Saturday, 19 March 2016

Something to share - question paper (English KSSR Year 4 Paper 2)



Hi. Di sini aku nak share soalan periksa (Ujian bulanan) untuk subjek BI Tahun 4 (KSSR).


So, this is the question that I set for my year 4 pupils, for the first test (Ujian Sumatif 1). Chapters covered are Unit 1,2 & 3 (Our Community,Spending Wisely & Yesterday and Today). By the way, I was in charge for paper 2. So no Paper 1 ya. It was prepared by the other teacher.
You can download it hereHERE


*Aku ada kongsi soalan year 4 (paper 2) tahun lepas. Ini soalan yang lain ya.

**Untuk soalan ni, aku tak buat ikut format terkini UPSR betul-betul.. Sebab aku tak sempat lagi ajar budak-budak tu cemana nak jawab soalan karangan. Soalan yang aku keluarkan berdasarkan apa yang ada dalam buku teks. Ada juga soalan utk murid menulis perenggan, tapi guided. Kalau tak setuju, sila jangan kecam aku..& buat la soalan sendiri ok.

Singgah sekejap

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,

Tiup-tiup, libas-libas habuk lebih kurang.

Wuhuu gila lama aku tak up entri baru. Alasan?
Aku takde mood huhu.
Boleh aku guna alasan bizi? Boleh la ye huhu.

Entri aku ni pun akan jadi satu entri caca-marba cuit macam-macam cerita sana sini.

Tahun ni aku kena mengajar kelas yang ambil periksa besar, setelah 3 tahun aku tinggalkan bidang ni. Feeling nya lain sikit kot. Susah untuk aku terangkan di sini. Terlalu complicated, macam remaja yang tengah melalui puberty.. hehe. Aku jadi begitu anti sosial, lagi-lagi dalam social network. Sebenarnya, aku ada je di satu sudut, cuma aku duduk elok-elok dan diam-diam berfikir dan perhatikan orang lain.

Sebut pasal anti sosial ni, aku pernah dapat 1 mesej kena marah sebab katanya aku unfriend beliau. Well,, erm.. tskk perlukah aku explain di sini. Aku malas wehh tolong...

Pasal travelog aku kat sini yang tak pernah berkesudahan tu, dan juga yang tak pernah bermula tu, minta maaf banyak-banyak.. Aku rasa aku bukan orang nya kot untuk berblog pasal travelog.
Aku tak ada mood..huhu. Apapun, untuk yang nak travel tu aku ucapkan selamat ya.. Jangan lupa, nak travel sendiri kena rajin mencari.. Kalau malas, ikut je la agensi, senang cerita. Kalau blog ini tak berapa membantu (ampun!), ada banyakkk lagi blog yang boleh membantu.. Aku yakin! Untuk yang aku pernah janji nak tolong tu, you are free to ask me anytime (u know who u are,~)

Pasal aloe vera gel pulak.. aku perasan itu antara entri paling popular dalam blog ni. Macam tak percaya pulak, entri review produk aku yang sekali tu jadi tumpuan. Apapun, yang sibuk bertanya pasal aloe vera keluaran Nature Republic 92% tu, hehe aku mintak maf la ye kalau tidak dapat membantu.

Kalau adik dah beli aloe vera gel yang 98% tu, tengok semula ada label Nature Republic ke tidak kat situ ye dik? Setahu akak, gel yang Nature Republic keluarkan tulisannya 92%. Tapi tak tau la kalau yang terkini dah lain ke kan. Akak ni pun kali terakhir pegi Korea 2014 dik. Entri tu based pada produk yang akak beli pada 2012 dik. Soalan seperti "adakah yang saya beli ni original atau fake?",,,Apa beza yang 98% dengan yang 92%?,, Kenapa adik tak confirm kan aje dengan yang si penjual masa nak beli tu..
Ataupun, kalau nak yang memang original, apa kata adik beli produk gel aloe vera buatan Malaysia.. Cuba google "Aloe Vera Magic Jelly".. Yang itu confirm original. Buatan Malaysia, memang tak ada kaitan dengan korea. Tapi pasti bahan utamanya ialah pokok lidah buaya ye dik..

Ohye lagi satu sepanjang tempoh aku berhibernasi ni. Aku rasa sosial media zaman sekarang sangat menakutkan ok. Sangat takde batas bila mana sesiapa jua mampu pakai smart phone, lalu menghujani pelbagai post dalam sosial media tanpa disertai akal fikiran yang waras. Komen, status, buah fikiran dan macam-macam yang aku tengok agak menakutkan. Takut sebab kadang-kadang ada sedikit liar dari segi lontaran kata-kata. Terlalu vokal, sampai kadang-kadang aku rasa macam tak patut kata-kata macam tu dikeluarkan.

Well, aku tak nafikan tu antara punca kenapa aku terus senyap.. Sebab aku tak suka. Bila tak suka, aku malas nak amik tau, lalu aku lebih banyak menyibukkan diri dengan aktiviti mewarna aku. Ataupun menghias planner. Ataupun menonton drama/anime. Ataupun, aku buat keje sekolah (aku balik sekolah lewat sebab nak settle kan keje). Dan bila dah balik dalam keadaan penat, tidur je la kan ubat terbaik (atau salah 1 aktiviti aku kat atas). So, dalam situasi aku kat atas tu, ko rasa aku ada hati lagi nak update blog? Huhuhu.

Apapun, aku akan cuba jugak kongsi mana yang boleh aku kongsi.. Sebab aku nak balas balik budi baik blogger lain yang berkongsi pengalaman. Tapi bila tu , aku pun tak pasti lah ye..

Topik cepu cemas. Tahun ni nak pegi mana?
Hehehe ramai yang tanya aku soalan tu.
Jawapannya,
Tidak ke mana-mana, buat masa ni. Setakat aku menaip entri ni hari ni, aku takde beli tiket ke mana-mana.
Disebabkan tahun lepas aku sibuk berjalan sampai 3 kali setahun, maka sekarang aku jadi malas nak fikir pasal berjalan. Malas sebab boleh bayangkan kepenatan sebelum, semasa dan selepas.
Berjalan ni memang best. Tapi persediaannya memenatkan, pada aku. Nantilah, bila aku dah gian semula nak berjalan, aku akan pergi insyaAllah.
For now aku nak duduk diam-diam mewarna hehe.
Tapi aku ni pun tak tentu. Kang tiba-tiba boleh terbeli tiket ke mana-mana.
Erk. Rajinkah aku nak study. Huhuu

Ramai juga yang ajak aku jalan-jalan sama-sama.
Aku agak confuse di sini.

Aku kan. Sebab pengalaman aku yang tak berapa banyak dan masih ciput ni, aku jadi makin mengenali diri sendiri sebenarnya.
Aku baru sedar dan pasti yang aku seorang yang berkepala angin, huhuhu.
Travel berkumpulan, kita akan terpaksa menghadapi macam-macam perangai manusia. Pada aku, hanya yang kuat je yang mampu berdepan dengan semua tu. Susah wey, deal dengan macam-macam perangai manusia. Sedangkan nak pujuk diri sendiri pun pada aku payah..

Aku rasa, kerja aku sebagai cikgu banyak bantu dalam bab ni.
Aku kata aku ok, walhal sebenarnya aku tak berapa ok.
Aku kata aku tak kisah, walhal sebenarnya aku sangat kisah.
Aku senyum, padahal dalam hati sebenarnya menangis & memberontak.

Sebab, dalam diari seorang cikgu yang baru nak jejak 8 tahun mengajar ni, memang terpaksa berpura-pura dan berlakon dalam sesetengah keadaan, untuk menjaga hati banyak pihak. Supaya keadaan tak jadi lebih teruk & tak terkawal. Dan supaya akhirnya pada penghujung hari tak rasa menyesal kalau dah buat sesuatu yang diluar kawalan.

Sama juga bila aku apply kan konsep ni pada cerita travel ni.
Dah labur ribu riban kan, takkan aku nak rosakkan semua tu dengan melayan mood swing. Seboleh mungkin aku cuba tahan (walau selalu juga terlepas keluar aura marah dan frust itu) dan elakkan keadaan dari jadi melarat.

Tapi kan, sebab dah  tahan semua tu, dan berjaya selindungkan perasaan tak best tu, tak bermakna perkara tu akan dilupakan macam tu je.
Tidak ye.
Tidak untuk orang macam aku..
Tidak
Tidak
Tidak

Semuanya nampak macam ok, tapi jauh kat dalam hati ni tetap terpalit calarnya.
Nantikan, ada satu masa bila dah balik ke tempat sendiri, aku akan fikir semula lalu rasa geram dan salahkan diri sendiri.
Kenapa?
Why?
Wae?
Naze?

(aku boleh setuju untuk ikut?)
(tak pernah serik?)
Tskkkk.

Ok apa yang aku dah merepek ni.. Tapi ini memang apa yang terbuku dalam hati aku.

Seperti biasa, aku punya awkward ending, huhuhu.
Tata. Until fingers meet keyboard again.

p/s - Sapa tengok kdrama Taeyangui Huye dari KBS? Sep sikit! Aku jatuh tangga dengan semua pasal drama tu. Scene dekat Greece itu sangat memukau mata okay. Boleh lah berangan, hehe.