Wednesday, 30 September 2009

Fan Fic: This Place Is Damn Scary

These r just my honest toughts n opinions..
There's a few situations ..

Situation A
Chalk is badmouthing her friend, duster to her colleagues, chair, table and cupboard. Chair is doubtful of their friendship coz she wont speak unfavorably to her bestfriends, in any case...Come on,, its your bestfriends..

Situation B
Chalk is badmouthing her friend again (duster), in front of chair, table and cupboard. Cupboard is really into it and add something. The issue became hot later. Chalk, who is the one who started the rumour claim that cupboard did say something about duster.. SOMETHING here means EVERYTHING.. also the things that came from her very own mouth.. She accuse everyone else for traducing about her friend.


Kekadang aku heran la.. bila yg dah tua2 ni leh plak berperangai cam budak sekolah rendah.. that's life kot ek.

Memetik kata2 rakan blogger, Dods, perangai manusia yang pelik, aku tak paham dan dah malas nak ambik port..

Kat mana2 pown wujud..

Im not saying that Im a very decent person.. tp I know that I wont badmouthing my close friends.

Definisi kawan dalam hidup aku..
Agak2 kalau aku garis satu time line panjang.. dari zaman tadika sampai sekarang.. Mulanya dr kawan yg cam tah pape.. Ye la kan..kawan2 time umur 4-6 tahun.. masuk parit main kat semak kayuh beskal dr pagi sampai ptg.. Injak ke zaman kanak2 sekolah rendah.. Dari perangai x semenggah ke perangai elok sikit.. Kemudian naik ke sekolah menengah.. Bila dah duduk hostel ni of course kita akan makin kenal diri sendiri n kawan-kawan.. Dah kita mngadap kawan-kawan dari saat celik mata sampai nak tido.. Sama jugak mcm zaman kat U (dan maktab..).. Kita mmg duduk 24 jam dengan kawan-kawan so kita boleh pilih sesuka hati kawan mana yang serasi dgn diri kita.. Kalau aku la.. Aku mmg akan bersama-sama selalu dgn org yg serasi dgn aku.. Bkn apa.. nk mengelak bertelagah.. kalo awal2 dah tau kita mmg x COMPATIBLE dgn org2 tertentu2.. buat apa nak selalu dekat2 dgn org tu.. Kang kalo dah tersakit hati or terkecil hati..sendiri gak yg merana.. sendiri yg kena pujuk diri sendiri kan... so that's the reason Y I always stick to certain people.. Org lain pown aku campur.. tp cuma kat 'permukaan' aje la.. Become close friend? No thanks!

Dan di hujung2 timeline a.k.a. di zaman keje nih.. aku rasa situasi tu dah kembali menjadi mcm zaman kanak-kanak dulu..

Dalam suasana tempat kerja yg manusia nya terhad.. (bkn mcm zmn u, maktab yg ada raaamaaii org dulu) x leh la nk mcm dulu ek.. leh pilih2..

Moral of the story.. at the end of the timeline tuh, situasi dah mcm situasi zaman kanak2 but the the thing that prevent us dr bercakaran is ,,
S.I.K.A.P FROFESSIONAL..

Heh.. bercakaran secara professional.. x sependapat,, biasa la tuh.. Tp program, aktiviti ttp ON..



Hush.



Saturday, 26 September 2009

Ayam Masak Merah.. (Edisi Raya)

Lama giler tak apdet blog. (Aiseh, tiap kali aku mulakan entri aku mmg ayat tu aje la modal aku ek)..

Mcm Incik Keon tegur, asalnya aku mmg bizi.. Mau nya tak..tengah2 bulan pose aritu kan telah berlangsungnya UPSR.. Memang aku akui aku sangat bizi.. Biasalah, dah dkat2 exam memacam soklan spot yg sampai.. Sebagai sowang cikgu yg 'berdidikasi'.. hoh! aku comply gak la..Dapat soklan spot, cikgu nya la yg kena try mengarang men design 'me merint' meng fotokopi meng distribute dan menerang..

Hoh hoh hoh and lepas abes je tanggal 10 September tu aku rasa aku mcm moyan kejap huhu.. Patut nya lepas je UPSR abes aku mau bersenang lenang kejap tenang2kan fikiran.. (walaupun kenyataannya keje aku ni ibarat NEVER ENDING STORY.. lepas je Year 6, Year 5-yg aku gelarkan Year 5.5 dan Year 4 telah sedia menunggu utk di polish kan.. isk3 kesian anak2 aku seramai 42 org tu agak terabai sbb mmg ku akui aku agak tumpukan pada Year 6)..

Tapi masa tu telah berlaku 1 insiden yg tak berapa nak best.. Nanti la..kalo rajin aku akan mengarang dlm entri akan dtg..

So nak crita pasal raya.. hurm, as past years, kami sambut raya secara sederhana jerk.. Cuma tahun ni nampaknya x sempat nk buat kuih langsung.. Cuti raya start just 2 days b4 Eid.. ditambah pulak dgn ayah yg kena penyakit batu karang masa the last week of Ramadhan.. agak kalut jugaklah masa tu.. Kesian kat ibu lah yg kena meng handle sowang2 kat umah.. my siblings suma dok jauh2 n yg tinggal kat umah yg kecik2.. Anis, my 3rd sis pn bz dgn keje..

Jadik, tahun ni meja kuih kami penuh.. dgn kuih beli aje.. langsung x buat.. Tp pada aku OK je..sbb selama ni aku mmg x amek port dalam department buat kuih raya ni.. I rather cook the Raya dishes than duduk diam2 uli adun terap bakar n kemas kuih2 raya..hehehe.. Lagipun aku dah tau sgt dah kuih raya aku selalunya x sedap n agak kurang dari segi rupa.. x pe la.. beli aje.. Aku 'menyaport' industri kecil-kecilan tempatan tahun nih! hehe.. Lagipun kesian kat org yg buat kuih.. sape lagi nak beli kuih2 tu kalo bukan org yg pemalas wat kuih raya cam aku...muahahaah..

Title entri ni gak aku pilih sbb kali ni byk kali plak aku kena masak juadah nih.. (Lebih dari sekali tu kira banyak la kan..kan..) Kekadang aku sendiri pun mcm x caya je dgn diri aku bila kena masak2 kat kg (bleh la,, sendiri yg x caya ek).. Jejak je aku kat pekan Endau yg permai tuu.. (Owh..esok ari Ahad dah nak kena balik sana..bosan weh no broadband cap motokar anymore) aku kembali ke kehidupan orang bujang.. org bujang yg malas giler me masak.. Dah aku dok ber 2 je dgn osmet aku so mmg alang2 nak masak..

Jangan kata aku malas ek..(ehemm..sesi BELA diri ni) I tried.. masak setiap tgh hari lpas balik sek.. OR masak setiap ptg utk santapan malam.. OR masak siang malam.. tp mcm x berbaloi.. selalu je ada lauk n makanan terkorban ... sudahnya aku pikir baik x yah masak.. nak masak sgt masak la weekend..

Sowang makcik Green grocer kat Pasar Ikan Endau pun da cam muka aku.. cikgu yang kalo g pasar beli sayur sejemput sejemput.. ikan 2-3 ekor.. mmg aku bajet utk makan weekend je..

Eh apa aku melalut nih.. ni dah bukan crite pasal raya hehe..

Cuti raya ni gak aku angkut adik2 aku g ukur BP Mall.. sampai 2 kali huhu.. 1st trip bawak budak2 kecik n 2nd trip bawak teenagers plak.. Dah jalan2 tu tertengok la plak wayang huhuhu.. Layan citer Momok The Movie (besa je.. x de la seram mana) n Jin Notti (Romantic Comedy..aku bg 3 stars..bleh la,..tp adik aku yg umur 8 thn kata x best huhu bebudak mana paham aksi2 lawak org dewasa ni kan)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Enough with my own story.. Raya2 ni aku tingat kan kwn2 baik yg jauh merata tempat.. Aishah yg baru dapat baby..Baby Adam.. Congrats kak.. Azliza pown.. Nisah yg mesti x menang tangan layan Ashraf yg pasti dah makin besar.. Kama yg mesti bizi melayan anak2 sedara.. Zatt yg jauh di utara.. dan last but not least Kak Khairul Bariah yg dah lama menghilang. Mana la ko pegi k.. Aku mls nak pk byk2..apa pun ko ttp kawan aku.. kawan dlm geng 'org kampung'.. Mana pun ko berada..aku doakan ko sihat dan berbahagia selalu.

Ceh! Ingat ni Segmen sampaikan salam Aidilfitri ke?
Hehe x pe blog aku so aku punya suka la kan nak merapu..
Chow Chin Chow..Salam...