Monday, 27 May 2013

Hari Cikgu Tahun Ini

Dah dekat 3 minggu berlalu.. Baru nak update..

Hahha. Ala. Tahun lepas aku tak buat terus entri hari guru.

Tahun ni buat lah. Sebab kat sekolah baru katanya.
Ye, Tahun ke 5 menyambutnya sebagai guru terlatih. Tapi kali ni di tempat baru.

Jujurnya, aku sedikit bersedih masa hari guru hari tu. Entah kenapa, teringat kawan-kawan dan anak murid di sekolah lama.. Dari pagi kepala aku asyikla membayangkan kalau kat Lembaga waktu ni sedang buat ni, buat tu dan buat ni.

Teringat juga, tahun lepas, aku keluar je dari kereta anak-anak murid dari kelas aku dah sedia menunggu.. Dari yang selembut-lembut pelajar kepada yang sebrutal-brutal pelajar. Menunggu dengan hadiah dan senyuman. Masa tu, Kak Linda (salah sorang kawan baik di sekolah lama) pun kalah, hehe.

Tahun ni? Tak ada pun keadaan begitu. Hehe.
Rasa macam nak lempang diri sendiri pun ada sebab kenapa pulak nak berfikiran dan berperasaan macam tu.

Tapi,, entah, sebab dah memang macam tu kebiasaannya di sekolah lama.. Bila pergi sekolah baru rasa suasana yang sedikit berbeza.. terus nak rasa sedih.

Aku syak, ini sebab aku garang sangat kot, hehe. Habis, nak tak garang macam mana.. Aku menjaga sekelas yang memang brutal. Dari awal tahun aku datang aku memang dah dinasihatkan jangan bagi muka pada kelas ni. Dan memang bila aku sendiri melaluinya, aku pun rasa tak boleh nak bagi muka sangat. Kalau tak tegas dan garang entah apa jadinya kot. Aku lah akhirnya yang kena buli.

Kawan aku kat sekolah baru ni cakap, cikgu kelas memang banyak dapat hadiah kot. Hee. Ye statement tu memang betul. Aku pun dulunya, macam tu jugak. Tapi, entahlah.

Apapun, kena pujuk hati dan buang fikiran keanak-anakan macam tu jauh-jauh. Penghargaan dari pelajar tak semestinya diukur dari hadiah je kan? Mungkin jugak pelajar-pelajar ni tak ada duit nak beli apa-apa. Yang paling bermakna sebenarnya bila pelajar ni dapat keluarkan balik apa yang diajar dalam periksa. Tak pun, bila pelajar ni sekurang-kurangnya dapat praktikkan benda baik yang diajar.

Nampaknya, hari guru tahun ni..aku yang kena belajar sesuatu~~

Last but not least, mari lihat gambar sekitar hari guru tahun ni.

 Disebabkan keadaan sekolah yang kelam-kabut sebab tak de padang, dah tu tengah ada pembinaan.. Maka kami cuma adakan acara indoor.

Tetiba aku involve dengan acara Berbalas Pantun kan? Sabor je la.. Diorang main pick macam tu je.
Tapi, Hari Guru katanya.. kena la sporting kan. 

Hakikatnya aku berpantun dengan pantun yang akak-akak tu karangkan. Aku tinggal baca je.. Kepala aku blank terus nak membalas pantun, hehehe. Kalau dah berlatih tak apa la jugak. Spontan macam  ni, memang tidak la kot. Aku sendiri manalah pernah mengajar BM..

Team cikgu lelaki

Lepas acara berbalas pantun, ada permainan kotak beracun.



Beberapa hari sebelum tu, memang dah kecoh-kecoh dalam bilik guru pasal permainan ni antara AJK-AJK permainan dan sukaneka. Aku walaupun bukan AJK sukaneka tapi turut sama menyibuk. Sebab ni antara permainan yang aku paling tak suka, dari kecik. Sebab aku tak suka dengan the randomness of the tasks. Berdebar kot. Dan selalunya task tu bukanlah benda yang best pun. Jadi, aku kenalah menyibuk sama so that aku tau denda apakah yang bakal dorang ni tetapkan untuk permainan ni..hehe

Dannnn. Benda yang aku tak suka.. itulah yang aku dapat.  Walaupun soalan tu kira dah 'bocor' tapi tetap awkward masa nak buat tu..

"Bayangkan anda adalah seekor rama-rama yang sedang terbang. Sapa rakan anda dan nyatakan bahawa anda adalah rama-rama tercantik/terkacak sekali"

pfttt... depan satu sekolah, hari itu aku berlakon menjadi rama-rama senget..
huahuahua.. bukan senang ye nak tengok aku jadi macam tu.


Sebahagian guru-guru perempuan sekolah kami..


Yay! Selamat Hari Guru untuk semua warga pendidik.. di semua peringkat..^^

Sunday, 26 May 2013

Catatan Perjalanan Ke Korea Hari Keempat (Cheonggye Stream)

Assalamualaikum.

Hari keempat, Sabtu, 17 November 2012. Hari ni jadual kami agak padat, sebab kami akan join 1 event dari tengah hari sampai petang.

Paginya, kami plan nak tengok sungai jernih dalam bandar Seoul. Cheonggye Stream.
 Sarapan. Nasi goreng tuna. Makan terus dari kuali.. Mehehehe

Abaikan muka aku yang sembab. Bangun pagi ni dah mula rasa sakit kaki.. Mau tak sakit? Hehe. Berapa jauh sudah berjalan.. Berapa banyak tangga subway yang kami panjat setiap hari. Ni baru hari ke-4 ye.

Oh ye. Kami memasak semasa tinggal di Korea. Awal pagi tu lepas mandi solat bersiap kami bergilir memasak. Kalau bangun lambat pun still memasak. Gigih tak? hehe
Sekali harung la masak untuk sarapan dan bekal. Kemudian, balik malam tu kalau lapar pun kami memasak lagi.

Sebenarnya aku memang pasang impian nak memasak di Korea. So, salah satu impian dah tercapai. ^^

Hari ni merancang nak naik bas ke bandar Seoul. Ini bus stop dekat-dekat dengan kawasan INSIDE guesthouse.

Agak kesesatan juga mencari sungai ni. Sebab main naik je bas. Ikut perancangan nak naik subway. Tapi saje nak mencuba. Senang cerita, main jalan je ikut logik dan hala kaki.

Kami turun dekat Sejong Art Centre.. Main turun je ni.. Sebab rasa macam sungai tu dok dekat-dekat sini..
 Sejuk ya ampunnn. Bergambar dengan Kobis.

Masa aku kat sana banyak kali jumpa kobis cenggini dijadikan pokok hiasan. Aku rasa logiknya, sebab cuaca kan makin sejuk.. pokok ni mmg sesuai dalam cuaca sejuk begini.. sangat cantik ok. Warnanya hijau dan ungu.

Me in front of General Lee Soon Shin Statue ^^

Kalau tengok masa dari tunggu bas sampai masa wandering around ni agak lama jugak la berada dalam kesesatan.. Tapi the best part ialah dapat discover beberapa tempat yang memang kami nak pegi.. Gambar atas ni aku dekat Gwanghamun Square.. Depan tugu general tu. Gwanghamun Square ni berdepan je dengan Sejong Art Centre. Nun di ujung sebelah belakang yang nampak bukit bukau tu ialah gwanghamun, pintu masuk Gyeongbok Palace. 

Plan kami nak ke area sini hari esoknya. Ok lah kan dah tau awal-awal..

Kami terus berjalan, bertanya, berjalan..

Melintasi ahjumma-ahjumma yang sibuk membuat kimchi di belakang sebuah restoran

Setelah bertanya-tanya maka akhirnya jumpa jugak sungai Cheonggye. Jenuh jugak berjalan. Menambah kesakitan yang dah sedia ada katanya....

Gambar di bawah ni jalan utama laluan kereta di kawasan sekitar sungai
Aku sebenarnya masa ni macam confuse jugak dengan permukaan jalan raya kat sini. Macam bukan jalan raya..


Dedaunan kuning yang bersepah.. Suka tengok.


Akhirnya! Bawah jalan dan jambatan tu lah sungainya.

Mari turun!
Pelancong dah mula datang waktu ni. Tapi syok, tak la ramai mana.


Masa ni kebetulan ada Pesta Tanglung.. Tapi siang-siang hari macam ni takde apa. Malam baru ada acara (plus ramai gilaa manusia..)

Sejuk ooo. Airnya memang sangat jernih.. Kalau tak sebab sejuk nak jugak bukak glove dan rasa air sungai tu dengan tangan. Tapi sebab sejuk mintak maaflah mak hencik memang tak tahan huhuh

Sungai ni panjang.. entah sampai mana-mana je merentasi Seoul tapi tempat kami pergi ni tempat utama di mana pelancong selalu singgah & macam-macam aktiviti di adakan di sini.

Kita layan gambar aje lah ye.




Pesta tanglung ni diadakan beberapa kali dalam setahun.. Waktu kami pergi ni ada. Tak silap aku dalam bulan Jun atau Julai pun ada juga.
 

 Tanglung yang bertulis hasrat warga korea

Waktu malam, ada acara melepaskan tanglung ke dalam air.. Untuk mengelakkan tanglung tu jadi sampah sarap, diorang letak penghadang ni.. Dekat tanglung tu penuh tulisan warga korea.. Tak silap aku, yang diorang tulis tu 'wish'.. Apa-apa jelah huhu..



Di belakang ialah bangunan KTO (Korean Tourism Organization)

KTO ni pada aku antara tempat yang wajib singgah ye! Ada surau yang proper. Toilet yang bersih. Dan boleh dapatkan macam-macam maklumat.

Kat bawah ni pula ialah pemandangan sungai pada waktu malam. Balik dari acara di stadium malam tu, kami ke sini lagi. Sebab nak solat jamak kat KTO. Dan nak tengok jugaklah suasana Seoul Lantern Festival yang sebenar.

Tapi sayang, kamera NIKON aku tak dapat snap gambar suasana malam ni dengan cantik..
Amik amik blur, amik amik blur. Aku terus turn off nak snap gambar.

Lagipun, kami dah penat gila waktu ni dek kerana acara siang tadi..
 

Ramai gilaaaa kot orang. Yang ramainya warga negara Korea ni lah.Aku sendiri kagum dengan keramaian manusia sebegini..

Sebenarnya lebih kurang je kot dengan Malaysia. Tapi dah aku ni memang spesis tak suka pergi tempat yang sesak-sesak ramai orang, macam perlawanan bola kat stadium ke.. karnival jom heboh ke.. maka sesekali tengok lautan manusia begini aku rasa sedikit pelik..

Haha ke aku yang pelik sebenarnya?





Tak lama di sini.. Kami pun pulang.. Kalau korang perhatikan waktu pada foto-foto waktu malam, pukul 6 lebih tapi dah gelap macam pukul 8 kat Malaysia kan? Aku awal-awal sampai Korea memang agak stress dengan suasana alam yang baru ni.. Rasa macam pendeknyaaaa waktu siang.

Baiklah sebelum aku akhiri entri ni nak 1 perkara.
==> Aku suggest singgah semayang di KTO sebab toilet dia yang agak best. Memang tak disediakan tempat berwuduk, tapi diorang khaskan tandas untuk orang cacat untuk Muslim berwuduk. Kalau berwuduk kat tandas normal kat nampak macam pelik, tetiba ko bukak tudung dan amik air semayang kat sinki (yang mana kalau kat Malaysia tak pelik pun). Dalam toilet sah-sah takde paip air kan.. So, gunakan lah tandas for disabled tu sebaiknya. Dalam tandas tu siap ada sinki sekali. Pintu boleh dikunci dari dalam, guna button khas.. Siap ada lampu menyala kalau ada orang masuk dalam tandas tu.

Aku dengan Daff siap masuk bergilir (padahal boleh je nak masuk berdua terus) sebab kami gunakan tandas tu untuk bersuci dengan selesa macam kat Malaysia, hehe. Kan memang bawak bekas air siap-siap. Itulah masanya nak berak kencing (kalau behajat lah) dan cebok dengan selesa ye.

Hoihoii.. Aku memang sentiasa rasa tak bersih dan was-was bila guna tandas kat Korea. Dengan air yang limited untuk bersuci, tak boleh refill, dalam keadaan nak cepat-cepat... Memang aku rasa was-was sentiasa dengan tahap kebersihan aku.

Memang lepas kami keluar dari tandas, tandas tu nampak berkecah, lantai basah... tapi maaflah dah terbiasa kot.. Huhu.

Sunday, 19 May 2013

My Weight Journey Part 2

Sambung membebel pasal kurus gemuk lagi.

Agaknya, lumrah dunia kot eh? Yang kurus dipandang cantik, yang gemuk dipandang sebelah mata.
Aku harap kalau ada yang membaca coretan aku kali ni, janganlah berkecil hati..(mintak maaf siap-siap) Kalau aku terkutuk yang tembam ke.. yang kurus kering ke.. sebab aku pernah merasa dua-dua. In fact, sekarang ni pun aku masih gemuk lagi. Yeah, my BMI still considered obesity. Sikiiiiit je lagi nak masuk overweight. Entah bila. X_____X

Masa sekolah dulu aku memang kurus. BMI normal. Aku dalam kategori makan banyak mana pun tetap badan tak naik. Rasanya I'm one of those yang dikatakan metabolisme nya tinggi. Walaupun aku bukan jenis bersukan pun. Ye, aku tak suka aktiviti sukan dari kecik.

Lepas SPM, duduk rumah beberapa bulan, berat aku start naik. Dari 40++ ke 50++. Tapi still considered healthy BMI.
Duduk U, aku mula menjana badan.. Tapi masa tu punn OK lagi. Sampailah di tahun akhir, masa tu aku perasan aku dah makin tembam. Mana taknya. Kelas dah tak banyak. So dah tak banyak bergerak. Sukan tak nak. Makan boleh tahan banyak.

Innocent sangat muka memasing. 7 sekawan ni, sekarang cuma 2 orang je yang masih bujang. Yang lain isteri dan mak orang.

   Berumur 19 tahun. Zaman matrikulasi. Tahun 2001.

Lepas habis belajar, kerja.. Lepas tu masuk maktab perguruan. Ha,, kat sini bermula turning point nya.
Awal-awal masuk maktab aku rasa berat aku OK lagi.. Kemudian bila dah mula praktikum, badan aku macam di pam-pam. Rutin masa tu, keluar awal pagi, sebab sekolah jauh. Balik dalam pukul 3,4 petang baru sampai asrama. Kadang-kadang jejak juga pukul 5, 6 kalau ada aktiviti. Kat sekolah, pagi-pagi dah melantak nasi campur kat kantin (kalau makan lambat, lauk habis..huhu). Kemudian, petang/malam di asrama, makan lagi. Dengan alasan penat, tension banyak kerja, aku rasa masa tu aku deserve untuk makan dengan banyak. Bersukan, memang malas.. Petang-petang kat asrama, tidur. Kadang-kadang je aku ikut roomate ber jogging. Tapi macam tak betul jugak, sebab balik jogging singgah kantin order roti canai.. (Nice kann huhu) Habis je praktikum memang terbinalah binaan badan yang mantoppp huhu.

Ni awal-awal praktikum. OK lagi.


Ni minggu terakhir di maktab. On the way nak ke program BTN ni.


Tahun pertama posting, aku dah boleh dikatakan berisi. Kalau tak silap berat masa tu 70++ dah nak masuk 80 series. Tak lama pun nak masuk 80 series tu.

Turning point gemuk kedua terjadi lagi lepas aku duduk sorang. Housemate aku baru kawin masa tu dan pindah rumah. Kalau orang lain, duduk sorang, makin malas masak. Tapi terbalik pulak dalam kes aku. Aku makin rajin masak. (dan makan). Tabiat (ke tebiat......huhuhu) masak nasi goreng sekuali petang-petang/malam-malam, lepas tu asal lapar je layan perut makan nasi..

Bersenam? Lagilah tidakkan. Awal-awal mengajar, aku kena juga ajar subjek PJK. Jadi, adalah juga bersenamnya. Tapi lepas 2-3 tahun, dah tak kena sebab dah ada cikgu baru masuk. (eh tak tau lah kalau sebab aku makin gemuk maka orang tak bagi aku mengajar PJK lagi).

Aku masih ingat, dari hari ke sehari aku timbang berat. Ada penimbang, dan rilek je timbang berat hari-hari walaupun angkanya makin bertambah setiap hari. Seriously, masa tu aku macam takde perasaan.

Gemuk? Gemuklah, so what?

Ramai jugak kawan-kawan yang menegur, especially lepas cuti sekolah yang agak panjang. Tapi selamba pulak aku menjawab. Aku kata, aku happy. Biarlahhh..

(pffttt).

Sebenarnya masa tu, susah hati juga, bila nak beli baju, semua yang cantik-cantik tak ada saiz.
Ini pun kenyataan juga, baju yang cantik-cantik memang untuk saiz yang normal je (S-L).
Kalau untuk plus size, hampir semuaaa baju nya tak berapa nak menepati piawaian mata aku.

Maka aku terus gemuk gemukk dan gemukkkk sampai satu tahap pernah sampai 93kg.

Orang mengandung pun belum tentu boleh capai angka tu, kan? Charesso, Didi, charesso.. x____x
Muahahaha. Resepinya? nasi goreng sekuali, makan lah sampai habis sorang diri. Pilihan waktu makan? Takde.. Bila-bila lapar, makan je..

Setelah sekian lama membina badan, 1 hari kawan aku yang duduk di sebelah meja dalam bilik guru kembali ke sekolah. Lepas 3 bulan cuti bersalin. Masa tu rasa terperanjat jugak, sebab kawan yang sama-sama teman berteman makan dan membina badan (walaupun aku tetap juaranya) dah jadi slim river sangat.
Barulah rasa macam, eh, sekarang ni aku sorang je yang paling gemuk dalam sekolah..

Barulah bermula episod berdiet yang selama bertahun-tahun ni tak pernah wujud dalam kamus hidup aku.
Ye, nak turunkan berat badan memang tak semudah nak menaikkannya..

Rasanya macam nak kena berhenti menulis sebab aku nak siapkan isi borang saringan linus 2.0.
Nanti aku sambung lagi.
Sambung update letak gambar. Leceh pulak nak kena bukak PC sebab gambar lama banyak dalam PC.

\ ^^ /


Saturday, 11 May 2013

My Weight Journey Part 1

Assalamualaikum.

Entri kali ni pasal diri sendiri. Yang pernah kurus. Kemudian gemuk. Makin gemuk. Lama gemuk. Pastu cuba untuk kurus kembali.

Dan entiti itu bukanlah gemuk disebabkan pregnant.
Derrrr
Dia masih bujang.
Tapi pernah tegarrr membiarkan dirinya gumukkss.

Gemuk yang merupakan satu pilihan (kalau tengok pada kes aku,.)
Ada je orang yang menjadi gemuk sebab ubat, preggy, dll..

Mari lihat bukti bergambar iniiiii..





Terpaksa letak watermark merata.. Sebab aku takut karang ada yang guna gambar aku jadi testimoni ubat kurus dia. Hahaippp. Tak elok tau.. Jangan menipu customer.


Kini,
April 2013




Hari Guru 2013 - 16 Mei

OK. Nanti aku sambung lagi pasal entri weight journey ni..