Monday, 31 August 2015

2015 May Japan Summer Trip - the students

Assalamualaikum,

Lama kebenor nak menyambung cerita  huhu.
Entah apa benda aje yang aku sibukkan huhu. Ohye aritu ada ujian bulanan. Seminggu pulun buat soalan. Kemudian, 2-3 minggu jugaklah nak settle kan menanda. Dalam masa yang sama ada macam-macam event mcm sambutan raya & program sambutan bulan kemerdekaan. Nak tak nak ko jadi guru kelas kena la jugak relakan hati latih budak untuk masuk pertandingan itu ini walaupun cikgunya tak berapa nak kreatif huhu.

Ok sambung cerita.

Dalam trip aritu,  aku perasan Kyoto dipenuhi dengan budak-budak sekolah menengah yang pegi rombongan. Memang bersepah sepah dengan budak sekolah saja.Seronok aku tengok baju uniform sekolah diorang yang pelbagai rupa. Sebab kat Malaysia takde situasi tu kan. Ni pendapat peribadi aku la; budak sekolah kat Korea nampak lebih bergaya & fashionable. Kalau student perempuan kat Korea, bajunya ala-ala fit fit je dengan badan, skirt pun ala-ala singkat hehe. Yang lelaki pulak biasanya ada segelintir tu rambut berfesyen fesyen.

Berbeza dengan budak sekolah kat Jepun, aku perasan walaupun uniform diorang pelbagai rupa tapi skirt maintain labuh bawah lutut ok. Top yang dorang pakai pun nampak longgar dan sangat sopan. Yang uniform jenis pinafore pun nampak labuh. Memang takde nak pakai sampai nampak bentuk body. Kalau yang lelaki pulak semua pakai long sleeve. Fesyen rambut memang totally berbeza.. Memang nampak la itu rambut student, hehe.

Apapun, ini pendapat peribadi aku la. Mungkin ada je yang lain dari apa yang perhatikan.

Kami sempat bergambar dengan sekumpulan student masa nak balik dari Fushimi Inari. Tengah sama-sama tunggu train, kami ajak diorang bergambar.



Aku try jugaklah nak bersembang dengan budak-budak ni, tapi memang macam ayam dengan itik la huhu. Mungkin diorang menggelabah sebab tetiba ada foreigner terlebih peramah bertanya-tanya, jadi soalan macam "How old are you?" pun budak-budak ni dah kelu lidah. Baiklah dik kalau ko tak leh jawab meh akak pulak nak cuba cakap jepun, "Nansai desuka?" Haha barulah tau diorang ni 14 tahun. Nak tanya bebanyak hakak pun hafal 2 3  ayat tu je. Dah tu, takkan nak tanya nama setiap sorang pulak kan.

Rupanya kami naik tren yang sama.. Tiba-tiba dalam tren budak-budak ni datang approach kami pulak, dan suakan 1 surat dalam BI. Mula-mula kami blur jugak, sebab budak-budak ni sengih-sengih & kami tak paham apa diorang cakap. Rupanya itu surat dari cikgu BI dorang, mintak tolong foreigner yang budak-budak ni approach, untuk bantu diorang ni settle kan 1 assigment. Tujuan assignment tu nak bagi budak-budak ni berkeyakinan speaking dengan foreigner.. Masalahnya, budak-budak tu lambat sangat nak approach kami dan masa tu lagi satu dua stesen je nak sampai destinasi.. huhu. Selain surat tu, ada jugak diorang tunjukkan senarai soalan.


Memang tak settle la jawabnya. Sempat tanya satu dua soalan je. Aku pun confuse lagi masa ni, siapa yang nak kena tanya, kami ke diorang. Kitorang bedal aje lah tanya-tanya 2, 3 soalan. Hehe, soalan "How old are you?" diorang tak faham tapi bila aku soal "Do you have boyfriend?" paham aje budak-budak ni ye.. ewahh.

Ralat betul kitorang rasa. Kalaulah budak-budak tu dari awal lagi (masa tengah tunggu tren) bertanya, mungkin dah settle. Sampai ke hostel Cikgu Jula & Cikgu Didi membebel-bebel pasal budak-budak tu, huhu. (Nature cikgu yang suka membebel dibawa ke mana-mana, walaupun pegi bercuti dengan niat asal nak lupakan sekejap kehidupan aku sorang cikgu, huhu)

Nampaknya, jodoh kitorang dengan budak-budak ni panjang bila esoknya, waktu kami pegi Nijo Castle boleh terserempak lagi dengan budak tiga orang ni, haha. Masa tu kami sedang elok bergambar depan 1 bangunan dalam Nijo-Jo. Dah jumpa tu, terus kami ke tepi & diorang pun macam paham-paham terus je memasing ready keluarkan apa-apa yang patut. Masing-masing ada prepare 1 nota, dan diorang siap bacakan nota tu kat kami. Kiranya itu macam self introduction la.

Yang approach aku namanya Riko (yang lagi dua orang memasing bacakan untuk Daff & Zura) & lepas tu terus diorang sama-sama interview kami bertiga. Barulah aku paham... Diorang yang kena bertanya rupanya..

Antara soalan yang diorang tanya (memasing bergilir, take turn nak soal ok.. comel sangat)
Where are you going to go after this?, What is your favourite food in Japan? (kami cakap takoyaki padahal masa tu belum ada merasa takoyaki pun haha, belasah je, tak ingat nama lain) Do you like Japan? (opkos.. kalau tidak tak sampai dik, hehe) & Where are you from?

Sebagai bukti budak-budak tu kena jugak amik gambar dengan kami.

Masa tengah posing depan istana. 
Bila aku belek gambar ni aku perasan yang budak tiga orang tu ada kat belakang tu.

Selepas sesi interview ringkas.
Riko yang berdiri sebelah kanan aku.

Ni pulak bergambar dengan student lain;
Yang ini masa kat Odaiba. Aku tak pasti diorang ni ikut rombongan sekolah jugak atau ponteng sekolah & pegi jalan-jalan lepas sekolah.


Odw to Kinkaku-Ji.
Kumpulan ni dari jauh dah menarik perhatian kami sebab ada yang bertudung.

Budak ni pun macam paham-paham pandangan kitorang, hehe. Dah dekat-dekat dengan kami, dia siap bagi salam. Orang Pakistan. Dari dialah kami dapat tau memang budak-budak sekolah seluruh Jepun tengah ada program lawatan. Macam ala-ala kerja kursus diorang la..
Tak dapat nak sembang lama-lama sebab dia pun tengah dalam program kan.

Aku perasan kebanyakan kumpulan tu bercampur lelaki dan perempuan. Elok pulak tu aku tengok takde nak gaduh-gaduh ke apa..
Aku tak leh bayangkan kalau anak murid aku sendiri kena buat program macam ni. Suruh duduk dalam kumpulan berbincang buat kerja pun asyik nak bercekau. Kalau tak bercekau, terpesong sama-sama main. Tak pun memasing blur tak reti berbincang. Hadoiii.


Ni dalam kawasan Kinkaju-Ji.
Masa ni kami dapat tau yang diorang ni pegi rombongan, ditemani pakcik driver teksi ok. Bukan cikgu. Aku pun tak paham cemana perjalanannya. Menarik tu. Cikgu tak yah iring, pemandu teksi yang bertanggungjawab bawak budak pergi melawat.
Info ni pun aku dapat dari pakcik driver tu sendiri.. Leh tahan english pakcik tu, siap leh keluarkan perkataan excursion lagi, hehe.

Lagi gambar pelajar:
Ni sekolah rendah kot..

 Haha pitam.. Bebudak saja.







Gitu.
Dah macam berjalan dekat pasar malam aku rasa dia punya sesak...

Sebab payah benor nak bergambar dengan background ala-ala aku sorang je pengunjung kat situ, maka marilah snap gambar manusia bersimpang siur di belakangnya ye hehe.

Apapun, kenangan dengan bebudak sekolah ni antara kisah yang membuatkan trip kami ke Jepun ni menarik..

Friday, 21 August 2015

Homestay Seri Hakim, Parit Raja

Assalamualaikum,

Ingin menghadiri majlis konvokesyen ahli keluarga/sahabat?
Ingin menghantar ahli keluarga membuat pendaftaran sebagai pelajar baru di UTHM/Kolej Jururawat Masyarakat/Kolej Kemahiran Tinggi Mara?
Ingin menghadiri majlis perkahwinan di kawasan Parit Raja?
Atau atas apa jua alasan anda berkunjung ke kawasan Parit Raja, dan kebetulan anda memerlukan tempat untuk bermalam, anda mungkin boleh consider untuk tinggal di Homestay Seri Hakim.









7 unit homestay yang baru sahaja siap dibina kini dibuka untuk tempahan pada bila-bila masa (sekiranya ada kekosongan).

Location wise
===========
Hanya 3-5 minit perjalanan (menaiki kenderaan) ke UTHM/Kolej Kemahiran Tinggi Mara.
Hanya 3-5 minit perjalanan (menaiki kenderaan) ke Kolej Jururawat Masyarakat Parit Raja.
15-20 minit perjalananan ke Institut Pendidikan Guru Msia Tun Hussien Onn (IPTHO)
Pelbagai kedai makan di kawasan berhampiran.
Berdekatan dengan Stesen Minyak Petron.
Berdekatan dengan pekan Parit Raja.
15 minit dari Plaza Tol Air Hitam.
20-30 minit ke bandar Batu Pahat.

Ciri-ciri bilik yang disediakan
======================
Bilik dilengkapi dengan kipas siling & berpenghawa dingin.
Bilik air dalam setiap bilik.
Bilik boleh memuatkan sehingga 2 hingga 5 orang (bergantung pada jenis bilik)
Boleh request tilam & bantal tambahan.
Dilengkapi dengan sebuah meja kecil, 2 buah kerusi, televisyen & cerek elektrik.
Bilik yang luas, mudah untuk menunaikan solat serentak 3 hingga 4 orang.
Penyangkut baju / hanger disediakan.
Kawasan parking yang luas.

Harga semalam untuk sebilik ialah RM100.

Gambar sekitar dalam homestay:






Sebarang pertanyaan, boleh hubungi nombor-nombor di bawah:

07-4542360
010-7023702
019-7591118

Homestay Seri Hakim sentiasa mengalu-alukan kedatangan anda!

Nota: Hanya dibuka untuk pengunjung beragama Islam.

Saturday, 8 August 2015

Kenapa miss belum kawin?

This is very unsual for me, to talk on something like this.
Tapi aku rasa sedikit bosan mengarang pasal travelog yang tak habis-habis hehe.

Kawin.
Sebolehnya, aku akan mengelak untuk bersembang pasal topik kawin ni. Aku bukan seorang yang 'open'. Aku tak berapa gemar kongsi perasaan, dan apa yang aku fikir pasal topik kawin ni. Even dalam family. Di kalangan kawan pun, aku takkan suka-suka cerita atau kongsi pengalaman / perasaan / pendapat.

Tapi aku tetap tak boleh elak dari ditanya tentang topik ni. Di kalangan family. Rakan sekerja. Orang-orang sekitar tempat kerja. Kawan lama. Walaupun akhirnya aku berjaya buat orang berhenti bertanya; atau kurang bertanya (jangan ditanya macam mana aku buat) tapi aku tak sangka akan ada satu masa, aku akan disoal oleh 'pelanggan' aku sendiri. Pelanggan kat sini merujuk kepada anak-anak murid aku sendiri. Ye. Aku tak pernah terfikir diorang akan bertanya, sebab anak murid aku budak sekolah rendah. Langsung tak terlintas dalam kepala, budak kecik umur 7 tahun dan 11 tahun boleh berminat dengan topik macam ni. *sigh*
Lepas tu, bukan setakat berminat ye, can you believe these small kids even dared to ask me straight to my face? *double sigh*
Ye, budak-budak sekarang memang dah tak sama macam budak di zaman aku masih budak-budak dulu. Seriously.

Ada satu masa, waktu aku dalam kelas tahun 1. Masa tu dah nak akhir waktu, sementara diorang siapkan latihan, aku mula menanda buku murid yang dah siap kan kerja. Jimat kan masa selagi boleh. Out of the blue, sorang budak yang tengah berdiri tunggu aku menanda buku dia ni bertanya,
"Miss , Miss belum kawin kan? Ayah kita cakap Miss belum kawin~"
sambil dua tiga orang lagi budak perempuan sengih-sengih,  tengok aku dan tengok kawan diorang, silih berganti. Sambil tepuk-tepuk bahu kawan yang bertanya tu (Tepukan tu, seolah-olah macam kata, "Heyy, kau betul-betul tanyaaa!")
Memang joyah sangat gaya budak-budak tu masa tu, hehe.
Aku hanya mampu senyum. Takde idea nak jawab apa.
Sebab pernah dulu, aku dapat soalan macam ni & aku saja-saja tanya balik kat budak tu (aku bergurau), so, dengan siapa saya patut kawin? Budak tu bagi nama sorang cikgu kat sekolah tu jugak huhu. Seram ok sebab cikgu tu ialah suami orang. Pftt.

Ohhh and now I know the parents also gossiping behind me.

Di masa yang lain pulak. Aku dalam kelas tahun 5. Ingat lagi, masa tu tengah bincang pasal satu sajak pasal gigi. Aku kongsi cerita pasal gigi susu & gigi geraham bongsu. Aku cakap, gigi geraham bongsu aku masih dalam proses nak tumbuh dan keluar dengan sempurna walaupun umur aku dah nak masuk 33 tahun (ye, aku tau ini pelik, sebab biasanya geraham bongsu tumbuh antara umur 17-25 tahun kan)

The funny thing was, the kids seemed more interested to the fact that I am 33 and still single.
Right after, I was bombarded with questions like
"Miss dah nak masuk 33 tahun?"
"Tapi Miss belum kawin?"
"Kenapa Miss belum kawin?"
"Miss memang tak nak kawin?"
"Miss garang sangat kott?"  SOALAN/STATEMENT NI PALING TAK BOLEH BLAH ok.

Haha boleh bayangkan tak. Sebenarnya ada banyak lagi soalan. Tapi lepas dengar soalan bertalu-talu tu, especially komen kata aku garang tu, aku rasa pening. I was startled. Aku terdiam. Takde jawapan. Honestly I was never imagined to be asked by the kids about marriage.
Critical thinking sangat nih huhu.

No one actually paid attention to the fact that I gained my wisdom teeth in my 30-s.
*sigh*sigh*sigh*deeeeeppp sigh*

Akhirnya, dengan tak cool nya aku tutup press conference diorang dengan ayat,
"Okayyyy we are not talking about my marriage. We are in the middle of a discussion about teeth. Amboi awak semua kalau cakap pasal kawin semuanya segar dan ceria ye??? After this I'm going to ask you about the poem & you better get ready!"

Hahaha diktator sangat jawapan kan.

Lepas kejadian tu, aku tak boleh stop fikir pasal soalan budak-budak tu. Sebenarnya aku siap fikir jawapan/skrip lagi. Aku plan nak jawab soalan budak-budak tu plus bagitau diorang, yang soalan macam tu korang tak boleh suka-suka tanya ok. Bla bla bla, panjang jugak jawapan yang aku karang..

Tapi akhirnya jawapan tu terkubur begitu saja. Banyak pulak masa aku nak saja-saja bersembang macam tu kan? Hakikatnya, setiap kali masuk kelas, aku (dan semua cikgu-cikgu lain juga secara umumnya) struggled nak habiskan syllabus.

Cuma, next time kalau aku tiba-tiba dihujani soalan cepu cemas begitu, aku dah ada jawapan dalam kepala. Aku harap, mak pak di luar sana pun dapat didik anak diorang supaya tak tanya soalan-soalan macam ni suka suki huhu. Ke takpe ye bertanya soalan macam ni? Adakah ini part of high order thinking? Aku rasa ianya pelik sebab masa aku sekolah dulu takde jumpa kawan macam ni.

Lepas kejadian tu jugak, aku terfikir, betapa lah agaknya budak-budak ni membuak-buak rasa nak bertanya pasal benda ni. Tak mustahil kalau diorang pernah bergosip sesama diorang pasal topik miss tak kawin lagi ni di luar pengetahuan aku.

Dan kalau nak amik the positive side, budak-budak ni sebenarnya amik berat pasal aku. Berminat juga nak tahu pasal social life aku.. eh sesuai ke fikir macam ni huhu.

I always have this straight face mode on. Senyum dan ketawa bila perlu (especially dalam kelas budak besar----tahap 2). However, despite this poker face, they still dare to ask me. Maksudnya aku punya plan untuk nampak macam cikgu yang garang failed ke macam mana? Eh tapi kan antara soalan diorang tu, "Miss garang sangat kot?"
Tskkkk  *_____*

Kesimpulan yang aku dapat buat, topik kawin ni, bukan saja diminati oleh golongan dewasa tapi juga budak-budak.
Golongan dewasa ni maksud aku, cikgu-cikgu kat sekolah, especially dulu lah masa mula-mula masuk sekolah ni. Now dah slow sebab aku selalu jawab main-main (kalau aku mood baik) & bolayan (kalau mood tak berapa nak baik).

Aku takkan lupa question of the year,,, "Kenapa Miss belum kawin?"
I think this is the beauty of being a teacher &  this,, will definitely become a good old memory, one day  =)
Sebab tu walaupun aku kurang gemar cakap pasal kawin, aku rasa nak blog kan cerita ni kat sini.

Soalan pasal kawin ni, pernah pada satu masa jadi macam soalan yang sensitif untuk aku. Tapi as time goes by, slowly I can understand why people have interest about this.
Aku tak boleh ubah cara orang berfikir & minat orang. Tapi aku boleh ubah cara aku berfikir & cara aku terima kenyataan. Walaupun sebenarnya susahhh huhu. Aku masih lagi sensitif, huhhu tapi dalam skala yang sudah berkurangan. Kalau dulu skala sensitifnya di paras 12/10, sekarang turunlah dalam 6/10.

Sekian. Cerita selingan antara travelog ke Jepun yang tak habis-habis itu...

Friday, 7 August 2015

2015 May Japan Summer Trip - Part 5.1 (Arashiyama, Sagano Romantic Train, Fushimi Inari, Kyoto Station)

Sambung lagi cerita hari kelima.

Baca cerita sebelum;
Part 1
Part 2
Part 3
Part 4.1
Part 4.2
Part 4.3

Kami berjaya cari guesthouse dengan mudah.
Sampai je, guesthouse masih berkunci. Masih awal kan. Baru pukul 6 pagi masa tu.
Duduk la kami bersila kat tepi guesthouse tu.

Akhirnya dalam pukul 7.30 ada staff suruh kami masuk. Belum boleh boleh check in, jadi kami tumpang letak barang dulu dalam stor, dan minta izin untuk tumpang mandi dan bersiap.
Kami pegi ke kitchen kat tingkat atas. Mandi, bersiap, tukar baju dan sarapan. Phew. Segar rasanya.

Pukul 9 kami keluar.

Destinasi pertama ialah Arashiyama.

Dari Khaosan GH, kami menapak ke stesen subway terdekat which is Kawaramachi Station (Hankyu Line) menuju Katsura Station. Then tuka naik Hankyu Arashiyama Line pegi ke Hankyu Arashiyama Station.
Perjalanan dalam 20 minit.

Tren di sini yang unik..



Staff. Aku tak tau apa nama jawatan ni. Train driver?


Pemandangan luar semasa dalam perjalanan.
Suka tengok rumah-rumah kat sini.
Macam rumah dalam katun doraemon.

Sampai Hankyu Arashiyama Station. Keluar tu, kalau ada pelancong lain just follow the crowd. Biasanya ramai je.
Kami masa tu terpisah dengan pelancong lain sebab sibuk bergambar kan hehe. Sebab baliknya nanti kami dah tak ikut stesen ni.
Model berkepala teleng

Akhirnya terpaksa tanya sorang pakcik ni.
Bersungguh dia menerangkan macam mana nak ke Arashiyama Bamboo Forest.

Basically nak kesitu, ini lah peta nya;
Kami dari Hankyu Arashiyama St kat bawah tu.
Map credit to http://www.japan-guide.com/e/e3912.html

Kena berjalan sikit. Tapi sumpah ini adalah trip berjalan kaki yang mendamaikan hati. Aku dah cakap dalam ujung entri sebelum ni yang aku jatuh cinta dengan Kyoto kan? Well, kat sini aku jatuh cinta berkali kali. (sila jangan muntoh).

Tak jauh dari pakcik tadi, nampak jambatan tu. Sila la melintas. Katsura River & Togetsukyo Bridge are right after that bridge.




Pemandangan dari atas jambatan tadi. Sungai kecil sebelum bersambung ke Sungai Katsuro/Katsuragawa.

Katsuro / Katsuragawa River

Hozugawa River


Togetsukyo Bridge dari kejauhan;


I wonder why nama sungai ni lain-lain antara Togetsukyo Bridge. One side is Hozugawa River and the other one is Katsuragawa.


Atas Togetsukyo Bridge. Zoom in - aktiviti dekat Hozugawa River. Menarik ni!

Ni pemandangan summer kan. Aku tengok gambar pemandangan dari atas Togetsukyo Bridge ni masa autumn sangatlah meruntun hati, huhu.. Bayangkan pepokok hijau kat belakang tu dalam autumn..

Seberang sungai nampak sibuk dengan memacam aktiviti.


Boleh naik kalau mampu. Nanti diorang akan bawak ke best photo spots untuk bergambar. Sambil berehat dok atas carrier ni fefeeling princess boleh menikmati pemandangan hutan buluh/kyoto

 
 Tebal dan nipis. Eh hahahaha

Posse istimewa. Pakcik ni jual jeruk strawberry manis & kacang wasabi. Sedap, hehe.
Amik mood Kyoto, makan local food sambil tengok-tengok sekeliling... fefeeling tourist sangat hehe.


Ohye. Dekat area ni nak ke Bambooo Forest ada je signboard nya.
Tak pun just follow the crowd.
Free entrance.
Hmmm tapi ramainya manusia ya ampunnn.

Ramai atau tidak, sesi fotografi haruslah diteruskan.
Bersabar je lah tengok ye, kasik chance, hahaha.

With Kenji San, pakcik yang jual poscard with hand painting. Aku memang aim nak cari pakcik ni sebab tengok sorang member pomot pakcik ni masa dia ke sini. So aku settle kan beli poskad kat sini je. 100 yen sekeping.



Disebabkan tak mampu nak naik, kami dok peratiiii je kat mana dorang bawak customer dorang bergambar. Lepas diorang blah, cepat-cepat kami bergambar kat situ juga.. Mehehehe..

Dah puas bergambar, destinasi seterusnya ialah naik Sagano Romantic Train. Untuk naik train ni kena pegi Saga Torokko Station. Keluar dari main entrance, belok kiri. Ada signboard kat situ kena panjang-panjangkan leher ye.
Kami masa tu boleh plak ter bypass that signboard dan terus mara ke dapan lalu dah sesat ke mana-mana. Bila patah balik ke area pintu masuk Bamboo Forest tu baru lah perasan signboard tu.

Meh nak share peta kawasan ni.
Aku tak reti nak terangkan cemana nak mencari Saga Torokko Station. Boleh refer peta ni ok. Sebab masa tu kami pun tengok peta ni je.

[The thing is, dalam trip Jepun aritu aku cuma study pasal Tokyo. Tu pun bahagi dua dengan Daff. Pasal Kyoto, travelmate sorang lagi (Zura) yang study. Aku main ikut je masa tu, huhu.. Tapi cam tak sedap pulak cerita ceriti kat sini tanpa kasi guide. Honestly, menyiapkan entri Kyoto ni rasa macam aku study nak pergi sana semula. Banyak benda yang menarik pasal Kyoto yang aku baru tau. Tapi sebab aku dah pernah sampai, maka aku boleh relate apa yang aku baca dengan apa yang aku dah lalui ----- serius macam nak pegi Kyoto lagi huhuhu]


Memang kena menapak tapi serious tak penat sebab kiri kanan ada memacam benda like jualan-jualan, kedai-kedai souvenir, tourists/locals dengan yukata. Cuaca pun elok elok sedap je redup berangin sikit-sikit.

Untuk trip Sagano Romantic Train ni, boleh naik dari 2 tempat. Stesen pertama, Saga Torokko Station atau  the next station,Torokko Arashiyama. Tapi pada aku baik naik dari Saga Torokko Station. Kenapa?
Biasanya orang ke sini untuk pergi dua tempat ni kan (Bamboo Groove & Sagano Romantic Train). Lepas tu, takde la jauh mana nak berjalan dari Bamboo Groove Forest ke stesen ni. Plus, dapat la berlama-lama sikit naik tren ni.

Kemudian, stesen terakhir untuk trip ni ialah Torokko Kameoka Station. Dari stesen ni korang ada 3 pilihan:
1- Naik semula tren ni patah balik ke Saga Torokko Station.
2- Try naik Hozugawa River Cruise untuk patah balik ke Arashiyama. (Kalau ada next time untuk aku, aku nak cuba yang ini ok! Aku tak tau adanya option ni masa tu --- kan aku cuma membontoti travelmate je di Kyoto huhu)
3-Jalan dalam 10-15 minit ke Umahori Station,  naik tren ke Arashiyama atau Kyoto. Kami masa tu naik tren ke Kyoto Station, dari Umahori Station ni.



Beli tiket dulu.
Aku dah tak ingat berapa yen, sorryyyy

 Rupa train yang bakal dinaiki.


Lepas keluar dari terowong tu bermulalah pemandangan yang cantik.



 Hozugawa River Cruise yang aku cakap tadi.. Menarik kan?

Basically, kebanyakan masa dalam Sagano Romantic Train Trip ni kita akan lalu ditepi sungai Hozugawa ni.
Alhamdulillah masa kami pegi, cuaca baik. Air sungai nampak cantik dengan warna emerald green.

Untuk keadilan kepada penumpang, kedua-dua belah side tingkap akan merasa tengok pemandangan sungai kat sebelah tingkap masing-masing. Katakan awal-awal tu pemandangan sungai muncul kat orang yang duduk tingkap sebelah sana, tak lama lepas tu pemandangan tu akan ada kat belah korang pulak ye.

Ataupun boleh je buat muka tak malu macam aku, masa pemandangan tu muncul kat tingkap orang sebelah sana pun, aku bangun je dan berdiri sebelah dorang untuk amik gambar.. Hohoho. 

Ok. Ni dah sampai kat Torokko Kameoka Station.
Boleh la nak pegi toilet ke, beli air ke, souvenir ke kat sini.
Ada beberapa kedai souvenir kat stesen ni.
The only key chain that I bought from Japan Trip is from here, berupa wisel dengan logo & perkataan 'Sagano Romantic Train'. Nak snap gambar n tunjuk kat sini tak boleh pulak sebab aku letak keychain tu kat pencil case. Pencil case aku pulak aku tinggalkan kat sekolah, huhu.



Ni on the way to Umahori Station.
Kalau korang jumpa kawasan sawah padi ni, maknanya korang berada di jalan yang benarrr. Memang rasa macam in the middle of nowhere, dengan signboard nya tak ada. Untuk kepastian, ringankan lah mulut bertanya.  Kat internet kata 5 minit je berjalan. Takde maknanya,, untuk aku laa, hehe.

So, dari Umahori Station tadi kami naik train ke Kyoto Station.


Tetiba kat sebelah tu macam ada travelmate baru pulak join kami snap gambar huhu.

Tengok-tengok dan amik-amik gambar buat syarat kat sini, kami naik train untuk pegi ke Fushimi Inari Shrine pulak.
The route is Kyoto Station to JR Inari Station by JR Nara Line. Tak jauh, 2 stesen je.

Keluar je dari JR Inari Station terus nampak pintu gerbang nya.
Tapi tu baru pintu gerbang lah.
Nak jumpa kawasan yang ada banyak-banyak torii/gate tu haruslah menapak lagi ye.


The site map.

Aku masa ni dah pancit dah hahahaha.
Aim aku memang nak jalan sampai  torii gates yang bersusun rapat-rapat macam tunnel tu je.

Kat sini takde entrance fee.



Punya la pemalas dan tak larat, aku tak nak lalu pun laluan tu. Cuma nak bergambar kat tengah tu je, boleh? Hehehe.
Tengok-tengok balik sini gambar nya parkinson  & mata tengok lain, hwaaaa Zuraaaaaaaa. Gambar ko elok je akak snap,,

Kat sini pun ada jual souvenir.


Sailormoons.. Ehheh.

Dah sudah dan puas ati, kami gerak semula balik ke Kawaramachi Station.
Dari situ, kami jalan-jalan pulak kat kawasan sekitar tu.. aku tak ingat nama jalan, tapi memang semua jalan kat situ pun banyak kedai-kedai.

Sebenarnya ada sesuatu berlaku masa kami nak gerak dari Fushimi Inari ni. Nanti lah aku sambung dalam next entri ye, hehe.

Daaa.