Tuesday, 11 January 2011

The return of dictator

Salam.

Baiklah. Seperti yang telah dijangka. Tahun ni jadi guru kelas lagi. Takde hal. Layankan je. Lagipun memori 6 bulan tak jadi guru kelas tahun lepas sentiasa tersemat di hati. Cuma tahun ni jadi guru kelas darjah 5. Budak² yang sama yang aku pegang kelasnya selama 6 bulan tahun lepas.

Aku sebagai guru kelas pun evolve juga. Bukan budak² je yang berkembang kan. (Bukan story berkembang badan ye! itu lain huhuhu). Makin lama kena la jadi makin garang... dan sarkastik.. semangat seorang diktator juga.

Amaran-amaran keras telah dikeluarkan setelah 1 minggu 1 hari kelas bermula. Yang terkini, peraturan kerja rumah. Kalau sorang tak bawa / tak siap, satu 'kaum' kena denda. Ikut la, kaum adam ke kaum hawa.

Aku tak minat denda² ni. Tapi aku tak bolehh kalau budak mengada² & banyak lemak. Lagipun dah tahap 2 kan. Ko nak ngada² ngadu² bagai, yang remeh temeh pulak tu.. kang dengan ko ko sekali kena. Lagipun nampaknya ke 'slow' an, keselambaan & kelembutan di salah erti kan. Hahahaha silap besar OK.

Aku banyak cilok idea mendenda dari sini . Thanks to the writer, yang merupakan sorang cikgu sekolah menengah.

Monday, 10 January 2011

Cubaan ramah mesra yang tidak menjadi

Situasi satu petang di pasar ikan
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=-
Pembeli: Saya nak ikan pelaling ni RM2,
Penjual: Hai, sikitnya makan. Ni udang tak nak? Ikan siakap? Ikan selar?Ikan %^&%&^*&%*%*##$@ <--macam² jenis penjual sebut. Tak ingat semua.
Pembeli: Takpe lah itu aja, ni orang kirim.
Penjual: Udang tak nak? Ikan siakap? Ikan selar?Ikan %^&%&^*&%*%*##$@
Pembeli: senyum dan blah.


:::::Malas nak cakap banyak::::::
Iya kan aje la~~~ save the saliva


Situasi satu pagi di pasar ikan
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-
Pembeli:
Saya nak ikan ****** ni 3 ekor.
Penjual: 3 ekor je?
Pembeli: Tak jual ke kalau nak beli 3 ekor?
Penjual: eh, jual! jual! Dok soghang je ke? Abang tak de kat umah?
Pembeli: Takde. Dia kursus.
Penjual: Oh patut la sikit sangat beli.
Pembeli: .

:::::Malas nak cakap banyak::::::
Iya kan aje la~~~ save the saliva



Situasi di satu pasaraya - new drink booth (kopi keluaran apa entah, lupa dah nama)
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Promoter: Dik, rasa kopi dik~~~
Pembeli: Boleh juga.
Promoter: Boleh cuba beli kopi baru ni. Akak cadangkan adik beli yang ni, sebab kurang gula, sesuai la kalau badan macam adik ni minum. Kalau yang ni (sambil tunjuk peket yang lain) ada kacip fatimah. Takut abang pulak nanti tak minum.
Pembeli: ? . Tima kasih bagi rasa kopi ni kak....

:::::Malas nak cakap banyak::::::
Iya kan aje la~~~ save the saliva


Situasi di satu pasaraya lain
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pembeli: Mana pencuci muka ***** ek?
Pomoter: Oh itu ada dekat sana. Eh you nak cuba pencuci muka ini tak? Ini manyak bagus o. You beli ini sekarang dapat percuma lagi 10% lebih itu isi dalam. Lagipun I tengok you punya muka ini macam, memang sesuai dengan pencuci muka ini.
Pembeli: Takpe lah saya nak yang **** juga, lagipun ni bukan saya punya, orang kirim.
Penjual: Oh.

TAHUKAH??
Selalunya kes² macam ni mesti berkait dengan penipuan. 'Pembeli' tu la yang menipu.


Sunday, 9 January 2011

Tak puas hati!

Tak puas hati.

harga double sided tape - RM4.50
****harga ring binding -RM0.60

Ring yang sama aku beli kat Parit Raja baru RM0.30 hoccay!!!! Tu kedai biasa², tepi corner, kedai kecik je tapi aku pasti sewa dia lagi mahal. Kedai yang mahal ni kedai kayu buruk yang lama, di pekan Endau ni.

Double sided tu pun bukan la berjenama ok. Yang kecik pulak tu.

Aku: Berapa semua?
Apek: Ini kira ^*&^(*&^.. ini bagi lu @#$@#%#%$, semua kira cincai RM4.60.

What the dodol? Macam beli sayur ikan kat pasar je. Nampak sangat harga tu mmg murah tapi ko saja lekat tag harga cekik leher begitu.

Sebab tu aku malasssss nak beli certain² barang kat sini. Segala ubat, stationaries semuaaaaa aku angkut dari sana.

Tapi ini kes terpaksa. Sungguh annoying ok.. annoying. Mentang² ada 2 je kedai alat tulis kat sini.

Dah tu kedai lagi 1 tu kedai anak ko.

Ha sesuai la.

Uff!