Monday, 28 December 2009

My Bad Unstoppable Habit

3.27 a.m in the morning.
Gosh! My eyes are still widely open. I'm supposed to be in deep sleep couple of hours ago.
BUT since past weeks I've developed this bad sleeping habit & now it seems that I can't easily get rid of it.

Yes.. being called s an internet maniac.. Im still not done with it.

As crazy as it might sound, that's who I am ,for the time being. I'll try to be the 'normal me' as soon as possible since very-very soon I'll be call 'Cikgu Didi' again.

Arghh the long long holiday is coming to the end!

Heheh actually by saying very-very soon it means that later at 8.00 am I'll meet my pupils for tuition class.

Im still revising the worksheets!

Friday, 13 November 2009

Trip to Cameron Highland - Recaps

When: 16 - 18 November 2009
Where: Putrajaya, KL, Cameron Highland & Nilai 3
Why: Bcoz of the courtesy of my housemate, Kak B who gave her quota to me.

--------------------------------------------------------------------------------------


Ujung tahun.. kebiasaannya kebanyakan sekolah akan menganjurkan field trip utk students.. especially for the Year 6 pupils. Sekolah aku dah selamat gi ke Melaka on Deepavali. As for my housemate plak, sek dia planned utk ke Cameron. Dia ada 1 kuota utk bawa sesapa jua yg disukai,,, maka aku telah terpilih heheheh..


Nak dijadikan cerita, dekat2 dgn tarikh lawatan tu housemate aku terpaksa mengiring budak utk ke sukan org asli peringkat kebangsaan kat Taiping. (Yes, she teaches in SK Orang Asli). Utk tak menghampakan housemate aku yg beria-ria nak aku pegi.. dan juga utk tak menghampakan hati aku sendiri (nyeh3!!) sbb aku x pernah sampai kawasan tanah tinggi di Pahang itu.. Dgn selamba todak nya aku pun ikut aje la rombongan sekolah org lain. Takpe..sbb aku mengenali hampir semua warga SK itu.. walaupun kenal gitu2 je. Lagipun aku kan dah biasa jadi Lone Ranger yuhuuuuuu...


Sesampai saja kami di sana asrama SK Tanah Rata adalah tempat pertama yg kami tuju. Lepas menjamu selera, kami meneruskan perjalanan ke Pasar Malam Brinchang. Takde gambo langsung yg aku amik utk dijadikan kenangan waktu kat Brinchang ni, memandangkan aku begitu bz membeli belah.Ahahaha~ aku membantu memajukan ekonomi negara. Lagipun aku berjalan bersendirian. Lebih senang utk aku bergerak n kawal speed kaki aku ni ke sana sini.




Then, we headed to the hostel again. Sejuk gila air paip kat sana ek. Mcm mandi air dr peti ais. Hidung aku pn sampai sengal2.


Pagi Ahad di Cameron Highland dah tentu x sama dgn pagi Ahad di Endau ataupun Parit Raja. Tapi udara & air paip yg dingin bukan 1 alasan yg kukuh utk aku tak mandi subuh tu. Nak ikutkan hati mmg malas nak mandi sbb sejuk gila.. Tapi memandangkan aku bakal berjalan jauh sehari suntuk tu maka kena la mandi jugak. N I'm glad I did. Tak payah tunggu turun dari Cameron... Waktu membeli belah kat Cameron lagi aku dah rasa berlengas sbb jenuh berjalan. Kalau tak mandi pagi tu tak tau la kan mcm mana hazab nya rasa melekit.


Kalau ada peluang lagi.. Kalau dipanjangkan usia ini... aku mmg teringin nak pegi situ lagi.. Sbb banyak benda yg aku bayangkan aku nak pegi n buat kat situ tak tercapai.. Begitulah kalau mengikut rombongan..hehehe.. Apapun aku ttp bersyukur & berterima kasih sbb diberi peluang utk ke sana. First time in my entire life..

Trip to Malacca - Recaps


When: 17 October 2009, Saturday (Its Deepavali)
Where: Malacca
Why: Because Im one of the single tc there (uhuk! uhuk!.. no offence. Im having fun, though, sbb aku x pernah g tempat2 tu)
Hmphh.. aku tak berani nak tolak task ni (eh eh mcm aku leh tolakkk...) sbb aku dah skip rombongan marhaban sek a week b4 this trip. Lagipun mmg realiti nya aku yg single lebey senang utk bergerak. Lagipun gi jenjalan secara free kan.. sambil2 layan n care 4 the kids.. layan kan ajer...
Tapi biasalah..mana ada berjalan yg tak penat kan.. Penat mmg penat sbb kami gi tempat2 bersejarah tu dgn berjalan menggunakan 2 kaki sendiri.. Masuk sana keluar sini.. Naik sana turun sini.. Tapi sekurang2nya membakar gak kalori dan lemak di badan ini. Chewah. Ayat cover x menahan.

Sharing is caring - SS501 Love Like This

I just want to help myself to keep track of this link. Projek masa cuti sekolah when Im in the great region of downloading. Now its hampeh since the coverage is real crap.


SS501 - Love Like This



The melody is addictive.. (Well, at least for me!)

Saturday, 31 October 2009

Kalau Bukan Tamak Apakah Namanya....Part 3

OKEH!

Now lets check the English Series

ON-GOING
1) One Tree Hill Season 4
2) S/Natural Season 4
3) Gilmore Girls Season 1
4) Gossip Girl Season 1
5) Ugly Betty Season 1
6) Charmed Season 1
7) Pushing Daisies Season 1
8) Kyle XY Season 2
9) The OC Season 1

NOT EVEN START
1) One Tree Hill Season 5
2) One Tree Hill Season 6
3) Ugly Betty Season 2
4) Heroes Season 3
5) Monk
6) Dead Like Me
7) My Name is Earl
8) House Vol 1
9) Eureka Season 1 & 2


Anime pun ada..hehehe

ON-GOING
1) Naruto Shippuuden
2) Yakitate
3) Hana Yori Dango

4) Bleach
5) Slam Dunk
6) Tennis No Oujisama


NOT EVEN START
1) School Rumble

2) Howl Moving Castle
-------------------------------------------

Dd ko mmg T.A.M.A.K

Kalau Bukan Tamak Apakah Namanya....Part 2

Con't..

OK skang aku tgh korek2 plastik KDrama plak

ON-GOING
1) Get Karl! Oh Soo Jung
2) 30 K Miles in Search for My Son
3) Witch Yoo Hee
4) Evasive Inquiry Agency

NOT EVEN START
1) 3 dads and 1 mom
2) Cinderella Man
--------------------------------
Tak la se dasyat list JDorama aku kan..

Sebenarnya Mark "ON-GOING" to bkn la betul2 aku konsisten me nengok nya.. Ada yg dah berbulan2 or maybe hampir setahun aku x continue tgk.. Hehe pepaham sendiri la kenapa.. KDrama biasanya panjang berjela episod nya n sampai 1 tahap kalo citer tu x betul2 menarik minat aku maka aku akan 'bersara' jap dr menengok nya..



OK skang turn Chinese Drama

ON-GOING
1) Hot Shot
2) Tokyo Juliet

3) Why Why Love
4) Romantic Princess

5) Eternal Happiness
--------------------------------

Tuesday, 27 October 2009

Kalau Bukan Tamak Apakah Namanya....Part 1

Entri ni meant 4 me to reflect myself..

I always wanted to count on how many of 'unsettling drama/series' that I piled up under my bed. Yes.. I put them all in a box.

Lets start with Japanese Dorama.

ON-GOING
1) Hotaru No Hikari
2) Atashinchi No Danshi ** just finished.. skang tgh addict dgn theme song nya.. (Infinity - Girl Next Door)
3) Love Shuffle
4) Mr. Brain Currently watching.. Leh tahan la.. Takuya's act is always superb!


5) Seigi No Mikata Memula mcm best.. Lama2 aku tension dgn keganasan heroin..terus jump ke ep final.
6) Buzzer Beat No rapport established.. Baru tgk 1st EP..
7) Puzzle So..so..
8) Oh! My Girl
9) First Kiss

10) Tsubasa No Oreta
11) Last Friends
12) Bombee Man
13) Kurosagi The Movie
14) Hana Yori Dango 2
15) Proposal Daisakuen
16) Shomuni 1
15) Hanakimi SP
16) Hana Yori Dango The Movie
17) Utahime
18) Last Christmas
19) Hero The Movie
20) The Grand Tribe
21) Hana Yori Dango SP
22) 4 Shimai Tantei Dan
23) Brother Beat
24) Tiger n Dragon


NOT EVEN START
1) Triangle a little bit bored. Drama penyiasatan.. Membuatkan aku tertido2..
2) Boss Drama penyiasatan. Leh tahan best..
hing.. Medical/hospital/ER Drama.. Excellent! Cant stop watching. Excellent sampaikan aku siap bersila dpn laptop, supaya jari jemari ku senang me rewind part2 yg aku x paham.. n mencapai kamus di sebelah. Medical Term can be very confusing!
4) Kami No Shizuku
5) Tokyo Tower
6) Gokusen 3 SP
7) Shomuni 2
8) Shomuni 3
9) Satorare
10) Kekkon Dekinai Otoko
11) Rookies
12) Anego
13) A Million Star Falling From Sky
14) Hataraki Man
15) Sapuri
16) Haken Dignity

----------------------------------------------
OK.. Mmg mengaku byk gila..
Tapi ini baru list of JDORAMA

~ This is the other side of me...
~~THE GREEDY DD
erk...






Friday, 16 October 2009

Counting the minutes

180 minutes..
Lebih kurang la..
Masa yang tinggal, sblm aku nak gerak ke sekolah..

Hoh? Dah 5 hari berturut gi sekolah.. Tak cukup siang, malam pun mau pegi ke.. huhu.. Rajin nya kamu..?

Off course tidak.. Sebagai salah sorang cikgu yg masih berumah yg tak bertangga, aku diwajibkan jadi guru pengiring kumpulan rombongan pelajar ke Melaka.

Serious kami malas (kami, kumpulan guru bujang).. Tapi what to do.. Nama pun wajib kan. Kang banyak2 sgt cakap kena smash huhuhu.. Hadoii.. dah la nak kena gerak tgh2 mlm.

Haishh.. Anggap je la aku menang 1 percutian sempena Deepavali nih.

Wednesday, 30 September 2009

Fan Fic: This Place Is Damn Scary

These r just my honest toughts n opinions..
There's a few situations ..

Situation A
Chalk is badmouthing her friend, duster to her colleagues, chair, table and cupboard. Chair is doubtful of their friendship coz she wont speak unfavorably to her bestfriends, in any case...Come on,, its your bestfriends..

Situation B
Chalk is badmouthing her friend again (duster), in front of chair, table and cupboard. Cupboard is really into it and add something. The issue became hot later. Chalk, who is the one who started the rumour claim that cupboard did say something about duster.. SOMETHING here means EVERYTHING.. also the things that came from her very own mouth.. She accuse everyone else for traducing about her friend.


Kekadang aku heran la.. bila yg dah tua2 ni leh plak berperangai cam budak sekolah rendah.. that's life kot ek.

Memetik kata2 rakan blogger, Dods, perangai manusia yang pelik, aku tak paham dan dah malas nak ambik port..

Kat mana2 pown wujud..

Im not saying that Im a very decent person.. tp I know that I wont badmouthing my close friends.

Definisi kawan dalam hidup aku..
Agak2 kalau aku garis satu time line panjang.. dari zaman tadika sampai sekarang.. Mulanya dr kawan yg cam tah pape.. Ye la kan..kawan2 time umur 4-6 tahun.. masuk parit main kat semak kayuh beskal dr pagi sampai ptg.. Injak ke zaman kanak2 sekolah rendah.. Dari perangai x semenggah ke perangai elok sikit.. Kemudian naik ke sekolah menengah.. Bila dah duduk hostel ni of course kita akan makin kenal diri sendiri n kawan-kawan.. Dah kita mngadap kawan-kawan dari saat celik mata sampai nak tido.. Sama jugak mcm zaman kat U (dan maktab..).. Kita mmg duduk 24 jam dengan kawan-kawan so kita boleh pilih sesuka hati kawan mana yang serasi dgn diri kita.. Kalau aku la.. Aku mmg akan bersama-sama selalu dgn org yg serasi dgn aku.. Bkn apa.. nk mengelak bertelagah.. kalo awal2 dah tau kita mmg x COMPATIBLE dgn org2 tertentu2.. buat apa nak selalu dekat2 dgn org tu.. Kang kalo dah tersakit hati or terkecil hati..sendiri gak yg merana.. sendiri yg kena pujuk diri sendiri kan... so that's the reason Y I always stick to certain people.. Org lain pown aku campur.. tp cuma kat 'permukaan' aje la.. Become close friend? No thanks!

Dan di hujung2 timeline a.k.a. di zaman keje nih.. aku rasa situasi tu dah kembali menjadi mcm zaman kanak-kanak dulu..

Dalam suasana tempat kerja yg manusia nya terhad.. (bkn mcm zmn u, maktab yg ada raaamaaii org dulu) x leh la nk mcm dulu ek.. leh pilih2..

Moral of the story.. at the end of the timeline tuh, situasi dah mcm situasi zaman kanak2 but the the thing that prevent us dr bercakaran is ,,
S.I.K.A.P FROFESSIONAL..

Heh.. bercakaran secara professional.. x sependapat,, biasa la tuh.. Tp program, aktiviti ttp ON..



Hush.



Saturday, 26 September 2009

Ayam Masak Merah.. (Edisi Raya)

Lama giler tak apdet blog. (Aiseh, tiap kali aku mulakan entri aku mmg ayat tu aje la modal aku ek)..

Mcm Incik Keon tegur, asalnya aku mmg bizi.. Mau nya tak..tengah2 bulan pose aritu kan telah berlangsungnya UPSR.. Memang aku akui aku sangat bizi.. Biasalah, dah dkat2 exam memacam soklan spot yg sampai.. Sebagai sowang cikgu yg 'berdidikasi'.. hoh! aku comply gak la..Dapat soklan spot, cikgu nya la yg kena try mengarang men design 'me merint' meng fotokopi meng distribute dan menerang..

Hoh hoh hoh and lepas abes je tanggal 10 September tu aku rasa aku mcm moyan kejap huhu.. Patut nya lepas je UPSR abes aku mau bersenang lenang kejap tenang2kan fikiran.. (walaupun kenyataannya keje aku ni ibarat NEVER ENDING STORY.. lepas je Year 6, Year 5-yg aku gelarkan Year 5.5 dan Year 4 telah sedia menunggu utk di polish kan.. isk3 kesian anak2 aku seramai 42 org tu agak terabai sbb mmg ku akui aku agak tumpukan pada Year 6)..

Tapi masa tu telah berlaku 1 insiden yg tak berapa nak best.. Nanti la..kalo rajin aku akan mengarang dlm entri akan dtg..

So nak crita pasal raya.. hurm, as past years, kami sambut raya secara sederhana jerk.. Cuma tahun ni nampaknya x sempat nk buat kuih langsung.. Cuti raya start just 2 days b4 Eid.. ditambah pulak dgn ayah yg kena penyakit batu karang masa the last week of Ramadhan.. agak kalut jugaklah masa tu.. Kesian kat ibu lah yg kena meng handle sowang2 kat umah.. my siblings suma dok jauh2 n yg tinggal kat umah yg kecik2.. Anis, my 3rd sis pn bz dgn keje..

Jadik, tahun ni meja kuih kami penuh.. dgn kuih beli aje.. langsung x buat.. Tp pada aku OK je..sbb selama ni aku mmg x amek port dalam department buat kuih raya ni.. I rather cook the Raya dishes than duduk diam2 uli adun terap bakar n kemas kuih2 raya..hehehe.. Lagipun aku dah tau sgt dah kuih raya aku selalunya x sedap n agak kurang dari segi rupa.. x pe la.. beli aje.. Aku 'menyaport' industri kecil-kecilan tempatan tahun nih! hehe.. Lagipun kesian kat org yg buat kuih.. sape lagi nak beli kuih2 tu kalo bukan org yg pemalas wat kuih raya cam aku...muahahaah..

Title entri ni gak aku pilih sbb kali ni byk kali plak aku kena masak juadah nih.. (Lebih dari sekali tu kira banyak la kan..kan..) Kekadang aku sendiri pun mcm x caya je dgn diri aku bila kena masak2 kat kg (bleh la,, sendiri yg x caya ek).. Jejak je aku kat pekan Endau yg permai tuu.. (Owh..esok ari Ahad dah nak kena balik sana..bosan weh no broadband cap motokar anymore) aku kembali ke kehidupan orang bujang.. org bujang yg malas giler me masak.. Dah aku dok ber 2 je dgn osmet aku so mmg alang2 nak masak..

Jangan kata aku malas ek..(ehemm..sesi BELA diri ni) I tried.. masak setiap tgh hari lpas balik sek.. OR masak setiap ptg utk santapan malam.. OR masak siang malam.. tp mcm x berbaloi.. selalu je ada lauk n makanan terkorban ... sudahnya aku pikir baik x yah masak.. nak masak sgt masak la weekend..

Sowang makcik Green grocer kat Pasar Ikan Endau pun da cam muka aku.. cikgu yang kalo g pasar beli sayur sejemput sejemput.. ikan 2-3 ekor.. mmg aku bajet utk makan weekend je..

Eh apa aku melalut nih.. ni dah bukan crite pasal raya hehe..

Cuti raya ni gak aku angkut adik2 aku g ukur BP Mall.. sampai 2 kali huhu.. 1st trip bawak budak2 kecik n 2nd trip bawak teenagers plak.. Dah jalan2 tu tertengok la plak wayang huhuhu.. Layan citer Momok The Movie (besa je.. x de la seram mana) n Jin Notti (Romantic Comedy..aku bg 3 stars..bleh la,..tp adik aku yg umur 8 thn kata x best huhu bebudak mana paham aksi2 lawak org dewasa ni kan)

------------------------------------------------------------------------------------------------

Enough with my own story.. Raya2 ni aku tingat kan kwn2 baik yg jauh merata tempat.. Aishah yg baru dapat baby..Baby Adam.. Congrats kak.. Azliza pown.. Nisah yg mesti x menang tangan layan Ashraf yg pasti dah makin besar.. Kama yg mesti bizi melayan anak2 sedara.. Zatt yg jauh di utara.. dan last but not least Kak Khairul Bariah yg dah lama menghilang. Mana la ko pegi k.. Aku mls nak pk byk2..apa pun ko ttp kawan aku.. kawan dlm geng 'org kampung'.. Mana pun ko berada..aku doakan ko sihat dan berbahagia selalu.

Ceh! Ingat ni Segmen sampaikan salam Aidilfitri ke?
Hehe x pe blog aku so aku punya suka la kan nak merapu..
Chow Chin Chow..Salam...

Wednesday, 15 July 2009

Who can you trust??

PRELUDE
Aku rasa macam blog nih tempat terbaik aku meluahkan perasaan. Kekadang kita rasa nak meluahkan sesuatu tp mcm tak tau nak meluah pada siapa. Dalam usia nak menjejak 27 tahun nih antara lessons yg aku belajar ialah jgn mudah meluah perasaan kpd sesiapa. Might as well think that s my own character.

----------------------------------------------------------------------------------------------

As the saying goes, life is never a bed of roses. Kalo smlm mood aku sgt baik n aku sgt hepi, hari ini aku sgt stress n mood x berapa nak baik. Nasib baik la graf mood aku jatuh bila dah abes waktu sekolah tadi.

Kata my osmet, Kak Bi, aku ni x cukup tegas orgnya. Well that's a fact I wont deny it. Huhu someone kata aku ni brutal.. that's also a fact. Memang aku akui aku agak kasar (ke mmg kasar ek?) Tapi tgk la dalam situasi yang mcm mana. Satu lagi fakta pasal diri aku yg aku sembunyikan ..aku sebenarnya can be very fragile.

Kadang2 sebab nak menjaga hati banyak pihak aku terima keputusan yang org buatkan utk aku. Entahla, kadang2 x sampi hati nak tolak. Tapi lepas tu aku jugak yang makan hati. Ada orang lain nak amik tau? Nobody cares!

------------------------------------------------------------------------------------------------
Aku tarik balik kata2 aku dlm prelude tadi. Lepas 3 perenggan aku x terluah2 jugak apa yang aku nak luahkan tadi. Memang betul aku tak mudah meluah. Walaupun cuma pada hamparan elektronik yang sunyi sepi nih... Biarlah aku simpan kemas-kemas dalam hati. Rasanya masih ada ruang lagi.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Who can you trust? I guess I trust myself the most.

Thursday, 9 July 2009

I just dont have the mood

I'm soo bored lately, but still no plan to revive this blog. Hopefully I will have the mood to do so.Tgk blog org yg selalu di touch up kan cantik2..rasa jealous jugak. Tgk lah nanti maybe once in a while. Apparently, I dont think I have enough time in hand to do this. With slow internet speed, it may takes hours.

Sunday, 14 June 2009

Okaeri,,

Minna-san...
Okaeri hehe
The long school holiday is eventually finished.

To be honest my mind is like numb.. Inilah keburukan cuti yang panjang. Ia menyebabkan aku menjadi malas n tak bersemangat untuk memulakan tugas. Pardon me for having such sleazy thinking. Tp aku juga insan biasa... huhuh

Dalam masa 15 jam dari sekarang aku akan pegi keje.. which is lebey kurang jam 7.00 am esok..Tp sebelum tu lesson plans nya harus aku siapkan. Bukan lesson plans aje..byk lagi sebenarnya. sape kata cikgu tak byk keje? 4-5 hari sudah kepala aku membayangkan yg lesson plan akan aku siapkan pada sabtu mlm, sejurus slps aku sampai kuarters. Tp apa yg terjadi mlm td aku 'terbongkang' dpn laptop menonton Tennis No Oujisama comeback. errk. Hampeh.

Tp aku juga mahu merehatkan kaki dan tengkuk yg baru nak terasa lenguh bila malam tiba. The effect of pertama kali memandu dr bp ke mersing dgn laluan yg mencabar batas bendang. Alhamdulillah selamat juga aku sampai bertemankan ayahanda tersayang yg sudi temankan aku..
Bila aku tunggu bas yang akan membawa pulang ayah ke BP semula dkat bus stand Mersing.. Somehow the feeling is rather strange. Selama ni karakter yg naik bus tu aku n yg menunggu sampai bus mula bertolak ialah my parents. Masa berjalan begitu pantas... aku bukan lagi pelajar sekolah / pelajar Uni yang pulang menaiki bas dgn dihantar parents..

Plan untuk pegi mencuci kereta juga terbengkalai bila pagi tadi aku duduk bersembang dgn my osmet sambil makan sarapan. Malasnyaaa mau keluar..

Nasib baik esok dan minggu pertama persekolahan dlm penggal kedua ni bukan giliran aku bertugas.

Friday, 12 June 2009

GBN aftermath? Again??

WARNING!! THIS ENTRY MAY CONTAIN EXTREMELY BORING WRITING. IF IT HAPPEN THAT U ACCIDENTLY BROWSING THIS PAGE & NOT INTO KOREAN ENTERTAINMENT U R FREE TO CLICK ON THAT SMALL & CUTE X ON TOP RIGHT OF THIS PAGE. THIS IS JUST MY boring thinking during the.. er..school holidays..


note that i'm using the abbreviation.. malas nak type nama penuh nya .. well drama nih sgt glamour n i bet people will keep on googling it.. i don't want to mislead people to read my crappy n boring writing.

Huhuuuu
Just finished watching GBN for the #### times. Hehe but this time around with the HQ ones. Difference? Yes, it is. Better all around. Gambar yg lebey jelas.. Audio yang sgt clear.. it worth.. spending RMx for this piece.

Promote? Huhu i wont do it anymore. Malas dah nak promote. Awal2 tgk drama ni dulu adrenaline aku berada di paras yg agak tinggi kot..aku asyik berpesan pada geng 'org kg' utk tgk.. last2.. aku rasa sorang pun x tgk. Well they r not the ones to be blamed. Aku paham.. married life must be different. After all, aku rasa skang aku berjaya mengawal diri when it comes to this kind of thing.

Dan juga, I made it clear yg aku lebey suka Kim Hyun Joong dr Lee Min Ho. Even skang bila tgk Haptic Mission pown aku lebey suka HJ dr MH yg baru join s a new worker.

Korean-reality tv/ entertainment program is the best
~hehe dungdam aniya.. its the truth.
~or maybe aku yg x mempedulikan drama2/rancangan hiburan tempatan langsung.
~tp seriously mmg best. Google aje la "Idol Army" or "We Got Married" or "Star King" or "Family Outing".. aku bkn terer sgt n baru je menyibuk2 kan diri dgn semua ni tp my comment is two thumbs up!

Thursday, 28 May 2009

Typewriter yang dibuang

Its been a while..Lama nya x apdet blog.. Ive been bz..bz with the exam week. Biasalah habis je ujian cecikgu akan bertungkus lumus menanda kertas.. kerna dihambat oleh su peperiksaan..hehe..well aku dok kat tgh2..antara yang dihambat & yang menghambat.. Menghambat kerana aku merupakan assistant su peperiksaan.. Dia hambat aku, aku hambat plaks org lain..bleh? Tp x de hambat apa pun..aku paham kebizian mereka.. Dorang pun paham dilema aku.. Ada x de pun, yg kena hambat sorang je, incik yg mengajar paper sivik, KT & KH kelas aku. erm..biasalah incik itu.bosan.


Erm.. apa kaitan bebelan aku dgn title kat atas tu? x de la..actually its about wallpaper. aku teringat masa aku nk discuss jawapan exam dgn bebudak year 4 bebaru ni..aku bkk powerpoint dr laptop aku.. biasala, nk cover line..aku dah tuka la wallpaper kim hyun joong aku awal2, dan aku gantikan dgn wallpaper yg 'general'..


bleh plak ada sorang budak ni persoalkan.. "Cikgu, kenapa benda tu kena buang?"


critical thinking sungguh anak2 murid aku..alahaiiii..


Ini la gambo nya

Friday, 8 May 2009

Shaldan oh Shaldan

Shaldan! Shaldan yang ku kenal sejak zaman 3rd year masa belajar kat UIA dulu.. Shaldan yang sering menenangkan perasaan.. yang selalu menghadirkan 1 rasa bahagia....

Bila ku m.e.n.g.h.i.d.u.n.y.a

erk?? apaan sih?

At-10-tion
Entri ini bukan lah berkaitan dgn seseorang yang bernama Shaldan. Tidak. Shaldan adalah nama sejenis air freshner. Hehe.. Atau nama penuhnya Shaldan Pot

Aku mmg mula perasan air freshner nih masa 3rd year kat UIA dulu.. Org yg bertanggungjawab memperkenalkan aku secara x sengaja (erkk sbenarnya beliau x tau menau pun pasal mende ni)ialah Mdm Zulfa yg ajar aku C Programming. Kalau lalu dpn bilik dia hidung aku ni salu menangkap 1 bau yg enakk g2.. Satu ketika aku masuk dlm bilik dia n aku perasan.. Aahh ini lah punca bau wangi nih.. Nama, bentuk & rupa bekas air freshner ni terus ku hafal..

Dan setelah beberapa thn berlalu.. aku masih menggemari Shaldan..especially Shaldan Marine Soap.. Tp dek kerana harganya yg agak mahal (pada aku la) aku tidak la sewenang2 nya membeli.. Kerap kali waktu di supermarket aku akan tinjau2 bahagian air freshner nih..kalau ada akan aku amik n pegang2..juga membelek harganya..

Tapi apa yg kerap berlaku juga ialah aku akan meletakkan balik Shaldan ni di tempat asal..setelah otak aku membuat kira-kira ringkas budget yg dibenarkan untuk aku berbelanja.. Tapi bebaru ni aku dgn tegar nya mengambil dan memegang Shaldan Pot kuat-kuat..Tak mau lepaskan.. Hihi aku mesti beli kali nih!!

Oh wanginya bilik aku sekarang dengan haruman Shaldan Pot Marine Soap nih..
~Lalalalalala

Monday, 4 May 2009

Confusing English

1. If Fed Ex and UPS were to merge, would they call it Fed UP?
2. Do Lipton Tea employees take coffee breaks?
3. If olive oil comes from olives, where does baby oil come from?
4. If people from Poland are called Poles, why aren't people from Holland called Holes?
5. Do infants enjoy infancy as much as adults enjoy adultery?
6. Why is the men who invest all your money called a broker?
7. If horrific means made horrible, does terrific mean made terrible?
8. Why is it called building when it is already built?
9. If a book about failures doesn't sell, is it a success?
10. If you're not supposed to drink and drive, then why do Bars have parking lots?
11. If you take an Oriental person and spin him around several times, does he become disoriented?
12. If vegetarians eat vegetables, what do humanitarians eat?? Human ???
13 . If working hours are meant for working, then why are you reading this???
Ahaa I insist to respond to thirtieth point.. Im not browsing/reading this during working hour okay.. we sensei are not that free to online during 7am - 2 pm.

Sunday, 26 April 2009

I wish i could 4give u

I feel like burning that bloody motorcycle..
dari tadi lagi (almost 2 hours ago)aku dengar insan kurang prihatin nih me mress2 enjin moto dia..mcm dia sowang je la kan yg ada moto dlm kampung nih..

masalah nya ini dah malam..
u x blaja ke konsep bunyi yg akan jelas kedengaran pada waktu malam..
kot ye pown nak test enjin moto gi la bawak jauh2 kat ujung kampung tu

by all means i really cant see any reason why u should do it here..
here..dkat kawasan yg ada owang duduk nih...

ufffff!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aku lepas tension kat sini..
its better than aku menjerit..
suara ini perlu di save kan bila perlu
untuk esok
lusa
after lusa
after after lusa,,,

emm..cool kak cool
heh

Thursday, 16 April 2009

4:13-17

Gossip boy???
==========
Awal minggu nih ake dikejutkan dengan 1 berita x baik.
Ada students badmouthing me.. cakap psl menda xx plak tu.
N I never expect that to come from those pupils.
2 ari aku asyik terpikir pasal perkara tu.
Skang aku dah neutral..malas nak amik pot sgt.

Next!

Pemantauan
=========
Owh who likes to be observed? especially by the superior..
Tapi sometimes it good rite.. it give people the pressure.. manusia akan bergerak bila ada pressure (tak tau la org lain..tp aku, iye!)..
Aku yg bbaru ni pressure menyiapkan 8 fail2 SBOA (ujian lisan or School Based Oral Assessment) akhirnya boleh menarik nafas dgn lega bila pentaksir tu selamat memantau fail2 aku..
Skang baru la meja ku tak semak dengan timbunan fail..


Next!

TV as sleeping tool?
===============
Bagi aku skang tv adalah 1 alat yg leh membantu aku utk tido..
Yaa.. the moving object / peoples in tv really help me to doze off
Aku dah jadi mcm org tua2 yg tertido bila tgk tv..hehe

Balik kampung
============
Bz nya aku..
Rasa mcm dah lama x balik kampung menjengah keluarga
Memandangkan Sabtu nih aku x de apa2 kegiatan so boleh la pulang ke desa esok

Thursday, 9 April 2009

My Other Blog - unexpectedly significant..

2day, my colleague and I have been talking about my friendster's blog..which has been neglected for quite a long time..

erk..mmg dah lama gila x jengah umah tu..

so tadik dgn semangat yg berkobar2 aku bukak blog tuh, & dgn semangat berkobar2 gak utk 'meranapkannya'.. Ingat nak delete dah..

tp semangat aku takat berkobar-kobar je..bukan semangat waja..
coz bila baca2, terimbas balik memori yg aku dah terlupa..
memori masa praktikum dulu..
cancel la dgn delete. aku sayang memori itu..

aku mmg dah stop update blog tu..mmg x nak update dah pown..tp somehow x sampai ati nak delete..
So let it be..

http://sapphire-flat.blog.friendster.com

Wednesday, 8 April 2009

Celik IT

Ni kes dah terlebih rajin ni.
More than a post in a day.
Kalo dah malas habis bersawang-sawang blog nih.
~.
But once in a blue moon, somehow the amatur writer ni terlebey rajin (rajin x bertempat ek..keje yg patut di sudahkan x siap-siap gaks)

ssshhhhh!!!

Tetiba aku tingat kisah yg berlaku last week's Monday..so b4 aku sendirik terlupa baik aku coret kan di sini..

Celik IT?
~~~~~~~
Al-kisah,, aku kena ajar subjek ICT Literacy kat Year4..
Syllabus pun dah hampir habis,
Last week's lesson aku decided nk ajar topic network & internet
Well what can u expect from 10-years-old pupils.. from rural area..
Tak suma ada pc kat umah apatah lagi kemudahan untuk surf internet.

::::gedebak gedebuk gedebak gedebuk aku ajar teori yg simple2::::

Aku bawak bbudak tu turun g Pusat Akses utk try online..hands-on experience
As planned, aku sruh dorang bukak Google Engine Search..

aku:"Okay, here you can find information about almost anything that u want.."
aku:"Start typing,..anything,, anything that u want to know "

Bebudak ni pun mula lah..
"cikgu, boleh ini...boleh itu..kita nak tgk ini..kita nak tgk itu"

When I move around to help them through the task..
Deng!! ada sowang budak tgh type "Pontianak vs Pocong"
yg sebelahnya plak type toyol
hampeh.

aku: "cancel2.. saya tak mau kamu cari info mengarut2.. Ok everyone. Type 'angkasawan'.. Find info about angkasawan".

Semua nampaknya tekun mengikut arahan aku.. aku round lagi.. n budak yg td nak carik info pasal toyol tersengih2 tgk aku..

aku:"artikel apa yg kamu baca? Muzaffar ke Faiz?"
Sxxxxl:"cikgu, nih xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx"

and deng!deng!deng!

Dalam banyak2 result yg kuar . budak ni g bukak artikel "Angkasawan & kekasihnya"
Sxxxxl:"cikgu, nih gambo teman wanita angkasawan cikgu"

Adoi..yay! x pe la kot..consider tu salah aku.. dorang x blajo lagi topik Netiquette
Minggu ni aku terus ajar.(Monday).
N budak tu lah cth terbaik utk content dlm topik ari tuh

My Blabber on a holiday~~~



Ari nih kami warga Johor bercuti sempena keputeraan Sultan Johor..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Best jugak.. sekolah dua hari..cuti sehari and sambung lagi dua hari..
Kalo aku pun rasa best apatah lagi bebudak sekolah kan..

Next!

Bibik in action
~~~~~~~~~~~~
Cuti sehari ni jugak ku isi dengan xtxt ala-ala bibik..
Gosok baju utk minggu ni n minggu depan
Sapu umah bawah. Umah atas nanti la Ahad ni aku kemas..ahaha
Pengurusan kain; lipat, basuh, sidai
Kemas benda2 lam fridge
Masak2..

Next!

Pengurusan Fail, Lesson Plan, etc - Dilly Dally
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Alahai lomah den..
Patutnya at the moment aku dok ngadap laptop ni aku kena wat suma2 kat atas tu..
Tapi seperti biasa aku sukar mengawal diri bila dah online
Ayat seterusnya bleh ditafsirkan sendiri
By the way aku akan buat juga arini .. tp nanti2 lah..miahaha

Next!

It's show time!!!
~~~~~~~~~~~~
Aku ni kan
Asyik2 beli beli beli cerita
Tapi x tgk2
Tapi nak wat cemana..
Bila dah letih2 balik keje, mmg x de nafsu nak tgk..
Ada x ada pun aku resting my eyes and mind dgn re-play short vid pasal JoongBo/X-Men
Kalo tv lam umah ni mmg sangat jarang aku n housemate bukak
Dolu masa x dpt siaran sebok nak pasang Astro
(If u must know, kat kawasan aku tinggal ni kalo x pasang Astro mmg x dpt siaran apa pun)
Bila dah pasang x tgk tv pulak..

Next!

Serabut
~~~~~~~~
Serabut n serabai. Nih nak marah kat celcom nih. Im a celcom broadband user. N since last month got message from celcom mengatakan yg aku dah exceeded the limitation of bandwith usage..which they claimed should only be 5GB per month.

Hellloooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Kenapa masa beli dulu mende2 ni x de diterangkan pown? wujudnya policy cam nih?
And actually aku hangin gak coz before ni dorang canang2 la pay 'only RM68' tp actually bila dpt bill RM71.05..
caj yg lebey tu utk itemized bill n tax..
ish..cakap la jelas2 n terang2..
its not that aku berkira utk bayar RM3.05 tu..
tp the point is aku geram dorang x terus terang dr awal.
Apsal ek. Marketing strategy ke?
Haish.
Mencik!

Sunday, 5 April 2009

Songs that make me remember JoongBo's Moment

We Got Married-Kim Hyun Joong(Shillang) & Hwang Bo (Buin)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
We Got Married is a reality South Korean variety show. Joong-Bi couple was the 5th couple joined that show and left the program on December 2009.

Well the details of this program can be read if u google urself.. Hihi im too lazy to write nor copy and paste.

The point is I've hooked up with this couple ever since I watched them. They really made (and make) me laugh and cry.. released my 10-sion and help me recover the fatigue of doing the jobs..

This song appear in EP26 , as extended birthday gift from shillang to buin.. so sweet..
I just want to share the lyric and song, as the other JoongBoers did..
Komawoyo, Sherry!

~Glen Hansard and Marketa Irglova - Falling Slowly~

I don't know you
But I want you
All the more for that

Words fall through me
And always fool me
And I can't react

And games that never amount
To more than they're meant
Will play themselves out

Take this sinking boat and point it home
We've still got time
Raise your hopeful voice you have a choice
You've made it now

Falling slowly, eyes that know me
And I can't go back
Moods that take me and erase me
And I'm painted black

You have suffered enough
And warred with yourself
It's time that you won
Take this sinking boat and point it home

We've still got time
Raise your hopeful voice you had a choice
You've made it now

Take this sinking boat and point it home
We've still got time
Raise your hopeful voice you had a choice
You've made it now
Falling slowly sing your melody
I'll sing along

Download this song:
http://www.mediafire.com/?onn3xrfmdmj

**Song's Link credit to Rebby from Rebby's Music Sanctuary**

Saturday, 4 April 2009

When the blood went upstairs

Kekadang.. aku rasa seriously I need to buy this stuff.. Alat menyukat tekanan darah..

Hohoh emo kah aku? Lately aku rasa aku dilanda penyakit stress. Ke sbb skang aku dlm fasa PMS.. or aku lapor..

Just now aku sgt geram dgn printer lam Pusat Akses tuh.. Bleh plak kuar error msg 'No Paper..No Paper'... padahal sikit punya byk paper aku dah letak.. Sakit ati aku.. Tambah sakit ati sbb ada yg x bagi marks exam lagi.. walllawehhh geram giler.. nanti aku jgk yg nak kena masukkan..Korang yg bagi lambat.. Haishhhhh

Its not even a working Saturday..but here I am.. bukak tutup bukak tutup door printer nih.. Hangin! Kangin!

Wednesday, 1 April 2009

18 SX

Bila kita dah masuk alam pekerjaan ni, forsure berjumpa ramai dan macam-macam orang.

1 golongan yang pada aku memang tak boleh blahhh adalah golongan yang otak kuning.

Surprisingly, golongan otak kuning ni tak terhad pada kaum lelaki saja ye. Yang perempuan pun tak kurang juga.

I wonder, apa yang dorang rasa ek bila bercakap-begurau-bercakap -bergurau pasal x-rated issue ni.
Kepuasan?
Kebahagiaan?
ke, terangsang?
..

Mungkin sebab aku begitu selektif pasal kawan dari zaman sekolah sampai kat U, so aku takde pengalaman berkawan dengan golongan macam tu.

Seriously, its really hard 4 me to cope with these people. Kalau cakap sikit-sikit, yang light-light tu, boleh lah lagi diterima. Mungkin gurauan untuk menceria suasana.

Yang meloyakan tekak ni yang jenis cakap-cakap-cakap sambil bersulam gelak kah-kah-kah.
Lepas tu, topik memang hardcore pulak tu.
Like, takde orang dah kat keliling kau masa kau dengan gahnya bercakap perkara sebegitu.

Lepas tu, mesti nak orang sekeliling bagi support kat kau, dan kalau ada jenis yang buat tak tau , orang tu terus kena cop, kunun-kunun orang tu suci sangat la, saja buat-buat tak paham.

~~~~~
(*-*)

kita bako je ye!!

Monday, 30 March 2009

Ke-busy-an..Ku cuba lari dan pergi..tapi ia masih mengejar..

Aku busy. Not busy body. Tapi aku memang busy. Bukan saja-saja nak menjadi busy, tapi keadaan memaksa diriku dan seterusnya menjadikan aku busy.

So, aku mungkin akan jadi lebih busy lagi lepas ni. Marking paper 2 english budak2 year 4,5,6 belum settle.. marking paper pendidikan kesihatan year 2 & 4 pun lum settle. Within 24 hours nih kena siapkan bahan untuk my student yg nak g bertanding Public Speaking esok pagi (which make me blank sekejap bila halfway through that thing! ayy, im soo not into football yet I've to do research on it).. Report buddy support system pun masih pending. Dan filing SBOA a.k.a Ujian Lisan Bahasa Inggeris pun masih 'on the way'. Oh ye lesson plan untuk esok pun nak kena fikir, termasuk la worksheet yang bakal digunakan.. Ada lagi, ada lagi..Report for LET pun belum settle..belum mula pun actually.

Miahahaha.. Aku membebel-bebel di sini as if owang lain tak busy kan.. but after all, ini blog aku.. my story.. which I wrote for me.. as 1 of the ways I release my stress. Dont read if you dont want to.. Nobody (nobody, nobody but you! eheh mengong la nih, tgk perkataan nobody teringat band Wonder Girls dgn joget Nobody nye!) ask you!

Thursday, 26 March 2009

Minna .. Yorobun.. Im back

Heh! The title,, as if ada yg membaca blog ku ini..

Long Break

It is such a long break..
Lama giler aku x mencorat coret d sinih. Bukan aku tak sudi.. tp kengkadang its annoying..penat aku taip2 panjang lebor..tetiba problem ngan internet connection.. Well what 2 say n do.. since duduk kat kawasan luar bandar ni kan.. aku redha..


Next!


Demam Hanggul

Diriku dilanda demam drama korea sejak awal bulan Februari. Seingat aku, lama dah x layan drama Korea gila2 mcm nih.. Mungkin dlm sejarah aku, ni yg paling jjang kot.. Coz aku follow episod drama as soon as it aired at Korea itself. Ada internet kan.. pe lagi..

Kenapa? Setelah sekian lama? Hmphh.. sbb citer ni legend kot.. Another version of the famous mangga, Hanadan.. I watched the Taiwan & Japanese version.. and right after I know the existence of BOF aku x tunggu lama.. terus cari.. n memandangkan aku terlebey advance dr biasa2, (coz kali ni aku tgk drama yg masih lagi ditayangkan d sana & actually shooting nya pun lum abes lg) so terpaksa la aku tgk online..

Banyak perkara berlaku sejak2 aku hooked up dgn BOF nih,,
hehhe Kak Farah telah ku pengaruhi utk sama2 tgk BOF & WGM Joongbo.. n total success!! Well at least ada gak org yg nak bersembang pasal mende ni dgn aku,, masa kami dalam waktu2 bz x hengat.. Its a good stress release! I mean it.. It totally works on me,,!
~aku active balik dlm forum mesra.. kenal la some of the regular forumnists there..
~aku dah de activate account Facebook.. why? ntah.. malas coz x sempat nk masuk situ dah..
~got my JLL3092.. n bermula lah imaginasi ku kalo nampak no plat keta atas jalan raya, hehehe.. JHU la, JPY la, JND la..

Next!

Jula Juli Juling

Hehe saje je nak menyebut tajuk cerita yg katanya tgh hot kat tv.. ye ke tidak..aku x tau coz aku x tgk n x de perasaan nak tgk..

My only concern is the word Juling yg aku saja2 je tambah sebelah Jula Juli tu.. Weh gere? (cakap korea skett) .. mata ku mcm nak naik juling bila membaca esei anak murid ku.. waduh2..

Baru je sgt2 abes February Monthly Test aritu.. tup2 bila year 6 suppose to have their UPPM1 skang, the other classes pun nak kena exam gak.. hadoi.. x paham aku..

err malas nak komen panjang.. tp aku stress menanda paper esp paper 2.. Kalau yg year 6 punya tu x pe la lagi coz mmg dorang patut sit 4 UPPM 1 pun.. tp yg lain tu.. dah la aku sowang2 pegang 4,5,6... erk. dah la keje2 per keranian x abes2.. LET.. Buddy Support.. n now SBOA.. those panitia thingy lagi.. nk train bdk utk public speaking n story telling competition lagi.. performance masa assembly lagi..

Aghhh..

Didi.. ikhlas kan hati mu. senyum... senyumm... (that's y i really need 2 find good stress relieve.. agar aku x pk sangat pasal kepenatan menjalankan tanggungjawab ini)

Saturday, 21 February 2009

Icons of KHJ & BOF

Entri ni is only meant 4 me 2 upload these icons so that I can use it s my avatar, here n there..hehe
Credit to lovewls


Kim Hyun Joong

































Monday, 16 February 2009

Sakit Itu Penghapus Dosa

Minggu lepas aku diuji dengan sakit batuk2. Pakej lah senang cerita, cough with phlegm and sore throat.. Alhamdulillah x demam. Kalau x parah jugak sbb aku dah lama x kena demam yang kronik. Biasanya dalam setahun ada la sekali aku kena demam yang sampai x larat nak bangun.

Aku jarang2 minum air batu. Sbb aku boleh kena 1 penyakit misteri ttg pembuangan urine nih. So kalo makan2 masa rehat kat kantin mmg aku order air panas je. Lagipun its not like kat kantin tu aku leh order orange juice ke, apple or carrot susu ke hehe. Tapi hari Ahad lepas (cuti thaipussam) aku mmg x tahan sgt nak minum air berais lepas tgk team netball sekolah training. Mana taknya.. dekat 4 jam berjemur kat panas. Aku x sempat breakfast plak kat umah b4 tu. Ingat nak berlatih kejap2 je (heh biase lah aku) tapi adik sek men yang baik hati nak tolong latih bebudak tu sgt bersemangat hari tu. Aku pun x sampai ati nak blah mcm tu je kan. So sampai je umah tgh ari tu aku mmg belasah air coke dengan beberapa ketul ais.. Bangun je tido pagi keesokannya terus rasa tekak lain mcm. Dah la hari Jumaat sblm tu aku mmg dah menjerit-jerit secara over-dose kat year 4. Mana taknya tak faham2 benda yang dah jelas lagi terang dan bersuluh di depan mata.

Bermula dr detik bangun pagi tu keadaan tekak aku makin teruk. Bukak sekolah ari selasa tu mmg aku dah ilang suara. Ilang suara x pe lagi, yang x tahan nya batuk2 tu lah. Selama beberapa ari tu, sampai terasa sakit urat2 perut aku sebab asyik batuk je. Dada pun rasa sakit. Kalau la batuk tu boleh menguruskan badan, aku rasa mmg dah susut dah badan aku hehe.. Sampai 1 hari tu sampai terkeluar2 air mata aku bila batuk. Nak tido n makan pun payah..
Dah la aku payah nak kuar-kuar dr kg ni..Maklum lah org x de kenderaan nih. Housemate aku pn agaz bz minggu lepas. So bertahan aje lah dengan ubat batuk yang ada. Tu pun, dah abis sebotol batuk x surut2 gak.

Dalam kelas lagi la best. Nak mengajar suara pun x de. Aku gagah2 kan jugak la. Siap bagi warning.."Cikgu x de suara nak marah2 n tegur2 selalu..So bila cikgu tegur tolong dengar sbb kalau cikgu tegur x jalan, tangan cikgu yang jalan ye". Keadaan tambah buruk bila aku guna chalk n blackboard. Aisehh habuk lagi.. tp no choice la. Setiap kali bercakap 1 ayat ada selingan batuk2. Kronik betul kalau diingat saat itu. Kekadang arahan pun main tulis kat blackboard aje. Bengang gak bila ada budak year 6 yang mengajuk2 aku batuk tp aku buat x kisah. Malas nak melayan. Dah mmg tekak gatal nak batuk so buat apa nak tahan2..

Agak terharu bila aku sowang student tetiba dtg depan dan berbisik,
"teacher, bila suara nak baik?"
Aku:Apsal?
"Kitorang kat blkg x dengar la apa teacher cakap 2-3 ari ni."
Aku:Hang perli ka? ..tapi ayat ni aku cakap dlm hati je.

Sebab dalam kelas year 6 ni, biasa bebudak kat barisan depan akan tutup telinga awal2 kalau tau aku nak menjerit. Aku tau mmg annoying la aku menjerit2 ni tp kekadang no choice.

dan juga, budak yang tadi tu adalah budak yg pandai tp dlm kategori problematic dlm year 6. Budak yg cecikgu, termasuk aku, malas nak layan sgt karenahnya. Well Didi now you learn something!

Thursday, 22 January 2009

I'm Not Ready 4 a Holiday

Err.. cuti kami sempena gong xi fat choiii selama 4 hari dilanjutkan kepada 9 hari.. tp cuti berganti yer... Memula dlm meeting dah sebulat suara nak cuti 2 hari je..Isnin dan Selasa..sbb x de sesape dlm sek yg akan sambut Chinese New Year.. Lagipun kalo amik cuti panjang nak kena ganti..malas la.. Baik ganti utk cuti yg perlu2 je.. Mcm Raya Pose ke..

Tetiba last minute dpt news.. kena cuti gak.. n kena ganti gak.. heh cuti paksaan la ek.

Haih.. apa kena.. bkn selama ni u long 4 a break ke.. tetiap ari pun menunggu bila lah nak wiken.. n ble dah ptg ahad tertunggu plak utk wiken seterusnya..huhuh buruk tul perangai..

Aiseh.. aku pun x tau lah.. Skang mmg tgh peak period utk kami cecikgu.. aku rasa aku berjalan pun dah x seropa org.. N ini pengalaman pertama aku menghadapi suasana awal tahun.. Kalo aku tau mcm ni byk nya keje.. bleh gak aku wat sikit2 masa cuti panjang dlu..


Cam x de perasaan n aku x plan lagi nak balik ble.. Rasa mcm nk settle kan dlu tuisyen bebudak.. n arghh fail2 panitia yg menunggu2 utk di update..

Saturday, 17 January 2009

I'm a killer..

Setelah sekian lama berperang.. dan bermusuhan.. akhirnya, ada pihak yang terbunuh. Menunjukkan aku telah menang, dan 'dia' yang tewas. Aku dah x sanggup menjadi 'kuli'.. mengemas dan mencuci 'berak kencing' nya (pardon me 4 being a bit gross here)..

dialah...









Mianhada, Saranghanda..





Rasa mcm lama gler dah x tgk tv.. huhu sejak dah naik sekolah ni mmg aku cam x de perasaan nak gk tv. Ari ni balik dr aktiviti koko, lepas makan2 n sambil mengemas lebih2 kurang, on la tv.. Eh ada lagi rupanya citer ni kat tv.. hmm kalo dah namanya astro, mmg la.. bkn citer minggu lepas je yg dia dok ulang.. citer bulan lepas pun masih ditayangkan. Bukak channel 303 n tgk2 ada drama ni. Layan kan..

Dulu masa tgk kt vcd rasa mcm x berapa nak best.. tp skang bila tgk balik rasa mcm best plak. bleh plak siap feeling2..


Bila dah feeling2 plak..biasa lah aku ni mesti nak dengar2 ost dr drama ni.. Sib baik aku ada gak donlot2 dulu.. leh gak dengar..

N credit 2 a fella yg bagi aku vcd drama ni.. kengkunun hadiah masa kitorang konvo dulu.. aku tau dia x kan baca blog aku ni tp x pe lah aku nak berterima kasih gaks.. in case 1 day aku terlupa yg vcd tu hadiah dr dia.

Friday, 9 January 2009

Selamat Awal Muharram & Happy New Year 09

Pejam celik pejam celik sekejap je dah masuk tahun baru 2009. I tot time flies really fast since i attached in this soooooo peaceful area, Endau.. eheh.. bukan aku nk me ngomplen sekali lagi pasal tempat ni.. tp I mean it.. i really feel that sekejap gile masa berlalu sejak aku mengajar kat sini.. sekejap je dah 3 bulan and now dah masuk bulan ke lima aku jd sowang cikgu... mungkin sbb keje2 yang banyak x hingat menyebabkan aku terlupa pada masa yang berlalu.. Tanpa segan2 aku nak mengaku yang I longed for the weekend in every week day.. Biarpun weekend aku diisi dengan keje2 yang aku bwk balik dr sek, yg mmg khusus utk dibuat pd weekend..tp aku dah terbayang aku leh rilex2 wat keje sambil minum secawan kopi, diselang seli kan dgn xtvt main games hehe tgk dvd hehe n layan citer2 kat tv...

Tahun Baru Azam Baru Semangat Baru
Hmm mcm org lain gak aku pun ada azam tahun baru..
1) Less talk more works (i mean the works that designated to me..)
2) Aku tanak tangguh2 keje
3) Aku nak simpan duit..
4) Aku takmo amik tau sgt pasal trivial matters kat sekolah.. lantak pi la.. yg aku tau aku wat keje aku n aku x mengaco org yehh..
5) Should gain as much teaching experiences s possible.. b4 aku apply utk tukar sekolah..yeah aku nak mintak tukar juga satu hari nanti..