Saturday, 16 May 2015

April dan Mei

Lamanyaaaa tak update.

Seperi biasa sebelum terlupa.. nak blog kan di sini.

30-4-2015
Hari keusahawanan
===============
2 tahun lepas, sekolah kami buat hari keusahawanan juga. Sepatutnya tahun lepas pun ada. Tapi, atas beberapa sebab, terpaksa dibatalkan. Tahun ni nampaknya penyelarasnya berdegil untuk buat awal, walaupun ada bantahan, kenapa tak buat dalam sem 2 aje, yakni selepas UPSR.  Sementelah pula memang tengah dalam mingu-minggu sibuk ni. Tapi, keputusan yang dicapai ialah tetap juga nak dibuat di bulan April. Maka kita layankan jugaklah. Saya yang menurut perintah katanya kan.

2 tahun lepas, aku bertugas jaga gerai kupon, & gerai cabutan bertuah. Agak bosan sebab aku sorang-sorang handle gerai tu. So tahun ni aku try lah mencuba nasib melarikan diri dari pekerjaan yang sama. Ok, berhasil. Dapat lari masuk ke gerai barangan runcit. Kebetulan ada sorang cikgu peknen, so macam tak sesuai je dia menjaga kedai runcit. Tukar suka sama suka, gitu.

Tapi masuk ke gerai barangan runcit juga bukanlah 1 pekerjaan yang senang, ok? Sebab banyak sesangat barangan yang perlu dijual. Kami berdua dah mula sibuk sebelum hari keusahawanan berlangsung; sibuk mengumpul barangan yang didermakan. Repacking, kemudian jual pada cikgu-cikgu lain, sama ada untuk kegunaan sendiri atau untuk kegunaan gerai diorang. Masa hari kejadian, sibuk berjual.. dapat sponsor telur ayam saja dah dekat RM900. Tetiba aku jadi expert membungkus telur. Chewah perasan. & Selepas hari keusahawanan selesai.. sibuk mengira kupon hasil jualan pulak, huhu. Keuntungan dari gerai kami saja lebih kurang RM1800. Itu paling top lah tu.

Sebab terlalu sibuk, tak ada 1 gambar pun yang aku sempat snap. Hanya mengharapkan gambar dari kamera orang. Lepas tu tak banyak pula gambar aku yang diambil rupanya..tehee. Geng selfie a.k.a Unenisa sibuk menjaga panggung wayang dia. So takde lah nak selfie selfie ye. Aku pun cuma sempat curi-curi lari ke gerai orang lain untuk beli barang. Mostly makanan lah. Kalau tak curi masa macam tu memang tak terbelanja la kot kupon-kupon aku.


14-5-2015
Karnival BI
========
Yang ini memang acara tahunan.
Hmm sebut pasal karnival ni perasaan aku bercampur baur sebenarnya.
Kalau peringkat sekolah, rasanya boleh tahan lagi. Tapi bila jadi peringkat zon, kerjanyanya bertambah-tambah.
Aku kan, honestly, lepas masuk tahun ketiga posting di sekolah ni aku rasa akhirnya aku dapat terima kenyataan aku kena hadap dan uruskan karnival zon ni. Tu pun, bila aku ingatkan aku dah ok, tup tup sampai masa rasa KO. Huhu

Masuk tahun ketiga, dari segi persediaan paper work dll dah tak berapa payah sangat. Sebab benda dah ada kan, semuanya aku tinggal edit. Lepas tu, aku belajar dari pengalaman. Aku edit sikit-sikit dari awal. Seriously dari awal.

Tapi yang buat aku jadi bengong ialah bila menguruskan dan melayan karenah sekolah-sekolah lain yang memacam pesen. Aku tak kira lah kalau tiba-tiba ada cikgu yang berkaitan baca post ni.. Ketahuilah sesungguhnya aku tensionnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!


Sampai satu tahap, sehari sebelum karnival aku burst into tears. Aku sebenarnya ok lagi part  buat kerja sorang-sorang, dibantu sikit-sikit oleh kwn-kwn, sebab aku rasa buat sendiri macam tu lebih senang. Kadang-kadang kalau terlalu banyak campur tangan boleh jadi lebih memeningkan.

Tapi bila tiba-tiba aku kena sound dengan sorang cikgu sekolah lain ni, aku rasa sedih sangat. Sedih ok? Aku penat kot uruskan macam-macam. Kalau ye pun tak puas hati, nak tukar apa-apa, tak boleh ke cakap baik-baik.. Huhu. Ok mungkin pada dia ayat tu biasa-biasa je. Tapi untuk aku yang dah bermingu-minggu tensen dan berpenat uruskan karnival ni dari A to Z, tiba-tiba kena sound macam tu. Rasa remuk redam hati aku ni. Dah la 4 hari sebelum karnival tu minggu periksa. Mana nak fikirkan budak-budak ni boleh jawab ke tidak. Kemudian memikirkan kertas yang banyak nak ditanda. Pasal karnival. Dah tu walaupun uruskan karnival, kena juga latih budak-budak yang masuk dalam pelbagai acara. Aku sedihhh sengat. Sangat. Sangat. SANGAT!!!!!

Kalau diingat-ingat balik saat tu, mesti budak tahun 5 masa tu fikir macam-macam. Tetiba cikgu kat depan menangis senyap-senyap. Aku tau banyak mata yang memandang tapi aku buat tak tau. Bila dah tak boleh nak control sangat, aku keluar, layan perasaan kat koridor. Kena tegur pulak dengan makcik cleaner. Mesti dia pun terkejut tengok aku.

Kemudian masalah aku bila dah mula menangis ialah tak boleh nak berhenti. Bila aku terfikir je, rasa nak mengalir je air mata. Ada la satu hari kot aku macam tu. Sampai dah balik rumah. Berehat. Tidur. Bangun nak mandi, pun boleh menangis lagi bile tefikir. Hergh. Aku sedih dan kecewa. Memang dah macam penyu kot muka.

Cuma 1 yang aku rasa agak kelakar. Dalam aku menangis tak boleh berhenti tu, kena la jugak masuk ke kelas kan. Tapi aku tak berapa heran sebab budak-budak tengah periksa. Bila tak mengajar tak de la pelik nak kena bercakap cakap dalam keadaan aku yang tak berapa stabil (kejap ok kejap kang mengalir air mata huhu). Tapi, bila masuk kelas tahun 1, budak-budak tu dah habis periksa. Aku suruh diorang jalankan aktiviti NILAM (baca buku, pindahkan maklumat dalam buku NILAM). Walaupun ketara muka aku pelik, plus sekejap-sekejap aku termenangis, diorang bolayan je.. Maksud aku, diorang tak pedulikan pun keadaan aku yang macam tu dan terus bertanya apa-apa yang diorang nak tanya. Hehehe. Bila aku layan pelbagai karenah budak-budak tu, terlupa lah sekejap dengan masalah.

Eh tadi nak bercerita pasal karnival kan, tapi nampaknya aku dah terlebih bercerita pasal diri sendiri yang emo sehari sebelum karnival.
Ye aku perlu blog kan, supaya tak lupa.

Kesimpulan dan peringatan untuk diri sendiri, ingat lah.. satu hari nanti kalau aku pulak jadi peserta karnival jangan sesekali menyusahkan sekolah/pihak pengelola ok.


Akhirnya, masa karnival berlangsung, semua berjalan dengan lancar.. Alhamdulillah.
Muka aku tetaplah bloating. Dah aku menangis macam apa sehari sebelum tu. Tu lah akibatnya kan..

Seterusnya gambar-gambar dari official photog;



Peserta action song sekolah kami







 



Our school's rep for choral speaking competition.
Kecik-kecik kan?
29 orang ialah budak tahun 4. 6 orang budak tahun 5. Sengaja amik diorang sebab attitude bagus. Plus, sebagai pelapis.
Aku dah tak boleh nak amik budak tahun 6 yang dah ada 2 tahun pengalaman, sebab takut mengganggu pelajaran diorang. 



Peserta public speaking kami dapat naib johan. Good job Ying Xin, your first time and already recognized as the best 3.


Wakil Poetry Recitation dari sekolah kami. Tahun lepas pun diorang jugak wakilnya, dapat tempat kedua. Tahun ni johan, weeehooo. Tapi next year masak la mencari pengganti sebab diorang ni Tahun 6   T____T.



Syazwinna, the new conductor.
Selalu kena marah dengan aku, sebab malas buat research. Ngahaha. Aku busy dengan memacam benda, so aku suruh dia belajar sendiri dari Youtube macam mana nak gerakkan tangan & bagi arahan dekat kawan-kawan..

Semoga tahun depan Syazwinna  dapat jadi conductor lagi & mana tahu ada rezeki boleh menang the best conductor..

Secara keseluruhan, aku puas hati walaupun penatttt sangat nak menyelesaikan karnival ni.
Aku ni masa awal-awal posting di Mersing dulu memang tak pernah terlibat langsung dengan karnival ni. Aku pun tak tau kenapa. Sentiasa terselamat orang kata. So, aku memang zero knowledge pasal semua pertandingan-pertandingan ni, apatah lagi dengan pengurusan karnival.

Masuk sekolah ni, hambik selepuk.. Sekolah ni memang tuan rumah tetap dan berpencen untuk karnival zon ni. So sikit-sikit la kan belajar. Tahun pertama, aku banyak dibantu bekas ketua panitia merangkap gkp koko sekolah aku. Aku pun seriously masih blur blur lagi masa tu. Tahun lepas aku ingat, aku  kelam kabut siapkan dokumen-dokumen. Itu aku salahkan diri sendiri yang tak nak buat kerja awal-awal. Lepas tu salah aku tak check laptop awal-awal. So bermasalah dengan sound system, maka acara bermula lambat, huhu.
Tahun ni cabaran aku cabaran emosi nampaknya, huhu. Kertas kerja & benda-benda bertaip aku dah siapkan awal-awal.. Laptop, sound system semua perfect.. Tapi.. Tapi.. Err.

So next year kena kentalkan lagi hati kot.. huhu. Ataupun mana tau ada rezeki dapat  pindah kan, so boleh la ku tinggalkan semua ini jadi kenangan.. chewah.

Ok, that's all for this entry. Aku nak mengarang entri Hari Guru pulak.. Daaa..

Tuesday, 5 May 2015

Ke Singapura tapi cuma tuju 1 tempat je

Assalamualaikum

Sebelum aku terlupa cerita pasal trip pendek ke Singapura ni, baiklah aku blogkan di sini ye...

Walaupun aku ni orang Johor tapi seumur hidup memang tak pernah melangkah kaki ke negara jiran tu. Rasa nak pergi tu pernah ada. Tapi kesungguhan tu takde. Bila kesungguhan takde makanya apa pun tak boleh. Kalau bersungguh-sungguh, rasanya solo pun sanggup aku terjah.

Nak dijadikan cerita, 3 hari sebelum hari kejadian, my colleague whatsapp ajak aku temankan dia gi Singapore untuk tengok konsert suju. Aku memang tau dia n kawan dia bercadang tgk Super Show 6 kat Singapore. Tu pun sebab dia tanya2 pasal urusan buat passport kat aku. Nak jadi penyebab, kawan dia tu tak dapat pegi pulak sebab kena jaga mak yang sakit. My colleague ni pulak kalau pegi sendiri memang tak lepas. Family tak bagi. Plus, knowing her aku tak rasa dia berani pegi sorang2. Lepas tu aku agaknya calon terbaik sebab single dan ada passport.

Tapi tak semudah tu kot aku setuju. Mehehe.

Kawan2 zaman u aku dulu cukup paham resmi aku. Kalau aku nak, ok. Kalau aku tak nak ikut, that's it. Tak usah la kau memaksa. Sebab aku rasa aku bukan jenis memaksa orang, especially bab2 jadi peneman ni. So kenapa pulak aku harus dipaksa. Tabiat memaksa aku hanya untuk anak murid je. Ala tu pun paksa buat keje sekolah, huhu. (Walaupun di zaman ini sebenarnya cikgu dah tak boleh paksa anak murid buat keje sekolah.. percaya kah kau?)

My colleague ni pulak dalam whatsapp memang ala2 memujuk yg totally bukan style aku. Aku diamkan sebab kalau terus reply dikhuatiri nanti dia punya operasi memujuk makin bersungguh lalu tertewas. Kebetulan pulak, masa tu aku takkan berjumpa dgn colleague tu untuk 1 hari sebab dia sibuk uruskan budak yang terlibat dengan game volleyball.

Lepas sehari semalam aku mengabaikan message dan panggilan dari dia akhirnya aku bagi jawapan setuju. Akhirnya aku setuju sebab memikirkan ada possibility aku kena amik flight ke Changi Airport suatu masa nanti.. Jadi mungkin kalau aku pegi trip ni aku boleh tengok2 dan belajar sesuatu. Ya. Why not kan. Since passport dah memang ada. Tiket konsert pulak free. Makan pula ditanggung.

So pagi Jumaat seawal kul 7 am aku dah keluar rumah. Letak kereta kat car park UTHM. That colleague jemput aku dan kami bergerak ke JB naik kereta dia. Aku ingat kawan ni dah pernah drive masuk Singapore rupanya tak pernah yeee. Dia pernah pegi ikut family satu ketika dahulu tapi dah lama tak pegi. Mak n adik beradik dia selalu jugak masuk Singapore katanya. So kat situ aku ada rasa lega. Mungkin lah dia tau macam2 n bersedia nak memandu di sana. Aku memang zero knowledge pasal pemanduan di Singapore. Plus aku tak study apa2  nak masuk Singapore ni. Role aku hanya peneman, katanya.

Sampai JB, beli makanan untuk lunch siap2. Nasib baik aku pernah pergi bangunan JB Central tahun lepas, so tau la jugak mana nak beli makanan kat area tu.

Pemanduan masuk ke Singapore bermula dengan pengalaman pahit sebab kena marah dengan polis trafik. Tskk. Kami berdua boleh tak perasan mana laluan kereta nak menghala ke arah Woodland lalu termasuk ke lorong lori. Polis tu kemahen lagi marah, siap cakap nak saman. Berapa kali dia ulang2, "ke depan, saman rm300!". Yang kami ni dok laa ikut moto dia. Dalam fikiran dah ready nak bayar saman. Tetiba bila kami ikut dia dok tercegat dari jauh buat muka bengis. Awww marah pulok? Tadi kata suruh ikut dia sebab nak kena saman. Adoii la. Persoalan kena saman atau tidak ni kena tunggu kawan aku check dengan sistem saman kemudian nanti.

So awal2 dah discouraged by that incident. Kemudian aku perasan kawan ni print map yg tak membantu nak cari Singapore Indoor Stadium tu. Aku tak berapa percaya pada direction dari Google. Sebab ada je yg mengelirukan. Itu yg jadi pada aku masa bergantung harap pada google direction masa kat ho chi minh dulu. Masa tu dah masuk Singapore (tapi jammed teruk, kt immigration) . Aku pulak tak call maxis centre utk aktifkan roaming. Ah sudah. Member tu pulak dah aktifkan roaming bagai tapi belum ubah setting. Sebab risau kena charge gila2 sbb tak aktifkan roaming aku on off data dan gps kejap2. Kenalah bergantung pada waze aku. I wonder y kawan ni tak install waze dlm henpon walaupun I clearly remember telling her to do that. Dia siap boleh tanya aku waze ni apa. Hmmmm. Takpelah.

So. Dalam ketidakpastian berjaya juga kami lalui urusan2 di imigresen sana. Berjaya masuk Singapore. Memandu sendiri. Dan berjaya juga sampai ke tempat kejadian konsert menggunakan waze. Kemudian bila tanya kawan aku adakah dia sediakan juga map/direction nak balik ke woodland dari stadium, jawapannya ialah tidak. Hmmmm gitu. Ini memang sempoi dan asal boleh yew.

Kami sampai area stadium dalam pukul 12.30 pm. Pusing2 cari parking then masuk 1 shopping mall ni. Kallang Mall tak silap aku namanya. Cari 7E untuk topup kad auto pass (parking and toll). Aku melepaskan hajat gi toilet dan berura ura juga nak cari surau. Toilet memang dah macam kat korea sana, no faucet in small room. Terpaksa korbankan air mineral aku sebab nak guna botol..huhu. Kawan aku pun tak tau menahu pasal toilet awam sebab selama dia pegi Singapore hanya melawat umah saudara mara katanya. Ok. Part surau tu memang tak ada ye. So pandai2 lah.

Pukul 2 pm, kami perlahan2 jalan ke stadium. Memang dari kami sampai tadi dah nampak manusia bergerombolan beratur. Sampai sana kami pun diarahkan untuk terus beratur.. dah nak masuk katanya. Memang pun. Pukul 2.30 pm kami dah selamat duduk dalam tu. Konsert start pukul 3. Boleh kata stadium hampir penuh. Memasing muka teruja. Aku je kot muka confuse. Hihu.

Adoi penat pulak bercerita. Cerita nak detail pulak tu kan huhu. Tapi I have to. Just in case 1 day aku terlupa.

Bosan menunggu, aku keluar kejap beli air mineral n pop corn kat tepi stadium. Asalnya dah beli siap siap dari 7E. Tapi masa nak masuk stadium staff check beg kami dan arahkan buang minuman. K fine.

Akhirnya konsert pun bermula....

Seriously situasi itu tak bleh blah ok. Aku takleh hadam suasana dengan sound system yang maha kuat. Sampai mengegarkan tempat duduk. Bunyinya terlalu kuat sampi berdebar debar jantung. Ingatkan selama ni aku on radio kuat2 dalam kereta dah macam onggile dah tapi suasana dalam stadium tu beyond crazy dah kot, pada aku. Dah la sound system memetir metir macam tu. Yang bersorak tu punnn lahhaii. Hwaaaa tensi mak enchek. At times aku tutup telinga aku sebab tak tahan. Boleh tahan lama gak la konsert tu. Pukul 6.15 macam tu baru settle. Tu pun, masa kami berjalan keluar stadium konsert belum officially habis. Suju members masih tengah bagi ucapan lagi. Tapi kawan aku cakap baik keluar dulu sebelum orang ramai berpusu pusu keluar.

Keluar dan tuju ke kereta. Dapat tau kereta kena saman. Sebab tak pakai kupon. Herghh tadi akak kat imigresen kata bayar parking pakai auto pass. Makcik kat 7E tadi pun tak kata apa apa pasal parking berkupon. Kena saman 30 sgd. Kawan aku dah tak keruan dah. Sebab tak tau macam mana nak settle kan. Nak tanya kat siapa. Pusing pusing akhirnya decided utk tanya passerby. Nasib la..aku approach sorang uncle ni. Tanya punya tanya, akhirnya... agaknya sebab dia tengok muka 2 org foreigners ni macam desperado je kot. Dia offer untuk tolong bayarkan. Siap dia tunjuk akaun facebook dia kat kami. Tapi masalah nya sekarang aku try cari akaun dia tak jumpa pulak huhu. Harapnya aku tak jumpa sebab tak ingat dengan baik lah (ada penyakit short term memoy aku ni). Bukan sebab kami ditipu.

Akhirnya. Selamat sampai Woodland. Kat imigresen urusan lancar je. Dalam pukul 7.45 pm kami selamat masuk JB. Kawan aku pulak, dan dan la masa tu parents dia call and berlaku konflik between diorang. Mak dia sound coz pegi Singapore tak bagitau bapak dia. Kawan aku insisted dia dah bagitau mak dia so kenapa nak bagitau bapak dia lagi. Arghh internal conflict cenggini den tak minat ok. Yang pasti, sepanjang perjalanan pulang tu kawan aku agak rushing sebab nak sampai rumah b4 9.30 pm. Katanya kalau sampai awal maybe parents dia kurang sikit nak berleter. Gitu.. lalu plan asal nak pegi makan dinner tadi terkubur. Sampai Pt. Raja dalam pukul 9.30 pm. Aku yang kuat makan ni memang dah beberapa kali membuang angin dan pedih perut..perut dah masuk angin. Yang kawan aku pulak, sepanjang hari tu dia cuma makan dua tiga suap bihun sup (tak ada selera) Tu pun masa sarapan ok?!! Yang aku ni, sarapan tu dah selamat sepinggan kuey teow goreng. Lunch pulak selamat dihadam nasi ayam kfc, alhamdulillah. Betapa besarnya jurang pemakanan kami. And of course saiz dan ketebalan juga amat berbeza.. huhu. Tapi ini first time untuk aku, berjumpa orang tanpa selera makan ni.Travel partner aku, Daff pun kurus orangnya. Tapi berselera juga bila makan.

Maka sebelum sampai rumah, aku singgahlah makan kat kedai makan kegemaran ditemani diri sendiri. What a day!

Something for me to ponder if I ever wanted to drive in Singapore
=======================================
Boleh je nak memandu masuk ke spore. Tapi study. Dan sediakan waze. Juga teman yang boleh bertenang.

Bila masuk negara orang dan memandu kereta sendiri pula,,, tengok keadaan sekeliling betul betul. Tak kisah la bila nak baca direction ke. Nak parking ke.

Study study study study. Ambil tahu.

As usual, choose your travel partner wisely ok. You know why.