Thursday, 21 June 2007

What Makes a Good Teacher?

Senang ke jadi cikgu? Pendapat aku yg dah 18 hari jadi cikgu ialah; SUPER DUPER SUSAH.. Nature kerja sbg seorang guru mmg menarik..working hours x de la lama sgt..bercampur dgn cikgu2 lain yg berilmu & berpengalaman is the best memory while I'm being a teacher. Walaupun cikgu2 dibebankan dgn mcm2 keja;uruskan register student2(guru kelas),handle panitia/persatuan/kena gi kursus @ seminar/ PEKA/kerja kursus student/SPBT/apa2 pertandingan yg melibatkan pelajar sekolah...tp suma tu aku rasa aku sanggup belajar & buat..sbb teorinya senang utk aku fahamkan: buat kerja dgn baik & bersungguh-sungguh jadik hasilnya kita akan nampak lepas tu..

Tapi yg paling mencabar n memenatkan otak,minda,hati & perasaan aku ialah aku mmg x reti nak mengajar..seriously..aku dah cuba sedaya upaya..n it turned out that setiap mlm aku akan rasa susah ati.. bila nak melangkah dari bilik guru ke kelas aku akan rasa berdebar2 mcm nak masuk final exam..

***to be continue