Wednesday, 27 February 2013

[Product Review] Nature Republic Aloe Vera 92% Soothing Gel

Hai. Kembali lagi dengan entri review produk.

Kali ni tentang produk keluaran Nature Republic. Namanya  Aloe Vera 92% Soothing Gel.

Again, aku review setelah lebih kurang 3 bulan aku pakai.
Produk ni dikatakan best seller dalam kedai kosmetik Nature republic.

Aku tak tau pun pasal tu.. Tapi yang aku perasan hampir semua cawangan Nature Republic yang aku singgah / lalu kat sana pamerkan produk ni di bahagian depan kedai.. Biasa kalau best seller / produk glemer kan memang orang letak kat bahagian depan!

By the way, aku tertarik dengan produk ni masa kat Jeju. Kami sebilik dengan sekumpulan cikgu dari Malaysia. Dan aku  nampak bekas ni atas katil dia.. Kami pun share cerita pasal penyakit gatal-gatal / kulit kering / kulit kedut akibat cuaca sejuk di Korea.. 1 of the teachers kata dia beli produk ni & sejak aku cium bau produk ni & cuba sapu sikit kat tangan, masa tu aku memang terus berazam..
Balik Seoul kang mesti beli!

Apa yang menarik pasal aloe gel ni, ianya tak mengandungi paraben, mineral oil mahupun sebarang pewarna.
Korang boleh google pasal paraben ye. Paraben ni macam bahan pengawet la senang cerita. Digunakan dalam kebanyakan kosmetik dan kebanyakan ubat-ubatan macam  minyak2 sapu. Korang pakai Felinna Inchloss? Aku pun pakai.. walaupun aku tau dalam tu ada paraben..huhuhu.. Kadang tak leh nak elak.. macam shampu.. kebanyakan pun ada paraben.. Abis takkan tak pakai shampu langsung kan..
Kesimpulannya, dalam kehidupan seharian kita memang payah nak cari produk yang paraben free!

Tapi dah alang-alang jumpa 1 ni, maka marilah mendapatkannya, ya..hehe

 Bahagian belakang produk. Maklumat dalam 2 bahasa, korean and english language.

Saiz sebenar dibandingkan dengan handphone Nokia aku. Agak besar jugalah sebenarnya.


 Harga di Malaysia aku tak pasti.
Harga masa aku beli di Nature Republic Korea ialah KRW 4400 (Kalau convert guna android application, lebih kurang RM12.60.. Tapi mujurlah kot nak dapat harga tu.. biasanya dah datang Malaysia harga jadi jauh lebih mahal)
**update.. baru jumpa info pasal harga di Nature Republic outlet dalam Malaysia. Sebekas harganya RM39.90
(Mahal ye.. huhu tapi berkhasiat tahu!)
 Isi kandungan dalam bekas ialah 300 ml.
Takde sudu atau penyedok disediakan ye.

Cara pakai:
Ambil dalam kuantiti sedikit, sapukan pada bahagian yang ingin ko sapukan.. As easy as ABC..
Sebab tak disediakan sudu / penyedok maka pepandailah korang mencuit isinya. Nak guna tangan boleh, nak pakai sudu boleh.. Aku pun, ikut dan je.. Tapi masa nak transfer ke dalam botol berpam ni aku guna lah sudu
Aku beli bekas with pump dari Guardian Pharmacy.. Lebih senang, mobil & praktikal..

Tadaaa.. Gitu.. dah siap letak dalam bekas dengan pump. Aku bawa ke sekolah hari-hari. (masa awal-awal aku letak dalam pump.. tapi lepas tu aku dah tak kuasa nak bawak.. Hoiii jadi cikgu di sekolah baru ni ko ingat sempat nak mekap-mekap. Tak payah la bawak ke sekolah. Tak sempat nak menggunakannya pun..huhu.)


Antara kegunaan gel ni, menurut sumber yang aku jumpa dari internet.. memang multi-tasking! daebak! hebat! marvellous!

Setakat ni aku sendiri pernah guna untuk no 2, 4, dan 7. Kat bawah ni pengalaman aku guna aloe gel ni..

Make-up base:
Aku campurkan dengan BB cream dengan ratio 2:1. BB Cream 2, aloe gel 1. Campuran tu nampak lebih cair & 'creamy'.. Lebih senang meresap ke kulit muka lepas di sapu.. Tapi jangan salah ratio.. Nanti nampak tak balance.

**update-aku pernah je mix dalam ratio yang salah.. yelah kan, bersiap di awal pagi dan nak cepat..Biasanya aku picit BB cream dulu lepas tu baru picit aloe gel..dalam tergesa-gesa pernah je jadi ratio 1:1.. tapi sebab nak cepat, haku malas nak add semula BB cream (masa di waktu pagi sangat berharga wooo).. aku blend & sapu je kat muka.. Dan hasilnyaaa... lepas aku mula berpeluh, nampak la BB cream tu macam bergumpal di kawasan-kawasan macam tepi hidung..& tepi mata. (which is quite terrible to see huhu!).. So, berusahalah mencampurkan dengan ratio yang betul ye.



Hair treatment
Pada diri aku, lebih kepada scalp treatment. Kulit kepala aku memang dari zaman remaja lagi bermasalah. Banyak kelemumur. Kelemumur sampai tahap berkeping-keping. Tapi tak la penuh satu kepala. Kat bahagian tertentu je.. Dah banyak shampu aku cuba. Yang murah. Yang mahal. Yang berubat. Yang berangin. Yang ada mention anti kelemumur, anti dandruff, anti ketombe bagaiiii.. tapi...tak jalan jugak.
Pasrah sudah. Tinggal tak cuba pergi Yunnam hair care je. Tapi memang tak la kot nak pegi Yunnam.
Banyak lagi kegunaan duit dari buat pegi sana, macam melancong ke Yunan... OK tak kelaka.. huhu

Dapat aloe gel ni, aku pakai sebagai gel rambut.. rasa sejukk je lepas sapu dan kena kulit kepala.. Alhamdulillah kepingan kelemumur tu makin kurang.. (ini disahkan oleh akak yang menggunting rambut aku kat 1 salon ye.. Dia kata kelemumur aku yang berkeping tu ada kat bahagian depan, kiri kepala je).. Dulu kan, ada di kiri dan kanan sebenarnya. Jadi, mari teruskan memakai aloe gel yang best ini.

Body care:
Aku sapu pada muka biasanya.. lepas meresap tu rasa kulit muka sejuk dan wangi.. I like the smell.
Kadang-kadang aku sapu pada bahagian pada kaki yang kasar.

Ni nak cerita pasal bau aloe gel ni. Nak kata wangi sangat pun tidak. Nak kata macam bau aloe vera yang ko patahkan direct dari pokok pun tak.. Its just.. pleasant smell..

Ni ada beberapa produk dari farmasi di Malaysia yang aku try bau..

Bukan lah dari bau terus boleh judge produk ni bagus atau tidak.. Pada aku, setiap produk pun ada kelebihan tersendiri.. Kalau tak, takkan boleh dikeluarkan dan dijual, kan.

Tapi setakat ni dari segi bau, aloe gel dari Nature Republic ni menang la kot. (pada aku la!) Selain tu, Nature Republic Aloe Gel ni dah diterangkan mengenai penggunaannya yang meluas..

Consider to buy again: Definitely. Tapi macam susah sikit sebab kat Batu Pahat takde Nature Republic outlet. Tony Moly ada la. Aku perasan kat Tony Moly pun ada aloe vera soothing gel  ^^
Aku tau ada yang jual online.. Tapi tengok la dulu cemana,,huhu..
Mungkin kalau boleh memesan pada yang melancong ke sana, aku akan beli lagi. Tak pun, kalau aku sekali lagi ke Korea, aku akan beli produk ni terus dari sana!

UPDATE (19/05/2013):
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Ramai kot yang berminat dengan produk ni, sebab ini entri paling popular dalam blog ni. Aku sebagai pengguna pun memang terus suka lepas pertama kali guna.. Again, friendly reminder siapa yang memang ada plan nak ke Korea boleh lah masukkan dalam a-must-buy-list.. Sebab memang murah kat sana.

Tapi, yang macam aku, yang tak tau nak beli kat mana.. (sampai sebekas yang ada pun guna sikit-sikit, jimat-jimat), ini ada berita baik!
Boleh beli dari dorang ni ---> EPieceKR  
Takde la mahal sangat macam beli kat Nature Republic outlet dalam Malaysia (which is tak semua tempat ada pulak tu,,). Dorang ni dari Kuching Sarawak so of course there should be some postage fee..but still, worth it. Aku cadangkan kongsi dengan kawan-kawan atau beli banyak sikit untuk jimatkan belanja pos.

Sebenarnya, aku dah lama jugak belek-belek produk ni melalui web Qoo10.. (Sebab yang aku punya dah nak habis) Siapa yang rajin online shopping tau lah kot. Kita order barang dari Korea, dan tak payah pening-pening pasal pertukaran mata wang sebab semuanya dah automatically dikira dalam Ringgit Malaysia. Tapi pada aku, masih mahal, sebab melibatkan kos pos dari sana. Lagi-lagi kalau setakat nak beli 1-2 bekas. Then, there goes the issue of missing and broken item. Risau jugak kan, beli dengan penuh pengharapan tetiba barang hilang, tak sampai, atau rosak/pecah..

Jadi, mari membeli Aloe Gera Gel yang wangi dan best ini!!!!

Tuesday, 26 February 2013

Mi Racun

Ini bukan pasal mi yang ditaruh racun ye.
Ini pasal mi yang bernama Mi Racun.

Mi ni dikatakan glemer di Batu Pahat.
Tapi, honestly aku orang Batu Pahat ni pun tak tau kewujudannya sebelum ni.. acaner tu..huhu

Setahu aku sebelum ni, makanan fofuler di Batu Pahat, Johor ni hanyalah Nasi Beriyani Gam.
Yang ini pun, aku baru je merasa dalam 2 tahun lepas. Itu pun sebab nak menyampaikan hajat kawan baik zaman U yang datang dari Kedah.
Selain tu, masa aku kerja di Endau, Mersing, kadang-kadang ada jugak pertanyaan pasal Nasi Beriyani sedap di Batu Pahat.. Aku macam,, err.. tak tau nak cakap apa.. blur.. Sebab biasanya aku makan nasi beriyani masa pergi kenduri kawin. Takde pulak saja-saja pergi kedai dan order nasi beriyani..
Seingat aku, famili aku tak pernah ajak pergi kedai dan makan nasi beriyani ni.
Agaknya, sebab tak susah bagi kami nak makan nasi beriyani kot. Rata-rata majlis kahwin kat sini memang hidangkan nasi beriyani sebagai menu utama. Walaupun bukanlah hari-hari ada kenduri kawin, tapi bukanlah hari-hari jugak nak makan nasi beriyani kan?

Ye, menyimpang sudah. Tadi nak cerita pasal mi racun.

Aku pernah dengar makcik dan pakcik aku dari Sarawak sebut-sebut pasal nak cari mi racun di Batu Pahat. Tapi aku tidaklah mengendahkannya masa tu.

Sampailah bebaru ni, aku tersesat jalan di bandar Batu Pahat.. (ni nama je orang Batu Pahat, tapi aku kan kira baru je balik sini.. dah dulu sibuk belajar dan kerja kat tempat lain.. terus tak kenal tempat sendiri)
Biasalah, jalan sehala. Ko salah masuk simpang atau tak perasan, tersasar sudah ke jalan yang lain.. Lepas tu jenuh jugak nak patah balik sebab nak mencari tempat nak U-Turn.

Kiranya, aku terperasan gerai Mi Racun ni sebab tersesat jalan lah..

Tapi masa tu taklah terus singgah. 2-3 hari kemudian, pergi lagi ke bandar atas urusan lain dan eh, terlalu lagi depan gerai mi racun.
Baiklah, mari kita singgah. Walaupun masa tu aku bersendirian.
Ada apa hal dengan makan bersendirian, aku ok je. Janji lepas tu perut kenyang. Kalau boring masa makan sebab tak ada kawan nak bersembang, belek lah henpon. Inilah gunanya smart phone sebagai peneman.. ngeee..

Pertama kali makan mi racun di usia 31 tahun.
 

Rasanya, sedap.
Pertama kali tengok, nampak macam mi bandung.
Tapi takde rasa udang kering dan takde jumpa kacang dalam kuahnya.
Kuahnya ada rasa masam-masam sikit. Mungkin ada letak sos tomato / tomato blend / tomato puree.
Dalam mi ni, ada potongan tahu goreng, telur dadar dan kentang rebus. Pertama kali aku jumpa orang letak telur goreng dalam hidangan mi berkuah. (abis tu, dah namanya pertama kali makan mi racun, kan..huhu)

Yang aku makan ni, mi racun biasa.
Aku tanya adik yang ambil order, apa beza mi racun biasa dengan mi racun special. Dia kata yang special tu ada letak tulang kambing.
Harga pun mestilah berbeza. Yang biasa tu RM6.00. Yang ada tulang kambing aku tak tanya dan tak nampak pulak senarai harga.

Baiklah, kalau yang teringin nak cuba makan mi racun ni, aku bagi gambaran kasar macam mana nak pergi.
Kalau lalu jalan nak ke Bukit Pasir / Sri Medan / Yong Peng dari bandar Batu Pahat, jeling-jeling lah sebelah kanan.. Besar kot banner 'Mi Racun' diorang letak.. Lepas tu kena lah buat U-turn nak ke gerai tu.

Erk.. Paham tak. Takpun, tengok gambar peta ringkas yang aku lukis kat bawah ni. Gigih akak bukak photoshop dan melukis..


Monday, 25 February 2013

Catatan Perjalanan ke Korea Hari Pertama

Nama program: Uuri Hanguk Tour 2012 (muahaha ni suka-suka je letak dalam itinerary kami)
Peserta: 2 orang yang kenal lebih 6 tahun melalui alam maya, Didi dari Johor dan Daff dari T'ganu. 
Tiket pergi: Air Asia X pada hari Rabu, 14 Nov 2012 jam 08.50 pagi
Tiket balik: Air Asia X pada hari Khamis, 29 Nov 2012 jam 09.35 pagi
Memasang impian nak pergi dari tahun 2004..zaman-zaman bergiat dalam Forum Mesra (www.mesra.net)
Perancangan secara serius: November 2011
Tempoh study pasal Hanguk Tour kami: lebih kurang setahun
Pembelian tiket: May 2012 
Lama di Korea: 16 hari
General itinerary: Seoul - Jeju - Busan - Seoul

OK.. aku sambung dari cerita LCCT Premium Lounge. Sebab masa ni dah boleh dikira Day 1.

Tengah malam tu, lepas bersembang dengan receptionist kat situ, kami pun bincang semula. Sebab harga sebenar untuk 1 malam lebih mahal dari apa yang aku fikir. Akhirnya, kami decide untuk ON, sebab:
  • Premium lounge ni sebelah je dengan International Departure Hall
  • Ada makanan dan minuman disediakan
  • Ada plug disediakan
  • Ada toilet & shower room
  • Ada komputer dan internet (wifi)

Dengan bayaran RM158 per pax untuk lepak-lepak selama 6 hinga 10 jam.




Masa ni dah lebih pukul 12.. Staff dah kemas-kemas tray makanan ni.. Nanti masa sarapan baru diorang akan letak makanan semula.. Tapi kalau nak air panas macam kopi, teh memang sentiasa ada..


Tak ada katil.. Setting dalam tu macam ala-ala restoran. Ada sofa-sofa besar dan sofa-sofa tu dibahagikan dengan dinding separas pinggang orang dewasa. Kami pilih kawasan paling hujung. Bukak kasut. Bentang tuala yang staf Premium Lounge bagi (boleh request tuala ye) & baring atas karpet. Huhu. Jadikan telekung sebagai bantal. Bila baring tu memang tersorok la dari pandangan orang yang duduk di sofa sebelah.
Tak kira lah orang nak kata darat ke kampung ke, sebab kalau nak tidur sambil duduk memang tak selesa.

Beg-beg kami yang bersepah.. Daff dah landing masa ni.

Aku tidur-tidur ayam malam tu. Standard la.. Excited nak jalan jauh katanya.
Lagi satu, air-cond dalam tu sejuk banget. Sampai tersumbat hidung aku, payah nak bernafas.
Kejap-kejap bangun dan tengok keadaan sekeliling. Check henfon yang kami cas ada lagi ke tidak.. Kot la dicopet orang ke. Plug tu macam berjarak 1.5 meter dari tempat kami baring.


Atas sofa yang penuh barang kami (gambar bawah ni) ada tingkap yang menghadap ke kaunter untuk check in luggage.  

  
 Daff yang dah selamat tidur.. dan selamat aku foto kan..hehe



Bangun awal pagi. Mandi dan bersiap nak solat. Shower room ok, yang fail toilet. Tak ada paip air mahupun gayung mahupun baldi. Apakah.. huhu.. Aku nak buang air besar kena gi ke toilet awam di luar.
Kami solat di surau LCCT.

Lepas berkemas-kemas pagi tu baru aku perasan aku punya tripod hilang. Beberapa hari sebelum tu bersungguh-sungguh aku beli tripod nak bawa ke Korea.. Sebab taknak la karang aku amik gambar daff, daff amik gambar aku je kan..
Nak nangis rasanya.... Jenuh berfikir & mencari.. tak jumpa juga.
Akhirnya aku buat keputusan nak beli tripod baru, di LCCT juga! huhu
Memang aku beli tripod baru pagi tu.. Harganya double dari harga tripod yang hilang tu.. Sebab tripod yang hilang tu aku beli dengan harga promosi.
Takpelah.. mungkin bukan rezeki aku..

Lepas tu, check in luggage.Lebih kurang 07.45 am, kami masuk ke Departure Hall. Berdebar-debar masa nak tunggu turn nak kena 'raba' dengan kastam. Padahal bukan ada bawa barang terlarang pun.. Huhu. Alhamdulillah, tak ada apa-apa yang pelik berlaku & kami duduk menunggu sementara nak tunggu pintu gate dibuka.

*Abaikan tarikh gambar.. Masa ni tak tukar setting tarikh lagi.
 My travel partner, Daff


Blog owner ^^

Dalam pukul 08.15 a.m. , pengumuman dibuat untuk penumpang pesawat ke Incheon supaya masuk ke dalam pesawat. Yeay!  

Air Asia kan, jadi mari exercise sebelum masuk dalam kapal terbang ye..


Tak sangka rupanya tempat duduk kami adalah Hot Seat..

Tempat duduk kami depan sekali dari pintu masuk.. Depan kami ada ruang yang agak besar untuk letak barang (tapi tak boleh letak pun.. lepas airplane stabil atas awan boleh la kalau nak letak handbag)

Dalam kapal, kebanyakan penumpang adalah Melayu.. huhu..

Perjalanan ke Seoul, Korea mengambil masa lebih kurang 6 jam.. duduk selama 6 jam diwaktu siang dalam kapal terbang, tak banyak aktiviti yang boleh dillakukan selain dari borak, camwhore, makan, tidur & termenung. Nak main game pada henpon dan gajet, sayang bateri pulak, huhu.
Pertama kali ke luar negara (saya)
Kalau dilihat dari waktu yang tertera pada foto, masa ni dah nampak daratan Korea. Ni bergambar ala-ala excited terlebih sebab dah nak jejakkan kaki ke Korea..   

Masa yang dinantikan, masa makan! Dalam pukul 12.00 tengah hari lampu dalam pesawat dibuka. Pengumuman pasal makanan yang akan dihidangkan berkumandang..
Lama jugak nak sampai turn kami dapat makanan. Awal-awal tu, dapat bau je dulu, huhu..
Daff's - Chicken Lasagna (ini beli atas flight)

Mine - Pertama kali merasa menu yang begitu glemer di kalangan penumpang AA (pre-booked)

 
Masa atas flight aku topup jus oren.. Harganya jauh lebih mahal dari kat kedai.. biasalah kan..huhu
 (abaikan tarikh yang tak betul itu.. huhu)

Oh ye. Ini kira tips la ek, untuk yang naik kapal terbang Air Asia. Walaupun makanan dalam kapal terbang agak mahal.. Tapi kalau boleh order lah makanan..Buatlah pre- book, sebab murah sikit dari beli cash dalam kapal. Especially untuk perjalanan yang makan masa berjam-jam. Takkan masa orang sebelah makan kita nak purak-purak tidur dan ambil bau je kan.. Huhu.. sangat sedih ok keadaan itu. Melainkan ko memang tengah berpuasa atau memang takde selera langsung nak makan.

Dah kenyang.. Tak tau nak buat apa.. Sempat kami keluarkan semula kertas-kertas yang penuh sarat dan berselirat dengan travel info.. Bincang-bincang apa yang patut..

Sampai waktu solat, kami solat secara duduk. Mak aku ajar, itu solat menghormati waktu. Karang dah mendarat dan jumpa tempat yang selesa plus dah bersihkan diri kena solat sekali lagi.
Sebab kami duduk row depan, agak senang nak bergerak dan nak solat. Aku just pakai telekung dan stokin. Kain aku tak pakai.
Ada juga orang Melayu yang duduk dekat-dekat dengan kami yang turut solat sama.

Aku yang duduk tepi tingkap sibuk snap gambar awan.. Subhanallah sangat cantik rupa awan dari cermin tingkap.. Layankan aje lah ye gambar awan yang banyak ni. Saja aku nak abadikan di blog sendiri... Entah dapat pergi lagi entah tidak.. Entah dapat naik kapal tebang lagi dan menyaksikan pemandangan secantik ini, entah tidak,, kan! Huhu (**tetiba emo**)





Dah mula nampak daratan. Korea!

Dalam jam 3.00 p.m. (waktu Malaysia) pesawat selamat mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Incheon.

Keluar dari kapal terbang, selesaikan urusan imigresen, dan kena naik train untuk ke terminal utama.
Masa ni dah tak berapa nak snap gambar sebab dah mula sibuk.. Nak bersesak-sesak dalam lautan manusia..

Dalam pukul 04.45 p.m (waktu Korea), dah selamat segala urusan dalam airport & ambil luggage. Sekarang nak tunggu bas ke guesthouse.

Muka riang ria. Pertama kali menyedut angin sejuk Korea di musim luruh.

Awal-awal tu boleh tahan lagi.. Lepas 15 minit rasa sejuk makin menyengat. Kelam kabut selongkar beg cari baju tebal.

Lama jugak menunggu bas airport ni. Sempat masuk semula ke dalam airport untuk beli T-Money.
Kemudian keluar menunggu lagi.

Jadual perjalanan bas. Arah tuju kami ialah perhentian Sungkyungkwan University. Kalau ikut jadual ni bas akan sampai jam 05.05 p.m. Nampaknya kami dah terlepas bas jam 04.35 p.m.

Masa ni, aku baru menyedari beberapa perkara yang penting. Beware, folks!
#Kita berjalan di tempat orang, dengan barang yang banyak. So, kena sentiasa alert dengan barang-barang kita.
#Sentiasa alert di mana kita menyimpan sesuatu, lebih-lebih lagi kalau korang jenis cepat menggelabah macam aku! Sebab masa ni aku kelam kabut mencari sesuatu. Tak ingat cari kupon diskaun bas ke.. cari peta nak ke guesthouse.. Padahal benda tu ada je.. Tapi mencari dalam kelam kabut, biasalah kan! Karang menggelabah mencari barang yang disangkakan hilang, tiba-tiba bas yang ditunggu datang.. Kan ke lagi kelam kelibut dibuatnya.. So, kena hati-hati sangat kat sini ye..

Lepas naik bas, aku dah tak berani nak gedik-gedik tangkap gambo huhuhu.. Takut tercicir apa-apa..
Lain ceritanya tercicir barang di tempat sendiri dengan tempat orang, kan!

So dah takde gambar.. Meh nak cerita je..

Masa naik bas, sekitar jam 05.30 p.m, Korea dah mula gelap! Oh, aku tak tau rupanya pada musim luruh waktu malam agak cepat. Kul 6.00 p.m. memang dah gelap macam pukul 07.30 p.m. kita. Sejuk toksah cakap la..

Sebelum naik bas, driver akan turun dan ambil luggage kita (yang besar-besar je), dia letakkan tag, dan simpankan dalam compartment bawah bas. Lepas tu dia bagi kita 1 lagi kertas yang tertulis nombor luggage kita. Luggage aku dan Daff dicampurkan. Means, dapat 1 nombor aje la.

Lagi 1, orang Korea ni jenis buat sesuatu kerja laju-laju.
Pertama kali merasa pengalaman ni, masa nak naik airport bus ni. Driver tu turun bas dengan cepat & jerit-jerit sesuatu dalam bahasa Korea. Kita yang beratur ni sorang-sorang hulur beg pada dia untuk disimpan. Dengan cepat driver akan ambil beg dan simpan. Memang takde aksi lemah gemalai sopan santun perlahan-lahan ye. Aku bajet dorang ni nak mengejar waktu kot. Mungkin syarikat diorang dah tetapkan, waktu sekian-sekian, mesti sampai sini.. Dan bertolak dari sana.. Agaknya lah..

Kami duduk di seat depan-depan.. Senang nak tengok pemandangan depan (luar bas). Memang dalam bas ada pengumuman tempat bas nak berhenti. Tapi, dikhuatiri kurang faham dengan sebutan diorang. Takpun, takut terleka..

Beg yang tak berapa nak besar, boleh bawa naik bas & letak kan di depan, dekat pintu masuk. kat situ ada tempat berpalang untuk letak beg-beg penumpang.

(Apapun, kalau bawak barang yang banyak memang agak leceh.. huhu)

Bila dah duduk depan, kalau rasa tak yakin boleh je bercakap dengan driver, bagitau kat mana kita nak berhenti.

Lama jugak nak masuk bandar Seoul. Kiranya, jauh jugalah jarak Incheon - Seoul. Apapun, Incheon dan Seoul adalah dua daerah yang berbeza ye. Campur dengan kesesakan lalu lintas lagi. Masa tu peak hour, waktu orang balik kerja.

Pemandu bas di Korea kebiasaannya suka untuk bagi kita experience naik bas macam naik roller coaster. (Aku perli ni).. Tak kira lah bas biasa atau bas airport yang kami naik ni. Masa membelok tu memang terhayun-hayun penumpang dalam bas (lagi-lagi kami yang tak biasa ni). 

Oh ye. Dalam bas dorang ada sediakan seat-belt dan KENA PAKAI. Abang driver tu siap pakaikan seat belt untuk Daff, sebab Daff duduk betul-betul belakang dia. Aku duduk belakang Daff. Kami masing-masing duduk dengan local. Sebab waktu naik bas diorang dah ada dalam bas. Aku malas nak pakai seat belt, tapi berlakon macam pakai, huhuhu. Aku just letak seal belt tu atas riba aku.

Dalam bas, ada wifi ok! Tak menahan huhu. Tapi tak menahan juga sebab masa tu baru sedar kami tak leh access. Ceh.. baru nak update status kat FB..
Simpan fon, tengok permandangan yang tak berapa nak nampak kat luar je la (dah gelap)
Perjalanan yang agak panjang. Nak snap gambar dah tak berani (lesson learnt! very well!)

Akhirnya kami sampai ke perhentian Sungkyungkwan Univ. Ohmy.. Sejuk tak hingat. Dalam bas tadi rasa suam-suam kuku je sebab ada heater. 
Kami turun di bus stop di tengah-tengah jalan. Ko tengok kiri ada jalan raya. Ko tengok kanan pun sama, ada jalan raya. Kat Malaysia, aku rasa takde keadaan macam ni!

Dalam kesejukan kami berjalan ikut peta (Peta yang disyaki hilang sebelumnya, aku dah jumpa  masa dalam bas huhu)
Tak berapa nak susah mencari guesthouse, sebab peta yang diberi jelas.

Sejuknya cuaca malam di sana sampai aku rasa sesak nafas.. Entah berapa suhunya.
Berlari-lari aku, bila dah nampak tanda (sebuah kedai BBQ) nak ke guesthouse.. 
Bukan sebab excited nak masuk guesthouse tapi sebab nak cepat sampai dan sedut udara panas.. Sempat jeling kiri kanan, ramai awek korea yang pakai skirt, dan seluar pendek. Umang aihh dorang ni kulit cap apa ye. Dah la free hair, sah-sah bahagian kepala sampai leher pun sejuk.

Akhirnya, selamat sampai di guesthouse kami, INSIDE Backpackers Guesthouse.

*Panjang gila entri ni.. Next entry would be something about our guesthouse.