Thursday, 24 January 2013

Kimchi made in Endau

Kejadian ni aku dah tak ingat bulan berapa.. tapi dalam tahun 2012..
Memang aku buat sendiri ni, hehe..


Rasa?
Entahlah.. tapi masa kat Korea aritu aku rasa kimchi dari sana lebih sedap.
Ehhheee... that's goes without saying right?
Siapalah aku.. masih amatur katanya..ehehe

Wednesday, 23 January 2013

Multitasking

Sejak berpindah ke daerah sendiri ni, ada beberapa perubahan dalam rutin aku.
Walaupun namanya bekerja dalam kawasan sendiri.. tapi ada la beberapa perkara yang 'kureng'..

Ni baru nak cerita pasal bab 1.

Masa / perjalanan:
Kalau dulu jarak dari rumah sewa ke sekolah dari segi masa, hanya dalam 7-8 minit, tapi sekarang perjalanan mengambil masa dalam 35-40 minit. Takkan kurang dari 30 minit.

So, pagi-pagi memang kena keluar awal la.. Tak macam dulu, pukul 6.50 pagi pun aku boleh lagi nak print apa-apa, or rilekk je goreng nugget kat dapur takpun bancuh air untuk sarapan... Sekarang, paling-paling teruk pun 6.30 pagi kereta aku dah kena jalan ok. Tu pun kira dah lambat tu. Waktu yang sesuai adalah dalam pukul 6.15-6.20 pagi, dah duduk dalam kereta tunggu enjin kereta panas.

1 lagi benda nak highlight, sejak kena travel jauh nak ke sekolah ni jugak, aku develop skill memakai lipstik dan lipbalm dalam perjalanan.. atau senang kata,, apply lipstik/lipbalm sambil drive.. mehehehe..ko mampu???
Bayangkan sebelah tangan aku pegang stereng & sebelah lagi dok tonyoh lipstik.. hehehe
Takde la.. aku pakai masa berhenti kat traffic light.
Tapi kadang-kadang ada jugak keadaan bila aku sampai dan lalu  je elok semua traffic light tu tengah hijau. Untuk hari-hari yang sebegitu memang aku tonyoh sambil drive, hehehe.. Tapi, dengan hati-hati lah..

Berbalik pada cerita kena bersiap awal tadi..
Mungkin pada orang lain gerak seawal itu macam takde hal pun,, biasa aje.. tapi bagi aku masih lagi perkara besar ok.
Lagi-lagi aku memang sentiasa percaya waktu pagi, pergerakan aku agak lambat sikit. & tak tau kenapa waktu pagi tu rasa macam masa berjalan dengan sangat pantas...


Lambat 5 minit je dah boleh membawa beza yang sangat besar (waktu nak sampai sekolah).. So kalau dapat aku memang elakkan lah dari keluar rumah lambat sangat.

Hmm.. Kalau dah tau menyusahkan, terpaksa bangun dan gerak awal, kenapa tak pindah duduk di kawasan dekat-dekat sekolah je??

Yang itu aku cerita dalam entri lain ye..

Sunday, 20 January 2013

Sukatan tekanan terkini

Lamanya tak update..

I'm just a plain lazy blogger, huhu..

Hari Jumaat 18/01/2013 baru ni aku  tergerak hati nak cek tekanan darah & buat ujian kandungan kolestrol dalam darah.

To be honest aku adalah dalam kategori penakut dengan jarum/doktor/ubat/pisau bedah. Serious tak tipu. Rasa macam seriau nak dengar ulasan doktor, especially yang buruk-buruk lah. Gila paranoid kan? Belum-belum dah takut.

Lama jugak mengumpul kekuatan untuk pergi check.. Last time aku check rasanya masa awal tahun 2012, sebelum cuti tahun baru cina. Masa tu aku demam urat..& tak lama lepas tu pun ada jugak.. Masa tu pergi klnik sebab allergik di bahagian bibir. Dan kedua-dua masa tu juga doktor dah ishtiharkan tekanan darah aku dah kembali normal.

Alhamdulillah, lepas berdebar-debar akhirnya keputusan yang pharmacist tu kasi adalah baik. Alhamdulillah, syukur.

[gambar ihsan google]

Bacaan kolestrol dalam darah= > < 3.1
Tekanan darah=131/79 (bacaan atas agak tinggi tapi harus mengambil kira faktor keadaan masa tu,, baru balik kerja & cuaca panas)

Lepas mengalami tekanan darah yang agak tinggi untuk 1 tempoh masa (140/90) satu ketika dulu, aku agak fobia dengan frasa darah tinggi..
Takut ok.
Penyakit dalam kategori 3 serangkai yang boleh membawa penyakit kronik yang lain.


Satu benda aku nak highlight:
Kawalan emosi sangat penting untuk orang yang mempunyai tekanan darah yang agak tinggi / tinggi.

Masa tu, lepas 2-3 kali check tekanan darah aku masih konsisten (140/90).. aku pergi buat regular check dekat 1 klinik kesihatan desa ni. Sebabnya, klinik tu dekat dengan tempat kerja & aku tau pesakit kat situ tak ramai.

Cuma, apa yang sangat sangat sangat sangaaaatttt mengecewakan dan membuat aku trauma sampai sekarang ialah nurse yang memeriksa tu.
Bayangkan, lepas je dia periksa tekanan darah aku & bagitau yang bacaan masih sama (140/90), dia boleh bagi komen-komen macam ni;
"muda- lagi.. muda2 dah kena darah tinggi.."
"biasa kalau kena darah tinggi ni memang tak boleh sembuh dah.. kena makan ubat sampai bila-bila..."

Hoiii.. tidakkah aku trauma mendengarnya!!!!
Menangis aku di situ, masa tu ye.
Rasa sedih & down gila.

Sangat berbeza dengan seorang doktor di sebuah klinik swasta ni.
(Sebab aku trauma nak gi klinik desa tadi, aku buat keputusan nak periksa & dengar pendapat doktor kat klinik swasta pulak)
Doktor ni kata,
"Awak tak perlu terus makan ubat-ubatan"
"Awak cuba dulu dengan menukar gaya hidup"
"Tidur awal, banyakkan rehat bersenam, & kurangkan pengambilan makanan bergaram, berminyak.."
"Saya percaya, tekanan darah awak boleh turun dan kembali normal.."

Balik tu aku rasa sangattttttttt lega ok.
Sangat.
Rasanya, lepas dengar kata-kata doktor tu, tekanan darah aku dah mula menurun kot.. ceaaaa.. gitu..
Tapi betul,, rasa macam 1 beban besar atas bahu hilang.

Kan ke bagus kalau nurse klinik desa tu gunakan epproach yang sama?

Dan kisah ni tak habis di situ saja.

Nurse yang prihatin tu tadi, atas dasar keprihatinan yang tak berbelah bagi, siap boleh pesan lagi pada sorang pesakit yang datang ke klinik desa tu (kebetulan pesakit tu kenal aku)..
Katanya, "Pesan pada Didi suruh datang periksa tekanan darah kat klinik desa.."

Yang tak tahan siap cerita2 apa yang berlaku pada aku. Bukan ke maklumat pesakit tu confidential?

Memang tak boleh blah punya jururawat...   
Semoga tiada lagi jururawat sebegitu dalam dunia ni..
 

Friday, 4 January 2013

Mungkin aku dah lupa..

Agaknya..
Aku sendiri dah terlupa..
Aku memang mengambil sedikit masa
Untuk menyesuaikan diri dengan suasana baru di tempat kerja.

Agaknya..
Aku sendiri dah terlupa..
Kadangkalanya aku memang susah nak menyesuaikan diri
Dengan rakan-rakan sekerja baru
Dengan pelbagai ragam dan pe'el..
Macam aku juga..

Barangkali..
Aku dah terlupa macam mana rasanya
Bila nak membiasakan diri
Dengan situasi dan cabaran baru
Dek kerana
Dah terlalu biasa dengan rutin di tempat lama....

Hati..
Sabarlah..

Perasaan..
Bertenanglah..

Akal fikiran..
Rasional lah ....



Wednesday, 2 January 2013

Rindu

Hari pertama sesi persekolahan 2013, di sekolah baru..

Ada rindu yang bertandang..

Chewahh. Ayat nak novel je kan..

Terlalu 'selesa' dan 'biasa' di sekolah lama menyebabkan aku sedikit kekok di sekolah baru ni.. Tapi aku cuba berlagak biasa dan tak de apa-apa.. Tapi perasaan liang selibu dalam hati, hanya Tuhan yang tahu.

Betapa di sebalik wajah selamba ini, sebenarnya aku rindu..
Rindu pada tempat duduk dalam bilik guru..
Rindu pada air cond dalam bilik guru..
Rindu mahu berceloteh dengan kawan-kawan; Kak Farah, Kak Linda, Kak Alina, Kak Ikin dan lain-lain..
Rindu nak buat 'kerja-kerja awal tahun' sambil duduk bersembang sebelah Kak Farah
Rindu untuk duduk makan di kantin sambil mengusik akak-akak pekerja kantin..
Rindulah weyh,,

Semoga rindu ni akan berlalu ditelan masa..
Hadapilah realiti ini..

Lagipun,, aku kan yang nak sangat minta tukar dulu, mihmihmihmih...

Inilah agaknya yang dikatakan dalam tak suka ada rindu.
*tetiba*

p/s-kak farah, in case ko baca post ni,, ada la sorang tu kan bila aku kata aku nak tampal nama budak pada buku, dia kata "buat apa u nak tampal biar mereka tulis sendiri laaaaa, aiyooo"

Heyyyyy i'm not even asking u to do it for me ok.... ~dalam hati je lah...huhu

Kak.. syok nya zaman itu.. buat keje-keje tak perlu guna otak ni sesama dan dengan gembira.. kan,,