Friday, 29 January 2010

School Children

Dah lama aku tak menulis pasal client2 aku kan..hehe

Tahun 2010 ni kurasakan sungguh mencabar, coz selain dr kena mengajar year 6 aku juga kena mengajar year 1.

Baru je nak bertenang n adapt dgn year 6... tetiba.. berjumpa plak si kecil si kecil yg 'comel' dan licik itu. Apa
nk wat sebagai sowang professional aku x leh terus membantah n kena cuba cope dgn apa juga tugas yg dorang bagi.

Disebabkan dr awal posting aku terus kena mengajar kelas2 tahap 2, maka ilmu pedagogi aku nak mengadap pelajar tahap 1 ni mmg kureng. Cara nak meng approach dah tentu x sama.. tapi kekadang terlepas la juga, character 'Jane' or lebih dasyat lagi character 'Tarzan' dari aku huhu. Bukan dari segi berpakaian OK, hehe cuma dari segi jeritan n tempikan. Serius letih.. Bebudak ni x leh agaknya dengar suara cikgu slow2. . suara aku slow sikiiit je, mulalah dorang plak yg jadi janes and tarzans. Dah tu bukan aku je..dorang punya suara pun, aduhai..dah mcm sonar sound.. nyaringg....

Satu lagi perkara yg buat aku nak tergelak. Dalam pada kena marah dgn aku pandai pulak nak ajak aku bersembang.. Di satu masa sedang aku meronda2 kelas tgk dorang siapkan worksheet, suara2 yg rancak berbual menyapa aku,
"Cikgu, cikgu tgk x cerita di bla bla bla ketiak bla dua?" 3-4 pasang mata terkelip2 tgk aku?

"Apa dia awak cakap?"

"Cerita di bawah ketiak isteri 2. dah masuk musim 2.. cikgu tgk x smlm? Ada pocong cikgu smlm!", beriya2 la bebudak ni bercerita.

OK..sambil tahan gelak;

"Cikgu mana la sempat nak tgk TV mcm awak2.. cikgu byk keje.." mulut aku bersuara

"Cikgu gila tgk drama korea kat channel 303 je hehehe" hati aku pulak bersuara, hehehe

"OK.. mulut boleh nak bercerita..tp slow2, tangan jangan berhenti mewarna. mulut bergerak, tangan bergerak!!!!" ...

Sunday, 24 January 2010

Infected with Virus M

Pernah kah terjadi pada korang?
========================
Glossary
Virus M - penyakit malas
========================

Its happen to me all the time. Bukanlah maksudnya aku malas dalam serba serbi(mcm ayat kaber je, hehe). Cuma, dlm 1-1 keadaan atau 1 masa tu, ada je agenda yg aku rasa malaaasss je nak buat..

Macam di hari Ahad yg indah permai ni.. plan asal nak g bandar Mersing..shopping groceries, stationaries sikit tp last2.. aku tersadai dpn lappy. Malas nak salin baju, malas mahu memandu n malas mahu keluar umah..

After all, 5 hari dlm seminggu dah memang conform kena kuar kan.. kadang2 x cukup siang, malam pun kuar juga.. Sbb tu wiken mcm ni rasa nak terperuk dalam umah..sepuas-puasnya.

Friday, 15 January 2010

Birthday Meanings

Is your birthday day 29 of the month?
Your Life
You can trust your sixth sense. Life is exciting so routine job is not your interest. You have great ideas and fantastic imagination. You often feel tired of things and people around you.

Your Love
You can tell what's in the mind of another person just from looking intohis/her eyes. You are paranoid and jealous and these are the cause of fights between you and your lover.Sometimes the thing you believe in is just your imagination.


Hehe cuma ada tarikh ni je sbb aku lahir doplohsemilan haribulan..
Komen aku: Yo yo oo je la org yg kuar kan benda2 mcm ni..hehehe Ada yg kebetulan 'tersama' dgn fikiran aku tp ada gak yg mcm x logik n tak leh dikaitkan dgn Cik Didi ni ye.

Wednesday, 13 January 2010

Don't Dream It's Over

Welcome back Dd!

Ive been in a hiatus! Its funny that in those holidays I dont even have the urge to update my blog when the internet was superb. Now that I'm back, it does means that I cant really do what I really fancy (guess what? d******ding) .. Its not that I dont want to, but the fact that I live in such rural area with poor network coverage really get on my nerve. I dont even want to attempt.

Seh-koh-lah
===========
Almost 2 weeks had past in this semester. Gila banyak keje. Pegi balik pegi balik tiap2 ari keje makin banyak. Aku penat!


Walimah
========
Aku frust gak sebenarnya kalo x dpt attend kenduri member2 ni. Tapi nak buat camane. Kalau majlis tu jatuh masa cuti sekolah pun, tp waktu hujung2 cuti, MAKA nya mmg payah la aku nak g..Tak pun, langsung nya pada hujung minggu yg bukan cuti sekolah..hehehe yg ini lagi la.. u know, as a teacher, the freedom of our w/ends r determined by those PK/GB/PPD/KPM. Koko la.. jualan buku la.. meeting la.. kelas tambahan la.. kursus la.. seminar la.. taklimat la.. sukan la.. latihan permainan la..bla3 byk laa lagi. Tak dapek den nak nolong eaa.


Streamyx
========
Baru je sat td vendor TM dtg nak pasang line kat umah aku. Huhu tinggal baper step je lagi b4 aku dpt rasa sendiri kelajuan streamyx. Tapi ye ke laju? Masih belum boleh diputuskan lagi huhu. Streamyx kalo kat area2 tertentu mmg excellent..x dinafikan.. tp utk kaw luar bandar cam kat sini, x tau la mcm mana. Same goes to broadband. Kalau kat kg halamanku, mmg baekkk la.. sampai x muat HD aku nak simpan memacam file yg aku donlot. Tp di sini..hurm.. leh la layan forum n apdet blog je huhuuhu.


Aku x de idea la nak mengarang. Tadi dah buat, tp aku delete coz mcm sensitif je nak komen isu camtu. Isk. Mcm x de kebebasan bersuara plak..eheh