Friday, 19 December 2014

Oh Sistem Imunisasi ku.

Assalamualaikum.

Tiba-tiba rasa nak update blog, tapi bukan nak sambung travelog huhu.

Aku perasan, sejak umur menginjak masuk 30 series ni, aku lebih kerap sakit berbanding zaman 20-an dulu. Seingat aku la kan, sepuluh tahun yang lepas, aku pernah belek-belek koleksi kad klinik ahli keluarga aku. Sebab kad-kad tu parents aku kumpulkan sekali. Memang kad aku sorang je yang takde. Betul, life aku banyak dihabiskan dengan tinggal di asrama dari zaman sekolah sampai zaman U kemudian maktab. Kalaupun aku sakit dan perlu ke klinik biasanya klinik tu somewhere dekat sekolah/uni. Cuma sekarang, bila dah kerja aku tinggal menetap di rumah sendiri.

Satu yang aku perasan, kekerapan aku pegi klinik. Actually kelmarin aku baru je pegi & masa doktor menulis catitan dalam kad rekod aku, aku perasan dah berhelai-helai. Bila balik dan aku susun ubat dalam first aid kit aku, memang betul-betul banyak pun, huhu. Untuk tahun ni je, rekod demam, cirit-birit, allergik gatal-gatal, beguk & yang semalam sebab naik bintik merah di badan.

Serius, yang the latest ni paling  menakutkan. Naik bintik merah di badan, apa lagi yang aku fikir kalau bukan denggi? Ngeri oo. Tak tenang aku dua tiga hari lepas. Syukurlah doktor kata bukan, sebab key point nya aku tak demam. Bintik merah tu masih kekal misteri. Aku siap 'bentang' apa aku makan hari tu & diet aku sekarang. Nak kata allergik pun, aku memang makan benda yang biasanya ok bila dimakan.

Apapun, aku masih menunggu bintik merah ni hilang.Ada bahagian yang mula rasa gatal-gatal. Gatal ok lagi, sebab aku tau itu eczema. Kalau eczema, aku memang dah bersedia dengan ubat.

Sekarang kesedaran aku makin bertambah kot. Kalau macam ni rekod kad klinik aku untuk usia 30-an, macam mana bila sedekad lagi berlalu nanti, (kalau panjang umur lah).

Pesanan untuk diri sendiri. Marilah menjaga kesihatan. Marilah mengamalkan cara hidup yang sihat. sayangi diri sendiri ^^



Friday, 12 December 2014

2014 Summer Escape - Day 4, 5 June 2014 (N Tower, Samsooni Stairs, Seoul Animation Center, The Heirs Mango 6)

Entri sebelum: Namsangol Hanok Village

Assalamualaikum.

Dari Namsangol Hanok Village, kami ke  Namsan Tower pula. Motif utama adalah sebab aku nak beli souvenir untuk colleagues. FM 3 ketui 1000KRW hehe. Habis tu nak bagi sampai 27 orang kopak la kalau beli yang mahal-mahal kan.

Sebab sebelum ni dah merasa naik cable car ke sana, maka kali ni kami decide untuk naik bas. Sebab lain, kami nak cari Samsooni Stairs.  Siapa yang pernah tengok drama My Lovely Samsoon dekat 7 tahun lalu mesti familiar dengan tangga ni. Selain tu, tangga ni jugak pernah ditunjukkan dalam show-we got married : khuntoria couple.

Jadi dari Namsangol Hanok Village tadi, kami ke bus stop yang berdekatan dan tunggu bas. Boleh refer gambar kat bawah ni:


Boleh naik bas nombor 2 atau 5 untuk ke N Tower. Macam yang tertera kat situ, bas #2 cuma ada 11 pit stop. So kalau nak cepat naiklah bas #2.

Lokasi sekarang ialah Toegyero sam ga (Traditional Korean Village, Korea House). Aku pun tak paham kenapa tak tulis aje Namsangol Hanok Village kat situ. Atau kurang-kurang pun letaklah sign "You're here now".

Tapi takpe someone did something for a good cause; ahhheemmm.
Tambang berapa aku tak ingat sorry. Guna saja lah t-money mesti korang dah topup banyak kan dalam tu hehe.

Sekejap je perjalanan. Penumpang diturunkan kat satu kawasan lapang. Memang takkan turun dekat tower tu lah ye. Bertuah sangat tu.. Kalau naik cable car kau merasa panjat tangga.. Naik bas ni kau merasa naik bukit hehehe. Terbaik.

Ohye. Bas ni rupanya bas elektrik. Terkagum-kagum aku dan Daff menengoknya.

Sebelum memulakan pendakian,
 
Seoul yang padat...



Dah jom berjalan. Sampai tertonggek memanjat dengan jalan berbukit. Tapi tak leh lawan slope dekat Gamcheon Village Busan la ye. Itu tetap win.
Ayuh kuatkan kakimu!
 

Hahahaha merintih dalam hati je ye.
Apapun salute kat koreans yang leh mendaki dengan rileks dan selamba. Yang tua, yang tolak stoller, selamba je potong aku ok.



Sementara tunggu Daff (tak ingat dah dia ke mana), makan churros. Eh, makan lagi. Bahahaha.

Settle beli souvenir, amik-amik gambar, kami pun gerak semula ke tempat bas menurunkan penumpang tadi.

Misi mencari Samsooni Stairs.
Kami terlepas stop nak ke tangga ni pada mulanya, lalu terpaksa naik semula ke kawasan nak naik ke Namsan Tower. Tapi takpe sebab bas ni kan looping.
Aku dah tak ingat untuk ke tangga ni nak berhenti kat mana. Just alert dengan surrounding ye.

They filmed this here!


Tangga ni tinggi. Tapi tak menyeksa mana pada aku. Aku tak tau nak explain cemana. Just look at the pictures ;)

Naik sampai atas, belah kiri tu ialah Namsan Park. Another filming location from Rooftop Prince,ending scene. Malang sekali lagi, tempat tu tutup, under renovation.


Namsan Park ni leh tahan besar. Tapi masa tu, memang takde ghoper taman dah. Diorang cover tanah dengan kanvas.

Kami end up dengan merayau kawasan sekitar. 

Ada 1 kejadian kelako masa kat sini. Dah sah-sah aku ni muka jawa kan. Tetiba ada ahjusshi ni approach aku tanya, "hwajangshil odieyo?"

Kebetulan aku kan baru lepas merayau-rayau tadi so dah nampak mana signboard toilet. So bolehlah tunjuk.
Kelakar tapi ianya satu pengalaman manis, bahahaha.

Next kami turun tangga samsoon tadi, tunggu bas #2 tepi jalan.
Kali ni kami nak singgah Seoul Animation Center. Takde dalam perancangan pun. Tapi tadi masa memusing 2 kali naik looping bas ni rasa curious apa eh ada kat situ. So, let's.


Sekali lagi kecewa.. Sebab hari ni tutup. Huhu. Katanya sempena sempena election days. Memang masa ni diorang sibuk berkempen pun. Ekceli dari masa kami di Busan lagi dah tengok sana sini calon sibuk berkempen naik lori sambil guna pembesar suara.

Takpelah. Ambik gambar saja pun boleh.
 
 

 


Sebenarnya bukan kami je yang kecewa sebab tempat ni tutup. A few locals pun datang ke sini dan terpaksa balik. Antaranya, budak comel ni. Dia berdua dengan neneknya. At first kami sekadar berbalas senyum. Then bila kami sapa (praktis sebut annyeong haseyo je pun kihkih) tetiba nenek dia insist suruh cucu dia berborak dengan kami. So hilang kisah kami nak cuba cakap korea, akhirnya kami layan dak kecik ni cakap BI.

Then bebudak ni. Dah alang-alang aku nak bergambar kat situ kan. Nak halau dak dak ni macam kejam. So marilah bergambar sekali ye hehe.

Boleh tahan lama jugak menunggu bas.

Destinasi kami seterusnya ialah area Apgujeong. Sebab nak cari cafe Mango 6, yang jadi filming location untuk drama The Heirs & A Gentleman's Dignity. Dedua tu cafe yang sama tapi branch yang berbeza. Gigih kan, siap nak pegi dedua.

So naik bas #2, patah balik ke Chungmuro Station.
Oh ye cara nak ke Mango 6 The Heirs aku amik dari blog Azra, http://life-of-a-traveller.blogspot.com   . Thanks to her for sharing =)
Sila dig in di situ ya.

Plan kami adalah untuk ke Mango 6 from A Gentleman's Dignity first. Malangnya, trip ke sana agak disaster jadinya sebab salah faham. Dah ikut arahan tapi rasa tak yakin, lalu kami turun dari bas dan patah balik ke bus stop yang kami naik sebelum tu dengan berjalan kaki. Jauh weh. Tetiba dua wanita bertudung berkeliaran di tepi jalan raya di Apgujeong. Bila dah sampai ke bus stop tu, kami tahan teksi. Tunjukkan alamat cafe. Masalah lagi. Sebab tak jumpa pun that cafe.. Tapi driver teksi insist yang kami sebenarnya dah sampai, kalau ikut alamat yang kami beri. Rupanya, cafe tu tutup under renovation. Manalah kami nak tahu kan, huhu.

It was very stressful. Masa tu lah, hehe. Stress sampai di saat aku menaip entri ni aku tak berjaya mengingatkan macam mana kami sampai ke Mango 6 The Heirs lepas tu. Rasanya berjalan kot, dah tak berapa jauh dari situ.

Dah sampai sini mestilah nak minum air ni kan.

 Area ni mesti familiar bagi yang tengok drama The Heirs;

Syukurlah masa tu tak ramai customer dan port bawah pokok kelapa tu pun kosong, hehe. Pekerja kedai pun leh speaking. Memula segan gak nak posing dalam cafe ni, tapi pikir balik logiknya pekerja-pekerja ni dah biasa kot tengok pelancong luar datang bergambar kat sini.

Daripada Chungmuro Station nak ke sini, dalam 2 jam juga masa yang kami ambil, sebab kes dah naik bas pastu patah balik jalan kaki tu kan, huhu.

Selesai makan minum dan snap gambar, kami berjalan ke stesen subway terdekat. Terus balik ke hostel.
Tamat sudah kisah hari ke 4.

Next Entry: Day 5 - Mouse Rabbit Cafe, SBS Building, KBS Building, Yeouido Park

Thursday, 11 December 2014

2014 Summer Escape - Day 4, 5 June 2014 (Namsangol Hanok Village)

Entry before: Garden BCJ

Assalamualaikum.

Hari keempat ni kami lambat keluar. Semalam kepenatan sangat kot huhu.
Jam 10.40 pagi macam tu baru kami gerak ke subway station. Tapi memandangkan destinasi pun dekat aje, maka kul 11 pagi kami dah selamat terpacak di Namsangol Hanok Village.


Jom tengok apa ada di Namsangol Hanok Village ni. Trip 2012 tak sempat ke sini.
Kami naik train dari Hyehwa turun kat Chungmuro Station. Exit 4. Exit 3 pun boleh.
Masuk foc.
Tutup setiap Selasa.
Bukak dari kul 9 pagi.

 
Kyeoptaa..

Belum belum dah jengah souvenir shop. Hehe. Usah membeli di sini sebab mahal. Lagipun barangnya sama aje macam yang ada kat Namdaemun/Insadong sana.



Jom tengok hanok yang ada kat sini. Ada 5 hanok kat dalam ni.
 Bahagian dalam dan luar rumah



Kat sini masa tu ada pemeriksaan kesihatan menggunakan kaedah tradisional. That's why gambar kat atas tu siap ada katil bagai. Aku jengah-jengah untuk snap foto je, malas nak tanya lebih-lebih. Kang tetiba dia suruh cuba satu hal..huhu.

Ada 3 hanok kalau tak silap aku, semua pun more or less the same.

Then we proceeded to Seoul Millennium Time Capsule Area.
Nak gak tengok pebenda ada kat situ. Dah alang-alang sampai.

Dekat sini katanya tertanam 600 cultural properties (600 different objects), sempena meraikan ulangtahun penubuhan bandaraya Seoul sebagai bandar metropolis yang ke 600 pada 29 November 1994 (hoi masa tu aku baru darjah 6). Barang-barang yang tertanam ni akan digali semula pada 29 November 2394, iaitu pada ulangtahun penubuhan Seoul yang ke 1000; kemudian diserahkan kepada waris yang berkenaan.

Apapun, nak ke sini kena lalu macam 1 tunnel.
Sekejap je kami berkeliaran di sini hehehe. Aku memang kureng bab bab sejarah ni.
Aku cukup suka kalau jumpa water cooler (tak tau nama apa, tapi kalau kat hostel-hostel masa sekolah dulu kita panggil water cooler kan?) cenggini. Tak yah berat-berat beg bawak air.

Tapi mata aku segar bila tengok bunga-bungaan berwarna warni. Ini adalah cafe.
Dan tiba-tiba juga my travel partner ajak masuk minum. Omo. Wenniriya?





Interior dalam cafe tu memang cantik, that's why.
Nak bergambar kat dalam tu kena la masuk ye dak.
So let's.
Order 1 drinks aje pun, kongsi huhu.


On the way nak keluar dari kampung ni, nampak ahjushhi ni..


Oh ya, tempat ni, perlu pergi atau tidak?
Pada aku, kalau ko ada banyak masa dan ada waktu terluang, ataupun ko tak berpeluang pegi Korean Folk Village, pergilah ke sini. Aku memang suka tengok rumah tradisional macam ni so aku enjoy je.

Assalamualaikum.
Thanks for reading.

Up on next entry: Namsan Tower, Samsooni Stairs & Seoul Animation Centre