Monday, 26 May 2014

Another busy day

Assalamualaikum..

Hoorayyy! Hari ni hari terakhir sekolah sebelum cuti 2 minggu!

Tapi still banyak kerja. Huhu...
Last week kan ada karnival BI Zon. So hari ni lah peringkat daerahnya. I need to bring our 3 students that'll represent our zone.

Keje kat sekolah still berlambak. Nice...

Semalam pun terkejar-kejar aku sepanjang hari. Plan nak discuss jawapan periksa dengan year 4. Tapi ada cikgu nak tumpang buat ujian muzik. Oklah silakan.. Aku pun memang masuk kelas tahun 4 dengan 3 orang wakil sekolah tu.. Memandangkan 2 orang cikgu BI lain bercuti so aku lah kan yang kena train n attend to them. Dengar balik sebutan dan penyampaian dorang. Then dapat pulak message suruh aku settle kan inquiry pasal kwapm. Ok nice lagi.. Then baru teringat at 12.00 noon ada meeting. Super nice!!

Eh ini mengeluh ke apa ni. Takdelah. Aku pasrah je.

Saturday, 24 May 2014

Karnival BI

Assalamualaikum..

Baru lepas habis karnival BI peringkat zon. Yang dijalankan di sekolah aku sebab kami tuan rumah.

Jujurnya, 5 tahun di Endau aku tak pernah ambil kisah dengan karnival BI ni. Aku tau ianya wujud..tapi sebab guru besar tak pernah push supaya kami ambil bahagian, so I took it for granted. Aku rasa, syukurlah.. kerja yang ada-ada ni pun dah banyak.. so kenapa nak libatkan diri dengan kerja tambahan sebegini. Laipun, dulu sekolah aku dalam kategori sekolah kecil.

Bila pindah ke Batu Pahat ni, rupa-rupanya sekolah baru aku ni memang dah tetap dan berpencen menjadi tuan rumah untuk karnival peringkat zon. Jadi, merasalah aku ye, he he he.

Dalam memori aku, karnival peringkat zon tahun lepas memang pengalaman yang cukup sukarrr dilupakan. Penat, serabut, tension & macam-macam pengalaman dan pelajaran baru juga. Yang manisnya? Bila pasukan yang dilatih menang.
Dari segi pengurusan, aku banyak dibantu cikgu senior merangkap GPK Koko aku. She's very helpful and knowlegeable since she has been working on it for years.

So, tahun ni, aku agak berwaspada dan rasa nak prepare awal-awal. Takdelah awal sangat. Tapi awal lah dari sekolah lain. Dari bulan 3 aku dan Khairun dah mula dengan latihan. Aku menguruskan choral speaking, story telling level 1 & 2. Khairun pula uruskan budak-budak action song.

Tapi, kini baru ku sedar, berurusan dengan sekolah lain memang sesuatu yang sangat sangat sangat sangat sangat mencabar dan memenatkan. Ada yang ok, respon dan bertindak seperti yang dimahukan. Tapi tak kurang juga yang bersikap selenga, endah tak endah, acuh tak acuh dan ambil mudah. Seriously menyusahkan orang lain. Aku lah tu yang disusahkan.

Benda yang menyerabutkan ni dah memang terjadi dari tahun lepas. So tahun ni aku harap aku dapat ubah la. Ada certain perkara memang dapat dielakkan. Tapi ada jugak masalah yang timbul. 

Sebab aku geram... jadi aku blog kan jugak kat sini.. Supaya next time aku beringat dn haruslah 'ligan' sekolah-sekolah tersebut dengan lebih hebat.

Mula-mula, borang penyertaan. Dah diberitahu dari awal bila kena hantar. Kalau lewat sehari dua, boleh accept lagi. Tapi, beritahulah. They have our number. email pun boleh. Ini senyap sunyi macam tu. Bila di call baru terkeseng-keseng nak kata tak sempat melatih la apa lah. Lantak korang lah kan tak sempat latih ke apa tapi maklumkan  lah pada penganjur.. Very unprofessional.

Kemudian, jenis yang nak kena di ingatkan berkali-kali. Dah di sms berkali-kali tapi tak paham-paham!!! Serius, tak paham-paham!!! Contoh, aku dah clearly kata minta nama peserta, nombor surat beranak & tajuk cerita, tajuk lagu dan tema persembahan. Balas sms cuma nama peserta je yang diberi. Kot iye pun masa membalas tu maklumat lain tak ada, maklumkanlah. Tak perlu lah aku ni berkali-kali tanya manaaaaaaa maklumat yang lain. Aku rasa ni macam jenis baca sekali lalu dan tak nak cuba pahamkan.
Adoiiii at 1 point aku rasa macam aku ni deal dengan cikgu ke? Kenapa slow sangat? Maaf lah kalau yang membaca ni rasa bahasa aku kasar, tapi aku cukup tension dengan cikgu-cikgu ni semua.

Aku ni pun penat jugak ok. Sebab kami tuan rumah, so kami kena masuk semua acara. Mana nak melatih budak, mana nak uruskan karnival, mana nak tanda kertas, mengajar lagi.

Berbalik pada cerita karnival tadi. GPKs sekolah aku kata kali ni kita minta penglibatan sekolah lain sebagai timekeeper dan emcee. Sebab yang lain semuaaaaaaa cikgu sekolah aku uruskan. Ini kan karnival peringkat zon, so seharusnya sekolah lain pun turut sama menjalankan tugas.

Mula-mula aku rasa itu sangat membantu. Tapi rupanya disaster ok??

Sekolah yang patut jadi emcee, memang macam-macam karenah. Hari penetapan dan cabut undi, semua diam je tak kata apa. Dah dekat-dekat dengan karnival mulalah masing-masing dengan macam-macam hal.
Sekolah kecik lah. Tak ada orang so tak dapat nak jadi emcee.
Yang tersilap tarikh karnival pun ada. OK ini aku rasa sangat kelakar dan memang rasa nak mencarut sangat-sangat bila diingat balik. Cikgu tu attend meeting penyelarasan. Tapi boleh tersilap tarikh. Aku tau dia tersilap tarikh tu bila aku contact balik untuk ingatkan sekolah dia kena prepare 1 emcee. Dia nak mengelak lah kononnya, kata tarikh tu ramai cikgu takde. Masalahnya, tarikh yang dia mention tu salah ok!! Salah!! Bila aku clarify tarikh tu salah & minta dia sediakan emcee, senyap je. Pastu berdrama lagi kata sekolah tak cukup cikgu lah apa lah. Last-last bila aku kata sekolah kami (aku ler sapa lagi) yang akan sediakn text barulah dia setuju. Pftttt.

Bila hari karnival kan, boleh pulak dia ingat mana venue dia kena bertugas. Macam ni, bila dia dah kata OK tu, aku memang terus jadikan dia emcee dekat main hall. Yang sebenarnya dia emcee tempat lain. Tapi masa tu, emcee main hall tu pun senyap tak dapat dikesan, so aku rasa lebih baik aku letak cikgu ni dekat main hall.So, pagi tu bila dia datang dan dia argue "eh saya bukan sepatutnya emcee dekat tempat lain ke?" Haaaa kan nampak permainan dia di situ. She clearly remembered that tapi kenapa senyap je tak berbunyi-bunyi pasal tanggungjawab yang dia harus pikul sebelum tu? Nak tunggu aku jugak contact, baru nak respond.

Tu kisah emcee. Belum lagi pasal timekeeper dari sekolah lain. Dah la datang lambat. Dah sampai boleh pulak dia duduk melepak bersembang dekat dewan.

Geram siot.... Geram.. Gerammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm




Elakkan bercekau / bertelingkah antara travel partner

Mula-mula sekali, ni dah kira ajaib ni satu hari ada 2 entri. mihihihi

Kedua, tiba-tiba terfikir pasal ini, lalu rasa mahu diblogkan. So, macam peringatan untuk diri sendiri lah.

Kebelakangan ni, aku kerap juga lah baca blog berkenaan travel. Sebab aku sendiri bakal travel very soon. Bila membaca tu, pengalaman orang lain boleh dijadikan panduan jugak untuk diri sendiri.

Aku tak nak komen lebih-lebih pasal orang lain, aku nak ulas sikit yang aku rasa berkait dengan aku je.

Bagi aku tak pelik, kalau tetiba dalam 1 trip kita ada sedikit selisih faham sesama travel partner. Ye lah, masing-masing dah berumur (aku assume dah berumur, sbb kalau budak sekolah tak backpack melancong sesama sendiri; budak belajar kat U dan kolej pun logiknya belum bekemampuan nak travel). Bila namanya travel secara backpack pulak logiknya memenatkan. Jadi bila dah penat-penat tu manusia ni tend to speak  without thinking first.. Mungkin awal-awal tu cuba bersabar, brain the words pelan-pelan dan tapis dulu dalam kepala..  Tapi bila dah penat, ditambah pulak dengan kejadian tak disangka-sangka macam sesat ke, kena tinggal bas / train ke (contoh ye!) mula lah mulut pun nak bercakap sesedap rasa.

Kadang-kadang tu, dah cuba tahan perasaan, tapi lama-lama hati memberontak, eh eh si dia ni bercakap takde nak tapis-tapis pulak ye, meh rasakan sekali bila aku pun cakap tak bertapis..." gituu.

Bagi aku, dalam situasi macam tu, kalau dah tak boleh tahan tu, cakap aje la.. Dari pendam dalam dada dan rasa geram, lebih baik cakap kan?
Bagi aku, cakap / melawan sebegitu adalah bertujuan nak bagi hint kat kawan tu, supaya dia pun berfikir sama,, janganlah main cakap je apa yang dia nak cakap..

Lepas tu of course suasana macam jadi "krik krik krik krikkkk".
Sebab lepas meluahkan apa yang terbuku di dada, sebenarnya orang yang bercakap tu ada rasa sedikit menyesal..

Lepas tu, terpulanglah antara individu-individu ni, nak teruskan bercekau ke nak berdamai. Hehe.

Dalam kes aku, kalau dah penat tu memang lah memasing macam nak berangin je. Macam aku cakap tadi.. Itu standard. Kalau dah terlaser, normally dua dua akan senyap. Senyap tu nak memenangkan diri.. dan berfikir dengan betul. Then bila dah sampai destinasi tu biasanya memasing dah kekaguman & lupakan ajelah salah paham tadi. Apapun, kat tempat yang cantik tu opkos nak bergambar kan. So kena la berdamai.. Gitu.

Pandai-pandai lah kita adjust diri dan perangai masing-masing ya? Ini peringatan untuk diri sendiri jugak ni.
Ataupun, kalau rasa-rasa diri tu memang susah nak bersabar dengan karenah orang lain, elakkan dari travel dengan strangers.

Sedangkan travel dengan kawan sendiri pun ada kemungkinan untuk berselisih faham, apatah lagi agaknya dengan orang yang sah-sah dari awal bukan kawan rapat kita.

Mungkin ada je yang travel dengan strangers dan berakhir dengan gembira tanpa ada masalah. Tapi setakat yang aku survey, 90% mesti ada masalah.

So, tepuk dada, tanya selera & minda & tengok bajet! Hehe. Kadang-kadang kita sanggup travel dengan strangers sebab nak memenuhkan syarat. Lagi ramai dalam kumpulan, lagi banyak penjimatan. Itu memang tak dinafikan lah. Tapi kena fikir dalam-dalam gak. Ramai, jimat, tapi masalah di kemudian hari tu?

Merancang nak pegi ke sesuatu tempat tu dah berbulan-bulan, kumpul duit pun amik masa berbulan-bulan dan mungkin bertahun-tahun. Tetiba suasana percutian tu dirosakkan dengan benda-benda macam ni.
Berbaloikah?




Sambutan Hari Guru 2014 sekolah kami

Asalamualaikum.

Seperti biasa, mestilah ada sambutan hari guru kan.

Aku ada terbaca di FB, ada sekolah yang tak sambut hari guru sebab MMI (Melindungi Masa Instruksional). Ada pula yang sambut selepas rehat.

Pada aku, sambut atau tak, tu bergantung pada pihak pengurusan sekolah.

Ada jugak terbaca post pasal sambutan hari guru, yang sesungguhnya ianya adalah seperti sambutan syok sendiri.
Yelah, nak meraikan hari profession sendiri. Yang merancang perjalanan program, urusan beli hadiah, kemudian tukar-tukar, menjalankan program, serba serbi dijalankan oleh guru sendiri.

Isu camni pada aku bergantung pada orang yang memikir tu sendiri. Kalau kau nak emo emo dan fikir macam tu, go ahead. Tak ada apa yang salah pun dengan pendapat sebegitu. Betullah seperti apa yang dinyatakan. Semuaaaa cikgu urus sendiri.
Tapi, boleh je kalau nak berfikir cara lain. Dengan lebih positif.

Dah tu? Nak suruh anak-anak murid yakni budak sekolah rendah ni yang urus semua? Ko biar benar? Sekolah rendah kot? Nak hias kelas pun cikgu yang uruskan dari A to Z.
Ko nak harapkan sapa lagi? PIBG? Parents sah-sah keje kot. Its too good to be true kalau parents semua boleh bercuti dan bergabung tenaga dengan PIBG merancang untuk meraikan cikgu.
Well kalau itu benar-benar berlaku, aku pun rasa seram.
PPD? Nak ke kalau PPD yang meraikan di sekolah? Dah tentu sambutan tu kena formal. Kan ke bagus kalau cikgu yang merancang dan jalankan sendiri. Ko nak customize macam mana pun (of course, dengan kata sepakat semua cikgu la kan) tak kisah. Dan lebih selesa.
Melainkan ko cikgu yang tak amik tau langsung. Main ikuttt je apa yang dirancangkan.

Kalau sekolah menengah tu lain la kan, dah boleh diharap. Bantuan guru mungkin diperlukan untuk touch up sikit-sikit je.

So, bagi aku, tak payah nak emo sangat. Biarlah orang nak kata cikgu syok sendiri ke hapa. Abaikan. Buat serabut otak je memikir semua tu. Banyak lagi kot benda lain boleh difikir.

Ok, enough with membebel.

Sambutan kami tahun ni, dah sepakat nak bertemakan "Back To School". Semua cikgu berpakaian seperti murid. Sebenarnya, masa meeting, ada je kata protes. Standard la kan. Alasan-alasan seperti "membazir nak beli baju baru", "badan dah tak fit", "lepas habis hari guru, baju tu nak digunakan masa bila?" telah didebatkan dalam meeting.

Jadi, kesimpulan kami pada masa tu, siapa yang tak boleh pakai baju sekolah, pakailah baju batik.





Kami juga sepakat nak saling bertukar hadiah. The rule, cabut 1 nama guru, then belikan hadiah dan tak payah bagitau siapa diri anda pada orang tu. Pemberi dirahsiakan, gitu.
(Melainkan aku dan geng-geng terdekat, masing-masing dah bisik-bisik dapat siapa. hehehe. Sebab nak bincang hadiah apa yang sesuai diberi)

Aku dapat cikgu lelaki. So terus pikir nak bagi hamper makanan je, habis cerita. Lagipun anak-anak cikgu tu ramai kecik-kecik. Anak-anak murid aku sendiri juga.


Program hari guru, simple je. Atas persetujuan semua juga. Tak ada la karaoke ke. Ataupun berbalas pantun macam tahun lepas.
Ada pertandingan volleyball, team guru vs team budak, sukaneka - jaringkan gol bola jaring, golkan bola hoki & kotak beracun.

Ada juga persembahan murid. Yang ni terus guna shortcut, mintak team action song & choral speaking untuk buat persembahan, memandangkan seminggu lepas sambutan hari guru ni, diorang nak nak bertanding dalam carnival.
So juruletihnya, aku sendiri dan Khairun setuju aje lah (gila ko tak setuju, boleh mendapat cercaan nanti hahaha). Apa yang ada tulah yang dipersembahkan. Untuk choral speaking, aku tambahlah satu dua ayat penyedap rasa - ucapan khas untuk guru semua.

Makanan jamuan untuk guru ditempah diluar. Sedap-sedap semuanya. Ada lontong, soto, sate, kuih muih, pecal & ada lagi aku dah tak ingat hehehe. Satu benda aku nak puji sekolah ni kalau bab makan memang terbaik. Banyak dan siap boleh tapau lagi. Tak ada pun AJK makanan nak bising-bising. Tau-tau makanan dah terhidang dalam bilik guru.


Hadiah dari budak, alhamdulillah terharu ada yang sudi nak beri. Aku bukan lagi guru kelas tahun ni. Tapi bila ada yang mengingat tu.. rasa gembira dan terharu hehe.




Beg balik kampung tu hadiah dari Kebiru.. Elok lah sangat, boleh terus letak hadiah dari murid-murid hehe. Beg laptop merah tu hadiah cabutan undi untuk aku.. Kebetulan memang beg laptop sedia ada dah koyak. Tapinya tak muatlah pulak.. Laptop aku besar kot.

Aktiviti selfie, merasmikan monopod aku yang bakal dibawa berjalan nanti. Hehe. Rakan-rakan cikgu melopong je tengok monopod ni. Definitely gajet untuk generasi lain lah kot.. Sebab menengok pada gaya diorang kekaguman dan bertanya, memang sah-sah diorang tak tau akan kewujudan monopod ini.




Gitulah kisahnya sambutan hari guru tahun ini..
A few people commented on my FB, aku nampak happy di sekolah baru. Well, masalah memang lah ada. Cuma aku tak tunjuk je. Aku malas. Keje banyak di sekolah baru ni, dengan waktu mengajar yang banyak juga.. Honestly, aku sangat penat tapi apa nak buat? Teruskan je lah dan hadapi. Kepenatan dengan macam-macam kerja jugak buat aku lagi tabah kot. Aku bukan jenis mengadu dengan famili atau kawan-kawan. Kerana penat jugak ku jadi tak kuasa nak dengar benda yang tak berkait dengan aku. Like how I'm struggling to solve my problems, how I tried to deal with challenges, I hope people around me do the same.

Aku buat je keja aku diam-diam & bercakap bila perlu. Aku elakkan bersembang saja-saja / bergurau sebab aku tau aku berhati tisu, kadang-kadang orang bergurau tapi aku tak fikir macam tu. Orang bergurau, aku tetap sentap.. Jadi, aku fikir solution nya ialah duduk diam-diam buat keje. Bercakap ikut keperluan. Bergurau hanya dengan orang yang aku rasa selesa untuk bergurau.

OK.. itu je. Tata.

Friday, 16 May 2014

Selamat Hari Guru!

Assalamualaikum.

Selamat hari guru untuk diri sendiri, dan guru lain yang tersesat masuk ke blog ini.
Alhamdulillah, tahun ke 7 memegang amanah ini.

Sambutan hari guru tahun ni bakal berlangsung hari Ahad ni, insyaAllah. Nanti kalau rajin aku share sambutannya.
Perasaan?
Biasa-biasa aje..
Berdebar lagi 16 hari nak fly, ahahaha.. Boleh gitu..

Nak share sesuatu yang aku baru jumpa kat fb seseorang..

Janganlah kita bertanya kepada orang lain persoalan yang menjadi rahsia Allah.

"Bila nak kahwin ni? Umur makin bertambah...."
"Memilih sangat lah tu..?"
"Tak pikir masa depan ke?"
"Garang sangat kottt!"
"Bila nak ada anak ni? Tak nak anak sendiri ke...?"
"Merancang ke?"

Krik krik.. krik krik..


Jangan gores perasaan orang lain yang sedang bersabar dengan ujian Allah,
Yang redha dengan ketentuan Allah..

Kita kahwin awal, bukan bermakna kita hebat mencari pasangan... Hanya kerana sudah sampai jodoh kita.
Kita cepat dapat anak dan ramai bilangannya, bukan bermakna kita hebat dalam soal suami isteri. Tapi kerana rezeki kita telah ditetapkan oleh Allah.

Allah juga sebaik-baik perancang. 

Tuesday, 13 May 2014

Catatan Perjalanan Ke Korea Hari Kelima (Gyeongbok Goong)

Assalamualaikum.

Masih lagi hari ke 5 di Korea.
Ahad. 18 November 2012.

Dah nampak gyeongbok goong, dalam hati dup dap dup dap  sempat tak tengok Guard Changing Ceremony. Alhamdulillah, sempat.
















Aku memang nak sangat-sangat tengok ceremony ni.
Mula-mula ingatkan tak sempat. Sebab dari Bukchon tadi macam lenggang kangkung jugak la. Campur dengan sesat-sesat dan jalan pun main redah je.

So, puas hati la dah dapat tengok.
Info pasal Guard Changing Ceremony ni boleh google ya.. Daku tak ada kerajinan nak bercerita huahuahua.


Very colourful kan? Lengkap dengan alat muzik dan senjata segala.. Rasa macam dalam penggambaran drama kekdahnya. Ada la lebih kurang setengah jam upacara ni. Rugi aku tak rakamkan video...

OK! Dah selesai upacara. Pak guard pun semua dah amik position memasing. Keadaan pun berubah seperti biasa. Pelancong berjalan ke sana ke mari dalam kawasan istana.

Sebelum masuk, jangan lupa beli tiket dulu.




So yang tersergam kat belakang tu lah pintu masuk ke istana. Entah ada berapa banyak pintu daaa. Memang macam ni kan reka bentuk istana, pintu berlapis-lapis..



Tiba-tiba lalu sekumpulan yang memakai baju mcm ni. Aku syak dorang ni kena berlakon ala-ala sida-sida dan dayang-dayang.. Straight je jalan dalam barisan pakcik dan makcik ni. Cayalah! hehe


Takhta raja bersemayam.


 Permukaan lantai yang tak sekata. Aku tanya Daff, kenapa diorang buat lantai tak rata macam ni. Daff kata sebab nak elak orang jatuh.
Tapi pada aku kalau orang yang style berjalan seret-seret kaki, ada possibility boleh terjatuh juga sebab mungkin tersepak bahagian lantai yang terjongket ke atas sikit tu.






 
 Kawasan dalam istana ni besar sangat-sangat. Memang tak habis explore dalam masa 2 hingga 3 jam. Ada dalam 14 bangunan kalau tak silap aku. Penat meronda tak usah cakap la kan, hehe. Dari pagi dah round area Bukchon Hanok Village dan Samcheondong. Bersambung pula di sini..
Aku suggest, spend masa seharian kat sini baru puas hati.


Tempat favourite nombor 1 aku dalam istana ni ialah kawasan tasik. Eh entah lah ek tasik ke kolam. Kat tengah kolam tu ada pavilion.
Alangkah seronoknya kalau boleh naik sampan dan jejak kan kaki kat pavilion tu.


Ni lah dia.
 Gyeonghoeru - Nama Pavilion ni. Pada zaman Joseon, pavilion ni digunakan sebagai tempat menjamu selera dan berseronok dalam acara penting.

Perasaan duduk kat tepi ni sambil minum kopi.. Bersembang-sembang takpun duduk diam melayan perasaan ke.. baca buku ke.. surf internet ke.. Sambil sesekali ditiup angin sejuk..

 Fuhhh berangan aje la ye.
Sila sedor diri ada banyak lagi tempat nak kena pegi.


Ok.. Tempat favourite nombor 2 ialah kolam dan pavilion lagi. Hehe.
Hyangwonjeong nama diberi.
Nama tasik ni Hyangwonji. Nama jambatan tu Chwihyanggyo. 

  Amboi rajin sangat ni meng google. Takde la saja je.. Nak ikut kan sesapa pun boleh google info pasal ni. Tapi saja aku nak letak kat sini untuk rujukan diri sendiri di kemudian hari.

Pavilion ni kecik banyak laaa dari Gyeonghoeru tadi.

Eiii geram je aku nak melangkah tali tu dan lalu atas jambatan tu tau..


Bangunan-bangunan dan tempat-tempat lain aku sekadar touch and go ajelah kot.
Apapun memang unik la istana ni & aku gembira dapat melawat tempat ni. Hilang kejap laa kesemputan berjalan berkilometer-kilometer tadi.

Ada 1 kedai menjual souvenirs dan coffee shop dekat-dekat dengan Gyeonghoeru tadi. Sempat kitorang singgah beli coffee dek kerana tak tahan sejuk. Kat kedai jual cenderamata tu banyak gak la barang comel2.. Aku rembat beberapa fridge magnet kat situ. Bukan 1 tapi beberapa ok. Pastinya fridge magnet dengan gambar Gyeonghoeru & Hyangwonjeong Pavilion kegemaran.. tiheeee.

Oh ye. Teringat.. Dekat-dekat area coffee shop tu ada jugak perkhidmatan pakai baju tradisional orang istana secara percuma. Kami pandang je la dari dekat dan jauh. Sebab pengurusan masa kami tak kena. Patut kalau nak pakai kena la book (tulis nama) awal-awal.. Then jalan-jalan sekitar istana pastu datang semula. Tapi kami dah separuh jalan baru sedar ada perkhidmatan tu. Tengok list menunggu pun boleh tahan ramai so lupakan aje lah..

Sempat berangan-berangan bergambar kat sini.. Hahaha. Bila dah penat-penat, aktiviti bergambar macam ni mampu menceriakan kami semula..

Masa bergambar kat tiang ni, kami menahan kesejukan tak pakai jaket.. Sebab nak nampak kelainan sikit, takdelah coklat hitam memanjang.. hehe

Lepas capai kata sepakat, rasa dah patut gerak, aku dan Daff pun keluar dari istana ni.

Keluar haruslah ikut pintu ni - Gwanghamun Gate. Haaa pintu ni memang famous. Selalu keluar drama.

Sebelum keluar dari istana ni sempat laa berpossing dengan oppa palace guard. Tegak je dorang ni. Hehe.Tinggi menggalah memasing.
 
 


Aku masa ni masih cuba bertahan tak nak bergambar dengan jaket tebal aku, sebab bosan semua gambar pakai jaket yang sama. Tak colourful langsung! Tapi memang gigil-gigil la masa ni.

So.. goodbye Gyeongbok Goong! You will be missed.



Keluar dari istana teruskan perjalanan ke Gwanghamun Square. Kat sini ada tarikan lain mcm Statue of King Sejong the Great & Lee Soon Shin Statue. Alang-alang dah sampai kan so bergambar je laaa apa lagi.


Kat area ni sepatutnya ada kawasan mcm air pancut dan air mengalir kat dalam 1 parit kecil. Dalam parit tu ada ukiran sejarah korea pada lantai. Tapi masa aku pegi ni autumn, so air pancut air mengalir bagai memang takde la.
Air hidung ada la mengalir dari hidung sebab sejuk sangat! Huhhu.. Serius, kesan sejuknya pada aku sampai ke tahap itu. 



Tiba-tiba ada Flea Market  dekat area Gwanghamun Square ni. So apalagi, jenjalan cuti mata lah kita.
 

Ini pulak Sejong Art Center kalau tak silap..




Berakhirnya lawatan kami ke tempat-tempt bersejarah pada hari ni..
Kaki memang dah meraung kepenatan (kalau boleh menjerit dah menjerit dah kaki ni agaknya kehkehkeh)

Kami menyambung aktiviti hari tu dengan window shopping dekat Myeongdong. Surprisingly bila berjalan yang melibatkan shopping terus segar dan kuat balik kaki ni. bahahahaha dasar betul.

Till the next entry, annyeong!

Entri berikutnya ialah 3 hari di Jeju.. zasssssss.

Friday, 9 May 2014

Banyak hari banyak kisah

MC Kejohanan Bola Sepak Bawah 10 MSSC
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=
Tiba-tiba semalam kena jadi urusetia merangkap MC. Memang bidan terjun. Tapi oklah sebab berteman. Dan bernasib baik sebab minggu lepas dah berlangsung kejohanan bola sepak bawah 12. Jadi boleh tanya pada member yang jadi MC minggu lepas. Apapun semua berjalan lancar alhamdulillah. Pengalaman baru. Harapnya tak kena lagi lah. Hiks.

Nilai RM jatuh
=-=-=-=-=-=-=
Itu pekerja dekat money changer tu yang bagitau aku. Minggu lepas aku dah ke situ nak menukar duit. Tapi stok yang ada tak banyak. Masa tu rate 3.21. Aku order lagi. Tengok-tengok hari Rabu tu dah naik jadi 3.24.

Soalan Periksa
=-=-=-=-=-=-=
Masih dalam pembikinan. Ada 1 paper lagi tak siap-siap. Paper 2 for year 4.

Jalan-jalan
=-=-=-=-=
Aku dah lama sangat tak bercuti.. Insya Allah cuti sekolah ni. Semoga semuanya berjalan lancar seperti yang dirancangkan.

Karnival BI
=-=-=-=-=
Peringkat zon Yong Peng bakal berlangsung 22 Mei ni. Bakal melalui hari-hari yang sibuk. Takpe. Lepas tu ada ganjaran untuk diri sendiri.

apa lagi eh?
Tiba-tiba blur.






Friday, 2 May 2014

It's beautiful. but..

I've been an avid fan of this collection since ... I don't remember when. At first I was a little bit hesitate to purchase, thinking of my nearly-exploded-wardrobe. Come to think of it I don't really possessed beautiful collection. It's just  after 6 years of working it happen that I have these clothes. Some are just so so in term of looking. Looking back at a few clothes,, I don't know what I was thinking back then.

Like, buying those cotton kurung when I know that I don't really like ironing.  Ok maybe back then I didn't know that the future me will be this lazy.

Back to track. The ruccimodisch collection. I think It was last year. After holding myself from buying I found out that I regret it much. Veryyy much. Yes the price is a quite high. Somewhere between 100 - 200.

But dear me, why should you torture yourself like that? You are working lady. You have every right to make yourself happy. You can save money.  And if you die tomorrow then the money will go to someone else. At least, just buy what you want provided that you can afford it.

Err. so okay, I keep on purchasing every new collection. Of course I am happy to see the dress and kurung in my own wardrobe. I feel happy just to touch and looking at it. Didn't have the chance to wear most of it. Why? I don't think its suitable to be wore to school (for me). And I rarely have the chance to melawa n melaram going out. Just,, where should I go? Still,  I don't have any regret buying them.

Until this one. The very latest one. It's called ariana rose jubah ( they even have ariana jubah and yes..I got that in daisy pink..never worn.of course). As usual their collection never fail to mesmerise me. It comes in 14 colours.
But but but why is this soo expensive. Including the postage I think it's 195. Back then I thought its ok if the price is below 200. But now I feel like it is pricey.
Buy or not. Buy or not. Buy or not.
Don't u think saving for nz or oz or japan trip will be much better?

Half of me saying that I will receive the parcel nx week. Half of me thinking that I will back off and keep the money.

which one?

Oh my. Slap my forehead. slowly.