Thursday, 22 July 2010

Calar di hati

Salam..

Aku nak..
Meluah perasaan dalam blog sendiri.

Sedih. Itu yang aku rasa 2-3 jam tadi. Bila aku dengar ada complaint dari parents budak tahun 6 tentang "cikgu yang pilih pilih tuuuuuuuuuu." (cikgu dalam ayat tu merujuk kpd penulis blog ini,ok)

Pilih apa ye?
"Cikgu tu kan pilih-pilih budak yang dia nak ajar.. Kenapa cikgu tu pilih 5 orang je budak untuk ikut kelas tuisyen dia hari cuti baru ni?"

Skrip di atas mungkin terlebih terkurang TAPI YANG PASTI terkurang la.. Aku tak mendengar dari sumber asal.. Kalau macam kuih lapis, sumber tu dah pada lapisan yang ketiga. Aku juga malas untuk menyiasat dan mendengar edisi penuh nya! Aku tak nak aku sakit hati. Sebab aku tau apa yang aku buat.

dan yang paling aku takut kalau aku tau siapa gerangan yang berbunyi, I might not look them in the same way as before.

Kenapa aku buat kelas khusus untuk 5 orang, out of 26 pupils?

Boleh bayangkan, mengajar dalam 1 kelas; ada yang baru nak kenal-kenal huruf.. Ada yang boleh mengeja saja.. Ada yang dah boleh membaca tapi masih ada yang tersasul di sana sini. Ada juga yang boleh membaca dengan lancar, cuma salah menyebut sikit-sikit.
Then, sorang cikgu dalam kelas ni tadi, nak berlari-lari ke kumpulan sana..sini.. ke depan.. ke belakang.. campur dengan karenah mereka lagi..

Well, that's what that teacher did.. For the last 2 years.
Its OK..That's what a teacher is.

Tu semua analogi saja. Aku bukan la seorang cikgu BM. Mengajar bahasa juga.. tapi bahasa asing. Lepas tu menggalas beban di 1 badan (bukan di bahu saja~~) untuk pastikan at least 5 pupils will score A in this subject.

Memang lah, kepala 5 orang yang dah pihak pentadbir sekolah nobatkan sebagai calon straight a's ni tadi tak sama dengan kepala students yang lain. Selama ni aku mengajar saja.. Tutup sebelah mata walaupun aku tau,
bila ajar benda yang high level.. yang lain ternganga2..
bila ajar benda yang mudah atau pun ulang-ulang yang OK tadi bosan..

Tak puas hati, datang jumpa cikgu sendiri bertanya. Bukan bercerita di belakang begini.
Aku ni, sentiasa ikhlas mengajar 26 orang anak murid aku yang nak ambil periksa besarrr nih. Tak sorang pun terlepas dari doa sang cikgu yang serba kekurangan ni. Tapi, berdepan dengan situasi tak berapa nak best sebegini..

Menambah lagi calar di hati...

Thursday, 15 July 2010

Kesakitan yang tak terperi...

Salam.
Dah 2-3 bulan aku mengalami sakit2 kaki kat bahagian pergelangan. Tapi biasalah, berlagak macho dan tahan ajer sakit tu..

Cuma semenjak 2 menjak ni makin sakit pulak aku rasa.. and considering the current trend (huhu!!) kat sekolah aku skang, kena berkasut sepatu dan bertumit tinggi.. awwww.. maka bertambah2 la letih kaki ku nak menampung berat aku sebanyak xx kilo itu... Lepas tu, memang lah rasa tension sebab kena turun padang dalam keadaan kaki ko sakit begitu.. (Aku kan cikgu PJ tak bertauliah)

***bukan current trend, tapi our new headmistress encourage us to wear the heels..

Untuk mengurangkan sakit di kaki, maka petang tadi aku request sorang akak tukang urut dekat2 kawasan umah aku ni datang, untuk mengubat kaki..

Aku bagitau dia kaki aku terseliuh, kat area2 pergelangan kaki..

Sekali dia urut, tuuuu diaaaa.. bukan terseliuh ok? urat aku masuk angin.. ada biji2 angin dalam urat.. so menyebabkan darah dalam urat tak berjalan dengan lancar.. memang sakit oh!!... rasa nak terkencing2 aku tadi. Tapi tak la terkencing kan. Disebabkan akak ni bawak anak dara dia, so aku agak segan2 ayam la nak mengaduh2 sangat.. Daripada duduk penuh tertib, terus hilang kesopanan dan kesusilaan duduk aku tadi.. Aku rasa memang aku kaya facial expression tadi.

Daripada pengalaman petang tadi, I have to consider massaging my legs/body constantly. Last aku berurut bulan 3 hari tu. Now bulan 7 dah rasa sakit semula..

Is this what we call

AGEING?
...

Moral of the story: Cubalah berurut kawan2! while and after effect dia memang best!! hehehe. Ada berani???

Friday, 2 July 2010

Yang berduri..

Di luar berduri..
Di dalam berisi..

Musim durian datang lagi..

Walaupun tidaklah kata aku menanti-nanti..

Tapi rupanya sekali makan tak cukup pula sebiji..

Hehe.. Selalunya aku wat dono je bila tiba musim raja buah ni. Setakat jamah 1-2 ulas cukup. Tapi kali ni siap mengidam plak.

Sapa kata orang mengandung je boleh mengidam haaa...

Mana lah nak puas makan. Buah durian dari rumah nenek aku makin lama makin mengecil yooo saiz nya.. Kata nenek aku mungkin terlebey asid.. Lembu-lembu pakcik aku gemarrr menjadikan bawah pokok durian tu sebagai jamban..

So, bukan aku sorang je la yang mengidam.. family aku pun sama. Tak puas makan kununnya, hehehe.. Seminggu dua ni aku menjalankan misi merisik penjual durian kampung dalam felda tempat aku mengajar.. Habis rumah nenek student aku, aku redah huhu.. Adalah sikit aku dapat.. Mengaruk baunya tu ha dalam bonet kereta aku.. Mesti pening makcik tuan umah aku.. Tempat dia n familynya melepak adalah di tepi tempat parking kereta aku, OK.. Huhu nasiblah.. Dorang pun reti jugakkan beli-beli durian.. Dah namanya musim durian.. Memang lah berbau durian...

Esok awal-awal pagi, JLL 3092 bakal meredah kedinginan pagi dengan membawa aroma
...
.....
deghoyan!

Thursday, 1 July 2010

Aku takkan pertikaikan kerana.....

Salam
Sana sini orang cakap pasal bola. Gi kedai makan, diorang tayang bola. Gi kantin, ada saja suara-suara cakap pasal bola. Bukak blog orang M'sia, pun sure ada cerita pasal bola. Bukak blog pasal Korean Entertainment, artis-artis sana berlumba-lumba wat lagu untuk menyaport Korean soccer team. Even aku duduk dalam bilik guru pun, mak-mak (aka my colleagues)yang duduk melepak sebelum tunggu waktu balik dok cakap pasal bola.

Umah sewa aku? TAK PERNAH SEKALI pun siaran bola pernah bersiar. Hehe tak perlu aku bagi sebab eh.. rasanya dah boleh teka kenapa..

Namun, aku takkan pertikaikan.. kegilaan & ketegaran mereka tentang sukan yang berlari satu padang demi SEBIJI BOLA.. =)

Samalah macam kaki pancing..
Sanggup meredah kepekatan & kedinginan malam, bertemankan sebatang joran. Untung sabut mungkin tercongok 5 minit dah dapat habuan.. Agak-agak kalau untung batu?

Sekali lagi aku takkan pertikaikan..

Sebabnya...

Aku sendiri tak 'sudi' dipertikaikan,

Kenapa aku boleh duduk menghadap laptop almost 24/7?
Apa guna explore sana sini cari link-link?
Memantau bit by bit data yang masuk dalam my lappy?
Gitu....

Apa jua benda yang kita obses kan..
It's all about our own preference..
dan kepuasan diri sendiri..
As long as tak mengabaikan tanggungjawab masing-masing..
& tak menyusahkan sesiapa..

Semuanya..
Boleh ajaaaaa