Monday, 21 February 2011

Belajar lah selagi mereka masih ada..

Assalamualaikum..

Tajuk klise gila.. Tapi aku nak fokuskan pada kisah di sekolah, hehe.

Sabtu lepas sekolah aku digegarkan dengan berita sorang cikgu yang dapat naik pangkat jadi Guru Penolong Kanan & secara automatiknya kena bertukar ke sekolah lain.

Sentapp...

Siapa?
GB
aku
& cikgu-cikgu lain
anak-anak murid

Kenapa?
Sebab dia yang nak pindah ni cikgu yang berdedikasi.
Jawatan pulak banyak. Yang penting-penting. Yang susah-susah.

Gila banyak lubang yang dia tinggalkan.. Haruslah diisi dengan cikgu-cikgu lain. Barulah nak rasa.. adoiiiii susahnya keje-keje yang cikgu ni pegang.

Cakap tang aku aje la.

Aku dah 3 tahun jadi S/U Peperiksaan Dalaman. Memula pegang tingtong jugak. Tapi lama-lama, biasalah.. immune sudah.

Now kena amik alih keje beliau. Jadi S/U Peperiksaan Awam.

Serious, aku stressed masa mula-mula dapat tau dia kena pindah. Sebab selama ni aku cuma buat keje aku diam-diam. Aku tak nak belajar & amik tahu pun keje-keje beliau.

Sekarang, aku kena belajar SEMUAAAA nya dalam masa 2-3 hari...

^________________^

Tiba-tiba hari ni dapat tau ada 6 orang lagi cikgu sekolah aku (yang senior) bakal ditemuduga untuk jadi GPK (Guru Penolong Kanan).

Umang aihhhh ini kalau semua dapat ni harus semua keluar dari sekolah beramai-ramai.

So, cikgu-cikgu yang tak berapa nak lama pengalaman ni (****macam aku****) akan jadi cikgu senior la ye. Kemudian orang baru masuk.

Padahal banyak benda tak belaja lagi dari diorang-diorang ni..

nangesss..

P/S - Kena belajar dari mereka sentiasa..

Saturday, 19 February 2011

Ibarat roda..

Assalamualaikum..

Selalu kan dengar, orang kata.. dunia ini ibarat roda.. Kadang-kadang kita ada kat atas. Pada satu masa lain nanti kita akan duduk kat bawah pulak. Kadang-kadang kita mengeluh kenapa laaaa asyik duduk kat bawah. Tanpa kita sedari masa berlalu & tiba-tiba, baru kita tersedar yang kita dah duduk di atas pulak..

The point is, how would you behave on each situation? Tang duduk kat atas, bawah & juga tengah2 roda tu,...


Malam semalam ada 1 unknown number naik kat phone aku. Berlari-lari aku yang tengah masak nasik-goreng-takde-jenama (no identity though, memacam aku letak huhu) masuk ke bilik capai henfon.

Dah macam psycho aku. Tekan button receive, tapi senyap tak bersuara. huhu. Taktik tu. Aku malas melayan panggilan merapu. Tunggu the other side dulu bercakap.(Ni aku buat dekat anonymous aje ok..)

Its happened that it was my ex classmate masa kat maktab, Encik X. Aku macam.. eh motif kol aku?? Sebab kami memang tak ngam dari zaman maktab.

gedebak-gedebuk-gedebak-gedebuk bercakap lebih kurang

rupanya..

Hm.. Nak mintak soalan dari aku. Aku kata aku banyak keje dan jawatan kat sekolah. (Well it is a fact!) Kalau setakat ujian bulanan aku tak sempat nak taip-taip. Main fotostat dari buku je. So aku cadangkan dia buat macam tu.

He said, tak nak, OK. Tak suka.

Patutnya kalau tak suka amik soalan dari buku, so sila lah kerahhh otak bina soalan sendiri. Tapi makan masa la. Lagi-lagi kalau banyak kelas nak ngajar.

Eh. Jawabnya tak boleh pulak (dah agak!). Banyak kelas nak mengajar. Dari Year 2 sampai 6.

Aku suggest, gi la cari dari network sekeliling. Dalam satu zon, daerah, takkan tak ada kontek sekolah lain.

Cikgu-cikgu BI sekolah area situ tak suka share bahan.. Katanya..

Last-last, dia siap bagitau suggestion kat aku. Yang tak tahannya, aku pun terlibat sekali. Mintak aku poskan soalan-soalan Majlis Daerah dalam simpanan Bank Soalan sekolah aku. Takpun, scan kan, email softcopy kat dia.

Eh, kau! Senang je ye?

Dia kata, dia boleh bayar kat aku.

Ni bukan soal bayaran.

1
=-=
Kau cikgu. Kau nak kasi ujian pada budak untuk uji kefahaman dia dalam topik yang kau dah ajar. Tapi kau mintak soalan dari orang lain, yang ada kumpulan-kumpulan pelajar dengan kelemahan tertentu. Sama ke?

2
=-=
Tak suka soalan dari buku? Aku rasa soalan dari buku banyak je yang OK. Aku pun pilih-pilih soalan dari buku, yang ada kaitan dengan topik yang aku dah ajar. Tapi aku taip semula. So nampak la kemas sikit. Kau? Ambil dari buku pun kau taknak. Bina sendiri kau kata tak sempat. So, jalan terbaik mintak kat orang?

3
=-=
Cikgu-cikgu sekolah lain yang berhampiran tak suka sharing. Huhu. Ye. Aku cukup faham tang itu. Tapi perlu ke kau salahkan diorang kalau diorang tak nak share? Adakah kau cukup rapat dengan diorang untuk kau copy-copy bahan hak cipta diorang sesuka hati? Adakah kau pernah tawarkan apa-apa bahan untuk kau kongsi dengan diorang sebelum ni?
It's not like, kau jumpa someone tepi jalan & main mintak-mintak macam tu je..
Kalau itu adalah bahan yang Pihak Atasan suruh sebar-sebarkan pada sekolah-sekolah berdekatan.. Aku rasa tak ada masalah.

Tapi cakap terus terang la.. Aku rasa malu nak mintak soalan periksa dari kawan di sekolah lain. Aku sendiri tak pernah membayangkannya. Tak tau, kalau aku minta, orang nak kasi atau tidak. Lain la, kalau bunyi nya, nak tukar-tukar soalan, macam soalan Percubaan ke..

Menyediakan soalan (aku guna perkataan menyediakan, sebab terpulang pada cikgu nak bina sendiri atau nak ambil dari buku) tu bukan ke termasuk dalam tugas hakiki seorang cikgu???

Seorang Encik yang juga seorang ketua keluarga tak patut menunjukkan side yg begitu lemah macam ni. Aku tak nampak apa-apa keterangan dari dia yang menunjukkan dia berusaha, kecuali
~Dia berusaha mintak kat cikgu-cikgu sekolah lain. Tapi tak dapat.
~Kemudian, berusaha cari balik nombor-nombor lama classmate kat maktab untuk dihubungi. Lantak la tak pernah tanya khabar sebelum ni pun takpe. Janji boleh call untuk mintak soalan. Usaha la tu kan.
~Berusaha meyakinkan aku dengan memberi alasan-alasan yang boleh dikuis & ditepis aku dengan mudah. Alasan tak relevan la bang. Maap.

Dia lelaki. Patut lebih tabah. Ye, ayat aku macam berlagak tapi aku memulakan karier ni dengan kepayahan. Sendiri-sendiri juga. Tapi belajar la sikit-sikit. Kumpul bahan sikit-sikit. Kenal network sikit-sikit.

Sila berusaha lagi! & tolong refleksi diri.

Orang yang kau pernah lemparkan kata keji, akhirnya,, dia yang kau minta tolong untuk membantu saat macam ni.

Sekian. Usaha Tangga Kejayaan.

P/S - Ye. Aku mungkin sudah berubah menjadi lebih sarkastik setelah menimba pengalaman setahun jagung. Sedar diri, saya masih orang baru. Tapi juga sedar diri, jangan sewenang-wenangnya membiarkan diri dibuli sesuka hati.

Rombongan Cik Kiah ke Sukan Komanwel

Assalamualaikum..

Dah lama tak apdet blog. Kali ni apdet nak share links la. hehe.

Tajuk ni memang ada kena mengena dengan cerita asal. Rasanya mereka-mereka yang lahir tahun 70an 80an konfem pernah tengok drama ni (Most of us lah)

Walaupun dah lebih sepuluh tahun aku tengok citer ni, effect nya masih lagi sama. Lawak kelakar tak menahan. Dalam pada lawak2 tu diselitkan jugak moral of the story.. Tipikal cerita En. Mamat Khalid la kan. Teguran & sindiran dalam situasi2 harian yang bersahaja..

Ok lah. Panjang benauuu membebel.
Selamat menyedut... Happy watching

download satu-satu, & kemudian kena join kan.

Part 1
Part 2
Part 3
Part 4
Part 5


Lepas download kena join , guna HJSplit atau File Splitter & Joiner.

Nak share links boleh, tapi jangan lupa credit saya ^^.. Penat tau download & re upload..

Friday, 4 February 2011

Pinggan mangkuk kaca VS Pinggan mangkuk polisterin

Salam.

Aku pernah berkisah pasal jiran tetangga aku yang ada masanya sangat aktifff menghantar makanan kan. hehe.

Skarang dah lama ok tak hantar.

Huishh. Bukan menunggu-nunggu apatahlagi mengharap-harap. Cuma rasa lega sikit. Kenapa? Ye. Mood & semangat memasak jarang-jarang menyerap dalam diri. 'Memasak' yang aku maksudkan di sini adalah memasak makanan yang senonoh & cantik persembahannya.

Well, aku masih lagi masak hari-hari. Tidak-tidak pun, 2-3 hari sekali. Bergantung pada tahap kesibukkan jugalah. Kalau santapan aku cuma telur dadar & sayur tauge tumis air. Takpun roti telur. Atau sambal sardin. Kadang-kadang sambal kentang. Takpun ikan masin goreng. Macam tak caraaaa aje nak hantar kat orang.

Sebab tu acara 'masak-memasak' ni aku spesifikkan pada hujung minggu. Lepas aku keluar bawak bakul pegi pasar. Tu pun bukan la acara wajib.

Semenjak dua menjak ni, kalau diorang menghantar, biasanya makanan tu datang dalam persembahan begini,
.
..
...
....
.....
.......
.........



Kan senang lepas tu terus buang... (agaknya la, ini yang dorang fikir huhu)
Sebab dah banyak kali pinggan mangkuk dorang aku peram buat jeruk dekat dapur..

Maaf makcik, atok.. saya memang tak rajin 'memasak'...

Thursday, 3 February 2011

Banjir itu sangat ngeri

Salam.

Selamat bercuti sempena tahun baru cina! Setelah sekian lama tak apdet blog, entri kali ni pasal aku yang terpeangkap dalam banjir selama 20 jam. Gegarrrr

Pengalaman pertama dalam hidup ok,

Isnin 31 Januari

Aku baru nak terhegeh2 balik kampung bercuti.. Sabtu & Ahad ada kelas tambahan tahun 6. Gerak dari rumah lebih kurang 10.30 am dalam hujan & gerimis. So far perjalanan ok je. Sampai kat Kahang (aku tak ingat dah KM berapa, tapi dah lepas pekan Kahang & mula masuk kawasan ladang kelapa sawit) terberhenti sebab air dah naik memenuhi jalan. Kereta memang no-no-no la kan. Sebab rasa berkoba2 nak balik, aku buat keputusan untuk tunggu. Tunggu punya tunggu, dalam sejam masih tak surut-surut. Haruslahh, hujan pun tak berhenti2..

Lepas sms2 dengan my mum, aku decide untuk patah balik ke Endau. Baru jalan dalam 2 KM aku terberhenti lagi sebab air pun dah memenuhi jalan. OK. Aku patah balik ke depan sebab kat situ cuma ada kereta aku je. Lagipun aku tengok kawasan tu agak rendah, compare dengan kawasan mula-mula aku tersekat tadi. Drive laa ke depan. Sampai situ keadaan masih sama. Tunggu lagi. Kemudian aku ikut 2 buah kereta ni patah balik ke belakang. Entah la. Dalam keadaan macam tu, aku memang blur tak tau dah nak buat keputusan. Ikut je la orang.

Sampai balik kat tempat tadi. Encik keta hitam (tak bertanya2 nama pun. nasiblah.) suggest kami stay kat situ tunggu. Ada la dekat 3.5 jam tunggu . Da la rasa nak terkucil. Tahan saja. Ayah aku dah kol suruh aku buat keputusan drastik. Tinggalkan keta & naik bas pegi Kluang/Mersing (Masa tu ada lagi bas2 yang lalu lalang-bas besar so memang lepas). Erk.. Tergamakkah aku nak tinggalkan keta yang aku baru bayar 2 tahun ni?

Aku pun start la kemas-kemas barang aku (oh tak de apa nak kemas pun since semuanya pun elok terletak dalam beg. Hey, I'm on my way home kan..) Tunggu-tunggu. Bas pun tak lalu dah. Bersyukur la jugak sebenarnya sebab aku memang tak sanggup nak tinggalkan kereta ni. Dalam kul 5 lebih kurang tetiba encik kereta itam suggest kami redah air ke depan semula. Sebab kat depan ada 1 trak askar. So lebih selamat kot.

Ilmu baru untuk driver amatur macam aku. Nak redah air: off aircond - gear 1- press minyak kuat2 - jangan berhenti & brek.

Tunggu punya tunggu.. eh, tak jalan-jalan pun dorang (kereta hitam, kereta oren & van). Aku pun matikan enjin & tetiba ada kol masuk. Member kol nak tanya cemana aku masa tu. Gedebak gedebuk bersembang, lepas je putus connection tetiba kereta hitam & oren kat depan gerak redah air. Oh No!! Kelam kabut aku start kereta. Van kat belakang aku dah gerak potong kereta aku. Huuu So meredah la air dalam keadaan panik. Sangat ngeri ok. Air tu agak dalam. Aku dapat rasakan kereta aku yang makin slow as I move forward. Menggigil-gigil aku bawak kereta ok. Oh, ye. Aku seorang diri.

Alhamdulillah. Selamat kami semua meredah 2 air banjir. Sampai laa ke kawasan yang ada 1 kumpulan lagi tersekat.

Kat 'tempat' baru tu, aku rasa lebih lega la, walaupun memang masih terperangkap. Sebab ada ramai lagi orang. Ada gak 1 kereta viva. 1 gen 2 dengan famili lengkap. Beberapa van & lori. Yang pasti ada jugak la kaum wanita. Termasuk 1 trak askar. Memang confirm kami tak boleh lepas ke Kluang. Air sedalam cermin lori. Jangan cari pasal. So memang dah termaktub la aku merasa tido dalam kereta, kat tepi jalan.

Aku update family kat kampung. Dorang lega lepas dengar aku tak bersendirian. Huhu. Nasib baik ada 2 henpon. Terus tutup 1. Nak jimat bateri. Mintak member kat Kemaman yang sudah dipastikan bekerja & sedang berada di ofis pada waktu tu & boleh tolong topupkan thru M2U.

Malam tu, separuh makan makanan yang askar tu belikan. Separuh lagi naik trak askar tu meredah air patah balik ke pekan Kahang beli makanan. Aku termasuk dalam golongan yang tak payah beli makanan. Alhamdulillah.

Kul 10 lebih aku dah siap-siap duduk diam-diam dalam kereta. Nak duduk dengar askar & encik-encik lain bercerita, aku dah malas sebab topik mereka terlalu random. Boleh pulak dorang citer kisah seram masa aku join mendengar.

Selasa 1 Februari

So, tido laaa dalam kegelapan dalam kereta ye. Selang 2-3 jam sekali, aku tersedar. Paling ngeri masa tersedar kul 12 lebih huhuhu... Sunyiii je. Aku tak berani nak pusing-pusing badan pun. Pejam je mata.

Pagi tu aku kuar dari kereta kul 7 am. Terus ke depan nak tengok situasi air. Dah surut sikit. Tapi katanya yang kat depan sana masih dalam.

Dalam pukul 7.30 am tu, trak askar mula gerak ke depan. Banyak jugak la kereta-kereta, van-van & lori-lori yang ikut meredah sama. Aku? Sekali lagi di persimpangan dilema ok. Aku nak patah balik. Entah. Aku ada bad feeling kalau nak ke depan. Tapi kereta-kereta lain semua nak ke depan. So, tak berani la aku nak redah air patah balik sorang-sorang. ..

So ke depan lah kami.. redah air lagi. Tup-tup sampai kat depan lagi banyak lori, kereta & van bersusun tak boleh jalan. Air lebih dalam & panjang. Alhamdulillah, tiba-tiba adik kereta Viva yang park sebelah kereta aku malam tu ajak aku patah balik. Syukur sangat-sangat. Lagipun hari dah mendung. Kalau hujan turun kang tak pasal-pasal je terperangkap sekali lagi.

Begitu lah kisahnya. Akhirnya selamat la aku sampai semula ke pekan Endau ni. Tak pe la, famili aku pun paham & kata tak yah nak rushing-rushing balik. Safety comes first.

*Dalam situsi macam ni, proses perkumuhan dalam badan harus juga dijalankan. Kang jadi penyakit lain pulak kalau terlalu lama ditahan-tahan? Macam mana? Aku pun tak tercapai akal mula-mula tu. Akak kereta Gen 2 tu ajar aku.. huhuh..

*Tak boleh solat. Diri pun rasa tak bersih. Kata ustazah & my parents, dalam keadaan darurat macam tu takpe. Kada' bila dah selamat nanti.

*Aku rasa macam nak standby macam-macam benda dalam kereta lepas ni. Charger phone dlm kereta, air bersih, berus, ubat gigi. ubat-ubat..