Tuesday, 29 June 2010

Udang di dasar mangkuk

Salam.
Over plak ye. Kalau masa malas ada lah sampai 5-6 bulan tak apdet langsung. Bila terlebih dos rajin, 1 hari sampai 2 entri. Hoho..layan kan sajork..

Aku dah lama ada plan nak jogging. Jogging kan aktiviti menyihatkan badan yang tak melibatkan kos. Lepas Asar tu, pusing jap area dekat-dekat ngan umah sewa aku nih. Bertemankan Nokia Bluetooth Stereo, sambil dengar-dengar obat tinga terkini yang aku suka. Jogging sorang pun takde hal. Lagipun masa jogging mana leh sembang-sembang? Karang haruslah semput and out of breath....

Tapi dalam kepala aje lah semua itu berlaku. Hakikatnya, bila waktu petang, lepas solat Asar.. Sentiasa aja ada citer best yang menggoyah plan aku nih.. Takpun, aku ralit on9.

Then,,, hari ni plan aku terlaksana juga.. Heh he.. Aku jogging la time PJ. Aku lupa la selama ni.. Aku kan cikgu PJ..

Aku: OK, warming up.
Mereka: Cikgu, tak yah amik alatan ke?
Aku: No no no.. hari ni saya nak kita wat mini merentas desa..

bla bla bla bla bla

Aku: OK, jogging dalam barisan.. jangan putuskan barisan. Kalau tak larat boleh jalan.
psstt..Orang paling depan, nanti tunggu cikgu kat simpang kedai sate, ok? (wahaha - supaya nanti bila masuk kawasan sekolah takde la nampak aku tertinggal jauh sangat dari budak2 tu! Simpang tu da dekat dengan pintu masuk sekolah,ye!)

P/S - Malam ni aku tido dengan betis yang agak sakit la ye.. sebab pertama kali lepas beberapa bulan tidak berlari.. hoho
OKAY! Today, mission accomplished! Aku suka!

Menconteng warna di muka sendiri

Salam..

Contengan di muka
==============
Hari ni entah apa kena aku touch up muka lain dari biasa.. Selalu nak pakai lipstik pun malas.. Apatah lagi maskara & geng-geng mekap yang seangkatan dengannya.. Agaknya, 5-6 hari ni terpengaruh dengan Kak Farah yang telah mula ten touch up mukanya. Alah, bukan aku pakai apa sangat. Sapu maskara (vol-up you!) & lip gloss sajork.. Biasanya maskara dan lip gloss aku pakai masa kuar meronggeng je. Tu pun tengok gak dengan sapa aku kuar, huhu dan kemana aku pegi. 1 yang pasti.. teramat amatttlah jarang OK. Aku kan malassss..

Lepas sapu lebih kurang (aku pakai kat tandas sekolah, sebab pagi tadi aku ada kelas PJK) aku masuk Tahun 5. Hohoho I noticed that I caught couples of eyes dok tengok..tengok aku tak berkelip-kelip. Agaknya.. "apsal la cikgu ni jangok semacam hari ni"..

Huhuhuhu.. nasib la dik ooii..ada hari sempat..aku pakai.. Kalau tidak..kirim salam ajo yo.. Kadang-kadang aku terpikir, masa yang aku habiskan wat touch up muka tu baik la aku gunakan untuk buat jemput-jemput ke..roti telur ke.. best la jugak, huhuhu..

P/S - Now mata aku agak tak selesa. Got swollen eyes. Gara-gara tengok scene sedih kat TV petang tadi (Korean Variety Show - Invicible Youth). Aku begitu emos pada waktu-waktu perubahan hormon. erk.

Sunday, 27 June 2010

Recommended - Kisah Kakak Tiri nya Cinderella

Salam..
Entri nih semata-mata mengenai 1 drama Korea.. Aku sengaja translate tajuk drama sebab tak nak mislead orang yang nak cari info pasal drama ni.. hehe.. Haruslah nama drama ni dikenali worldwide ng
an nama BI nya.. uols translate lah sendiri, OK.

Biasanya rumusan pasal drama korea, jepun atau taiwan mesti dalam BI, jadi aku nak lah buat rumusannya dalam BM kali ni.

Aku ceritakan serba ringkas;
Eun Jo, sorang budak
perempuan yang dibela oleh ibunya. Hidup Eun Jo & ibunya kelam kabut dek kerana kerap berpindah randah. Ibunya, Kang sook seringkali bertukar teman lelaki dan bukan sekali dua menjadi mangsa penderaan teman-teman lelakinya. Hinggalah pada 1 hari, mereka berdua sekali lagi melarikan diri & takdir menemukan mereka dengan seorang lelaki kaya raya yang mempunyai perusahaan membuat arak beras (rice wain a.k.a mokgulli). Kang Sook yang sememangnya berpengalaman dalam bab-bab memikat lelaki berjaya memikat hati Dae Sung, si duda pemilik 'Dae Sung Cham Do Ga', kilang arak beras tersebut. Dae Sung mempunyai seorang anak perempuan yang muda beberapa tahun dari Eun Jo, iaitu Hyo Sun. Dae Sung & Kang Sook akhirnya berkahwin, menjadikan Eun Jo & Hyo Sun kini adalah adik beradik tiri.

Dua gadis yang mempuny
ai personaliti bak langit dan bumi ini cuba untuk menyesuaikan diri,,, dengan sangat susah payah OK...

Hyo Sun seorang yang manja, berfikiran
positif dan periang (tapi mata aku nampak minah ni sangat annoying dan mengada2..) cuba berbaik-baik dengan kakak tirinya, Eun Jo, seorang yang 'dingin', pesimistik, bijak, keras hati & berdikari (dia ni pulak terlampau pesimistik).

(Serious aku penat berfikir guna ayat BM formal macam nih! huhu)

Nak tau apa jadi seterusnya? uols bolehlah tengok sendiri drama ni, okeh? Aku baru je habis tengok.. sebab tu berkobar-kobar menulis entr
i ni. Drama ni dah hampir habis ditayangkan di Astro (KBS 303). Semuanya ada 20 episod. Ye, memang banyak dan panjang. Tapi berbaloi lah untuk di donlot dan di tonton.. Banyak pengajaran yang boleh diambil, bukan saja2 tengok drama aje, OK.. Memandangkan drama ni drama yang fofulerr, maka tak susah nak cari link nya. Hampir semua (tapi bukan semua!) link bawah tajuk 'The Gold Mines' ada link untuk mendonlot drama ni. Kalau nak yang hard sub, masuk je link SD Asian Drama. Dari situ dah tak susah nak cari.. semua link ada, complete episodes.

Meh nak kenalkan pelakonnya:
===========================
Main cast, si kakak yang dingin

Go Eun Jo (Moon Geun Yong - popular dengan gelaran 'Nation Little Sister' kat Korea. Siapa ingat the tear jerker drama, Autumn In My Heart tahun 2002 dulu? Kan minah ni jadik si adik masa kecik.. Skang dah besoo.. dah masuk U, dah jadi heroin & watak ada kissu2 gitu.. Huhu!)

Main cast, si adik yang mengada (opss~~)

Go Hye Su (Seo Woo - aku tak pernah tengok dia berlakon sebelum ni .. Tapi lakonan memang umphh la.. hehe.. first tengok dia berlakon adalah dalam drama ni.. Tapi the make up team did a very wonderful job. Memang dia ni nampak macam budak sekolah/remaja yang mudas remajas bergetahs gitu.

Main cast, si lelaki yang menjadi rebutan adik beradik tiri itu

Hong Ki Hoon (Chun Jung Myung - pelakon yang baru balik dari army service..terus berlakon drama ni. Walaupun jadi army 2 tahun muka maintain muda.. tak paham aku, hehe).. He did a good job here...

Main cast, si lelaki yang menyimpan hati pada si kakak..Tapi cintanya tidak berbalas..uhuk3

Jung Woo (Taecyon - a member of Korean boyband, 2P.M. Nih drama first mamat nih. Lakonan not bad. & dia ni, together2 ngan kump dia sangat fofuler OKEY di Korea)

Okeh.. if it happens that u read my entri & teragak2 nak tgk - tak nak tgk.. Sila lah tgk, ianya memang berbaloi. Episod pertama je dah cukup membuatk
an aku terpikat..hehe.. Great acting, especially Moon Geun Yong!!

MGY dulu & sekarang;
MGY in school uniform


Saya dah dewasa yer!!!



Hehe muka ni tak susah nak going back and forth jadi remaja & wanita matang, hehe..



Lihatlah keremajaanku... kagum kannn,, hehe

Pictures credit as tagged

Monday, 21 June 2010

Do not forget little kindness; and do not remember small faults

Do not forget little kindness; and don't remember small faults..

I've got to read this deep meaning saying almost everyday..since it was carved on my 'car perfume cum bookmark'. Hari-hari bawak kereta kan so mesti la terpandang.

(Well, when I first buy, its main function is as the car's perfume; and as prescribed on the outer pack, later when the smell vanish, it can be used as a bookmark!)

Tapi lama-lama tergantung dalam keta, siyes aku rasa sayang nak tanggalkan.. So even the 'aroma' is not there anymore, tapi biarlah ia tergantung di situ.. Sekurang-kurangnya gambar kucing bertuah kat situ memang comel dan menarik dipandang.

Panjanglah pulak kan intro.. hehe itu baru intro.. Apa yg aku nak merepek di sini laagi panjang..dan ada la kaitannya dengan kata-kata kat atas tuh.

Walaupun hari-hari baca kata-kata hikmat tu.. Hari-hari berpesan dengan diri sendiri.. tapi ingat senang ke nak ikut macam sayings tu? Mungkin ada orang yang kata senang.. tapi pada aku sangat susah.

Aku amik contoh diri sendiri la.. Orang lain aku tak tau. Sebab ini blog aku,maka 80% cerita nya pun pasal diri aku kan, huhu.. Selama ni I always think positive ngan sorang hamba Allah ni. Aku dengar cerita dan luahan perasaan dia. Kalau perlu respond, aku bagi respond.. Seadaanya la.. Kadang-kadang kita pihak yang mendengar orang bercerita ni tak boleh pun nak bantu solve kan masalah dorang. Tapi bukan ke ada masanya kita akan rasa lega bila sesuatu perkara atau masalah tu kita share dengan somebody.. Apa.. orang kata..setidak-tidak pun, lepas la sikit beban yang digalas di bahu.

Tapi hari ini..yer..hari ini dalam hari pertama penggal kedua sekolah dibuka, aku sangat-sangat terkejut dengan hamba Allah ni.
OK, orang yang buat salah, tak kisah lah kalau ditegur. Fine. Aku mengaku aku bersalah. Salah aku sebab lepas kan students lewat 5-10 minit untuk waktu rehat. Tapi kan, lewat 10 minit, diorang masih ada 20 minit untuk waktu makan. Aku bukannya suka-suki lepaskan mereka lewat OK. Aku tahan siapa yang tak siap kan keje yang aku bagi. Kalau tak macam ni, memang takkan siap la. Lagipun memang ada budak-budak tertentu je yang bermasaalah. Boleh buat kerja, tapi besar kepala, buat kerja lambat-lambat dan banyak songeh! Budak yang lebih slow pun boleh siapkan kerja dan rehat lebih awal. Geram tak? Bukan sekali dua ye, tapi berkali-kali. Kadang-kadang aku malas nak layan dan lepaskan aje budak ni rehat. Buku pun selalu tak bawa. Kerja rumah memang jarang la dibuat. Bawak alat tulis tapi selalu menipu aku dengan berkata dia tak bawa (contoh: pensil warna) Aku lepaskan je budak ni rehat, sebab dah tak kose melayan. Tapi kesannya, kerja dia conform tak siap, ilmu yang diajar entah melekat atau tidak.

Yer..mungkin aku belum nyatakan di sini apa kesinambungan antara hamba Allah dengan budak yang buat kerja main-main tadi. Budak tu adalah anak hamba Allah tu tadi.

Hello!! Bila budak keluar rehat lambat dan makanan tak cukup, bukankah itu bermakna orang kantin yang sediakan makanan dalam kuantiti yang sikit! Let say aku lepas kan budak-budak kelas ni 10 minit lebih awal sebelum waktu rehat pun, dan budak-budak kelas lain pun ada yang keluar rehat 5 minit lebih awal..akhirnya ada 1 kelas je yang keluar rehat tepat pada waktunya. Tak ke sama jugak? Kalau dah memang orang kantin sediakan makanan tak cukup, memang akan ada la budak yang tak dapat makanan!

Yang paling aku kesalkan, kenapa tak pilih saluran yang lebih professional untuk settle kan masalah ni?? Instead of roaming dalam kantin, kata aku memang setiap kali pun lepaskan budak-budak tu rehat lambat, (WHICH IS TOTALLY WRONG!!!! Hello, I'm not that diligent OK, aku pun tak sanggup duduk lama-lama dalam kelas, bila sudah sampai masa untuk mengisi perut yang lapar nih! Tapi aku korbankan masa aku untuk tolong budak-budak nih!) kenapa tak directly cakap dengan aku.. Cakap elok-elok, insya Allah aku open untuk menerimanya dan aku boleh jugak defense diri aku.. Sebab aku ada reasons lepaskan dorang rehat lambat.

And the most scary and annoying part is when bila aku tiba dan join mereka makan-makan, hamba Allah ni tadi boleh je berlagak selamba macam takde apa-apa. Yes, aku masa tu pun selamba la sebab tak tau apa-apa. Kemudian baru ada member yang berpesan dengan aku.

Kesannya?

Now dah lebih 6 jam kejadian ni berlaku. Tapi aku disini masih lagi berapi-api. Gilo panjang entri nih!

Hadoiiii lah! Susah lah, orang yang expect kita untuk faham dia, tapi dia tak nak faham kita! Takpe lah kalau taknak faham aku, aku pun bukan harap orang faham aku, tapi at least tolong lah faham situasi.

Sekian. Istighfar.

Thursday, 3 June 2010

Holiday Fe-vah!

Assalamualaikum!

Hari sekolah berbaki lagi sehari. Masa yang dinanti2 oleh warga sekolah seluruh negara.
Yang namanya budak, suka sebab 2 minggu tak kena bukak buku.
Yang namanya cleaner, kena kerja jugalah. Tapi tak payahlah menghidu bau tandas yang hancing pesing & menyapu/memungut plastik aiskrim Malaysia doplohsen berbagai perisa..
Yang namanya makcik kantin, boleh la melonggarkan sendi2 yang sengal dek bekerja berjual dan menyiapkan makanan minuman..
Yang namanya kerani, boleh la 'berhenti' seketika dari mendengar jerit pekik budak2 yang digelarkan dengan istilah 'mengaruk'..
Yang namanya tukang kebun, mungkin tak ada effect apa pun..Yelah, kalau dah waktu cikgu mengajar pun selamber je ngenggg sana ngenggg sini mesin rumput tepi kelas.. so apatah lagi time cuti sekolah..
Yang namanya cikgu, pun gembira jugak lah..
~2 minggu tak yah buat lesson plan. Maaanyak syiok oh!
~2 minggu tak yah pikir nak iron baju tudung.
~2 minggu tak yah terkejar2 waktu pagi..n petang (bagi yang kena ngajar tuisyen malam)

=========================================================

Hehe ye ke cikgu?
Menyorot kembali ingatan pada 2 hari lepas.. situasi dalam bilik guru. 2 orang guru yang kampung halamannya nun jauh di sempadan Thailand membincangkan hal 'Tugas semasa cuti'..
Siapa kata waktu cuti sekolah cikgu tak kena pergi sekolah?
Kena meh!
Duduk la di sekolah, buat apa yang patut,, dan paling penting mesti siapkan 1 report.. cerita la apa yang terjadi pada hari kita bertugas tu...
Erm.. yang tak pernah merasa tu mungkin dia dalam kategori yang suka cha alif bowt. Buat tatau suda..

Berbalik pada 2 orang cikgu tadi.. Masing2 meluah perasaan rindukan kampung halaman.. ingin pulang seawal yang mungkin. Cuti sesingkat itu tidak harus dibebankan dengan tugasan semasa cuti. Tugasan itu harus dipikul oleh guru 'tempatan' yang mungkin,, tidak ke mana2..

Hehehe aku cuma diam. Tangan menanda buku sambil menganalisa perbualan tadi, bercampur dengan menyemak jawapan latihan dalam buku budak.

Habis, aku yang mengajar tahun 6 ni, siap ada tuisyen lagi dalam minggu pertama cuti. Dan aku yakin nama aku akan terselit sekali dalam jadual bertugas guru semasa cuti.

Aku cuba letakkan diri aku dalam diri cikgu yang nak balik "jauuhh" tu..
Yela, jarang2 dapat balik kampung, tak patut kalau cuti sesingkat ini diganggu. Agenda dalam cuti ada macam2. Dah la perjalanan pergi dan pulang pun dah makan masa yang lama~

Cuba pulak letakkan diri dalam cikgu 'tempatan'
Habis? Sebab aku orang sini, orang tempatan lah namanya, so aku je lah yang kena bertunggu tangga kat sekolah? Tak payah berjalan? Tak payah jenguk mak ayah sedara mara bagai?

Dan aku sebagai guru tahun 6
Mengajar tuisyen itu kemestian..masih lagi nak letak nama aku jugak ke untuk bertugas? Begitu ramai cikgu dalam sekolah, tapi balik2 muka yang sama yang kena bertugas. Habis? Cikgu yang tak mengajar tuisyen dan tak bertugas tu? apecer? huhuhuhu

Moral of the story: Ada sebabnya aku bawak my Nokia bluetooth stereo headset g sekolah. Mungkin ada insan yang tersenyum sinis melihat aku duduk d meja, menanda buku dengan headset melekat di telinga.. Aku nak mengelakkan otak aku berfikir benda2 macam ni lah. Susah. Lebih baik tak payah dengar dan kemudian pikir apa2.. buat saja kerja & apa tugasan yang diberi!
Berfikir benda yang sepatutnya difikir.. Abaikan benda yang tak patut difikir!