Sunday, 30 November 2014

Jadual pembayaran gaji untuk kakitangan awam bagi tahun 2015



Jadual Dan Tarikh Pembayaran Gaji tahun 2015
untuk Penjawat Awam atau Kakitangan Awam
seluruh negeri Di Malaysia

Bulan
Tarikh Gaji
Hari
Catatan
Januari
22.01.2015
Khamis

Februari
12.02.2015
Khamis
Tahun Baru Cina 19 dan 20 Februari
Mac
23.03.2015
Isnin

April
23.04.2015
Khamis

Mei
25.05.2015
Isnin
Pesta Keamatan 30 dan 31 Mei
Jun
25.06.2015
Khamis
Hari Gawai 1 dan 2 Jun
Julai
09.07.2015
Khamis
Hari Raya Aidilfitri 17 Dan 18 Julai
Ogos
24.08.2015
Isnin

September
17.09.2015
Khamis
Hari Raya Aidiladha 24 September
Oktober
22.10.2015
Khamis

November
23.11.2015
Isnin
Hari Deepavali 10 November
Disember
17.12.2015
Khamis
25 Disember


Boleh juga download di sini 

***Tarikh pembayaran gaji masih tertakluk kepada pindaan semasa oleh Jabatan Akauntan Negara Malaysia (ANM)

Gaji juga adalah satu bentuk motivasi, tak gitu? Hehe.
Boleh di print lalu di simpan di planner / buku catatan mahupun ditampal dan diletakkan di meja.

Monday, 24 November 2014

Nak sangat menonton kan,,

Selepas entri Hello November nampaknya kemalasan menjadi-jadi. Tiada langsung entri sampai dah nak masuk Disember.

Tihee.

Tapi memang hakikatnya sebelum cuti sekolah hujung tahun, suasana di sekolah adalah bizi dengan macam-macam aktiviti. Hipotesis awal, aku bukan malas tapi memang busy.

Dan sekarang lepas 4 hari sekolah bercuti, nampaknya masa cuti aku hanya diluangkan dengan menonton macam-macam drama. Ye, katanya hari sekolah memang tak melayan/menonton apa-apa drama kan.

So sekarang tonton tonton dan tonton sampai rasa nak muntah pun ada.

Entri kali ini adalah apa yang aku tonton sampai rasa nak pitam huhu.

Naruto Shippuuden - Ini memang macam kegilaan. Sebab latest episode adalah episode 387. Memang kalau tak ada apa-apa aku akan download setiap hari Jumaat. Lagipun 1 episode cuma dalam 15 minit. Tak tau bila katun ni nak tamat. Aku tengok dari zaman U kot, huhu. Which is hampir sepuluh tahun yang lalu. Opkos ada beberapa tempoh masa aku ignore katun ni. Tapi somehow beberapa bulan yang lalu aku dapat catch up balik men download dan menonton. Ianya seperti rutin mingguan.


K drama - The Greatest Marriage. Aku follow sebab jalan cerita lain dari yang lain. Dan aku suka cerita fast pace macam ni.


Bukan drama, tapi variety show. Memang tengok dari season 1 (ini dah season 3 kalau tak silap) Tapi tak la sentiasa tengok, on and off, depends on the couple. Kali ni aku tak miss tengok sebab 2 couple ni.


Another variety show - Roomate Season 2. Season 1 dulu aku tengok tebuk-tebuk. Tapi yang season 2 ni memang diligently download dan tengok setiap episode. Tak lah aku nafikan, ada jugak part-part yang bosan. Tapi kebanyakan new members dalam season 2 adalah fun dan kelako.


Another K Drama - Pinocchio. Sebab memang minat LJS dan PSH & pernah berharap diorang berdua berlakon dalam 1 drama. Walaupun hakikatnya tak semua drama diorang aku tengok. On and off.. Selalunya download tapi lepas tu peram sahaja dalam external. Harap Pinocchio ni tak sebegitu.
Setakat 4 episod yang dah ditayangkan ni, masih teruja dan rasa nak teruskan  tengok. Harap sangat diorang jadik guest dalam Running Man. Tapi macam tak je, sebab biasa nya kalau diorang nak promote drama dalam running man, sebelum drama tu ditayangkan. Apapun, kalau diorang muncul sebagai guest, haruslah aku men download nya nanti.

Weekend drama - What Happen To My Family. 50 episode ok.. hahahaha . Aku memang suka long drama sebenarnya. Especially drama moden. Sebab biasanya ianya Heartwarming Family Drama. Opkos daya penarik ialah Hyungsik. Tapi lepas tengok, aku suka semua watak dalam drama ni. Currently sampai episode 27.


K drama lagik - Birth of a beauty. Sebab jalan ceritanya aku suka, ala-ala filem 100 pounds beauty. Kisah seorang yang gemuk menjadi kurus dan cantik, demi membalas dendam. The main casts dah jadi guest dalam Running Man.


Another drama. Tapi drama pendek. Ataupun SNS drama. Setiap 1 episod hanya dalam 6 minit. Opkos sebab ada Kim Woo Bin.
Tajuk ialah Love Cell / Dating DNA / Yeonaesepo.


Drama remaja. High School Love On.
Mula-mula aku ingatkan aku takkan terjebak dengan drama yang dipenuhi remaja dan idol ini. Kan dah tahap ahjumma ahjumma je aku ni huhu..Tapi bila tengok macam sweet, hihu. Makanya aku setia juga menonton sampai current episode. Lakonan budak-budak Infinite ni not bad juga. Budak pempuan kat tengah tu (Kim Sae Ron) dah memang pelakon dari kecik so memang watak yang dibawa adalah hidup.


K Drama - Liar Game. Jalan cerita lari dari tipikal drama korea. Drama ni remake dari drama jepun. Tapi aku tak tengok lagi versi jepun. Boleh la. Masih berusaha menonton, baru tengok sampai episod 2, current episode di korea ialah episod 10.


K Drama - Pride and Prejudice. Berusaha marathon, sampai episod 6. Tapi macam hilang kesabaran je huhu.. Sebab ianya cerita penyiasatan. Kena tengok betul-betul, kalau tak boleh ter miss info, bila dah miss info boleh mnyebabkan tak paham. Bila tak paham memang bosan. Agaknya sebab aku marathon sampai 4, 5 episod sekaligus, tu yang ada rasa sedikit jemu. Selain tu, terlalu banyak info kot. Cerita penyiasatan kan. A berkait dengan B. B overlap dengan C. C pulak terjebak dengan D.
Hahaha seriously cerita macam ni jangan tengok secara marathon.


Huhu sebab tu aku rasa nak muntah.

Yang kat bawah ni pulak berrcadang nak tengok, masih diperam dalam hard disk. Ada yang dah complete dan ada yang masih airing di sana.

 The King's Face. Sebab ada Seo In Guk

Cantabile Tomorrow (Japanese drama remake - Nodame Cantabile)
I dont like the japanese version. Tapi curious sebab hero dan heroin nya. Yes, its Joowon.

 Modern Farmer. Sebab  Lee Hong Ki & Min Woo

 Plus Nine Boy. Sebab Kim Young Kwang. And the storyline.

 Boarding House no. 24. Sebab storyline dan ada Zea Dongjun.

 Mr. Baek. Sebab jalan cerita menarik dan ada Jang Na Ra.

   Be Arrogant. Opkos sebab Yura.

Misaeng. Dah tentu sebab Im Siwan, kihkihkih.


Adakah aku penonton tegar? Mihmihmih. Sebenarnya, banyak lagi drama yang pending.. K drama dan juga J Drama. Yang dah lepas-lepas.. Beberapa bulan lepas mahupun beberapa tahun lepas. Kebanyakan yang aku senaraikan kat atas ni ialah yang tengah airing di sana ataupun baru je habis ditayangkan.
Tu tak cakap lagi pasal drama siam hahahaha (Ok drama thai yang pending adalah cubaan dari kawan aku untuk mempengaruhi aku bersama-sama dengan dia moyan tengok citer siam.).

Walaupun nampak macam banyak, tapi ada je drama yang tak suite with my taste bud. Contohnya drama ni:
Well, awalnya opkos aku sangat teruja. Rain dan Krystal kan. Suka Rain dalam Full House dan Krystal dalam The Heirs. Tapi kan lepas tengok 4 episod aku rasa tak berkenan. So setakat itu jelah. Terus delete. Aku tau ramai yang suka. Ditayangkan kat One HD kan. Apa yang boleh aku simpulkan taste manusia berbeza. Jalan cerita dan watak yang diberi pada Jung Ji Hoon & Jung Soo Jung  (Nama sebenar diorang) gagal menarik hati ini.

Cewah.

Gila panjang entri ni. Bercakap dah macam pengkritik filem sangat kan.. huhhu.
Honestly, entri sebegini bukan selalu boleh ditaip. Aku selalu rasa macam seorang yang pelik bila bercakap dan bercerita pasal drama korea/jepun, melainkan aku bercerita dengan seorang drama addict jugak.

Tarikan utama menonton selalunya sebab pelakonnya, atau sebab jalan cerita. Kadang-kadang walaupun aku minat pelakonnya, tapi jalan cerita tak menepati cita rasa pun boleh menyebabkan hilang mood lalu berhenti download dan tengok.

Huhu ini adalah rare sebenarnya. Tertaipnya entri sebegini mungkin sebab aku teruja dengan semua drama-drama ni, memandangkan masa untuk menonton pun dah ada.. Tapi sendiri pulak yang rasa penat nak menonton.

Hakikatnya, beginilah ye bila tiba cuti sekolah yang panjang.
Kerja nak dibuat tu ada je, seperti menyediakan jadual waktu dan jadual pelajar bertugas (kebersihan) untuk ditampal, report, minit mesyuarat tertunggak & macam macam lah lagi... Tapi haruslah diselang selikan dengan aktiviti kesukaan. Kang berterusan buat keje sekolah bosan juga..
Lagipun kata sedang bercuti kan...

Oh tetiba rindu sekolah.
Hahahahaha ok esok kena bertugas di waktu cuti, so kena gi sekolah.

Till then, jumpa lagi ya.

p/s - keinginan aku nak melawat sesuatu tempat di korea selalunya datang sebab kegilaan menonton k drama mahupun variety show.. berkesan sangat strategi tu kan, hehe.

Saturday, 1 November 2014

Hello November

Assalamualaikum.
Gambar takde kena mengena. Aku baru sudahkan tengok 2 episod terakhir cerita ni sekejap tadi.. Berbulan aku donlot dan simpan. Cenggitulah bila dah stop tengok, terus malas nak nyambung. Gambar diambil semasa hari pertama ehxibition ni di sana.

Alhamdulillah entri Vietnam hampir  berjaya disiapkan. Memang berhajat nak siapkan tanpa ada apa-apa pun yang tertinggal. Kalau berjaya, alhamdulillah ada juga 1 travelog yang complete. Sebenarnya jauh disudut hati ni nak jugak la tengok semua travelog yang berkaitan dengan diri ini siap. Nak kata boleh membantu traveller lain tu tak jugak la, sebab makin lama tinggal makin lah dilupakan. Tapi lebih kepada kenangan dan peringatan untuk diri sendiri. Mungkin juga boleh jadi idea untuk traveller lain untuk pergi ke situ.. Walau hakikatnya traveller bilis macam aku ni, semua tempat yang aku pegi adalah tempat orang dah biasa pegi.. hiks! Tapi macam aku cakap tadi, untuk kenangan buat diri sendiri, tanda aku pun dah berjaya sampai ke situ, kao hado aku ado!  Apapun, menyiapkan travelog tertunggak sebelum trip seterusnya adalah satu cita-cita aku jugak.

Now tengah bizi menanda kertas exam. Hehehe bizi la sangat padahal dah 2 hari di hujung minggu ni aku habiskan dengan aktiviti menonton dan mendownload drama. Ada lagi sikittt je kertas 2 (penulisan) yang nak ditanda. Pada aku dari update blog baik lah tanda kertas. Tapi nak tanda kertas macam takde mood sebab enjin menanda dah bergerak secara turbo beberapa hari lalu. So sekarang rasa nak menonton drama. Mind you hari sekolah biasa aku memang tak usik kot hard disk tempat tersimpannya khazanah drama-drama aku.. Memang tak sempat. So aci la kan, 5 hari keje 2 hari layan drama.

Khamis baru ni aku kena pegi satu bengkel. Ramainya cikgu cikgi yang opsyen bi di daerah ni ye. Penuh 1 dewan. Apa yang aku nak highlight kat sini ialah makin lama otak aku makin susah nak ingat muka orang. Aku susah hati kalau tiba-tiba ada yang approach aku cakap "ingat tak kita jumpa kat blablabla bulan sekian sekian..Masa tu bla bla bla" . Kadang tu aku tak ingat ok. Tsk. Serba salah.

Apa lagi.. oh ye untuk tahun depan kaki aku dah terikat untuk 2 trip besar.. besar la pada aku sebab jauh dan tak pernah pegi. Makanya kemungkinan besar sebelum menjelang Jun 2015 aku akan duduk diam-diam di rumah. Dah takyah la nak bukak-bukak laman berhantu Airasia huhu. Nak berjalan perlu study juga. 1 adalah trip backpack yang wajib kena cari maklumat sendiri. 1 lagi adalah ikut agensi dimana aku perlu bayar dan boleh lenggang kangkung ikut sahaja. Memang agak banyak pelaburan bila ikut agensi ni tapi aku nak jugak merasa pegi trip secara santai-santai takyah feel amazing race sangat. Untuk trip bekpek tu aku insyaAllah akan pegi dalam 1 group berempat. Sorang tu, ialah Daff, partner aku ke Korea sebanyak 2 kali sebelum ni. Sorang lagi ialah Zura, cikgu yang aku kenal sebelum pergi ke Korea pada 2012. Kami jadi kawan alam maya dan kebetulan masa aku dan Daff repeat trip ke Korea pada June 2014 ni, dia pun pegi sekali..Siap satu flight lagi. Yang terakhir ialah kawan kepada Zura.

Trip mengikut agensi tu aku daftar sorang-sorang.. Nanti berkenalanlah kan dengan ahli rombongan lain. Sejak gi Vietnam sorang-sorang aku rasa solo trip juga adalah seronok. Tapi certain situation macam payah juga. So, aku join secara solo dan kemudian akan berjalan dan berkenalan dengan traveller lain. Aku fikir, kalau macam tu no hard feeling sebab antara kami tak ada lah rapat mana.. Masing-masing berjalan mengikut hala tuju ketua rombongan. Tak ada nak konflik nak memilih sesuatu atau nak buat keputusan, macam bepkek. Oh ya agensi tu, nak kata agensi pun macam bukan agensi sangat. Mungkin ramai yang dah tau pasal Trip Adik Beradik? Ye, aku mendaftar dengan diorang.. Lama lagi, lebih setahun lagi tempoh nak berjalan ni hehe. So boleh lah berdikit-dikit menyimpan duitnya. Satu kelainan join trip ni ialah kami bakal bergerak dengan lori ais yang dah diubah suai jadi caravan. Lama jugak aku nak buat keputusan nak join ni. Kalau whatsapp dengan founder tu, dah berapa kali whatsapp. harap dia tak cam aku je la.. hehe. Dah bermesej, senyap balik.. pastu tengok gambar dalam instagram dia, rasa bersemangat, whatsapp balik.. Sampailah 2 hari lepas, tiba-tiba aku nampak diorang announce itinerary yang diorang dah siapkan dalam blog. Aku baca, terus tak boleh tahan. Well aku memang nakk sangattt ke situ. Tapi kalau pegi secara bekpek, banyak sangat benda nak dipikir. Pulak tu nak cari travel partner bukanlah mudah ok. Nak jalan solo macam takde keyakinan je sebab jauh.

Kalau bekpek, semua ahli boleh dikatakan kepala. Melainkan ahli tu memang tak amik tau langsung pasal perancangan/itinerary. Bila semua ahli boleh dikatakan kepala (sebab, masing-masing study pasal tempat dll) kadang-kadang tu boleh juga berlaku salah faham. Kadang tu, hal kecik je pun. Macam pasal bangun lambat, nak memilih makanan, kedegilan dan kegelabahan memilih laluan dll (yang pernah bekpek MUNGKIN paham kot). Pasal benda-benda kecik je kan? Tapi biasalah namanya pun manusia. Bila dah letih dan penat, kadang tu tak sengaja suara terover, muka termasam, mulut terlaser.. eh macam-macam lah. Masa tulah pentingnya kebijaksanaan untuk handle emosi dan perasaan. Kalau aku, seboleh mungkin masa travel tu aku cuba menahan perasaan dan tak mau problem tu berlanjutan. Mind you, duit dah labur banyak untuk berjalan kan.. Tak kan nak rosakkan percutian ni macam tu je. Then, bila dah balik M'sia dan aku buat refleksi kendiri (wuhuu perkataan cikgu-cikgu sangat; refleksi tu).. Barulah aku buat resolusi aku nak teruskan jadi travel partner orang ni ataupun tidak. Sebab kenapa, mengapa, tu, biarlah hanya aku yang tahu. Apapun, diri sendiri berhak nak pilih kan.

Sebab tu, aku takut sebenarnya nak bepkek dengan kawan baru. Aku takut kalau nanti, sama ada kawan baru tu yang tak tahan dengan  aku, atau aku yang tak tahan dengan dia. Memang aku cukup takut. Aku takut sebab benda-benda macam tu, trip tu nanti jadi tak enjoy.. Aku taknak. Penat simpan duit tapi what the dodol aku kena melalui trip yang tak best.

Oklah rasanya nak kena berhenti dulu. Dari awal menulis tadi aku ni macam tak ada fokus dan tema.. Tup tup sekarang entri ni macam dah berbau luahan beremosi je hehe.

Till fingers meet keyboard again.