Monday, 23 December 2013

Travel Partner

Assalamualaikum.

Sekejap je rasa cuti sekolah. Kembali ke mode bekerja.

Untuk entri pendek ini, aku cuma nak sampaikan sesuatu..
Sejak aku up kan entri travel ke korea ni, ada juga yang contact dan menunjukkan minat nak ikut aku berjalan.

Aku pun tak tau nak reply macam mana.. Apa yang aku boleh kata,
Travel oversea ni memerlukan persediaan rapi,, especially yang travel sendiri-sendiri.

Selain dari persediaan ongkos dan itinerary, benda yang sangat penting ialah macam mana kita travel (solo, berdua atau berkumpulan).

Aku tanak elaborate byk2 pasal ongkos dan itinerary... sebab semua pun boleh pikir kan apa akibatnya kalau bajet tak cukup masa berjalan, atau itinerary (plan / aktiviti nak dibuat sepanjang berjalan) tak lengkap / semenggah.

TAPI bab travel partner ni, aku mmg particular..
Cuba fikir sama-sama dengan aku.. Untuk satu2 trip tu kita dah rancang berbulan-bulan, dengan susah payah.. Tiba-tiba trip tu jadi tak seronok sebab ko travel dengan orang yang salah.

Aku tak kata orang lain (atau particularly you, who read this entry or my previous entries & langsung berminat untuk travel dgn aku) yang salah.. Bukan, bukan tu maksud aku. Mungkin dalam trip kita tu nanti yang salah tu aku sendiri..

Bila berjalan jauh ni kita expect trip tu akan menjadi trip yang menarik & banyak kenangan2 yg best2. Tapi manusia ni tak sama kan.. Mungkin kalau berjalan dengan yang sekepala tu, kita akan rasa happy dan enjoy.. Tapi kalau sebaliknya.. memang makan hati!

Kalau korang tak percaya boleh baca blog ni www.kakkiahsukatravel.blogspot.com
Tak pun korang google keywords kakkiahsukatravel.
Baca catatan trip dia ke Jeju & Seoul.

Aku percaya ramai je lagi ada pengalaman macam kak kiah.. Mungkin diorang tak nak sharing cerita macam tu, tapi jujurnya aku mmg respek dengan kak kiah ni. Sebab bila baca pengalaman dia yang sebegitu, buat aku berfikir macam-macam.

Jujurnya lagi, antara aku dengan Daff pun ada masanya kami berselisih pendapat. Bila dah penat-penat berjalan tu biasalah kadang rasa nak marah je. Tapi kena set dalam kepala, ini percutian yang dirancang lama.. Jangan spoil kan dengan benda-benda macam ni.

So, aku bukan sombong taknak jalan-jalan dengan korang yang berminat.
Aku cuma, tak sanggup tanggung risiko.
Lain tau, bila berjalan kalau kita dah saling mengenali dan baru nak berkenalan. 
Aku takut kalau trip yang patutnya jadi kenangan manis bertukar menjadi kenangan yang tak berapa nak manis..
Aku bukannya orang kaya. Simpan duit sikit-sikit berbulan-bulan untuk dapat pengalaman melancong.

Kalau nak amik apa-apa panduan dari sini, silakan lah.. Aku memang nak berkongsi.. sebab aku pun berjaya sampai ke sana sebab bantuan dari blogger2 lain..
Tapi untuk travel sama-sama, er.. susah  aku nak bagi jawapan.
Jawapan padu dari aku cuma - no, aku tak berani.

Selain tu, next trip aku ke korea pada musim panas nanti sebab nak pergi beberapa tempat yang kami missed masa last trip. Kebanyakan tempat yang biasa pelancong pergi, macam namsan tower, nami island, gyeongbokgung, mmg kami dah takkan pegi. So, kesian untuk first timer kalau ikut kami.

Jadi, marilah kita berkawan dulu ye, amacam?

*eh tadi macam ada taip short entry.. tapi ni rasanya dah bukan short entry lagi ni, huhu..
**Maaf kalau ada yang terasa hati dengan entri ini. Dengan rendah hati aku mohon maaf siap-siap..


Tuesday, 17 December 2013

Bila dah berhenti menaip..

Assalamualaikum..

Ye. Bila dah stop mengarang maka terus malas. Isk. Berhutang berhari-hari lagi ni.

Hari ke 5 - Gyeongbok goong
Hari ke 6 - Jeju (Hallim Park, Sanbangsan, Jeju Olle Trail, Spirited Garden, Teddy Bear Museum, VIA Althr Field)
Hari ke 7 - Jeju (Sangumburi Crater, Songeup Folk Village, Seongsan Ilchulbung, Manjanggul Cave, Dongmun Market)
Hari ke 8 - Jeju (Yongduam, Jeju City)
Hari ke 8 - Busan.

Hari ke 9 - Busan (Busan City Tour by Bus - Haeundae)
Hari ke 10 - Lotte World, Seoul
Hari ke 11 - English Village & Art Village
Hari ke 12 - MBC Dramia, Hongdae
Hari ke 13 - Everland
Hari ke 14 - Petite France, Garden of Morning Calm
Hari ke 15 - Namsan Tower
Hari ke 16 - Balik 

Aduhaiiii.
Himnae Didi.. himnae.

Monday, 9 December 2013

2012 - Catatan Perjalanan ke Korea: Guest House

Assalamualaikum.

Entri ini khas untuk cerita pasal guest house yang kami diami sepanjang bercuti di Korea pada 14 - 29 November 2012.

Kami di sana agak lama, 15 malam.
4 malam yang pertama kami di INSIDE BACKPACKERS, Seoul.
Malam kelima kami di WWOOF Guesthouse, Seoul (Bukchon Guesthouse)
Malam keenam dan ketujuh kami di HostelKorea Jeju2 (HKJeju2), Jeju-Do
Malam kelapan dan kesembilan kami bermalam di Kim's House , Busan. 
Malam kesepuluh hingga keempat belas kami bermalam semula di INSIDE BACKPACKERS, Seoul.
Malam terakhir kami bermalam kat Incheon Airport je... hehehe!

Tugas mencari, tempah, confirmation guesthouse ni memang solely tugas aku masa tu. Cari tu boleh kata sama-sama. Aku cari, lepas tu forward kat Daff mintak pendapat dia. Tapi urusan lain tu memang aku yang uruskan.
Macam Daff, dia uruskan pembelian tiket kapal terbang dalam Korea (Dari Seoul ke Jeju).. So aku memang tak campur bab tu.. Jujurnya aku pun tak tau macam mana.. Ada certain syarikat penerbangan tu dalam Bahasa Korea lagi.. Begitu gigihnya Daff ni belajar dan study demi nak menempah tiket.

Eh melalut sudah... Entri aku ni khas untuk  cerita pasal guesthouse aja sebenarnya..

Lagi satu, fokus utama kami masa memilih tempat tinggal ini ialah YANG MURAH.. Sebab nak stay lama kan. Murah tapi selesa, selamat & tak menyusahkan. Maksud aku, lokasinya pun tak la terpencil dan susah nak ke stesen subway.

Boleh klik pada tajuk / nama guesthouse tu untuk masuk ke website diorang.

INSIDE BACKPACKERS
Info lain korang boleh baca dari laman web dia kan.. So, aku letak gambar aje lah ye sambil aku cerita sikit-sikit.
Kedai ayam, namanya CUCURUCU BARBEQUE.
Ni kira macam check point penting kalau nak cari Backpackers INSIDE.

 
Pintu masuk dia takde la gah mana, hehe. Tingkat bawah tu macam 2 bay macam tu. Masuk ikut pintu, nampak kawasan lapang sikit, lepas tu kena naik tangga sikit. Bayangkan macam rumah kedai. Tapi bahagian atas tu (dalam guesthouse) memang luas la. Bahagian bawah ni katanya cuma stor dan laluan (juga tempat diorang parking motor).

 
Bahagian bawah hanya selebar itu..
Berangan dengan vespa tuan guest house.. kekeke

Kaunter. Itulah owner nya (Min) dan kekasihnya Mia (sekarang dah jadi isteri)


Ni keadaan bilik dalam dorm. Dorm ni bilik yang paling murah la. Harga untuk seorang, satu malam 16000 won bersamaan dengan RM48 (lebih kurang, depends pada kadar tukaran mata wang).

Dalam 1 dorm ada 3 katil, so meaning 1 dorm boleh muat untuk 6 orang.
Selain katil, ada juga loker 6 pintu. Takde la besar mana loker tu. Nak isi luggage beso memang tak la kan. Loker siap ada kunci.

 

Rupa loker itu.. So, kalau korang duduk katil bawah better amik loker bawah.. and vice versa.

Kat satu sudut, ada tempat sangkut baju. Aku takde snap gambar penyangkut baju tu.

Dalam dorm ni ada la sikit ruang kosong untuk duduk-duduk, solat.. Jujurnya, dorm ni memang kecik  pada aku.

Masa kami nak solat, memang kami siap-siap bagitahu pada dormate lain.. Katakan dorang non-muslim kan. Takut dorang terkejut pulak tengok orang bertelekung tetiba. So masa solat tu, dormate akan duduk kat katil masing-masing la.. Bagi laluan.
 
Sesiapa yang sukakan privasi maka tak digalakkan amik dorm ni.. hehe.
Kalau korang jenis tak kisah, suka bercampur dan bergaul dengan foreigner lain, dan pandai bawak diri, maka boleh kot.. Lagipun ini bilik dengan bayaran termurah kan.


Ruangan dapur. Lengkap semua benda ada. Disimpan rapi dalam rak kabinet tu. Kat tepi tu ada peti sejuk. Boleh guna. Kalau nak letak makanan sendiri dan taknak org lain guna, tulis lah nama. Kalau tak, jangan marah kalau orang lain makan.. giteww katanya (peraturan yang tertulis kat pintu fridge)
Antara kelengkapan yang ada (yang aku pernah guna la)
  • segala jenis kutleri
  • pinggan mangkuk
  • kuali periuk
  • microwave
Boleh guna peralatan di dapur anytime. Make sure kemas lepas guna dapur, tu je. Aku memang happy dan suka dengan dapur kat sini.. Senang. Lengkap.
Tercapai impian nak memasak di Korea.. Puiiii hehehehe. (Eh betul ni tak tipu ok?)

TIPS: Boleh la beli siap-siap sabun TAHARAH dari Malaysia ya. Sabun ni 90% bahannya dari tanah liat, boleh digunakan untuk menyamak najis Mughallazah.

Aku beli dari sini. Boleh baca info lanjut dari situ.
Aku rasa korang paham kot kaitan sabun ni dengan penggunaan alatan kat dapur ni.

Aku tak ada pulak snap gambar toilet. Toilet adalah toilet kongsi. Kena berjalan sikit keluar dorm. Tapi tak jauh la. Macam dalam rumah. Ada 2 toilet. 1 tu jamban semata. Lagi 1, macam toilet kat hostel, dalam 1 tempat tu ada sinki, mesin basuh, then ada 2 shower room. 1 shower tu siap bertoilet.

Mesin basuh boleh guna anytime dari pukul 10 pagi sampai 9 malam. Boleh guna sendiri (basuh sendiri baju tu yer!) atau boleh request Mia (bini owner) basuhkan. Aku selesa basuh sendiri kot.

Ada juga mesin pengering. Dryer ni tak boleh guna sendiri. Kena suruh owner (Min) atau Mia uruskan. Kena bayar juga, tak ingat aku harganya. Tapi berpatutan la..
Dryer sebelah dapur gas. Memang ko macam tersepit bila memasak..hehehe. Tapi, marilah bersyukur dengan apa yang ada...

Selain tu, masa kat sana aku juga pernah gunakan diorang punya iron dan vacuum cleaner.
*vacuum cleaner untuk tujuan vacuum travel bag, bukan sebab nak mengemas guesthouse ni pulokk hehe


Aku dan Daff jatuh cinta dengan GH ni sampaikan trip June 2014 pun nak repeat duduk sini, kerana semua good point yang aku mention di atas dan juga kerana:
  • GH ni dekat dengan Uni (Sungkyungkwan Uni). Meaning area ni ramai students berkeliaran. Entah aku suka environment mcm tu.
  • Jujurnya, INSIDE ni takde la dekat sangat dengan subway station. Tapi yang penting takde bukit. Aku lemah sikit bab-bab mendaki bukit ni. Aku perasan Namsan GH yang fofuler itu memang di kawasan yang ada bukit (perasan masa balik dari Namsan Tower). DAN salah satu sebab utama kenapa aku suka GH ni, sebab jalan antara stesen Hyehwa ke GH yang meriah dengan kedai-kedai. Waktu pagi, energy masih mantop, cuaca pun nyaman2 sejuk gitu, so takdelah terasa mana menapak ke subway station. Tapi bila balik malamnya, aku memang conform capek,, jalan pun tahap seret-seret kaki. Keluar je train nak naik tangga keluar dari stesen subway tu masyaAllah (ye kat exit 4, Hyehwa takde eskalator) hazabedah.. Tapi elok je sampai atas pemandanga mata terus disajikan dengan pelbagai kedai-kedai.. Memang terus segar kot aku.. Kalau dalam tren sebelum tu monyok dan bonyok, tapi sampai jalan kat situ terus aku pulak aktif suggest Daff nak masuk sini sana. Kah3 dasarrr sangat kan. Nasib Daff layan kan je.
  • So, INSIDE ni menang tang situ la.. Aku suka menyusur kemeriahan jalan tu..
  • Dan aku tak tau kenapa aku takde amik gambar jalan yang meriah dengan kedai tu. Pftt. Next time, insyaAllah.
======================================================================
WWOOF Guesthouse

Masa di sini, kami amik Gaenari-Room. Kalau masuk dalam website tu, tengok bilik 'Gaenari', itulah dia biliknya. Guesthouse ni kan memang asalnya rumah, so bilik pun terhad la.. Macam dalam rumah.

Gaenari Room ni siap dengan toilet dalam bilik. So, mudah la kan. Memang tak ada katil. Tidur atas tilam.  

Pada aku, guesthouse ni 'menang' sebab rekabentuknya lah. Selain tu, memang privasi. Tak ramai orang. Yelah, bilik pun ada berapa je. Kami pulak kebetulan cuma stay 1 malam je kat situ. Keluar dari pagi, dan baliknya dah malam. Kebetulan juga, malam tu hanya kami je yang bermalam di situ. Owner dia pun tak tidur situ, ok. Malam tu, kami memang balik dengan keadaan kepenatan (huii pernah ke tak penat) dan sibuk bersiap-siap sebab esok tu subuh-subuh dalam pukul 5 pagi teksi akan datang jemput kami untuk ke Gimpo Airport. Ye, esok tu flight kul 7 pagi ke Jeju, mihmihmih.

 
Pintu masuk.

 

 
Pintu dari dalam



Halaman dalam guesthouse:


 

Yang berlonggok tu beg-beg kami, hehe
 

Memang kitorang berpossing habis-habisan pagi tu. Sebab dah tau lepas keluar berjalan tengah hari tu, malam baru kami balik ke sini semula.. Bila dah malam tu paham-paham je la, nak bergambar dah tak nampak apa.. Esok nya sebelum subuh dah nak gerak check out.

Kat sini jugak kami tak ada pengalaman la guna dapur ke living room ke, sebab sekejap sangat.

So, layankan je lah gambar-gambar syok sendiri ni ye.. mehehe

Dengan owner G/house






Inilah bilik kami. Gambar dalam bilik tak ada..



=====================================================================
HKJeju2. Sekarang dah tukar nama kepada The Forest Hostel and Guesthouse

Kat sini pun kami amik bilik jenis dorm.. sebab nak murah kan.
Tapi kan, kat sini aku tak ada amik gambar sangat. Rasa-rasa macam tak ada langsung kot.
Sebab dah mula penat dan bosan dok amik gambar, boleh gitu?

Tapi yang puas hati sikit sebab dorm dia besar.
Banyak la jugak ruang nak solat ke duduk-duduk ke. Siap ada TV kecik dalam dorm. Toilet pun dalam dorm.
Hostel ni dah ala-ala hotel, agak besar bangunan dia. Ada banyak tingkat dan ada kemudahan lif/elevator.

Boleh kalau nak basuh kain guna mesin, ianya percuma. Sabun pun free. Boleh turun ke ground floor. Tapi takde kemudahan mesin pengering.. which is agak menyusahkan la jugak.. Masa aku di sana, cuacanya walaupun ada matahari tapi angin nya sejuk.. Ada tempat khas nak sidai baju, tapi dalam bangunan so tak berapa nak berangin. Memang tak kering pun! Walau kami jemur seharian. So end up jemur dalam dorm saja.

Dapur dia ada kat basement. Besar. Dari segi kelengkapan lebih kurang macam kat INSIDE. Lengkap. Aku dan Daff siap memasak hehe.. Biasalah percutian bajet katanya.. Nak jimat masaklah sendiri walaupun entah apa-apa je masakannya ye. Janji perut kenyang, gitu.

Sebab hostel ini agak besar, so kalau korang ada apa-apa masalah bolehlah turun ke lobi dan jumpa staff dekat kaunter. Tak silap aku 24 jam ada staff bertunggu tangga di kaunter.

Belakang tu kaunter nya. Diorang berdua ni staf kat situ. Yang pakai uniform sekolah tu katanya cuma part time.
(Ni je gambar kaunter yang aku ada)

Ni pulak kawasan sebelah kaunter, tempat duduk-duduk.. Ada sofa. Kat tepi tu ada sebiji PC, dengan sambungan internet. (Takkan aku lupa, sebab 19/11/2013 result UPSR 2012 keluar, aku check keputusan pelajar-pelajar aku dari PC di guesthouse ni, hehehe)
 

=======================================================================
 Last but not least, 

Kim's House in Busan
(OK yang ni tak ada laman web khas) 

Macam namanya, guesthouse kali ni memang betul-betul rumah. Tuan rumah ni menjadikan rumah dia sebagai guesthouse walaupun dia dan isteri masih menetap di situ.

Pasangan ni belum ada anak, rumah pun agak besar (2 tingkat) lalu diubah suai jadi guesthouse..
Sekali lagi kami pilih dorm. Kali ni dorm kami boleh muat 6 orang.. Biasa-biasa je tak de la nak kata kecik sangat dan besar sangat.. 

Lagipun kali ni cuma nak stay selama 2 malam, dan bila dah beberapa kali bertukar guesthouse sepanjang trip di Korea ni kami macam dah immune dengan kesusahan dan kekurangan.. (juga mood nak mengambil gambar di GH secara details semakin pudar gitu, hehe)

Jujurnya, setiap guesthouse yang kami duduk ada je kelebihan dan kekurangan masing-masing. Tapi,,, apa nak dikata, ye tak? Dah diri sendiri yang pilih. Pasrah dan duduk ajelah.

Lagipun, kami bukan lah nak stay dalam bilik 24 jam. Bilik/dorm hanya tempat meletakkan barang-barang dan tempat tidur.

OK, jom tengok gambar sikit, pemandangan dalam rumah.
 



 

Pemandangan di luar rumah,

 

Memang sendu sikit gambar-gambar aku kat guesthouse di Jeju dan Busan ni..
Aku pun tak tau kenapa. 
Mungkin penat kot? huhu.
Tapi gambar masa melawat tempat-tempat banyak la..
(yg tu kemudian la mak encik karang, huhu)

Dan kalau perasan, kualiti gambar makin lama makin teruk. Ini adalah kerana nak jimat space dlm memory card. Banyak sangat gambar, sampai penuh memory card. Dah transfer masuk pendrive pun masih penuh. Haru betul. Sampai kami nak beli pen drive kat sana. Tapi mahal la pulak. Murah lagi kat Malaysia. So, pandai-pandai lah ye pasal memory card dan pendrive ni. Melainkan korang bukan kaki bergambar.

=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
TIPS dan NOTA;

1:
Semua guesthouse/hostel di atas aku jumpa melalui laman web www.hostelworld.com
Daftar, dan login dengan ID korang (orang yang berdaftar boleh buat tempahan, kalau sekadar nak pilih-pilih dan cari maklumat tak payah daftar pun takpe).
Lepas pilih tu, boleh la buat tempahan terus. WAJIB ada kad kredit yang berfungsi. Sebab kena bayar deposit sebanyak 10 peratus.
Memandangkan aku dah pernah pergi, ada testimoni dan dah dapat tau laman web personal GH tu, so katakan korang pun berminat dengan GH kat atas, boleh la contact terus dengan owner nya.
Macammana? Emel. Takkan nak call kot. Komunikasi dalam BI ringkas. Boleh aja.

2:
Kami buat tempahan hostel dalam masa 3 bulan sebelum bertolak. Daff kata, kalau buat tempahan terlalu awal pun bahaya. Dia ada pengalaman buruk masa backpacking ke Taiwan pasal tempahan awal ni. So, kami buat tempahan GH di korea ni 3 bulan sebelum ke sana.

3:
Sebenarnya, kalau korang boleh deal sendiri dengan owner GH tanpa melalui orang tengah macam Hostelworld, Agoda, korang MUNGKIN boleh mintak diskaun. Ni berdasarkan pengalaman aku. Tapi, kalau nak book melalui orang tengah macam hostelworld pun OK. InsyaAllah selamat. 
Macam aku, lepas je aku book, aku terus berusaha cari emel GH tu untuk confirm kan booking. Ye lah, seriau jugak. Deposit dah bayar, apahal kalau booking tadi tak valid kan?

4:
Untuk trip summer 2014, aku insyaAllah akan stay di INSIDE lagi. Dekat Jeju tu aku aim tempat lain pulak. Maybe nak cari GH yang tepi pantai..

5:
Duduk dengan foreigner. Aku bukanlah peramah sangat. Macam mana eh nak explain. Aku bukannya peramah semulajadi. Aku peramah tengok orang jugak. Kadang tu kalau dua tiga minit pertama berborak, aku rasa aku boleh ngam dengan seseorang yang baru pertama kali jumpa,, maknanya OK lah tu. Kadang tu pernah je aku bersembang lepas tu macam lost tak tau apa nak diborakkan. Yelah, manusia ni kan tak sama.
Masa kat Korea, aku cukup suka kalau terserempak dengan Malaysian. Rasa bestnyaaa boleh borak dalam BM kuat-kuat di negara asing. Biarlah tak kenal pun, tapi kalau kena gaya memang rasa seronok dan happy.
Dengan foreigner lain, ada jugak yang OK. Macam kat INSIDE, aku pernah sebilik dengan orang Indon. Mula-mula speaking jugak, tapi lama-lama cakap BM ajelah. Aku dgn BM aku,dorang dengan Bahasa Indon. 
Teringat dormate lain dari HongKong, pun baik dan peramah jugak.
Ada tu from Singapore, mula-mula pandang kami sebelah mata, tapi lepas tau kami dah berjalan dekat 2 minggu dah pergi Busan, Jeju semua barulah dia nak tegur-tegur (tu pun sebab ada soalan nak tanya).. Sukatik la kan.. Layankan je.
Yang paling tak boleh lupa, foreigner dari Jepun. Sorang tu dormate. Dia hangin dengan aku sebab mengemas malam-malam.. Mengganggu dia tidur, hehe. What to do? Ada situasi memang terpaksa kemas malam-malam. Dah namanya mengemas memang la agak bising dengan bunyi zip, plastik, tolak-tolak beg bagai. Dormate lain ok je, tapi yang sorang ni menunjukkan rasa protes dia. Ada aku kisah?? hehehe.. Kemas je la.. Kau tak suka kau boleh keluarrrr (memang dia keluar dari dorm pun malam tu..lepas tu dia masuk balik)
Habis, takkan aku nak kemas subuh-subuh? Tu pun kami solat dalam dorm gelap-gelap. Pagi, dalam pukul 8 macam tu kami dah keluar. Baliknya dah malam, dalam pukul 8 - 10 macam tu. Gedebak gedebuk mandi. solat, basuh kain, masak, makan, layan PC jap transfer gambar dari kamera, borak dengan owner/traveller lain, tengok tv, memang la sampai ke tengah malam pun masih mengemas. So aku rasa aku tak salah.. Memang macam tu hakikat duduk dalam dorm sebagai traveller.. Kalau nak privasi sangat patut amik la bilik untuk sorang/berdua tu.. (ye, next time kami nak amik bilik privasi kot..senang)

Sorang lagi Japanese ni. Dia macam dah berumur gak. Tapi masih single. Bukan sedorm, dia duduk bilik privasi. Peramah, kami bersembang masa makan kat dapur. Dan aku suka sebab kami leh sembang macam-macam..
Paling best, jumpa orang Malaysia. Geng cecikgu jugak..hehe. Diorang siap tinggalkan bekalan makanan lagi untuk kami. Banyak pulak tu. Macam-macam ada. Seronok kami. Semoga mendapat ganjaran dari Allah. Sebab kami betul-betul makan makanan tinggalan diorang.  

(alamak panjang pulak bercerita, hehe.. tapi pengalaman tu.)

6:
Tidur di airport Incheon. Ehhee. hampir terlupa. Memang kami plan tidur kat airport sebab nak jimat. Selain tu, takut terlewat bangun ke apa. Jauh jugak GH nak ke airport. So, langkah selamat, pastikan dah berada di airport malam tu. Flight kami pukul 9.35 pagi masa tu.
Don't worry. Kat airport Incheon banyak benches. So pilih la ikut kesesuaian. Kami pilih kat tempat yang sedang-sedang tahap kesibukannya. Tak la terpencil sangat (ada jiran sama merempat lain, heheh). Tak ada la kawasan sibuk sangat. Dekat dengan tandas. 
Yang best kat airport ni ada WIFI. Free. Pastu ada tempat nak charge HP. 

Pagi tu, kami solat kat tepi benches je. Kes malas nak cari surau. Buat selamba je lah. Orang memang tengok, tapi tak kata apa. Pukul 6 pagi macam tu airport dah boleh tahan sibuk sebenarnya. Yang penting, selamba! Lagipun kita bukan kacau orang kan. Sekejap je pun solat subuh.
So, kalau korang rasa sesuai tidur kat airport kat dan memenuhi kriteria macam masih muda, jenis tak kisah, boleh la cuba.
(takdelah, kalau dalam trip korang ada budak kecik or orang tua kan macam tak sesuai nak suruh tidur atas bench)
Sakit badan sikit lah tidur atas kerusi. Kes aku, memang tak lena tidur la. Aku jenis susah nak tidur kalau pindah randah ni. Inikan pulak tidur kat open area macam tu..Tapi my travel partner lena je tidur hehe. Kami berbantalkan telekung masing-masing.
Esok tu dalam flight memang tido bangun tido tido tido je la keje aku. Penat yang amat!

Dan nampaknya, trip tahun depan pun kami insyaAllah akan tidur airport sekali lagi. Sebab flight balik waktu pagi.
Tapi, kali ni, kami plan nak explore Incheon Airport betul-betul. Means, petang sehari sebelum balik tu dah siap-siap ke sana, jalan puas-puas. Incheon Airport pun ada banyak kawasan menarik. Perghh. Tak boleh tahan ok, airport pun jadik itinenary, hehehe. Kau ado? hehehe

Oklah, until then, Wassalam.
Thank you for reading my writing.
Maaf jika membosankan.. ^^

P/S:
Kalau ada pertanyaan boleh lah emel dekat sapphireflat[at]gmail[dot]com
Ewahhhh bajet macam ada orang nak baca sangat kan entri ni hehe.
Manalah tau,..hehe.

Sunday, 8 December 2013

Produk Review: Prreti Pore Strips

Assalamualaikum.

Mood nak mengarang pasal cuti-cuti Korea takde. Kali ni nak buat review pasal pore strip.

Warning: Kalau korang jenis penggeli, tengok black head pun boleh geli-geli, better tutup kot page ni. Macam aku, aku takde perasaan kot. Niat aku taip entri ni nak berkongsi pengalaman guna produk yang baik dan berkesan untuk aku. OK?

Rasanya kebanyakan orang perempuan tau kan pasal bintik-bintik hitam kat hidung. Pffftt aku nak story panjang-panjang as intro pun rasa malas.. Macamlah orang tak tau kan apa itu black head.

Straight to the point. Aku nak puji 1 produk ni.
 

Sebelum ni, aku biasa beli jenama B***e. Memang ada juga black head yang 'tertangkap', tapi pada aku tak banyak mana.

Aku memang saja-saja nak try produk ni. 
Frankly speaking, penyebab utama aku capai lalu bayar di kaunter ialah lepas aku tengok kat belakang pek ni tulis 'made in Korea'.. Mehehe sesuatu sangat kan aku ni.. Haipp.. sukati la orang nak kata apa. Aku beli guna duit sendiri kan..hehehe

 

 
Dalam setiap pek ini ada 3 strip. Harga lebih kurang RM6.90 kalau tak silap. Agak mahal pada aku. Tapi tengok pada hasilnya memang berbaloi.



   
End up, lepas guna aku rasa sangat puas hati.
 





Oh ye. Yang aku blogkan ni pore untuk bahagian dahi dengan bawah mulut / dagu.
Ada lagi satu jenis, pek nya warna kuning, khas untuk hidung.
Aku cari-cari tak ada pulak gambarnya dalam lappy ni. Nak snap malas huhu.

Disebabkan aku memang puas hati dengan produk ni, memang aku beli lebih daripada sekali la.
Korang boleh cari dekat farmasi macam Watson ataupun Guardian. Tempat lain, aku tak pasti..

Sebenarnya, ada je cara lain nak hilangkan black head ni kan. Kawan-kawan aku pernah berkongsi testimonial;
  • Guna kapas dan putih telur. (Sila google)
  • Guna kain basah, gosok area hidung tu setiap kali mandi.
Diorang kata, memang berkesan.
Jadi, tepuk dada tanya kerajinan, usaha, kesungguhan dan bajet hehe.. Pada aku mana-mana cara pun OK..Ikut masing-masing iye dok?

Sekian saja, entri kali ini.
Selamat mencuba.

Saturday, 7 December 2013

Catatan Perjalanan Ke Korea Hari Kelima (Bukchon in Samcheong-Dong Wandering)

Assalamualaikum.

Hari ke 5 di Korea.
Ahad. 18 November 2012.

Hari ni kami bertukar tempat tinggal. Kononnya nak merasa duduk dalam hanok.
(Hanok: Rumah Tradisional Korea / Rumah kampung di Korea)
Bayaran untuk tinggal 1 malam boleh tahan mahal, tapi kami berdua memang nak nak nak jugak rasa, so, semalam pun jadiklah. Guesthouse ni namanya WWOOF Korea Guesthouse, bertempat di Bukchon Hanok Village. Kiranya, dalam kawasan kampung ni, memang dipenuhi dengan rumah-rumah tradisional Korea lah.
(Sejarahnya, masa zaman Dinasti Joseon dulu, kampung Bukchon ni dihuni oleh pegawai-pegawai kerajaan yang ranking atas-atas & juga orang-orang kenamaan)
Bukchon Village ni jugak terletak dalam area Samcheong-dong.

Lepas je check in, letak barang-barang, amik-amik gambar dan buat apa-apa yang patut, kami pun gerak lah merayau ke kawasan sekitar. Memang merayau kawasan Bukchon Hanok Village ni antara aktiviti yang menarik di Seoul. Samcheng-dong ni terkenal dengan kawasan berbukit (dan bergunung) yang cantik. Dekat juga dengan kawasan istana lama, Gyeongbok dan Changdeok. So, macam 2 dalam 1 lah. Dapat tengok rumah-rumah tradisional lepas tu dapat jugak melawat istana sekali harung.

Sambil tengok-tengok rumah lama yang cantik-cantik dan ekslusif, boleh jugak tengok pemandangan. Untuk peminat drama (mcm kami huhuh) boleh la jenguk-jenguk beberapa lokasi penggambaran kat sini sekali.

Dan ya, rumah-rumah kat Bukchon ni memang berpenghuni. Maknanya, kampung ni bukan la untuk tujuan pelancongan je. Ianya juga penempatan. Sebab tu, berjalan kat area ni tak boleh lah nak buat bising ke hapa.. Sebab, ada manusia yang tinggal dalam rumah tu. Bab senyap / bising ni, common sense la ye. Jangan buang sampah merata, jangan sesuka hati amik gambar kalau ada rumah yang pagarnya terbuka..
Of course, kita boleh tengok dari luar je. Takkan tiba-tiba nak masuk kawasan rumah diorang kan. (Sebab tu jugak la kami spend duit untuk tinggal dalam Hanok Guesthouse. Dapat juga tau dan rasa macam mana keadaan dalam rumah tu)

Dalam area Bukchon ni, ada 8 spot menarik untuk pelawat bergambar..Memang diorang dah kenalpasti kelapan-lapan spot tu kalau bergambar nampak va-va-vas dan cantik.Boleh search kat internet pasal 8 spot ni.

Mula-mula, kami sangat bersemangat, rasa macam nak pegi lapan lapan tempat.. Tapi, expectation VS reality lah ye. hehehe. Sila sedia maklum, kawasan tu kawasan berbukit. Pulak tu memang merayau guna kaki semata-mata.. Paham-paham sendiri lah..  Awal-awal kami cuba jugak berjalan ikut map. Tapi lama-lama akhirnya, kami berjalan mengikut langkah kaki. Lepas tu ikut tourist lain, hehehe. Don't worry, memang bersepah pelancong kat situ.. 

Isk dah banyak membebel ni. Meh le tengok gambar. (Bersedia untuk scroll gambar yang banyak)

 
Ni keluar-keluar dari WWOOF Guesthouse


 
Area kedai di Hanok Village.


Lokasi penggambaran drama Winter Sonata, Choongang High School.


Tengoklah main entrance sekolah ni.. Memang mendaki bukit! Dalam 45 darjah jugak.. Terasa la di kaki, huhu. Ni kalau ramai ponteng sekolah ni haku x heran, hehehe.




Tuan tanah blog, hehe








Oh ye, selain dari Winter Sonata, antara drama lain yang pernah shooting kat sini ialah
Personal Taste & Heartstring

Itu je yang aku tau dan ingat  di saat aku menaip entri ni.


Pelancong yang gembira, hehe;

Sebenarnya, memang ada hati jugak nak pegi tengok lokasi penggambaran tu, tapi bila dah kat sini, EXPECTATION VS REALITY sekali lagi.. Kitorang dah agak penat kot, heee...
So, asal dah sampai, tengok apa yang terbentang di depan mata pun dah cukup. Nak merayau mencari bersungguh-sungguh sangat, memang idok lerr. Lagipun, kami masih ada dalam 10 hari lagi nak berjalan kat Korea.. So tenaga harus disimpan juga.



 


Pada aku, pemandangan kawasan ni cantikkkk sangat.. Kat sini dah mula nampak rumah biasa, bukan lagi rumah tradisional..




Akhirnya kami sampai ke hujung kawasan Samcheong-dong. Tembok batu tu tembok istana Gyeongbok (Gyeongbok-goong).



Nampaknya catatan perjalanan hari kelima ni kena dipecahkan lagi kepada entri lain.
Huahuahua memang mencabar kot menaip entri holiday ni.. Tangan dah penat..tak nak amik risiko.. huhu..

Tapiii.. err... takpe takpe. Ini kerelaan sendiri. Aku memang nak abadikan supaya di masa akan datang aku sendiri boleh membacanya.

Hoihoii ini kalau hari sekolah memang takkan lah kot tertaip entri sebegini..
Percayalah..

Sehingga bertemu lagi..
Terima kasih kerana sudi membaca sampai habis.. ^^