam hari tu, dalam 1 KM meninggalkan rumah baru tersedar tak pakai jam tangan..haihh
Now aku siap-siap letak jam tangan spare dekat dalam kereta & handbag.. In case aku terlupa so tak ada lah tak berjam tangan seharian.
Sebelum tu, pernah sekali tertinggal purse.. Risau sekejap memikirkan IC dan lesen tak bersama-sama aku sehari. Nasib baik duit nak makan kat kantin masih ada, sebab aku ada sediakan 1 coin purse untuk letak duit kecik..

Sesungguhnya, 5 minit itu sangat berharga. Lewat 5 minit je, besar impaknya..

Itu kisah waktu nak pergi kerja la.. Waktu balik biasanya aku santai je.
Malas nak rushing,, dan ye, aku tak suka bawak kereta laju-laju.. 80 km/jam adalah normal speed aku.

Begini lah kot rupa orang yang kena travel agak jauh nak gi kerja ye..
Duluuuu masa kat Endau memang aku santai sangat-sangat. SANGAT. Especially bab pergi sekolah ni la.
6.45? Boleh je nak gi dapur goreng makanan ringkas buat sarapan. 7.00 a.m. masih sempat bersarapan sambil tengok MHI.
Sebenarnya memang tak patut pun.. Bila aku pikir-pikir semula sekarang, kenapa lah jarang-jarang sangat aku berusaha nak pergi kerja awal dulu.. Langsung tak nak train diri sendiri bersiap awal dan gerak awal..

So, sekarang ni merasalah aku..huhuh..
Jadi, untuk berfikir secara positif, terima sajalah.

Walaupun jadual pagi aku agak padat sekarang, tapi rasa aku jadi seorang yang lebih menghargai waktu.
Aku mula paham macam mana perasaannya bila datang awal ke tempat kerja..
Macam mana rasa cuaknya bila terlewat sikit gerak keluar dari rumah..

Best jugak sampai awal dan tengok keadaan sekeliling masih suram-suram.. Sejukk je ^^

Rasanya kalau masih di sekolah lama, aku masih lagi dengan rutin biasa - L.A.M.B.A.T

Apapun yang berlaku, semua pasti ada hikmahnya kan =)

Monday, 4 March 2013

Catatan Perjalanan ke Korea Hari Kedua (Nami Island)

Warning: Entri ini sangat panjang sebab banyak gambar..

Nak ke Pulau Nami ada beberapa cara. (sila google ye, ataupun boleh baca dari laman web budgettravel2korea . Very comprehensive! Rasanya tak perlu aku buat entri cara nak ke Pulau Nami sebab.. macam tak sempat je..hehehe.
Ni baru masuk hari ke 2, ada baki 14 hari kot nak update.
Dah lebih 3 bulan balik baru gigih nak karang entri..
Sebenarnya aku dah mula lupa-lupa ni.. Sebab tu baru nak kelam kabut jadikan entri.
Untuk jadi kenangan sendiri..

Di bawah ni adalah coretan pengalaman kami.. Memang panjang.. Aku ingat lagi, aku sangat excited masa di sana. Waktu menaip entri ni pun, masih lagi teruja.
Jadi, entri ni berkaitan apa yang aku lalui, apa yang aku rasa & dah tentu,, apa yang aku dah nampak..untuk aku abadikan dalam blog ni.

Hari kedua kami di Korea, hari Khamis 15 November 2012. Kami dah merancang nak ke Nami pada hari ni. Memang dah siap-siap plan dari Malaysia. Kami pilih cara menaiki train & teksi.
Kalau nak ke Nami dengan cara ni, kena ingat, perlu tukar 2 line.. (Aku guna contoh macam di Malaysia, mula-mula tu naik LRT lepas tu kena tukar naik komuter)

Keluar awal pagi dengan membawa bekal nasi segera. serunding daging & sambal ikan bilis.

Muka yang ceria 250%.. Hari kedua di Korea & hari pertama officially jalan-jalan! Jalan 3 langkah keluar dari guesthouse, nampak pokok dengan daun kuning terus nak amik gambo.. huhu.. Padahal banyak je lagi pokok berdaun kuning menanti.
(waktu di korea masa ni ialah 07.48 a.m. Gila awal kami keluar masa ni, hari pertama! ingat tu! hehe)

Aku memang jakun habis,dengan cuaca pagi yang sejuk.. bila hembus nafas dari mulur keluar wap
T__________T

Di sepanjang jalan nak ke stesen subway, jalan dah mula sibuk dengan pekerja-pekerja & pelajar-pelajar Universiti Sungkyungkwan (sangat dekat dengan guesthouse yang aku duduk) yang sibuk berjalan.

Untuk hari pertama ni, kami sesat! hehehe.. Masih tak biasa dengan sistem subway di sana..

Sekali dan sehari tu aje la sesat.. Lepas tu dah ok,hehe..
Tapi kesesatan itu menyebabkan jadual kami tergendala jugak..

Stesen Jungnang.. Perasan tak kat situ train ni dah ala-ala komuter.. bukan lagi ala-ala Putra LRT/Star LRT

Sampai pun ke stesen Gapyeong! Walaupun dah berpeluh ketiak di cuaca yang sejuk sebab sesat tadi

Turun bawah stesen tengok-tengok ada pameran lukisan.. sempat lagi singgah hehe

Kat stesen ni jugak aku sempat singgah toilet & convenience store.. beli bateri kamera & banana milk aka 'banana uuyu' yang famous di kalangan pelancong Malaysia itu.. hehe

Sangat gembira bila dah sampai sini! Macam dah jumpa 1 checkpoint dalam treasure hunt, gamaknya!
Ramai gila remaja-remaja yang sama-sama memeriahkan stesen ni. (nomuu shikroo!) Aku syak diorang pun nak ke Pulau Nami jugak..

 Ahkak menunggu turn nak bergambo lepas all those teens blah..hehe

Dari sini, kami naik teksi. Tak mahal mana, lagipun kan berkongsi. Lagi ramai, lagi untung. Perjalanan dari Stesen Gapyeong ke Jeti Pulau Nami hanya mengambil masa lebih kurang 5-6 minit. (pakcik teksi tu bawak agak laju.. ++ ini rural area, jalan tak sesak mana.)

Pakcik teksi turunkan kami di 1 dataran.. Kena berjalan sikit.


Ini antara gambar keadaan sekeliling yang aku snap lepas sampai jeti ni.


 convenience stores..kami tak singgah pun. kan dah ada bekal.

Sampai je kat jeti ni, beli lah tiket..


Ramai kanak-kanak kecil datang ikut rombongan tadika masing-masing.. Gigih cikgu dia menjaga kanak-kanak sebesar ini pergi field trip ye..huhu

 us, ready with the visa to Naminara Republic ^^

 Khajaaa!!

Tak lama lepas tu wharf pun sampai dan marilah kita naik ye.
 wharf ni agak besar.. korang boleh pilih nak duduk kat dalam (aku tak sure kat dalam tu macam mana setting dia) ataupun berdiri di luar, di sekeliling wharf ni.. aku memang dari awal bertumpu kat bahagian paling depan.. lepas tu dah taknak gerak-gerak dah sebab takut that spot orang lain amik, hehehe.. sebab aku nak tengok pemandangan dari depan..



Dalam 7 minit menaiki wharf, sampailah kami di Pulau Winter Sonata ni.
Subhanallah. Sangat cantik!


Pokok berdaun merah yang pertama kami jumpa! Kat sini aje dah habiskan masa dekat 15 minit.. Bermulalah aktiviti bergambar kami menggunakan tripod..

Habis kisah pokok berdaun merah (padahal banyak je lagi pokok camni kat dalam, hehe.., sampai pula di laluan pokok ginko. Sekali lagi kami kekaguman dengan ciptaan Tuhan.. 
Maka silalah melayan gambar-gambar ni ye..


Sepanjang laluan ni memang hidung sentiasa tercium bau daun ginko. Siapa yang pernah makan pil supplement ginko biloba.. haaa..macam tu la sebijik sejibik bau kat laluan ni. Nak kata wangi pun bukan. Nak kata busuk pun tak la busuk sangat..hehehe..  Bau yang unik.

Penerokaan kami diteruskan.

 Trek keretapi. Dari mana nak ke mana keretapi ni, aku tak pasti. Kalau tak silap, keretapi ni untuk bawa senior citizen yang tak larat nak menjelajah Pulau Nami ni dengan berjalan kaki. 
Kat tepi tu adalah kandang kuda. Aku macam tak ada snap gambar kuda tu.

 Sayur-sayuran yang hidup segar

Oh ye. Walapun nampak macam matahari bersinar menyinari dan menyilaui kami, tapi sebenarnya masa ni boleh tahan sejuk ye.

Maafkan..dia ni memang obses dengan daun..
cak!

Peminat drama Winter Sonata mesti tau pasal  'cho kissu' a.k.a first kiss kan. Seberang jambatan ni adalah scene penggambaran cho kissu itu. Kami terus ke belakang dulu. On the way nak balik nanti baru pusing ke situ.



Excited jumpa papan tanda dengan ayat Bahasa Melayu.

Tapi aku rasalah kan, ayat yang betul ialah "Selamat Datang ke Pulau Nami"

Apapun, good job! Saya rasa bangga melihat ayat itu nun jauh beribu batu dari Malaysia! hehe

Jalan-jalan dan jumpa lagi laluan yang diselimuti daun ginko!

Akhirnya aku ajak Daff keluar dari laluan ginko ni..Karang tak merasa tengok laluan lain dek kerana asyik melayan perasaan berjalan sambil pijak dedaunan ginko..


 Kreatif kan? Asalnya sampah je.. Dedaunan kering yang disapu & dijadikan bentuk love.. Untuk insan yang tengah excited macam kami, kat sini pun bolehhh nak bergambar, hehe..
Jalan-jalan lagi dan bergambar lagi..



Masa ni, perut dah mula lapar.. Kami ada je bekal.. Dan banyak je terserempak dengan restoran-restoran. Tapi aku ke sini dengan 1 misi, nak makan nasi goncang atau nama korea nya "Dosirak".

Ianya makanan berupa nasi, telur goreng & kimchi, dalam 1 bekas makanan daripada tin. Sebelum makan, bekas makanan tu perlu digoncang supaya isinya bercampur dan bergaul dengan rata.. Gitewwww..
I am sooo craving to eat the dosirak on that time (sekarang pun, iskk)

It was my mistake..Tak habis study pasal restoran ni. Maka berpusing-pusing lah kami mencari. Kemudian masuk kat kedai ni. Tanya dengan staff dalam ni. Dia pun tunjukkan jalan.. Alhamdulillah, ada jodoh aku dengan dosirak..hehehehe
 Ini dalam kedai.. Kami masuk untuk bergambar kat replika cho kissu ni je..Dan tanya soalan pasal dosirak.

 Inilah bangunan yang ada restoran nasi goncang itu ye!
Cemana rupa dosirak dan cerita pasal kat dalam restoran ni karang aku buat 1 entri lain. 
(hoii penat sebenarnya nak siapkan 1 entri.. bertabah lah Dd! Slow and steady.. takde apa pun nak dikejar huhu)

Lepas makan, kami solat. Ada kemudahan musolla disediakan di Pulan Nami ni. Dalam Bangunan BAPLEX, betul-betul sebelah bangunan kuning kat atas.

Lepas solat, perjalanan dalam Pulau Nami diteruskan..
This is it! That very infamous spot from Winter Sonata.. The Pine Path! I'm soo excited!

Laluan yang diberi nama 'Pine Path'.. Pemandangannya tetap cantik biar musim silih berganti! Tapi ramainyaaaa orang kan walaupun ini adalah hari Khamis..hehe i thought kalau pergi weekdays tak ramai orang! Tapi takde maknanya! Penuh!

Sebelum jejakkan kaki ke sana mari bergambar di sini dulu (walau hati dah meronta-ronta nak ke sana)
Nak bergambar kat sini pun kena amik nombor huhu.. Beratur kami!


Asyik sangat aku dengan laluan pokok pine ni..
Sebenarnya kalau toleh ke kanan dan kiri, pemandangannya pun cantik juga,, macam kat bawah ni ^^


Salah 1 tempat yang aku memang dah aim nak bergambar:
 

Tugu junsang & yoojin! hehehe

Dari laluan pokok pine tadi, kalau teruskan berjalan sampai ke hujung, akan jumpa dengan tasik..

Again I was mesmerized by the breathtaking sceneries.
Camwhoring session again!
Walaupun dah ada local citizen yang dok atas bench sambil makan limau mengdap tasik, aku tetap nak bergambar kat sini..
(Ni lokasi pernggambaran drama Julia ni.. yg anak perempuan Amy Search berlakon tu)
mehehe

mengutip daun maple kering.. buat kenang-kenangan...

Masa ni dah nak balik.. Nak patah balik semula ke depan Pulau.. Tapi feeling-feeling macam tak nak balik gitu..huhu
Nampak bonsai pulak.. Dah sibuk nak bergambar kat sini.

On the way balik..camwhore round 2 kat pine walk ^^


Tempat terakhir kami nak tuju dalam Pulau Nami ni ialah lokasi First kiss.. Kembali ke jambatan tadi.

Aku tak tau kenapa setiap kali tengok gambar ni aku terfikir 'Paddle Pop'.. Adakah sebab tulis First Kiss tu ala-ala tulisan 'Paddle Pop' eskrem tu..
By the way.. aku rasa hiasan kat taman dan pulau ni sangat kreatif.. tengok tu..pakai botol kosong je tapi nampak menarik!

Kebetulan masa nak ke lokasi first kiss ni terjumpa dengan rakyat Malaysia yang naik 1 flight semalam. Ramah, kami saling menyapa (baguslah, sebab ada je Malaysian yang sombong kat sana,..huhu)

Kami mintak tolong dengan sorang encik pelancong Malaysia yang hemmmsemm untuk snap gambar ni..hehehe
Masa ni dah penat bukak pasang tripod!
 vandalisme! walaupun aku bawak marker (dengan niat nak conteng-conteng juga, tinggalkan jejak, kunun!) tapi hakikatnya bila sampai sana tak tergamak nak menyonteng..huhu



Dari lokasi first kiss ni, kami bergegas ke pintu masuk pulau.. 
Bergambar sementara menunggu wharf tiba

Kaki dah penat.. Tanpa disedari dah berapa km kami berjalan agaknya..

Lebih kurang jam  3.15 p.m waktu tempatan kami meninggalkan Pulau Nami dengan menaiki wharf..
Membawa 1001 kenangan terindah.
5 jam tu berjalan dalam Pulau ni! Gila lama!

 Annyeong, Nami Nara!

Kami menaiki teksi untuk ke Stesen Gapyeong. Senang je nak cari teksi kat dataran tadi, dah banyak yang menunggu.

Kemudian menaiki tren guna route yang sama.
Penat? Sangat!

 Tren yang penuh dengan senior citizen

 Kami yang dah pancit!

Masa tu tren penuh.. kami buat selamba duduk atas lantai tren. Tersengih-sengih atuk-atuk dan nenek-nenek yang duduk dalam tren tu tengok kami berdua..hehehe
Whatever.. kaki dah penat sangat! Boleh tahan lama jugak nak menyampaikan dari Gapyeong ke Seoul.. Gapyeong ni dah dekat area luar bandar..

Dannn...

Aku yang menaip entri ni pun rasa dah penat sangat ni!
So, till we meet again ya!
Assalamualaikum~