Thursday, 21 June 2007

What Makes a Good Teacher?

Senang ke jadi cikgu? Pendapat aku yg dah 18 hari jadi cikgu ialah; SUPER DUPER SUSAH.. Nature kerja sbg seorang guru mmg menarik..working hours x de la lama sgt..bercampur dgn cikgu2 lain yg berilmu & berpengalaman is the best memory while I'm being a teacher. Walaupun cikgu2 dibebankan dgn mcm2 keja;uruskan register student2(guru kelas),handle panitia/persatuan/kena gi kursus @ seminar/ PEKA/kerja kursus student/SPBT/apa2 pertandingan yg melibatkan pelajar sekolah...tp suma tu aku rasa aku sanggup belajar & buat..sbb teorinya senang utk aku fahamkan: buat kerja dgn baik & bersungguh-sungguh jadik hasilnya kita akan nampak lepas tu..

Tapi yg paling mencabar n memenatkan otak,minda,hati & perasaan aku ialah aku mmg x reti nak mengajar..seriously..aku dah cuba sedaya upaya..n it turned out that setiap mlm aku akan rasa susah ati.. bila nak melangkah dari bilik guru ke kelas aku akan rasa berdebar2 mcm nak masuk final exam..

***to be continue

Sunday, 11 February 2007

Buat Kerja Dengan Ikhlas, Bukan Untuk Menunjuk atau Riak

Peringatan untuk diri sendiri sendiri juga ni.

Sebelum apa-apa, nak mengaku dulu.
Aku sendiri tak berapa pasti, definisi riak dan menunjuk ni mungkin berbeza, bergantung pada tahap penerimaan diri masing-masing.

Kadang-kadang kita tengok, "eh dia ni macam semacam je cara melambung diri sendiri,,"
Orang lain pulak fikir, "wahhhhh.. bagusnya, rajinnyaaaa kamu ,"

So, bila membaca entri ini, jom la sama-sama fikir-fikirkan. Kalau rasa apa yang aku fikir ni salah, bagitau aja.. Kalau memang betul pemahaman aku salah, aku pun nak betulkan.


Situasi 1
======
Tengok ni, buku ni. Sampai dah tekoyak-koyak kulitnya. Buku orang lain elok lagi. Sampai terfikir,,, punya laaa rajin saya ni. Buat kerja sampai terkoyak-koyak buku.

Respon aku: errr.. bukan blur tapi terdiam sebab otak tengah menganalisis.
Respon jujur dari dalam: pliss la.. huhuhu kenapa perlu berdepan dengan situasi mcm ni, aku tak tau nak respon apa..

Situasi 2
======
Saya dah buat dah semua ni (sambil mengirai-ngirai puluhan helaian kertas pelbagai kerja depan aku).


Respon aku: ooo.. banyaknya.. (diam banyak sebab otak tengah menganalis)
Respon jujur dari dalam: Perlu ke tunjuk? Perlu ke? Perlu ke? Ko memang well-aware orang lain tak buat lagi & mungkin takkan buat. Motipppp kau nak tunjuk? Sambil senyum-senyum bangga. Mengharap pujian kah? Tapi maaf la, saya bukan dalam kategori senang memuji..

Situasi 3
=======
Saya dah siap dah kerja sampai hari sekian-sekian, tu yang nak tinggal ke kat sini, tak payah bawak balik

Respon aku: oooo eh.
Respon jujur dari dalam: Seingat aku la kan, aku sendiri kalau dah siap kerja tu pun tak de deeee aku nak sibuk-sibuk bagitau orang. SATU SEBAB UTAMA, kalau la orang tu belum siap, aku tak nak bagi dia pressure sebab dia belum siap, tapi...aku dah siap keje aku.  


YE.. Aku mengaku di sini aku memang tak IN dengan human behaviour yang macam ni..
Kebanyakan masa aku memang buat dont-know dan blur je tapi hakikatnya otak aku sentiasa dan tak berhenti memproses.. memproses data pasal perangai dan orang sebegini,,,, like:
  • Apa aku nak buat eh. Apa aku nak buat supaya perasaan sendiri tak 'tersentuh'.
  • Apa aku nak buat supaya dia sedar bukan dia je yang boleh buat kerja tu, cuma orang lain ni mungkin lambat sikit,,, dan tak mustahil orang lain boleh buat sesuatu yang lebih baik lagi.

Inikah,, namanya dalam hidup ni... ada pelbagai manusia..

P/S- Satu yang pasti, benda macam ni jadi motivasi untuk aku buat kerja & tunjukkan pada orang sebegitu, yang orang lain pun boleh buat tau. Tapi still, bila aku dah siap buat sesuatu kerja pun, aku tak pandai/reti nak tunjuk-tunjuk. Tskk. Spoil betul.

Wednesday, 24 January 2007

Childish n crybaby

Childish ke aku? Yg aku pasti ttg diri aku sendiri ialah aku perasan.. cepat perasan.. just in term of perasaan yg mudah tercalar & cepat kecik ati..

Aku rasa.. dia x suka kan aku.. aku pasti topic tu sbnarnya ditujukan khas utk aku.. mungkin aku mmg childish.. tp dalam usia yg dah nak menjejak suku abad ni aku akan cuba berubah.. kecik ati ttp kecik ati, sbb tu fitrah azali manusia yg bernama Didi Kartika Osman, tapi aku akan pandang & nilai komen tu dari pelbagai sudut yg +ve... InsyaAllah

Aku rasa aku mmg agak childish tp sometimes aku bleh je berperangai matang.. tgk masa, tempat dan keadaan.. Okeh.. azam aku utk esok ialah menjadi manusia yg lebih matang..

Sunday, 14 January 2007

At the very beginning of James Bond Yr..

Lama giler x meng update blog nih.. macam dah ber purnama² rasanya.. within this period mcm² la yg dah berlaku kat diri aku ni.. perubahan.. penghijrahan.. kelainan.. pertukaran.. ada yang ke arah yg lebih baik & x kurang jgk makin worse.. huhu.. aku pun manusia besa yg selalu alpa, tapi still beringat².. cuma kadang mcm.. landasan terpampas geseran <---- rasanya cam pernah jumpa ayat ni masa blajo fizik dulu..

Tahun james bond-2007 ; aku bukak lembaran baru dgn azam yg kononnya berkobar² kat dada, akal dan hati.. tak pernah aku rasa mcm ni sekali. Aku rasa penyebab utamanya kenapa aku begi2 b'smangat waja ialah 'kesukaran' yg aku dah rasa sepanjang tempoh aku dah x bergelar undergrad student ni.. Selain dari diri aku sendiri, dan mereka² yg senasib, hanya Tuhan je yg tau apa yg aku rasa selama ni..

Selama berbelas tahun bergelar student, aku mmg jarang sgt gagal.. kalau tergelincir sikit² tu mmg ada.. tp untuk exam² besar dgn izin Tuhan aku dapat score.. mungkin sbb x pernah merasa sesuatu yg betul² perit, once aku diuji berkali² dlm usaha aku mencari kerja yg seswai, aku rasa sakit sgt.. sakit kat hati.. sampai aku rasa penat.. letih..