Tuesday, 31 August 2010

Jom cuti!

Salam Ramadhan & Salam Merdeka!

Untuk kawan2 yang sudi membaca blog biasa2 ni. =)

Hari ni hari cuti.
Nawaitu awal, ada hati juga mahu buat kelas tambahan. Tapi kena dush3 ngan beberapa cikgu.
"Oit.. tuisyen3.. kesian tau kat budak. Penat mereka. Mereka pun nak g beli baju raya jugak!"

Hmmpph..
Hari Ahad x pernah ada tuisyen kan.
Hari Sabtu pun cuma sekejapan saja.. Pukul 11 ++ dorang dah free...

Okay lorrrr.
It's not that aku ttttak nnnnak cuti.
Best ohhh cuti.

Jomlah kita bercuti hari ni...

Tapi nak bercuti dalam rumah saja.. =)

Misi hari Merdeka ni adalah untuk memerdekakan rumah sewa aku ni dari kesepahan.
Kesepahan yang sangat tegarrr..
Kesepahan lepas housemate aku berpindah keluar...
Kesepahan yang sangat la sinonim dengan aku...

Baiklah.
Rumahku,,


BERTUKARRRRR!!!!

Sunday, 29 August 2010

The moving objects

Salam Ramadhan & Salam 1 Malaysia..

Mengada2kah aku?
Masa boleh tengok tv, tak nak tengok.
Now, tak dapat tgk, rasa naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak sangat tengok. (panggg ;p)

Aku rasa aku sangat mengada.

TV baru aku dah sampai.
Tapi akaun astro x aktif2 lagi (katanya....)
So masih tak dapat tengok la objek2 bergerak di kaca tv.

* tv + astro sebelum ni, osmet aku punya... semalam dia moved out. Akaun atas nama dia so dia la yang bawak..

Arghhh.. x dapat tengok nasi lemak kopi o....

Thursday, 26 August 2010

1,2,3 Lekuk! Banyak sungguh pinggan mangkuk!!

Salam Ramadhan..
Esok Nuzul Qur'an kan. Tsk3 tapi aku masih ABC =(
Takpelah lusa maybe aku dah boleh continue.

Selamat bercuti lah pada yang duduk kat negeri yang amik cuti.
Johor memang tak amik cuti Nuzul Qur'an sebab kami dah amik cuti Awal Ramadhan.
Banyak cantik muka nak selalu2 cuti.

Cuti2 pun aku tatappp kena gi sekolah, kasi polish itu budak2.
Kejap kang menyental..
Kejap kang menggilap..
Kejap kang menyembur..
Kejap kang membelai (erk?) ** payah tau.. dah marah2 pastu kena make sure menjaga hati mereka juga..
Marah adalah kerana cuai yang buat cikgu menyampah.
Jaga hati adalah kerana mereka calon 5a sekolah.

Kak, apa kaitan bebelan ko dengan tajuk entri ni?

Er..maaf.
Sindrom cikgu cikgi. Kan dah biasa ada set induksi. Pastu terus melalut sana sini.

Baiklah. Entri ini adalah perihal pinggan mangkuk yang makin lama makin berlonggok kat dapur.
Bukan aku punya. Tapi JIRAN TETANGGA aku punya.

Bukan kes Cik Didi tak cukup pinggan mangkuk periuk belanga sampai meminjam jiran punya. Tapi kes jiran tetangga yang baik hati bersedekah makanan pada aku yang sebatang kara duduk di rumah kecik ini.

Aku mengaku aku bukan lah salah seorang dari masyarakat yang baik. Iya, tak tipu. Kalau waktu aku balik dari sekolah, jiran2 aku duduk berkumpul depan pintu, cukup lah aku senyum2 dan terus jalan masuk ke rumah. Kadang2 aku tak toleh2 pun dan terus saja masuk. Lagi2 kalau dorang tak pandang aku. Hina kan perangai?

Pernah 2 hari cuti aku betul2 duduk dalam rumah tak keluar langsung. Tiba2 sorang jiran yang memang layak aku gelar nenek berdiri tepi tingkap bilik aku dan panggil2..

"Diiiiiiiiiii oooo Diiiiiiiiiiiiiiii"

diam. (telinga aku bertutup ngan headphone)

"Diiiiiiiiiii oooo Diiiiiiiiiiiiiiii"

iye tokkk..
Krek. Tingkap naco aku kuak.

"Buat apa.. senyap je 2 hari tak keluar2 rumah.."

"Hehehe saya berehat cukup2 tok.. penat 5 hari sekolah"

Err.. kak, masih tak dapat tangkap apa kaitan bebelan ko dengan tajuk entri ni?

OK baiklah, baiklah.
Dah 2-3 hari aku berfikir apa sebenarnya aku nak masak untuk pulangkan pinggan mangkuk jiran2 ni. Hina2 perangai aku pun, aku tak tergamak nak pulang pinggan kosong..

Memandangkan lusa maybe dah boleh puasa maka aku rasa I'll be back to normal.
Tido awal.
Bangun awal.
Masak makanan sahur.
Masak makanan berbuka.
Hantar juadah ke rumah jiran.

Mungkin bulan puasa ini mampu mengubah perangai tak cantik aku ni.
Mungkin.
Insya Allah..

Wednesday, 25 August 2010

Pum Pang Pum Pang

Salam ramadhan untuk yg berpuasa. Yang tak pun boleh juga. Sebab anda2 yang tak itu, mesti ABC kan? Macam saya juga sekarang.

ABC = Allah bagi cuti..
Bukan saja2 kan? =)

Edisi lain di mulut, lain di hati, sungguh2 lain di kepala~
============================================
Semenjak 2 menjak ni, hari-hari aku rasa nak pass out. Zonk out. Baru2 je terasa seperti nak jadi. Tapi masih belum jadi. Nasib baiklah. Disebabkan kepala yang sentiasa rasa nak black out, lain2 deria rasa aku pun ikut sama black out. Kepala fikir lain. Mulut cakap lain. Lain.
Lain ke?
Lainlah!

Pagi-pagi tadi boss panggil masuk meeting. Apa lagi kalau bukan tanya progress budak2 tahun 6. Kata lagi 3 minggu nak UPSR. Memang harus (ke wajib?) kalau sorang boss nak tau perkembangan.

10 minit sebelum tu baru je pum pang pum pang dalam tahun 6. Macam mana tak pum pang pum pang. Dah aku pesan berkali2 buat dan bawak set latihan yang aku bagi. Kalau first time lainlah juga ceritanya. Tapi dah nak masuk set 5. Tak paham2 lagi? Tak bawak? Tak siap? Adakah boleh keluar muscle kamu nak bawak kertas2 yang cikgu bagi? Atau boleh terseliuh urat tangan? Kalau tak bawak set latihan tu, bila masa kamu nak buat? Kalau tak bawak set latihan tu, waktu BI selama 60 minit tu apa nak dibuat?Kata nak lulus? Tapi kenapa perangai tak macam orang nak lulus? Kata tak suka kena marah, kena bebel? Tapi kenapa perangai tak semenggah? Kenapa tak sedar2 diri lagi UPSR dah nak dekat?

Masa bos tanya progres tahun 6, otak aku memang ligat berfikir bebelan aku sebelum tu. Juga perangai budak2 tu. Tapi sedar2 laju saja mulut aku jawab, Insya Allah cikgu. Saya masih lagi mencuba dan tidak berputus asa.

See!!! Fikir lain. Cakap lain.

Kan ke bagus kalau depan bos pun boleh pum pang pum pang cerita balik 'siri' dalam kelas tadi. (Pastu aku yg kena panggg,, hehe)

Tapi masakan.
Aku bukan stok mengadu. Pada aku mengadu itu keji ok. Grown up yang macho mcm aku kurang wajar mengadu. Cehhhh..

---------------------------------------------------------------------------------------

Okeh. Agak lega. Baru lepas sesi meluah perasaan dengan rakan guru senior dari sekolah lain. Kurang2 ada yang memahami. Saling menasihati. TQ Kak Linda SK Tanah Abang! TQ Kak Linda SM Sains Sultan Iskandar! TQ Kak Xor SK Seri Mersing! Kita berada dalam bot yang sama.

Senyum... =)

Bosan kan entri takde gambar?
Mari, gambar gemuk aku yang terkini.
Sedang mengapdet papan kenyataan sekolah. Aku teacher-on-duty untuk minggu ke 30 ini.


Baco yo!!

Sunday, 15 August 2010

Berderak... ke Pekan

Salam..
Selamat menunaikan ibadah puasa untuk hari yang ke 5..

Weekend yang baru lepas ni, aku berjalan2 ke Pekan, Pahang. Tak tau angin apa yang melanda, sebab biasanya aku amat liat sekali bab2 bertandang ke rumah orang ni. Agaknya sebab teringin nak tengok2 tempat orang kot. Sementara ada kat Endau ni, panjang2 kan lah kaki mu itu untuk berjalan2 okeh.. itupun kalau kena dengan masanya lah.. Patutnya hari Sabtu ni aku ada tuisyen.. tapi aku suka suki cancel kan.. Cuti awal puasa bebaru ni aku dah buat apa.. Nak jugak release tension kan.. Eh, tension ke? hehehe

Aku stay kat umah x-coursemate (KPLI 2007-2008)@ SK Padang Rumbia, Pekan, Pahang.. Uiks.. tido sekolah? Yelah, member ni duduk dalam kuarters. Rindu plak feeling dok dalam kuarters macam dulu2.

Aku stay tak lama.. pegi petang Jumaat, petang Sabtu dah balik. Aku nak kena kemas rumah n buat pengurusan diri jugak kan.. Paling tidak pun kemas kain2 yang dah dibasuh tu.

So ini antara gambar2 yang sempat aku snap guna kamera handphone aku.. Kamera handphone je... Tak koser noks nak bawak digital kamera skang ni..muahahaha..

Pemandangan dari jauh. kuarters guru SK Pdg. Rumbia


Kompleks Kg. Budaya Pulau Keladi.. ingat ada lah apa2 yang menarik..tapi x de apapun.


Pusat Tenun Pulau Keladi.. tgk dr luar je..mcm x terima pengunjung aje pun.


Masjid apa ek.. carik2 nama tak perasan.. Yang pasti masjid ni betul2 sebelah simpang ke Pantai Timur..


Masjid Sultan Abu Bakar


Tepian Sungai Pahang




Dalam perjalanan pulang, singgah gerai2 ni.. Memang dah niat masa pergi semalamnya, nak singgah sini.. Cambest je tengok nanas terletak kat gerai2 tu..

Dan memang cambest jugak tengok sebijik nanas terletak (ke.. tersadai? uhuk2!) kat dapur aku.. Nak masak apa ek? Puas pikir tak jumpa lagi selera..

Wednesday, 11 August 2010

Jangan jadikan ia alasan...

Salam..
Selamat datang Ramadhan al mubarak..

Menunaikan ibadah ini, sudah melewati tahun ketiga di Endau & tahun ke-13 di perantauan. Hehe perantauan lah sangat..
Perantauan lah tu, luar dari daerah kampung halaman..

Walaupun belum officially bujang trang ting tong, tapi boleh lah dianggap begitu mulai 1 Ramadhan 1431 ni.. Takpe lah Dd, bukan kah selama ni pun, even ko ada housemate tapi ko memang bersahur sorang2.. x-osmet aku ni tak suka makan bersahur awal2 pagi.. Kalau ada dia ke dapur pun, just minum air & tengok aku makan sajork.. Aku? Definitely need to bersahur, hokeh?

(Kamus aku sendiri; bujang trang ting tong = bujang yang duduk sorang2..uhuk3)

Memandangkan ni hari pertama, maka keberiyaan aku agak terserlah, huhu.. Jangan jadikan alasan duduk bersendirian untuk tidak bersahur beriya, OK?? Muahahaha..
[Perlu menggembirakan hati & diri, hokeh? Duduk sorang2 ni ko ingat tak sedih ke? tsk..tsk..]

Ko tengok la nanti, masuk minggu ke-2, 3 & 4.. Macam mana tahap keberiyaan bersahur aku..

Ini lah lauk pauk orang bujang trang ting tong..

Monday, 9 August 2010

Leave me alone

Salam..
Setuju tak, ayat simple dengan tiga perkataan tu, lain2 maksudnya bila ditambah sedikit tanda baca..

Leave me alone! - sila lah tinggal kan saya sendiri dengan segera..

Leave me alone? - nak tinggalkan saya sorang2 ke?

Leave me alone - tinggalkan saya

Tettttt.. tamat sudah intro.
Sesi meraban bersama cik Dd bermula...

Aku pernah baca entri cik Fida.. pasal kesedihan berpisah dgn housemate.. Pernah juga baca entri my junior, Yus.. pun pasal kesedihan berpisah dgn housemate..

Tak sangka pula, very2 soon, I've got to experience the same case..
Apa lagi,, ditinggalkan housemate la..huhu

Rasanya standard lah kan.. Wanita berkerjaya (ewah!) dalam range umur 25 plus2 yang duduk di rumah sewa, pasti akan mengalami perkara2 sebegini.. Manakan mungkin boleh ditahan2 housemate untuk duduk bersama2 forever n ever.. Dalam meneruskan episod kehidupan ni..

Aku sendiri, awal2 dah mengingatkan minda dan hati supaya bersedia menerima kenyataan.. Tapi bila masanya sampai, rupanya2 minda dan hati aku ni tewas jugak ek. Laju je air mata aku turun.

Cuma, kes aku lain sikit lah kot dari kes Fida.. Housemate yang dah 2 tahun duduk sebumbung dengan aku, begitu tak sampai hati nak bagitahu aku yang dia nak pindah duduk sendiri, sampai mintak her parents yang bitau aku. Pindah dekat2 sini ajer..uhuk2

Kami bukan bergaduh ye, if any of u think that actually happened.
My housemate just get married for 6 months. Her husband works in KL and occasionally come to Mersing. Paham2 aje lah.

Dan bila datang Mersing ni dorang akan menyewa hotel.. Nak datang umah sewa ni, macam tak manis pulak sebab ada anak dara sorang ni.. huhu
Furthermore, considering our hostel-like-house, bukan setakat husbang dia, family / in-laws nak bertandang pun macam tak seswai.. Kenapa? Nanti lah entri yang bakal menyusul kemudian akan aku kisahkan,hehe.

Dipendekkan cerita, parents housemate aku ni tolong buatkan keputusan untuk dia berpindah keluar. Yelah, bila duduk 1 rumah lain sorang2, boleh la decorate macam rumah org yang dah berkahwin kan.. Ada perabot bagai & yg paling penting anytime husband/in-laws/family dia nak datang, no hal.

Aku paham tu.. aku cukup paham.. Cuma yang aku rasa terkilan sikit, (sebesar zarah kuman je,erk..) Kenapalah ko tak nak bagitau aku sendiri ek kak? Y? It's not like I'll do a petition to prevent u from moving out.

Aku baru sampai dari kampung halaman ni. Parents housemate aku called masa aku kat kampung. Nampaknya housemate aku tiada d rumah. Barang2 masih ada, tapi aku perasaan ada beberapa yang dah dibawa keluar.

Sedih.

P/S - Semenjak 2 menjak ni entri aku ni kisah sedih2 aje ek? I wonder y.. Nak kata PMS rasanya lambat lagi.. erk..