Monday, 31 October 2011

Macam mana ukur kepuasan kerja?

Assalamualaikum..

Meh sembang pasal kerja.
Macam mana kita ukur kepuasan bekerja?

Aku pernah kerja kilang dulu. Kilang buat printer. Tapi aku duduk Department Debug. Kami kena repair the defects product yang operator jumpa dalam line.
Kepuasannya ialah bila kita dapat test product sebanyak mungkin, & of course bila dapat betulkan semula printer tu.
Kira, hari-hari sebelum balik ko boleh measure output hari tu.

Aku pernah jugak jadi cashier. Rasa sangattt puas kalau masa kira wang (malam, sebelum kedai tutup), jumlah dalam mesin adalah tally dengan resit. Rasa macam okayy, hari ni aku bekerja dengan baik,, semua duit pelanggan aku amik dan pulang dengan betul. Kot tak, terlebih seposen pun ko rasa macammmm  tskk. Apasal tak balance eh. (Tahukah anda keje sebagai cashier, kalau duit dalam mesin pada waktu malam, masa nak dikira, terlebih atau terkurang, nilai tu akan ditolak pada gaji cashier tersebut. Kalau seposen takpelah. Kalau seratus? Berpinar jugak mata..
Sama macam tadi, sebelum balik rumah kita dah boleh ukur tahap kepuasan berkerja.

Kalau orang yang berniaga, mungkin rasa puas kalau hasil jualan sangat bagus. Income juga banyak.
Hari tu jugak kau kira, hari tu jugak kau dapat tau outputnya.

Suri rumah, agaknya rasa puas hati bila dapat settle kan house chores dengan jayanya..
Pun, boleh dilihat dan dinilai dari mata sendiri serta merta.

Mekanik, tentu lah kalau dapat repair apa yang pelanggan hantar. Kalau tak masak jugak kot nak menjawab. Bayangkan kalau kita hantar kereta ke bengkel & tetiba mekanik tu kata "er maaf kak sebab kekurangan ilmu saya tak dapat baiki keta akak,"" haruslah ko kena marah di situ..

dannn,,

Kepuasan sebagai seorang cikgu.
Ini yang nak cerita ni.
Kepuasan bekerja sebagai seorang cikgu ni bukan dapat diukur hari-hari ye.
Kau ajar budak hari ni dalam kelas, besok kau tanya dia, belum tentu dia boleh jawab. Padahal dalam kelas tadi kau dah soal dan 80% yakin yang budak tu faham.
Lagi best, baru je ajar, waktu tu jugak kau tanya punnnnnnnnn belum tentu boleh menjawab.
Maka pulang la cikgu hari tu dengan rasa sebal.

Kau beriya cari bahan, melatih budak untuk sesuatu persembahan/pertandingan,
Dalam masa berlatih tu pulak, nak kena banyak-banyak bersabar, ada macam-macam karenah.
Pun, balik la cikgu dari kerja dengan kadang-kadang membwa hati sebal, kadang-kadang ada la jugak membawa rasa puas.

Kepuasan tu datang,
Bila tiba-tiba diumumkan pelajar kita berjaya dalam peperiksaan. Dapat A contohnya.

Ataupun,
Bila tiba-tiba diumumkan pasukan yang kita latih menang untuk sesuatu persembahan.

Itulah kepuasannya. Yang boleh membuat seorang cikgu senyum sampai telinga.
Yang pasti, kepuasan tu datang pun lepas kita lepas berpenat lelah. Rasa macam, sweet nya,,,, huhuhuh.. walaupun kadang-kadang,
ada pelajar yang claim - "Saya berjaya dengan keputusan yang cemerlang ini adalah berkat usaha saya & doa dan sokongan ibu bapa."

Takpun, "Kami amat gembira dengan kemenangan ini. Ini lah team work kami sepasukan!"

Oyeah,, nama orang yang berlelah mencari dan menunggu kepuasan bekerja ni, sikit pun kau tak ingat kan??
Huhuhuh takpelah. Kalau kamu tak ingat, jauh di sudut kecil hati kami,
Kami ingat

Sunday, 16 October 2011

Sandwich dan puding roti

Lamanya tak update..

Takde reason.
Walaupun ada banyak je benda nak diceritakan. Maka, entri ini adalah entri minggu lepas (lepas-lepas pun mungkin, )

UPSR dah selesai kan. Jadik aku masuk kelas tahun 6 adalah dalam mode rilex.
Kadang-kadang tension, sebab budak-budak ni macam dah terpesong terus dari ilmu pelajaran.
Tau nya nak main. main. main.
Payah betul.

Ini adalah aktiviti dengan budak tahun 6. Sebab tahun lepas aktiviti ni berjaya mendapat perhatian maka tahun ni haruslah diulang,,,, kata tak nak belajar sangat kannn

P/S-Sandwich adalah air tangan pelajar. Puding roti yang cun itu (hiks!) adalah buatan aku.

Mari melihat gambar,
















Friday, 7 October 2011

Love in the ice

I like ^^

Dulu, dan masih lagi kini..


beautiful music, amazing voices..

KPLI vs PERGURUAN TULEN

#sentaphatimaknak

Aku kan..
Aku kann..
Aku kannnnnnnnnnnn

Tak berapa nak gemar kalau orang sibuk nak pertikaikan kredibiliti seorang guru yang mempunyai sijil KPLI.
Iye.
Yang belajar ilmu perguruan setahun je kat maktab tu.
Yang digelar cikgu segera.
Yang dikatakan jadi cikgu sebab tak dapat kerja lain.


Nak banding-banding sangat tuan pemilik sijil KPLI dengan sijil perguruan TULENNN, buat apa?
Satu tak semestinya melambangan semua.

Yang paling penting, bukan semua pemegang sijil peguruan tulen itu betul-betuuuullll dedikasi dalam menjalankan tugas. Seriously, BUKAN. Pecayalah.
OK. Kita takyah cakap pasal dedikasi. Aku pun rasa aku tak cukup layak nak dapat gelaran dedikasi.

Tapi I've seen enough cases of them yang buat kerja ala kadar + hampeh (I wrapped in 1 word, senang. Itu paling sesuai)
Aku tak tergamak nak taip di sini. Karang orang yang bukan di bidang ini membaca, mungkin rasa tak percaya dan was-was pada insan-insan yang bergelar guru ni.

Dari kita dok susah payah nak perah otak, memikir apa lagi ye nak kutuk 'cikgu segera' ni, kan lebih baik kita duduk diam-diam & buat refleksi sendiri.

"Bagus sangat ke kerja aku selama ni,?" Apa penambahbaikan yang perlu aku buat untuk membantu anak didik aku,?"

P/S-Sekian, aku, pemegang sijil KPLI.

Thursday, 6 October 2011

Mengenang kesusahan lalu

Bila aku imbas-imbas balik, aku pernah melalui 1 kehidupan yang agak menyedihkan.

Lepas je habis UIA, aku dan beberapa rakan pakat-pakat menyewa kat Taman Melati, Gombak.
Rumah-rumah flat kat tepi Terminal Putra Gombak tu.

Tak banyak sangat memori yang aku ingat, cuma:
  • rumah tu kat tingkat 5, atas sekali.
  • menyewa 5 orang masa tu
  • tangga nak naik rumah tu busuk dan kotor
  • sewa murah je, tapi as a jobless person terasa jugakla.. masa tu baru nak cari2 keje
  • perabot memang takde. sorang housemate tu bawak tv & dapur. dapat jugak la tengok tv.
  • paling sedehh, hari mula-mula masuk, tido ramai-ramai atas kain yang dibentang atas simen. daif betul =(
  • takde almari baju. baju dok berlipat dalam beg baju + beg plastik. huhuh sedehh lagi.
  • makanan pun masa tu ala-ala kadar je
  • bila sidai baju basah, selalu je terjatuh ke bawah.
tak best, tak best, tak best

********Pengalaman best pun ada.. Nanti kat lain entri =) ********

Apapun, itu pengalaman pertama menyewa. Cam naif + blur2 je masa tu.
Disebabkan pengalaman itu juga, aku jadi sangat selektif dalam memilih housemate.

Frasa 'Rumahku Syurgaku' tu,  memang betul kan? Untuk orang bekerja, lepas separuh hari berdepan dengan pelbagai karenah manusia+masalah+cabaran+pancaroba, rumah adalah tempat yang kita harap boleh berehat dengan baik, tenang & aman.

Sebab tu kita berusaha jadikan rumah kita 1 tempat yang best. Ikut selera masing-masing la, of course ^^

Wednesday, 5 October 2011

Kenapa mesti drama luar? Why? Why? (Edisi K Drama)

Aku suka tengok drama luar.
Korea, Jepun, Taiwan & Siam (kekadang).
Indon, dah lama aku tak tengok. Tapi dulu-dulu layan jugak la. Cuma aku pasan, citer Indon ni level of suspens dia cam overr sikit. Especially tang sound effect. Pastu suka je nak tunjuk iklan tengah-tengah saat yang genting. Lagi, time-time genting tu messsti nak tayang muka 2 watak berselang seli sambil keluar muzik yang suspens gitu. Padahal yang menengok kat umah ni rasa macam nak gigit-gigit je bantal sebab nak tau apa jadi selanjutnya. Ceh. Sebenarnya penonton ni yang tak reti bersabar.

Kenapa pilih drama korea (K drama)
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-
#Mula-mula sekali,, sebab pelakonnya. Kalau pelakonnya memang pernah disukai b'coz of his/her previous projects, sangat besar kemungkinan untuk aku pilih & download..seterusnya.. tengok.

#Again, beautiful insert/ending/theme song
Memang melodinya indah-indah dan enak sekali didengar ya!

#Senang nak cari kat internet
er. Seriously, memang senang nak cari k drama kat internet.
Nak streaming?
Nak download? Saiz besar with High Density? Saiz besar with medium quality? or the medium size ones?

#Picturesque scenes
Memang nature drama korea kot, dorang suka menonjolkan keindahan negara dorang. Sambil menghiburkan penonton, sambil promote tempat-tempat pelancongan kan. & ianya memang 1 langkah yang sangat-sangat menarik. Sebab dah ramai yang tertarik & sedang ditarik..

*** Tapi nak cakap pasal drama korea ni, ada je yang tak bestnya. Muka yang hensem dan cantik tak semestinya melambangkan cerita itu best ye. Yang paling penting, chemistry antara pelakon-pelakon + jalan cerita yang tak stereotype, plus penghayatan watak yang baik. Ada je drama yang aku dah habis download tapi bila start tengok 1,2,3, episodes, last-last zzzzz... Duduk le diam-diam dalam hard disk nuu. Tak delete sebab tak sampai hati, so bila hati dah sampai kang, pasrah aje la men delete.

Ok, itu antara sebab kenapa drama korea menjadi pilihan.

Tuesday, 4 October 2011

Kenapa mesti drama luar? Why? Why? (Edisi J Dorama)

Aku suka tengok drama luar.
Korea, Jepun, Taiwan & Siam (kekadang).
Indon, dah lama aku tak tengok. Tapi dulu-dulu layan jugak la. Cuma aku pasan, citer Indon ni level of suspens dia cam overr sikit. Especially tang sound effect. Pastu suka je nak tunjuk iklan tengah-tengah saat yang genting. Lagi, time-time genting tu messsti nak tayang muka 2 watak berselang seli sambil keluar muzik yang suspens gitu. Padahal yang menengok kat umah ni rasa macam nak gigit-gigit je bantal sebab nak tau apa jadi selanjutnya. Ceh. Sebenarnya penonton ni yang tak reti bersabar.

Kenapa pilih drama jepun
-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
#Masa tayangan yang tidak lama.
Paling pendek dlm setengah jam. paling lama dalam 45 minit (average)

#Very informative.
Biasa, sambil menonton  J Dorama ni secara tak langsung kita akan didedahkan dengan pelbagai info pasal isu utama dalam drama tu. Memang ada drama yang macam tahpape, macam tak ada motif je, rasa nak tengok sekali je, tapi masih boleh dicari apa nilai-nilai yang dorang nak sampaikan. Tapi jenis yang aku suka ni, yang menghiburkan sambil secara tak langsung bagi kita ilmu.
Cth:
Drama IS~ Onna Demo Otoko Demo 
IS=Intersexual=pondan/khunsa. Diorang mengupas permasalahan masyarakat setempat menerima golongan khunsa ni. Tapi takde pun sampai ada adegan x-rated / 18SX. Sweet-sweet aje. Watak utama adalah remaja & kisah berkisar antara diorang serta keluarga diorang.
Ilmu yang dimaksudkan di sini ialah beberapa fakta tentang kejadian IS ni. Ada beberapa jenis IS. Berapa nisbah kejadian IS ni boleh terjadi dalam dunia ni. Info-info sebegini, kalau nak harap aku tiba-tiba google,, memang TIDAK la  kan. So, macam aku cakap tadi, sambil menonton, sambil menimba pengetahuan. Sambil mencuci mata juga (ye. sebab ada part sedih. aku kan kaya jiwa. mudah menangis.) 
P/s-Aku tak tengok lagi filem kita ... dalam botol, so tak boleh nak bagi review. Filem ni pun pasal pondan kan. Mind you, aku dah lama simpan movie tu, amik dari member, tapi sampai sekarang takde keinginan nak tengok.  pftt.. 


Drama Code Blue
Ala-ala drama omputeh E.R. Tengok drama ni agak ngeri sebab setiap episod mesti ada adegan berdarah tapi ada diselitkan penerangan perubatan yang mudah & boleh difahami. 
Tengok drama ni juga membuatkan aku psycho rasa sana sakit sini sakit. Padahal tak de apa pun huhuh.

& banyak lagi drama-drama lain. Penat pulak nak taip.

#Very realistic
Jarang-jarang aku jumpa drama yang satu keluarga adalah keluarga korporat. Bapak mewarisi syarikat dari datuk. Then anak sesama anak bertelingkah nak take over company. Pfftt. Buhsan ok.
Memang ada insan yang dilahiran dalam keluarga kaya raya dengan corporate lifestyle. Tapi mana lagi ramai. Orang biasa-biasa kan.

#Creative
Kalau memang jalan ceritanya berunsurkan ketidaklogikan, takpelah, we take it as being creative. Macam citer kita pun ada jugak tang ketidaklogikan kan? Buku bercakap la (Hikayat Putera Syazlan), drama-drama melayu petang-petang 4.30-5.30 yang folfolerr tak lama dulu tu pun banyak je,,, yang sekali fikir memang macam tak logik.
Tapi ketidaklogikan drama jepun ni disusun sebegitu rupa sampai kita boleh menerimanya.
Cth:
Drama Jin
Seorang doktor pakar bedah yang tension & selalu menyalahkan diri akibat kematian girlfend nya. Nak dijadikan cerita, dia terkembali ke zaman silam & bertemu semula gilfriend dia. Silam=purba. Zaman samurai-samurai dok pakai kimono dan perempuan jalan kepit-kepit tu. Sebab lelaki tadi ada pengetahuan sebagai doktor, so dia cuba membantu mengubati penyakit orang-orang zaman tu. Bayangkan, dia operate orang di zaman silam tu guna alat macam tukul, pemahat je.. (tak logik, tapi kreatif)  

#Beautiful  Insert / Ending / Theme Song (OST)
Setiap drama akan datang dengan beberapa lagu. Part lagu ni, pada aku, kalau nak minat tu dipengaruhi oleh beberapa sebab. Kalau dah 8 episod dok dengar lagu tu, dengan mood dah suka drama tu, ofkos la kita akan sukaaaa dengan lagu-lagu yang ada dalam drama. Lagi satu, lagu-lagu tu kalau kita cari translation nya, lirik tu memang ada kaitan dengan jalan cerita. Bukan la main hentam kromo semata amik lagu artis sana sini. Unik gitu.
P/s-Ada je drama kita yang amik soundtrack dari drama korea/jepun kan. Yang cedok dari Anime Naruto dari Jepun tu pun ada. Aku tak tau la nak kata itu salah atau betul. Tapi, first impression aku, 
bila dengar tu aku rasa macam something is not right. Please la. Amik OST Naruto tu.

OK itu adalah antara beberapa sebab kenapa aku jatuh tangga dan setia menonton drama jepun.

Fakta penting: Bukan la hari-hari mesti mau/wajib tonton drama jepun ye. Aku pun manusia biasa dan normal & bukan alien. Di hari-hari busy aku juga pandai tidak bernafsu pada sebarang hiburan, baik di tv mahupun komputer.
Di hari-hari biasa yang lain aku bukak juga pelbagai saluran TV yang awam & berbayar. Cuma aku perasan, susah untuk aku duduk statik / diam-diam tengok drama kita. Tapi bukan lah bermaksud tak ada.
Sekarang ni aku follow jugak drama Soffiya kat TV3. Jalan cerita menarik, tak meleret. Lakonan pun mantop. Tinggal lagi  waktu tayangan je spoil. Tak boleh ke tukar petang-petang. Sekarang maghrib dan isya' masuk awal. Kata citer best,, tapi waktu tayangan pulak macam tak sensitif.

Monday, 3 October 2011

Saya nak pergi Korea!

http://therotikacang.blogspot.com/
http://jomlawatkorea.blogspot.com/
http://ppmkonline.net/tnt/
http://jelajahkorea.blogspot.com/

Semua di atas adalah laman web yang dibangunkan oleh pelajar-pelajar Malaysia yang sedang belajar di Korea sekarang. Pelajar-pelajar ni buat part time dengan membantu rakyat M'sia yang nak travel ke sana. Kiranya, dah tak payah guna khidmat agensi pelancongan yang katanya..  agak mahal. Err,, aku tak pasti tentang itu sebab tak pernah tau/menyiasat. Berbalik pada kisah student tadi, diorang la yang akan amik pelancong dari airport, bawak ke tempat penginapan (yang diorang dah booked ahead), ajar pelancong macam mana nak travel guna public transport kat sana, membantu dalam proses tawar-menawar waktu membeli belah (dorang fasih berbahasa Korea),  & ofkos yang paling penting jadi tourist guide di sana. Menarik kan.

Ongkos. Mahal ke?
Yang pasti, bila aku calculate2, tambang pegi-balik, kos pakej berjalan di sana (yang students tu uruskan) & duit belanja, boleh tahan laa mahalnya huhuhu..

So, resolusi terkini aku ialah untuk menyimpan wang untuk ke sana.
Ye, kenapa tidak melancong. Buat umrah dan haji pun termasuk dalam my wish list juga.

Er,, siapa nak gi melancong, ajaklah aku sekali ye ^^

Jom kita jamu mata dengan gambar-gambar places of interest in Korea sana,,
Nami Island (tempat penggambaran Winter Sonata)


Seoul Tower


Cheonggyecheon Stream
(sungai bersih-jernih-crystal-clear-siap-ada-ikan-berenang yang mengalir di tengah-tengah kota Seoul) ..best nya..

National Folk Museum of Korea

Gyeongbok Palace

Everland Korea


 Korea Lotte World Theme Park


 Korea Blue House


Updated:
=-=-=-=-
24 May 2012, Thursday
We bought the tickets. Lepas huru hara sekejap sebab harga tiket untuk hari yang dah lamaaaaa kami aim, naik. Naik dengan banyak ye..

Sunday, 2 October 2011

Menu Hari Minggu

First time mencuba,
Nasi hujan panas + ayam masak merah
(resepi dari Potret Kasih)

Selamat berhujung minggu

Senaman Itu Memerlukan Keazaman Yang Kuat

Betul tak?
Lagi-lagi untuk orang yang memang tak menjadikan senaman satu aktiviti rutin.

Contoh terbaik adalah aku sendiri.

Dulu-dulu masa duduk di kuarters, jalan doploh langkah cenggitu dah jumpa padang sekolah. Nak ikutkan bole sangat nak berlari kan.. Tapi nan adooo.. huhuh.

Sekarang dah berpindah keluar duduk rumah sewa, of course area nak berlari tu masih ada, macam tepi jalan raya & area rumah-rumah besar dekat-dekat sini (bukan sengaja nak sebut rumah-umah besar tapi memang area tu hampir semua adalah rumah besar banglo sebijik) ,, tapinya tak jugak berlari / berjogging.

Selain tu, video aerobik pun ada, member pass kat aku (zumba). Aku sendiri pun ada download a few aplications thru my android handphone. Pun.. jarang-jarang aku buat huhuhu.

Kalau hari sekolah, aku memang mengharap pada pergerakan kat sekolah tu la.. Kadang tu sebenarnya takde la banyak sangat bergerak, tapi sebab banyak guna otak kot (ceh!) aku rasa macam penatttt je. Tapi sekarang ku gagah2kan jugak la begerak ke sana-sini antara bangunan.. Jalan je lahh jangan banyak songeh. Nak harap berlari petang-petang payah sangat kan.

Aku jeles dengan mereka-mereka yang selalu ada geng nak diajak berjogging. Rasanya, kalau ada member semangatnya lain sikit kan...

Saturday, 1 October 2011

Bergedel kentang

Entri hujung minggu ^^


Bergedel Kentang (untuk 2 orang makan)
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=--=-=-
Bahan-bahan:
  • 2 biji kentang (saiz besar)
  • sedikit daging cincang
  • sedikit bawang goreng (aku pakai 4 biji bawang merah & 4 biji bawang putih)
  • sedikit lada sulah
  • sebiji telur
Cara-cara:
  1. Bawang dikupas dan dihiris halus - goreng.
  2. Kentang dikupas dan kemudian dipotong (ikut la nak potong macam mana, aku potong 8) - goreng sekejap
  3. Kentang ditumbuk menggunakan lesung batu (ada orang guna pelenyek, tapi believe me, pakai lesung batu sangat best ok. Sekejap je lah lenyek)
  4. Satukan kentang lenyek, bawang goreng dan daging kisar di dalam 1 bekas. Gaul rata. Perasakan dengan sedikit lada sulah.
  5. Bulat-bulatkan adunan tadi.
  6. Celupkan dalam telur yang sudah dipukul sedikit.
  7. Goreng sampai masak.
Boleh dimakan begitu saja.
Tapi lebih best kalau dimakan dengan mi sup / soto...

Selamat Berhujung Minggu ya =)