Friday, 31 December 2010

Masih setia pada yang satu..

Salam..

Tahun 2011 ni nak masuk tahun ke tiga aku mengajar (tolak la tahun 2008 sebab aku posting dah bulan 8).

Berborak dengan sorang kawan rapat masa kat maktab semalam, baru aku sedar kebanyakan kawan-kawan seangkatan dah merasa pengalaman 'nomad'. Berpindah sekolah. Paling-paling tidak pun 2 sekolah.

Aku? Masih lagi di sekolah yang sama dari tahun 2008.

Zon selesa kah? Entah lah. Yang pasti misi aku kat sekolah ni belum tercapai. Tahun 2011 ni, Insya Allah.. Semoga semuanya dipermudahkan oleh Nya.

(^-^)

Monday, 27 December 2010

Merangupkan diri

Salam..

Edisi kurang senonoh~

Lepas 4 minggu melemaukan diri, skarang tiba masanya untuk mengembalikan kerangupan.

Apa yang lemau? Apa yang rangup?

Tadaaaa.. till fingers meet keyboard again.

Sunday, 21 November 2010

Senaman Kempiskan Perut

Copy paste dari http://petuasejagat.blogspot.com/2010/06/4-senaman-kempiskan-perut-bahagian-1.html

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Memiliki perut yang kempis serta langsing memang menjadi idaman setiap wanita. Bagi mencapai objektif untuk mengempiskan perut, berikut adalah 4 jenis senaman yang boleh anda amalkan setiap hari;


A. Knee Circle


1. Baringkan diri anda dan pastikan punggung rata di atas lantai.

2. Letakkan kedua tangan di sisi tubuh sebaris dengan lantai.

3. Secara perlahan-lahan, angkat kedua belah kaki anda sehingga lutut berada di atas perut.

senaman knee circle 1

Senaman knee circle 1



Pada posisi ini, cuba anda tahan dalam kiraan 5.


4. Kemudian, gerakkan lutut anda ke arah kanan sehingga ke posisi sekitar 45 darjah.

5. Pastikan keadaan perut dan bahagian atas tubuh anda tetap menghadap ke atas.

senaman knee circle 2

Senaman knee circle 2



Pada posisi ini juga, cuba anda tahan dalam kiraan 5.

6. Seterusnya, luruskan semula lutut dan kaki anda ke lantai.


Ulangilah senaman ini sebanyak 10-15 kali dan buat dalam 2 set. Selepas habis 2 set, tukar pula posisi ke sebelah kiri untuk langkah no.4.

Bagi posisi kanan, buat juga dalam 2 set. Di mana setiap satu set mengandungi 10-15 kali ulangan pergerakan.


B. Side Chop

1. Memula, anda berdiri tegak dan buka sedikit kedua-dua belah kaki.

2. Pegang dumbell atau "medicine ball" seberat 2 atau 3 kg.

3. Turunkan badan anda kira-kira separuh bongkok.

4. Kemudian tarik kedua-dua tangan anda menghala ke sebelah kiri bahagian bawah badan.

senaman side chop 1

Senaman side chop 1



Pastikan ketika tangan berada di sisi badan, lutut anda tetap menghala ke arah depan.


5. Kemudian, bawakan tangan anda menghala ke atas sebelah kanan secara perlahan-lahan.

senaman side chop 2

Senaman side chop 2




Ulangi senaman ini sebanyak 2 set di mana 10-15 kali ulangan pergerakan untuk setiap set.

Selepas itu, ulang semula langkah di atas tetapi tukarkan pada arah yang berlainan; iaitu pada langkah no.4 dan no.5 ya.


C. Back Extension


1. Memula, anda perlu berlutut dengan kedua lutut dan tapak tangan mencecah lantai.

2. Pastikan bahagian kepala hingga punggung anda dalam keadaan lurus.

3. Kemudian, secara perlahan-lahan angkatkan tangan kiri anda ke atas. Pada masa yang sama, angkat juga kaki kanan anda.


senaman back extension

Senaman back extension - health.msn.com



4. Semasa berkeadaan seperti di atas, bertahanlah dalam kiraan lima.

5. Setelah itu, kembalilah ke posisi asal perlahan-lahan sambil melepaskan nafas ya.


Lakukan sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Selepas selesai mengangkat tangan kiri dan kaki kanan, tukarlah posisi kepada mengangkat tangan kanan dan kaki kiri.


D. Upper Body Crunch


1. Anda berdiri tegak sambil kaki dibuka lebar sedikit.

2. Letakkan pula kedua-dua tapak tangan di sisi kepala anda dengan tangan ditekankan sedikit.

3. Kemudian, tahan perut dan tarik nafas sedalam-dalamnya dengan perlahan.

4. Seterusnya, bengkokkan bahagian sisi pinggang anda ke kanan sehinggalah terasa seperti ada tarikan.

5. Anda tahanlah dalam kiraan lima ya.

6. Selepas itu, kembalilah ke posisi asal secara perlahan-lahan.

7. Kini, anda ulang semula langkah tahan perut dan tarik nafas; serta gerakkan bahagian sisi pinggang ke sebelah kiri pula hingga ada rasa seperti tarikan. Tahanlah dalam kiraan lima.

8. Semasa bahagian sisi pinggang anda dibengkokkan ke kanan dan kiri, pastikan pinggul anda tetap menghadap ke depan.


Sama seperti senaman back extension, ulangi senaman ini sebanyak dua set di mana setiap set mengandungi 10-15 kali ulangan. Pastikan anda buat sebelah kanan dua set dan sebelah kiri juga dua set. :)

Mudah-mudahan dengan mengamalkan empat senaman berikut dapat merealisasikan impian anda untuk kempiskan perut buncit.


Selamat Mencuba!

Sumber imej: health.msn.com

Friday, 19 November 2010

Tika Bersedih

Apa yang perlu dilakukan ketika hati sangat-sangat walang?

1 kaedah yang aku 'belajar' dari drama yang aku follow adalah
~duduk diam-diam kat satu tempat, pejam mata & kira nombor satu sampai sepuluh.
tapi aku kira sampai dua puluh dan masih bersedih.

Ottokhae?

Saturday, 13 November 2010

Menuai hasil..

Salam..

11 November menjadi tarikh bersejarah untuk murid tahun 6 seluruh negara.. keputusan UPSR diumumkan..

Bukan budak-budak dan mak bapak budak je yang menggelisah OK. Cikgu nya lebih-lebih lagi la..

Waktu keputusan diumumkan, kami (pelajar tahun 6 + cikgu tahun 6) dalam perjalanan ke Kluang & BP.. rombongan sekolah.

Dari awal bas mula bergerak, aku tak berapa nak hiraukan budak-budak kat belakang bas. Lantak kome la nak bergambar / bergalak kat belakang. Aku standby diam-diam pegang handphone-handphone aku.

Dengar je berita dari GPK HEM, alhamdulillah.. Pecah sekejap paip kat mata. Aku sangat takut kalau takde sorang pun yang dapat A untuk subjek aku. Aku ulang, SANGAT TAKUT.. Expectation sekolah, GB, Pejabat Felda, rakan guru, ibubapa, pelajar & paling penting diri sendiri..

Tahun ni diorang masih belum lagi memecahkan rekod tahun lepas. 3 pupils with straight As. All girls.Alhamdulillah.

Tapi for the first time we have 6 pupils with 4A.. All boys..=)

So proud of them =)

Untuk subjek aku:
Jumlah calon= 26 orang
Bilangan A = 5
Bilangan B = 4
Bilangan C= 13
Bilangan D = 2
Bilangan E = 2

Tahun lepas sorang je yang gagal.. tahun ni 4 orang =(
Tahun lepas 4 orang dapat A.. tahun ni 5 orang =)

Friday, 12 November 2010

Bahasa yang merimaskan mata

Salam.

Nak membebel pasal bahasa singkatan muda mudi masa kini.

Serius aku rasa nyampah / meluat bila terbaca ayat-ayat yang menggunakan 'bahasa singkatan mengada'. Yes, blame me for my unnecessary temper.

Kalau setakat pendek kan 'yang' jadi yg, 'nak' jadi nk, 'sebab' jadi sbb atau mana-mana perkataan lain yang ada logik nya, aku tidaklah mengisah.

Yang buat sakit mata melihat ni spesies-spesies macam:
pew
jew
kew
smew
cbew
dluw
aq
dyew

I call these extreme short forms. Ok itu ayat nak jaga hati. Biasa aku panggil bahasa sms mengada.

Memanglah skrin telefon tu kecikkkk je.. Tapi bahasa yang digunakan tu sampai membuatkan si receiver ni termenung 2-3 minit nak memahamkan maksud ayat. Nak berkomunikasi, tapi terpaksa mengambil masa.

Kalau tengok contoh-contoh kat atas tu, tu dah bukan memendekkan dah tu.. macam pew, jew, kew.. tu makin memanjangkan lagi mengusutkan... Adakah kerana sakit mulut, guna bahasa begitu?

Jangan salah faham.. Aku bukan nak memperjuangkan bahasa atau apa, tapi sebagai orang Melayu aku rimasss bila tengok orang Melayu lain merosakkan bahasa sebegini.

Aku pun guna short form jugak...dlm sms biasanya.
tp aku dh pk kan kwajarannya <------- boleh paham lagi kan?? Lagi 1, u have to consider who is the recipient... Kalau nak hantar sms dekat golongan 40an, parents / makcik pakcik, adakah sesuai nak guna short form. Boleh, nak pendekkan.. jadilah se kreatif yang mungkin.. tapi jangan merosakkan bahasa... Mari, tengok contoh bahasa menyakitkan mata. Aku copy paste dari http://malaysianbikers.com.my
a'kum....hurm...just nk komen jew.....
xksh kjew gov or pvt....
live mmg x blh blh......
sbgai contoh....
klu la kjew doc or engineer blh blah.....
knp nk kjew smpi rambut dh putih pown nk kjew lg.....
bkn nk kutuk....aku pown kjew gov gak.....
dgn gji yg adew life ktew bkn pegi takat 2.....
sbgai contoh....aku dluw kjew kilang toyota...
blh bli motow ngn kete buatan msia.....
skrg kjew gov....pown smew bli motow jew.....
so ngn gji yg adew..percaya atau life ktew seolah-olah telah ditetapkan utk sekatakat 2 jew....
bkn x bersyukur.....
lg satu....orang Melayu ktew kn skew life yg selesa....
sbb benefit byk eh....sbb adew hak keistimewaan org melayu....
cbew byangkn blew hak2 tiada.....cmnew life ktew skrg....
ketaatan dan kasih sayang xdapat dibeli...btl x?
ttapi dgn apew yg adew skrg blh kew dpt smew 2....
fkr2kn....wasalam......

Tak tau la orang lain.. Tapi aku rasa meluat baca. Aku gagahkan la jugak sebab nak buat contoh di sini..



Wednesday, 10 November 2010

Tetap dan berpencen..

Salam..

Ada 5 hari lagi hari bersekolah.. untuk tahun 2010.. dan macam biasa hujung-hujung tahun ni adalah peak period untuk cikgu-cikgu, especially yang memegang title guru kelas.

Aku boleh ber hip hip hooray lah kot kali ni sebab setengah tahun hari tu dah DILUCUTKAN jawatan dari jadi guru kelas tahun 4. Biasalah, orang degil dan suka melawan macam aku kena lucut jawatan, hehehe.

OK, tipu. Title guru kelas tu bertukar sebab dorang(admin) baru merasakan ketidakwajarannya, aku yang cuma masuk kelas tahun 4 dua waktu seminggu (sejam seminggu OK??) untuk menguruskan kelas. Memang pun.. dan lepas 6 bulan baru sedar ek? hoh. Whatever.

Best sebenarnya tak pegang kelas ni. Tak yah pagi-pagi membilang kepala untuk catat dalam buku kedatangan. Yang paling seronok va va va ialah waktu tengah dan hujung tahun, sebab lepas periksaan. Preparation untuk hari terbuka merangkap hari menyain laporan periksa pelajar memang la banyak. Lepas tu nak kena latih budak-budak untuk persembahan majlis anugerah kecemerlangan lagi... Serius penat.

Tapi, tengok-tengok kali ni aku tak pegang kelas pun masih lagi kena uruskan persembahan.. Ini kot, namaya jawatan tetap dan berpencen.. On top of that, aku telah di'chop' oleh cikgu kelas TAHUN 1 untuk jadi guru pengiring.. TAHUN 1 ok!!! huhuhuhu.

Sebut je tahun 1 mesti orang bayangkan budak-budak yang comel-comel lagi cute miutt hehehe.. Memang la comel. Tapi nak melatih dorang memang memerlukan kesabaran yang tinggi dan toleransi yang tak berbelah bagi.

Aku dengan guru kelas tahun 1 pakat-pakat nak dorang buat action songs aje. Nyanyi sambil buat pergerakan. Sudahnya aku sendiri yang berpeluh-peluh bila masuk kelas dorang.. Take 5 tu bukan untuk budak berehat sebenarnya, tapi untuk cikgunya yang mudah pancit ni ha.. Dorang masa take 5 pun tak reti diam.. Tersangatlah energetic to the max!


The restless 7yearsoldkiddos

P/S - Nak tergelak dengar pengawas2 tahun 6 pun surrender nak jaga kelas tahun 1 waktu guru-guru bermesyuarat. Baru kau tahu macam mana rasanya bercakap tapi takde sapa yang mengendahkan ye.. faham la skarang konsep 'tak makan saman'... muahahahaha..

Tuesday, 2 November 2010

Hujan & ubi rebus

Salam.

Entri pasal makan lagi, hehe.

Kat Endau ni macam dah nak mula musim tengkujuh.. Hari-hari hujan. Kalau hujan tu dari malam membawa ke pagi, weekdays pulak tu, memang lah rasa berat badan yang dah sememangnya berat ni nak pegi sekolah. Mulalah berangan alangkah indahnya kalau boleh sambung tido bawah duvet. Oh!

Dalam hujan lebat macam ni biasanya ada 1 tindak balas kimia dalam badan yang selalu berlaku.

L.A.P.A.R

Malangnya aku bukan lah spesis yang rajin memasak.. huhu.. Jadi balik-balik buka fridge, sauk lah apa yang ada. Tak pun buka tin biskut ataupun bekas keropok.

Tapi ini namanya rezeki, =)


Sepiring ubi rebus lengkap dengan sambal tumis ikan bilis.


Sepiring ubi rebus lengkap dengan sambal tumis ikan bilis. Secawan air teh o perisa blackcurrent.

Disponsor oleh jiran aku yang baik hati.. (bukan air teh itu,)=)

Sedap,, hehehe

Monday, 1 November 2010

Kerabu Mangga Oh!

Dah lamaaaaaa teringin..

Dulu dulu...zaman kat UIA duluuuu.. kalau teringin nak makan kerabu mangga, ajak saja kawan-kawan ke Kedai Pak Chu Tomyam. Aku dah tak ingat kat mana. Tapi naik Putra LRT turun kat stesen Dato' Keramat.. kot! (Sila tegur kalau salah, nanti aku betulkan, huhu)

Pernah pegi dengan Fida & geng2 ICT..
Pernah pegi dengan geng2 orang kampung: Aishah, Kama, Zatt, Nisah, Za & KB..

Tapi sejak aku balik Johor, tahun 2006, sangat susah nak cari menu ni kat kedai. Ada tak de pun muncul la dalam bulan Ramadhan kat param.

Aku pun tak tau kenapa. Aku yang tak reti cari port kot. Even kat Endau ni pun, macam takde. Malas dah nak explore kedai-kedai makan.
Apakata... kita buat sendiri?? Then eat all you want,,
(Gara-gara my colleague aka jiran hantar kerabu mangga kat aku lastweek.. Oh aku sangat teringin nak makan kerabu mangga dalam kuantiti yang 'banyak' lepas tu..)

Baiklah. Seterusnya biar saja gambar yang bercerita...





Aku lupa nak beli kacang.. Malas nak keluar banyak2 kali, so terfikir why not aku kuis-kuis saja kacang dari tempeyak ni, hehehe.. Lagipun aku suka tepung dan ikan bilis je kalau makan tempeyek..


Hiriskan bawang besar, rendam kan udang kering.


Tumbukkan udang kering tadi.


Campur gaulkan kesemua bahan.

.
Perasakan dengan sos ikan sikit.


Tambahkan gula pasir secukupnya.


Perahkan limau kasturi.


Gaul rata.


Sedia untuk dimakan. =)

Amacam? Ada rasa nak meleleh tak saliva? hehehehe..

Sunday, 31 October 2010

Berkhemah dalam kelas..

Salam.

Entri spesel edisi..
Now aku hapdet dari Pusat Akses Sekolah. Tak pernah² OK. Sebab server ni selalu nya kelajuan siput. & macam la aku ada banyak masa sangat nak lepak-lepak dalam Pusat Akses waktu sekolah. Alang2 aku tido dalam Pusat akses malam ni so tak kan nak biarkan PC & server dalam ni kesejukannn saja kan, hehehe..

Malam ni suasana sekolah aku ni agak meriah la sebab budak2 berkampung kat dalam ni. Konon2nya perkhemahan.. Tapi tido dalam kelas sumanya, hehehe. Musim tengkujuh dan mula menjengah, so haruslah tanah basah dan becak.. awwwww tak koser. Khemah tetap didirikan & berdiri dengan megahnya...cuma tak de penghuni la. Students suma sumbat tido dalam kelas. Lebih selesa.

Memang liat gila nak bersiap sebelum pergi sekolah tadi. Tapi macam kurang beradab pula kalau tak pergi dan membiarkan cik-cik yang lain saja kat sekolah, hehehe.

Ok daaaa... Guna PC orang ni macam mati kutu la. Idea tak berapa nak kunjung tiba.

Wednesday, 27 October 2010

The Output...

Salam..

Musim mencari kesalahan & kebenaran datang lagi, hehe..
Sekejap saja dah masuk minggu ke 38 dalam sesi persekolahan 2010.. Ada baki 3 minggu lagi sebelum budak-budak ber hip hip hooray.

(Mencari kesalahan & kebenaran=menanda kertas jawapan)

Minggu-minggu terakhir ni budak-budak datang sekolah berlenggang bawa pencil case saja. Itu pun ada jugak yang tak bawa kelengkapan yang cukup. Memang lah betul-betul namanya berlenggang kangkung adik Limah. Mentang-mentang minggu periksa. Tak reti-reti pula nak bawa buku 2-3 untuk dibaca-baca. Haih budak..

Dulu-dulu masa aku kecik-kecik dipanggil peperiksaan akhir tahun. Sekarang dah jadi Ujian Setara Akhir Tahun. Tak kisahlah apa pun namanya, bila pun zamannya, tujuannya sama saja...

Dulu sorang teman pernah bertanya. Macam mana aku nak kira 'output' seorang guru ye.

Kalau pekerja industri, boleh jugak kira berapa banyak benda yang dihasilkan.
Kalau jadi programmer/tester, boleh tengok pada keberkesanan program / feedback dari klien/pengguna.
Kalau peniaga, berapa banyak pendapatan hari tersebut.
Kalau jadi peguam, mungkin bila menang sesuatu kes la kot.
Er.. nak senaraikan semua jenis pekerjaan pengsan pulak kang.

Macam mana ye, kalau,

Ajar murid-murid dalam 1 masa, kemudian lepas tu kita uji... dorang boleh jawab.
Tiba-tiba dalam exam bila jumpa soalan yang sama budak tu tak boleh jawab.

Sekarang, baru aku teringat2 soalan teman yang tidak terjawab tu..
& harunya, masih lagi tak terjawab, huhuhu.

Mungkin lepas aku siap menanda kertas budak-budak ni boleh terjawab persoalan ni. Oh mataku sudah berpinar... Berhentilah meraban cik Didi & teruskan mencari kesalahan & kebenaran......

Saturday, 23 October 2010

Astro B. yond - Beyond my expectation

Salam..
Dorang kata (dorang=mereka yang berkaitan dengan astro), new astro set ni lebih baik dari set yang lama. Salah satunya adalah bila berdepan dengan hari hujan.

The truth is, tengah-tengah hujan lebat macam sekarang ni, siaran tatappp tergendala... hehehehe.

Cuma timing nak tergendala tu lambat sikit dari set astro biasa.. & sangat amazing la juga sebab siaran tu mampu muncul kembali di tengah-tengah hujan lebat begini. & maintain saja di dalam hujan. Yay!! Hehe Astro, it is proved!

Anyhoo, Astro B.Yond ni tetap lebih baik dari astro yang lama. Jadi bagi anda yang masih teragak-agak nak swap tu, jangan ragu-ragu ya, tukarlah sementara promosi penukaran percuma sekarang!

Remote & decoder response lebih baik dari biasa.
Gambar yang lebih cantik, untuk channel-channel HD (diulang, HD.. Kalau siaran nasional,12378 tu sama je macam biasa,,,, bayangkan begini, kalau channel biasa, ko nampak orang memang semata orang, dengan cukup sifat dan anggota.. tapi dengan channel HD, segala kedut di muka, tahi lalat, jerawat, akan jelas kelihatan.. Gambarnya lebih sharp gitu)
Tak pakai tv LCD pun gambar dah cantik (channel HD sahaja!). Kalau pakai, memang superb la kot. Aku pakai tv biasa.
Interface yang lagi cantik.
Info yang lebih banyak (leh view 24 hrs punya schedule).
Remote control yang lebih user friendly.

Hurm.. Ada orang tanya aku, boleh habis ke tengok banyak-banyak channel?
Jawapan aku ialah Boleh. hehehe.
Tengok keadaan la. Kan Astro ni selalu ulang3. So, untuk aku yang duduk sorang-sorang ni memang perlukan tv, karang sunyi sepi sangat rumah nih. Bukan la aku melekat depan tv sangat. Gerak sana sini buat keje sambil-sambil tengok.. Lama-lama habis juga..
Lagipun tiada kanak-kanak di rumah aku yang men conquer siaran cartoon.. Mahupun berebut siaran HBO/Sport dengan Encik suami macam sesetengah household..hehehe
Atas orang juga la kan.....

Manakan sama aktiviti/kerja seorang cik dengan seorang puan merangkap isteri/ibu..
Tapi ada jugak orang bujang yang memang tidak menghiraukan tv. Tidak mengapa kerana lain lain individu mempunyai lain lain citarasa..

Sebab tu aku kata,
Atas orang juga la kan..... =)




Thursday, 21 October 2010

Short Term Memory Lost

Salam..

Masalah... masalah..

Bukan komputer mahupun laptop aku yang mengalami masalah begini..

Tapi otak aku..

Situasi A
=======
Pernah tak, tengah2 korang bersembang sembang, tetiba korang terlupa apa yang korang nak cakapkan. Senang cerita, ko tak ingat tadi ko cakap pasal apa.

Situasi B
=======
Korang bangun dan bergerak ke satu kawasan tapi tiba-tiba ko lupa, apa tujuan ko pegi ke tempat tu.

Isk.. Isk.. Isk. Sadis.
Ye, aku pernah mengalami kedua-dua situasi sadis di atas.

Dalam Situasi A tu, kalau bersembang dengan ex-housemate aku, Kak B, dia memang dah cukup masak dengan penyakit aku. Nampak je aku macam 'lost', terus dia kata, "Tadi ko cakap pasal ......". Then barulah aku leh sambung cerita macam biasa. Cerita tu, ada dalam kepala aku tapi somehow macam tersangkut kat mana-mana.. tak boleh nak access sendiri.
****Nasib baik tak pernah jadi waktu aku mengajar / interview. Ceh masa interview bukan kes terlupa, tapi tak tau nak jawab..

Dalam Situasi B pula, contoh nak ambil sesuatu dari dalam bilik. Sampai-sampai dalam bilik tiba-tiba macam terpinga-pinga.. eh eh tadi aku nak ambil apa ye,.. So the solution adalah kena patah balik ke tempat asal, dan cuba fikir-fikir semula..
****Cuba aku gi sekolah dan terpinga-pinga berfikir kenapa aku pakai baju kurung & ada kat sekolah ni, ehehehehe.. Alhamdulillah setakat ni kes begitu tak pernah berlaku

Termakan semut?
Lalu bawah ampaian??
Jarang makan kismis???

Sunday, 17 October 2010

Info: Disebalik keputihan yang melepak

Sesuatu mengenai tepung gandum untuk dikongsi bersama,
Copy & paste dari email (
Azahari Bin Ayub [mailto:azahari.ayub@u.com.my] )

Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached). Beberapa bulan kebelakangan ini saya memang tersangat sibuk dan memenatkan. Insya-Allah hujung November saya dapat berehat dan dapat menulis lebih banyak artikel.

Dua hari lepas alhamdulillah saya dan isteri dapat berkunjung ke rumah kakak sulung saya. Kakak saya ini sudah uzur maklumlah usia sudah melebihi 60 tahun. Abang ipar saya sudah berusia 68 tahun tetapi alhamdulillah kelihatan masih segak. Kakak dan abang ipar saya ini tinggal di Felda dan menjalankan kedai runcit di hadapan rumahnya. Dalam kunjungan saya kali ini, saya terserempak dengan satu pasangan yang juga bertamu ke rumah kakak saya ini.

Pasangan ini dari kalangan orang berada berjawatan besar dan memandu kereta mewah. Apa yang ingin saya ceritakan di sini ialah berkenaan tetamu sang suami. Sang suami yang saya namakan Mr Y ini adalah orang penting di salah sebuah kilang pengeluar tepung gandum. Dengan kesempatan yang diberikan Allah SWT ini, saya mengambil peluang untuk bertanya berbagai soalan berkenaan tepung gandum..

Maklumat pertama yang saya perolehi dari Mr Y ini ialah bahawa tepung gandum bersubsidi adalah dari jenama Cap Kunci yang boleh dibeli di pasaran dengan harga sekitar RM1.45 manakala tepung dari jenama lainnya adalah tidak bersubsidi dan dijual pada harga sekitar RM2.80. Apa yang saya ingin kemukakan sebagai satu persoalan ialah mengapakah rakyat marhaen tidak berpeluang untuk membeli tepung Cap Kunci ini? Pekedai terutama pekedai kecil yang memerlukan tepung Cap Kunci untuk membuat roti canai juga menghadapi masalah besar untuk mendapatkannya di pasaran. Agaknya siapakah yang berjaya membeli tepung Cap Kunci ini??

Seterusnya saya bertanya bagaimana tepung gandum dihasilkan. Mr Y menjelaskan dengan terperinci proses bagaimana tepung gandum ini dihasilkan termasuk bagaimana tepung ini dilunturkan warnanya. Apa bila tiba bab ini, saya mencelah menceritakan bagaimana bahan kimia BENZOYL PEROXIDE (BP) digunakan untuk menjadikan tepung gandum berwarna putih melepak. Tepung gandum setelah dikisar berwarna kekuningan. Dengan mencampurkan bahan kimia BP ke dalam tepung ini, warna tepung akan dilunturkan menjadi warna putih dalam masa yang singkat.

Mr Y menjelaskan kepada saya bahawa bahan kimia BP ini adalah merbahaya dan boleh menyebabkan berbagai penyakit. Mr Y menambah cerita bahawa kilang dimana beliau bekerja adalah satu-satunya kilang yang tidak menggunakan BP untuk memutihkan tepung. Beliau menambah bahawa pada satu waktu dahulu, satu lori tepung gandum seberat 20 tan untuk dieksport ke Singapore telah ditegah masuk kerana mengandungi bahan kimia BP..

Bagusnya Singapore, mereka mengharamkan jualan tepung gandum yang mengandungi bahan kimia BP kerana hendak menjaga kesihatan rakyatnya tetapi mengapa Malaysia terus menzalimi rakyatnya dengan membenarkan jualan tepung yang mengandungi kimia merbahaya BP ini?? Saya cukup merasa seronok kerana mengetahui ada jenama tepung gandum di Malaysia yang tidak mengandungi bahan kimia BP yang merbahaya ini.

Demi untuk mengesahkan cerita dari Mr Y ini saya masuk ke kedai kakak saya untuk mengambil beberapa bungkusan tepung gandum yang dikeluarkan oleh kilang Mr Y bekerja. Saya membuat semakan pada bungkusan tepung tersebut untuk mengesahkan tiada perkataan "Benzoyl Peroxide" di luarnya. Setelah puas menyemak, saya begitu terkejut apabila melihat bungkusan ini tertera "mengandungi Benzoyl Peroxide". Mr Y lebih terkejut kerana pada sangkaannya kilang dimana beliau bekerja tidak menggunakan BP untuk melunturkan tepung gandum. Selain terkejut, Mr Y amat malu apabila sangkaannya bahawa kilang tepung tempat beliau bekerja tidak menggunakan BP adalah meleset.

Semalam saya mengGoogle untuk mencari bacaan tambahan tentang BP dan berikut adalah antara dapatan saya:

1. Dari < http://getacnetreat / > http:// getacnetreat ments..com/review/benzoyl- peroxide/

Benzoyl Peroxide

Benzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in low concentrations as an acne treatment. Benzoyl Peroxide basically works as a peeling agent, stripping dead skin cells and killing bacteria within pores. Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and is suspected of being a possible tumor promoter. Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at low

concentrations, since it breaks down in contact with skin, it is known for causing nasty side effects such as hives, swelling of the face, itching, and dry and peeling skin. It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration when it comes in contact with clothing and hair.

2. Dari < http://msds/ > http://msds . chem.ox.ac . uk/BE/benzoyl_ peroxide.html

Benzoyl Peroxide

Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumor promoter. May act as a mutagen. Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with skin. Eye, skin and respiratory irritant. Typical TLV 5 mg/m3.

3. Dari < http://pesticideinf / > http:// pesticideinf o.org/Detail_ Chemical. jsp?Rec_Id= PC37521

Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive and developmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity.

4. Dari < http://ptcl/ > http://ptcl . chem.ox.ac . uk /~hmc/hsci/ chemicals/benzoyl_peroxide .html

*** Benzoyl peroxide presents a number of hazards.. Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material. Friction or grinding may also be sufficient to make it explode.

*** The compound is very flammable.

*** Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful if you swallow it or get it on the skin.

*** In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.

Daripada keterangan dari 4 laman web di atas dapat dijelaskan bahawa Benzoyl Peroxide adalah :

* Bahan toksik

* Bahan penggalak tumor

* Boleh menyebabkan alahan pada kulit

* Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada sel badan.

* Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan ke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna.

Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepada warna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuat sehinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini. Proses pemutihan tepung gandum dilakukan adalah dengan cara mencampurkan tepung gandum dengan bahan kimia BP ini. Dalam tempuh yang singkat, iaitu tidak sampai pun 1 jam, semua tepung gandum ini akan bertukar ke putih. Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balas dengan tepung gandum ini lalu menukarkan protin gluten yang terdapat dalam tepung gandum ini. Ia juga mengakibatkan sebahagian nutrisi didalam tepung gandum yang asal merosot. Ini mengakibatkan serangga kurang menggemari tepung putih berbanding tepung gandum yang asal (sila baca artikel berbahasa Inggeris di bawah). BP ini akan terus berada di dalam tepung putih ini apabila dipasarkan. Dalam bahasa mudah, tepung gandum putih adalah kurang baik kerana mengandungi bahan toksik BP yang boleh mengakibatkan berbagai masalah disamping sebahagian nutrisinya telah hilang.

Saya sebagai seorang yang pernah mengalami "acute gout" sudah masak benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout. Sesiapa yang menghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini.

· Sebagai permulaannya, kawallah permakanan sehingga gout anda berkurang dan hampir tidak ada.

· Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah kesannya.

· In sya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom gout yang serius. Itulah akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia Benzoyl Peroxide.

Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen yang sama seperti di atas tetapi menggunakan pula spageti atau makaroni atau capati. Kesemua makanan ini diperbuat daripada gandum juga namun tepung ini tidak campurkan dengan benzoyl peroxide. In sya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout.

Daripada kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan gandum yang membahayakan pesakit gout namun ialah kandungan benzoyl peroxide di dalam tepung gandumlah yang membahayakan pesakit gout. Bagi mee kuning, selain benzoyl peroxide yang merbahaya, kandungan asid borik sebagai pengawet di dalamnya menambah parah kepada pesakit gout. Bagi pesakit gout, bacalah dan amalkanlah saranan saya sebagaimana di dalam srtikel bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh,

TIPs di < http://emjayjb/ > http:// emjayjb . multiply. com/journal/ item/75.

Pesakit gout, diabetes dan arthritis perlu mengelakkan segala makanan yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP) seperti mee kuning, roti canai, roti serta kueh mueh yang diperbuat dari bahan ini. Bagi pendapat saya sebenarnya terdapat agenda sulit mengapa tepung gandum perlu diputihkan dengan menggunakan bahan kimia BP ini. Begitulah juga mengapa garam halus dimasukan bahan kimia merbahaya di dalamnya.

Kesemua usaha ini adalah bermotifkan agar kesemua manusia kecuali Y***** mengalami ????. Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached). Seorang manusia tidak akan menerima kesan negatif dari BP dalam tempuh yang singkat. Namun setelah mengambil produk tepung putih untuk tempuh yang panjang iaitu melebihi 20 atau 30 tahun, kesan negatif dari BP bakal semakin ketara. Kini masalah gout, athritis dan diabetes semakin lumrah di kalangan rakyat Malaysia . Penyakit ini mula menyerang seawal usia hujung 20an atau awal 30an. Pada pendapat saya, produk dari tepung putih adalah satu punca penting selain banyak faktor lain yang menyebabkan gout, diabetes dan athritis.

Sekian wassalam wallahuaqlam

Tuesday, 12 October 2010

Red - The Underdog

Salam.

Merah. Biru. Kuning. Hijau.

Ini bukan kisah warna-warna pelangi.

Mahupun cerita pasal kuih lapis.

Ini kisah rumah-rumah sukan di sekolah.

Ingat lagi? Zaman-zaman rumah sukan dulu-dulu?? Apa? Kenangan silam ek?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aku.. penasihat rumah merah kat sekolah.
Sebelum aku posting kat sekolah ni, khabarnya rumah merah ni memang pemegang ranking corot.

Tahun 2008, bila aku datang, jeng... jeng.. jeng..

Masih lagi corot. Hehehe aku dan sukan memang tidak sekufu.. That's explain my 'tough body' (hahhhhh!! sila la percaya ye, =) )

Tapi tahun 2010 ni nampaknya ONG rumah merah sangat terserrrrlahhh.
Yes, Red Team, the underdog.

Dikala penasihat-penasihat rumah lain sibuk menjobo kehebatan atlit-atlit dalam rumah masing-masing, aku & my colleague cuma diam tersengih2.. Hehehe kami sedar diri, gitu. Cuma aku kata, aku 'chop' no 3, sebab no 4 tu macam menyedihkan je, huhu..

Tup-tup, hari terakhir kejohanan, rumah kaler angpau ni muncul juara..juara okey

Wahahaha.. Syukur Alhamdulillah. Rasa macam tak caya.

Opss.. itu cerita 6-7 bulan yang lalu.. Hehe sudah la berkulat cerita itu (mana ada sukan hujung2 tahun,,)

Tapi last week, tak sangka sekali lagi muncul, the underdog team nih.. Aku ingat lagi, sikit punya susah nak pujuk budak2 year 6 main. Alasan: tak tau teknik, tak faham & segala2 yang berkaitan dengan tak tahu lah.

Alih-alih, Merah nombor 1 ..

Tak faham, tak faham..

Dengan cikgu-cikgu penasihat tak faham. Tapi suka =) Dah macam apa agaknya cikgu-cikgu penasihat melompat2 di tepi gelanggang masa tu.


Korang memang BESHHHHH, hip hip hoorayy

Saturday, 9 October 2010

Ini macam pun ada kaaaa?

Salam.

Jumaat lepas, bersempena dengan hari bertambah umur yang baru 1-2 hari berlalu, aku dan seorang rakan guru berpakat-pakat nak jamu our colleagues makan kek. (dia bertambah umur sehari sebelum aku,)

Kek biasa-biasa je. Kek birthday yang berspan dan berkrim bagai tu. Niat dihati ingin menjamu rakan-rakan.

Alkisah.
Kejadian dalam kantin pada waktu rehat.
Aku dah selamat balik bilik guru. Sebab turun rehat awal, no class, maka baliklah dari kantin awal.

Rakan perkongsian kek tadi berkongsi cerita sedih (sedih la, pada aku)

[Perbualan di kantin]
A: Jumaat ni nanti semua orang turun lah makan kat kantin ye.
V,W, X,Y,Z: Kenapa? Ada potong-potong kek ke?
A: Ala, ada la makan-makan sikit. Kek? Ada la jugak kot.
X: Kek apa ek? Jangan la bagi kek span, kek krim... Saya tak makan la kek-kek murah macam tu.. Hidang la kek secret recipe ke...........

For a couple of days kan, I was like;
Kat pekan aku duduk ni nak ada Secret Recipe?
Kat JB/BP nun ada la..
Lagipun, kek-kek special dr Secret Recipe tu kalau mahu dikongsi dengan keluarga tersayang, sahabat-sahabat baik ke, berbaloi la juga.

Lagipun, terpulang lah pada niat orang yang nak menjamu kan.
Kalau anda, seorang yang sangat baik hati & sopan santun berbudi pekerti,
Mungkin juga saya akan consider carikan kek yang lebih baik,
Kerana mengenangkan diri anda yang mungkin memang betul-betul tak boleh makan kek sebegitu,
Tapinya...
alahaiiiiiiii~~~
(ini suma cuma bermain dalam fikiran dan hati saja ye..)
=============================================================

Hari kejadian.

Aku tengok X makan jugak kek tu..
Hmphh.
Jangan begini ya, rakan-rakan.
Jangan ditiru perangai begini.
Hmm..
Ada lagi ayat menusuk kalbu dari dia..
Tapi aku malassss mahu bercerita..
(Baiklah, lebih baik berhenti di sini kerana sekiranya saya terus mengetuk-ngetuk papan kekunci ini dikhuatiri ayat-ayat mula berselang seli panahan laser!)

Istighfar, Didi.

P/S - X adalah insan yang ada kaitan dengan isu rehat lambat itu.......

Friday, 8 October 2010

Paku dulang ke paku serpih entah,

Salam.

Aku pernah meraban pasal isu aku terlepaskan pelajar lewat beberapa minit keluar rehat.
Untuk anda yang blur, sila la back read kat sini ye. Tapi entri tu memang panjang dan meraban-raban lah (warning telah dikeluarkan ye!).
Rasa-rasa pening dipertengahan cerita, cepat-cepat pandang belah atas tang kanannnnnnn sekali & laju-laju tekan X, hehehe)

Korang,
Last week kan, aku telah menyaksikan 'dia' itu sendiri yang lewat melepaskan pelajar keluar rehat.

Berkali-kali aku tengok jam. Pastu toleh-toleh ke arah kantin.
Memang betul, dah rehat.

See? Ada masa perkara begitu memang tak boleh nak elak.
We have out own valid & solid reasons kan?
Tak kan lahhh saja-saja nak keluar rehat lambat.
We are humans.
Humans need rest.
Tak suruh rehat pun, memang kita akan rehat.
Ini kan pula masa yang memang dikhususkan untuk rehat!

Moral of the story:
Berfikir panjang & jangan sewenang-wenangnya menyakiti hati orang lain.

Sekian. Ikhlas dari hati aku.

Thursday, 7 October 2010

Tukar Baju Lagi..

Salam..
This is a sticky mode entry and will always be placed at the top from 5 to 7 October 2010..
Scroll down a little bit for the latest entries.
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

UPSR?
Dah 12 hari berlalu..
No more extra class - afternoon / night / weekend yooo..

Aku ada waktu free (waktu senggang antara waktu2 mengajar) yang aku spend dengan gumbiranya...... - sembang, tanda buku, dengar lagu, buat worksheets, sembang, hapdet fail2 panitia.. n memacam keje2 part time cikgu (jangan pk lain yo! aku x wat keje2 part time mcm direct selling, menjahit manik etc kat sekolah.. part time di sini adalah mcm keje2 kesetiusahaan, nursing, cleaning...)

See.. sembang dengan keje kena balance ye, hehehehe..

Ya.
I got a lot of free times now.

Makanya,
I'll try my best la meng apdet blog aku ni..
Hari hari..
Haru haru (day by day - korean language)
Cheeeewahhh..

Sebab tu juga..
Aku hadiahkan baju baru untuk blog aku~~~ Lalalalala..
Tetiba suka warna biru..

Entri hampir basi - Hari Bertambah Umur 29/09/2010

Salam..

Lagi entri hampir basi, hehehehe.

Beb,, aku dah makin tua!!

Eh. Maaf. Dengan pertambahan umur ini rasa macam dah tak sesuai je bercakap macam tu..
Lebih-lebih lagi pada penulisan sebegini..

Aku tarik balik ye. Ayat begitu aku guna secara lontaran vokal saja. Tu pun cuma telinga-telinga tertentu saja yang dapat dengar. Dan telinga-telinga bertuah itu pastinya milik mereka-mereka yang ku nobatkan rakan karib a.k.a sahabat-sahabat aku.

Aku agak bersopan orangnya (bolehhhh?? perasan kau ni Dd, huhuh), kalau dengan orang-orang yang aku kira biasa-biasa saja tahap kerapatannya.

Kawan-kawan yang telah lama kenal, jangan pulak kecil hati ye.
Selain dari alasan di atas, sebab lain adalah kerana mau beralih ke arah penulisan formal pula sekarang.

Ayat biasa-biasa saja tahap kerapatannya tu bermaksud kawan-kawan yang baru aku kenal dalam tempoh setahun dua ni. Walapun dah jejak perkataan tahun, tapi istilah kawan dengan sahabat itu masih perlu dibezakan dengan jelas.

Seperkara lagi, bukan lah maksud aku, aku cuma bersopan dengan orang yang tak berapa nak rapat.. Rakan-rakan & sahabat karib pula boleh aku layan secara tidak bersopan..

Bukannnnnn... Tidakkkkkk sama sekali.. Maksud bersopan aku tu dari segi formaliti.. Dengan kawan-kawan karib aku lebih selamba & santai, sambil masih menjaga hati. Dengan rakan sekerja / kawan-kawan tak berapa nak rapat aku menjadi agak berhati-hati.. Sebab tak berapa nak kenal kan. Maka nak bergurau atau berselamba perlu ada batasan.

Opss.. terbabas pula.. Sorry.. Kalau tak terbabas tak sah ye, Cik Dd.
Kisah hari lahir tadi.

Aku lahir tahun 1982, dan tahun ni adalah tahun ke 28 aku bernafas di bumi Allah ni.
Macam unik je nombornya kan.
Lahir tahun 82 ; umur semasa 28

Yang special sikit pada hari pertambahan umur tahun ni adalah, aku dapat baaaaaaaanyak hadiah hehehehe. (Maaf, umur sudah bertambah tapi keinginan nak menjaja cerita sebegini masih tebal, huhu)

2 hari sebelum tu anak murid tiba-tiba bertanya,
P:Cikgu, birthday cikgu bila?

Ntah soalan ikhlas memang tak tahu, atau soalan kerana mahukan kepastian, hehehe

Dd: Hari ni berapa hari bulan ye.. (sambil buat-buat mengira dengan jari). Owh! Lusa!

P= Senyum

2 hari berlalu.
Tiba-tiba. Pagi Rabu, datang 5-6 orang pelajar tahun 6 dalam bilik guru. Sengih-sengih sambil membawa hadiah, hehe.

Sambil malu-malu sebab cikgu-cikgu lain pandang-pandang (aku kan memang pemalu, hohoh).. aku terima hadiah dari budak-budak nih. Nasib baik dorang tak menyanyi.. Sebab dorang pun malu-malu ayam sama.
Patutlah.
Baru lepas raya kan.
Poket mereka teballl tu, hehehe.

Aku tak pernah mintak apa-apa ye..

Well, pernah juga ada ketika birthday aku, macam tak ada apa-apa pun yang berlaku. Dengan aku-aku sekali ingat-ingat lupa..
2 tahun lepas kot. Aku baru posting. Tak kan lah sampai-sampai sekolah orang nak jaja birthday sendiri tetiba ye, hehe..

Apapun, ingatan dari budak-budak ni aku akan kenang selagi hayat dikandung badan..


Lepas rehat, & 2 hari lepas tu pun aku masih menerima bingkisan lagi.
Terima kasih pelajar-pelajar cikgu~
hehehe cikgu senyum sampai ke telinga tau hari tu..

P/S - Selamat Hari Lahir juga untuk Cik Afida Anuar... 0710 hehehe =) (Psss tetiba teringat kenangan trust no 1..kan ada yg salah faham ia adalah trust number one.. hehehehe siapakah dia,,)

Wednesday, 6 October 2010

Entri hampir basi - Raya @ SKLE 2010

Salam
Dah nak habis Syawal pun.
Tapi baru nak bergebang pasal raya..

Serious aku bizi lepas raya hari tu..

Macam biasa, sekolah aku pun ada buat jamuan Hari Raya hari tu.
Betul2 lepas UPSR berakhir, hari Jumaat 24 Oktober.

Yang tak menahannya, GB siap bagi arahan (especially for me, ye! cikgu BI) suruh budak2 Year 6 jawab sekali lagi Paper 2 UPSR. (Ada yang nak tau kenapa? Baiklah, sebab nak estimate sendiri siapa yang berpotensi dapat gred A, B, C ataupun karipap.. D lah kalau karipap tu ye, huhu)

Aku nak nego suruh dorang jawab on the next Monday. Tapi boss kata lambat sangat, takut budak2 lupa.

Fine. Aku tak kisah.. Makcik ikut sajoo, tapi siap pesan kat GB.. suruh dia sendiri yang bagitahu budak2 tentang re-sit ni. Kenapa? Eh mesti la lain effect nya kalau GB yang berpesan compare dengan aku yang berpesan.. Aura nya tu tak sama.. hehehe.. ada faham??

Makanya, pagi2 tu menjawab lah mereka dalam keadaan berbaju raya..
hahahaha..


Siap ada yang muncung2 weh (budak2 la..) bila tiba2 tau kena re sit paper Sains sekali..
Banyak la cekadak.
Malas nak layan~~ Sangkut hanger kat mulut tu kangggg..

Lepas tu, mula la acara..
Tahun ni format nya lain sikit..
Kami buat acara Marhaban ke kelas2..

Cikgu2 bersama budak2 Tahun 6 melawat kelas2 untuk mengalunkan Marhaban & kemudian menjamu selera..

Meriah oooo.. Seronok pulak sebab dapat tau memacam lagu Marhaban.. Budak2 ni lagi advance dari cikgu..


Ni guru kelas tahun 3, hehehe... Cikgu Farah Hanan
Tahun 3 bergabung dengan Tahun 2 (Guru kelas=Cikgu Haslina)
Sebab ni kelas my BFFs, so lama la aku melepak kat sini.. siap tolong2 kemas (sikit je!!! hehehe)lagi.. Sampai tak masuk kelas sorang lagi BFF, Cikgu Linda, Guru kelas Tahun 5..


Menu special kat kelas dorang adalah Lasagna.. Lama dah tak makan weh.. Last masa kat UIA dulu.. kat HS Cafe kalau x silap..

Sedap lasagna hari tu.. sepotong kecil saja telah mengembang dengan jayanya dalam perut aku.. membuatkan aku menapau saja makanan kat kantin hari tu.. Tak bleh masuk dah.. ada unsur2 cheese kan. Harus aku muntah kalau makan nasi lagi masa tu..

Seterusnya, acara membedal eskrem, hehe.. Bukan la acara pun.. Masa rehat adik penjual eskrem ni serve budak2 tu.

Elok je lepas tu, turn cikgu pulak. Aku amik 2 kali (kira ok la, budak2 ada yang sampai 5 kali, hehehe).

Lepas geram. Lama x makan ooo.. Lepas tu matching pulakkkk kaler eskrem dengan baju aku..


Elok2 je habis waktu sekolah, aku pun cha alif ba wau ta - balik kampung.
Sambung raya!! huhuhuhuh

Tuesday, 5 October 2010

Pungguk pun pandai tidurrr

3.28 am.
Sejuk.
Sunyi.

Mata masih bulat.
Kejap bukak tv. Kejap tutup tv.

Sepatutnya nak print rancangan mengajar.
Tapi biasalah Cik Dd kalau dah on9.
Kebetulan pula mata tak nak mengantuk.
Orang tua ni bukan boleh dipaksa2 suruh tido, macam budak2,
Tak gitu?

2 jam sebelum ni baru sudahkan greeting card sebagai contoh untuk budak2 esok.
(Esok? lagi 5 jam saje yeee..)

Baik lah, sudah mula rasa mengantuk sikit2. Harus disimpan rasa ini baik2 lalu melontarkan diri ke atas katil.

Dalam 2-3 jam lagi harus bangun semula. Rasakan lah kehebatan batu belah batu bertangkup di mata bila bangun nanti ye, akibat kurang tidur.

Anda2 yang mungkin sedang membaca ni, mesti sangat segar bugar kerana dah dapat rehat yang cukup kannn?

Saturday, 4 September 2010

New Addictions

Salam Satu Malaysia

Ada feeling pembaca berita pulak..hehe (sila jangan loya~)

I guess these r my new addictions..
~Buat kuih raya.. sebab nak raya
~Meng set kan masa utk subtitle k drama.. sebab nak release tension (aci eh?).. Mau x tension, our latest schedule with year 6 pupils skang non-stop class from 7.20-1.20... dah x de free time.. badan mmg x penat tp penat minda~~ huhuhu. Balik sekolah aku mmg suda x mampu bukak apa2 bahan ilmiah.. Kat mana beg aku letak petang tu kat situ la aku pick up balik esok pagi sblm pegi sek.

Sekian!

P/S-arini lepas tuisyen aku balik kampung halamannnnn... =)
P/S/S-Salam Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin.. Andai ada terkasar bahasa, tersalah bicara, tergurau senda melampaui batasnya..
Berhati2 di jalan raya..Ingatlah orang yang tersayang,,

Tuesday, 31 August 2010

Jom cuti!

Salam Ramadhan & Salam Merdeka!

Untuk kawan2 yang sudi membaca blog biasa2 ni. =)

Hari ni hari cuti.
Nawaitu awal, ada hati juga mahu buat kelas tambahan. Tapi kena dush3 ngan beberapa cikgu.
"Oit.. tuisyen3.. kesian tau kat budak. Penat mereka. Mereka pun nak g beli baju raya jugak!"

Hmmpph..
Hari Ahad x pernah ada tuisyen kan.
Hari Sabtu pun cuma sekejapan saja.. Pukul 11 ++ dorang dah free...

Okay lorrrr.
It's not that aku ttttak nnnnak cuti.
Best ohhh cuti.

Jomlah kita bercuti hari ni...

Tapi nak bercuti dalam rumah saja.. =)

Misi hari Merdeka ni adalah untuk memerdekakan rumah sewa aku ni dari kesepahan.
Kesepahan yang sangat tegarrr..
Kesepahan lepas housemate aku berpindah keluar...
Kesepahan yang sangat la sinonim dengan aku...

Baiklah.
Rumahku,,


BERTUKARRRRR!!!!

Sunday, 29 August 2010

The moving objects

Salam Ramadhan & Salam 1 Malaysia..

Mengada2kah aku?
Masa boleh tengok tv, tak nak tengok.
Now, tak dapat tgk, rasa naaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaak sangat tengok. (panggg ;p)

Aku rasa aku sangat mengada.

TV baru aku dah sampai.
Tapi akaun astro x aktif2 lagi (katanya....)
So masih tak dapat tengok la objek2 bergerak di kaca tv.

* tv + astro sebelum ni, osmet aku punya... semalam dia moved out. Akaun atas nama dia so dia la yang bawak..

Arghhh.. x dapat tengok nasi lemak kopi o....

Thursday, 26 August 2010

1,2,3 Lekuk! Banyak sungguh pinggan mangkuk!!

Salam Ramadhan..
Esok Nuzul Qur'an kan. Tsk3 tapi aku masih ABC =(
Takpelah lusa maybe aku dah boleh continue.

Selamat bercuti lah pada yang duduk kat negeri yang amik cuti.
Johor memang tak amik cuti Nuzul Qur'an sebab kami dah amik cuti Awal Ramadhan.
Banyak cantik muka nak selalu2 cuti.

Cuti2 pun aku tatappp kena gi sekolah, kasi polish itu budak2.
Kejap kang menyental..
Kejap kang menggilap..
Kejap kang menyembur..
Kejap kang membelai (erk?) ** payah tau.. dah marah2 pastu kena make sure menjaga hati mereka juga..
Marah adalah kerana cuai yang buat cikgu menyampah.
Jaga hati adalah kerana mereka calon 5a sekolah.

Kak, apa kaitan bebelan ko dengan tajuk entri ni?

Er..maaf.
Sindrom cikgu cikgi. Kan dah biasa ada set induksi. Pastu terus melalut sana sini.

Baiklah. Entri ini adalah perihal pinggan mangkuk yang makin lama makin berlonggok kat dapur.
Bukan aku punya. Tapi JIRAN TETANGGA aku punya.

Bukan kes Cik Didi tak cukup pinggan mangkuk periuk belanga sampai meminjam jiran punya. Tapi kes jiran tetangga yang baik hati bersedekah makanan pada aku yang sebatang kara duduk di rumah kecik ini.

Aku mengaku aku bukan lah salah seorang dari masyarakat yang baik. Iya, tak tipu. Kalau waktu aku balik dari sekolah, jiran2 aku duduk berkumpul depan pintu, cukup lah aku senyum2 dan terus jalan masuk ke rumah. Kadang2 aku tak toleh2 pun dan terus saja masuk. Lagi2 kalau dorang tak pandang aku. Hina kan perangai?

Pernah 2 hari cuti aku betul2 duduk dalam rumah tak keluar langsung. Tiba2 sorang jiran yang memang layak aku gelar nenek berdiri tepi tingkap bilik aku dan panggil2..

"Diiiiiiiiiii oooo Diiiiiiiiiiiiiiii"

diam. (telinga aku bertutup ngan headphone)

"Diiiiiiiiiii oooo Diiiiiiiiiiiiiiii"

iye tokkk..
Krek. Tingkap naco aku kuak.

"Buat apa.. senyap je 2 hari tak keluar2 rumah.."

"Hehehe saya berehat cukup2 tok.. penat 5 hari sekolah"

Err.. kak, masih tak dapat tangkap apa kaitan bebelan ko dengan tajuk entri ni?

OK baiklah, baiklah.
Dah 2-3 hari aku berfikir apa sebenarnya aku nak masak untuk pulangkan pinggan mangkuk jiran2 ni. Hina2 perangai aku pun, aku tak tergamak nak pulang pinggan kosong..

Memandangkan lusa maybe dah boleh puasa maka aku rasa I'll be back to normal.
Tido awal.
Bangun awal.
Masak makanan sahur.
Masak makanan berbuka.
Hantar juadah ke rumah jiran.

Mungkin bulan puasa ini mampu mengubah perangai tak cantik aku ni.
Mungkin.
Insya Allah..

Wednesday, 25 August 2010

Pum Pang Pum Pang

Salam ramadhan untuk yg berpuasa. Yang tak pun boleh juga. Sebab anda2 yang tak itu, mesti ABC kan? Macam saya juga sekarang.

ABC = Allah bagi cuti..
Bukan saja2 kan? =)

Edisi lain di mulut, lain di hati, sungguh2 lain di kepala~
============================================
Semenjak 2 menjak ni, hari-hari aku rasa nak pass out. Zonk out. Baru2 je terasa seperti nak jadi. Tapi masih belum jadi. Nasib baiklah. Disebabkan kepala yang sentiasa rasa nak black out, lain2 deria rasa aku pun ikut sama black out. Kepala fikir lain. Mulut cakap lain. Lain.
Lain ke?
Lainlah!

Pagi-pagi tadi boss panggil masuk meeting. Apa lagi kalau bukan tanya progress budak2 tahun 6. Kata lagi 3 minggu nak UPSR. Memang harus (ke wajib?) kalau sorang boss nak tau perkembangan.

10 minit sebelum tu baru je pum pang pum pang dalam tahun 6. Macam mana tak pum pang pum pang. Dah aku pesan berkali2 buat dan bawak set latihan yang aku bagi. Kalau first time lainlah juga ceritanya. Tapi dah nak masuk set 5. Tak paham2 lagi? Tak bawak? Tak siap? Adakah boleh keluar muscle kamu nak bawak kertas2 yang cikgu bagi? Atau boleh terseliuh urat tangan? Kalau tak bawak set latihan tu, bila masa kamu nak buat? Kalau tak bawak set latihan tu, waktu BI selama 60 minit tu apa nak dibuat?Kata nak lulus? Tapi kenapa perangai tak macam orang nak lulus? Kata tak suka kena marah, kena bebel? Tapi kenapa perangai tak semenggah? Kenapa tak sedar2 diri lagi UPSR dah nak dekat?

Masa bos tanya progres tahun 6, otak aku memang ligat berfikir bebelan aku sebelum tu. Juga perangai budak2 tu. Tapi sedar2 laju saja mulut aku jawab, Insya Allah cikgu. Saya masih lagi mencuba dan tidak berputus asa.

See!!! Fikir lain. Cakap lain.

Kan ke bagus kalau depan bos pun boleh pum pang pum pang cerita balik 'siri' dalam kelas tadi. (Pastu aku yg kena panggg,, hehe)

Tapi masakan.
Aku bukan stok mengadu. Pada aku mengadu itu keji ok. Grown up yang macho mcm aku kurang wajar mengadu. Cehhhh..

---------------------------------------------------------------------------------------

Okeh. Agak lega. Baru lepas sesi meluah perasaan dengan rakan guru senior dari sekolah lain. Kurang2 ada yang memahami. Saling menasihati. TQ Kak Linda SK Tanah Abang! TQ Kak Linda SM Sains Sultan Iskandar! TQ Kak Xor SK Seri Mersing! Kita berada dalam bot yang sama.

Senyum... =)

Bosan kan entri takde gambar?
Mari, gambar gemuk aku yang terkini.
Sedang mengapdet papan kenyataan sekolah. Aku teacher-on-duty untuk minggu ke 30 ini.


Baco yo!!