Wednesday, 30 September 2015

Off Market

Assalamualaikum,

Mencelah cerita majlis perkahwinan adik aku masa awal cuti sekolah hari tu.
Sabtu, 19 September 2015.

Ini adik yang nombor 5.
Aku jarang cerita pasal famili dalam blog kan. Entah, aku mahukan privasi kot huhu.

Ini hantaran dari pihak perempuan, hasil keras-tangan aku hihi. Sebab tu nak abadikan dalam blog ni =)
Aku pun main belasah je sebenarnya. Tak pernah buat hantaran pun. Tapi sebab yang lain pun (siblings) sama-sama tak reti maka boleh aje lah macam ni pun.









Hantaran dari pengantin lelaki;

 The pengantin;
Ini masa malam nikah.


My family.


Hari kenduri =)
Officially off the market


Gambar 1 family masa hari kenduri boleh pulak tak ada ye huhu.. Sebab masing-masing bz. Lepas tu, hari kenduri tu jugak pakcik aku meninggal dunia. Masa majlis ni tengah berlangsung. Arwah memang ada sejarah komplikasi jantung. Start dari malam nikah tu, dia dah mula semput dan sukar bernafas. Pagi tu memang tak berupaya nak keluar menjengah majlis langsung. Menjelang zuhur, arwah menghembuskan nafas terakhirnya, kat rumah kami. Al-fatihah untuk arwah Pak Malik. Semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang yang beriman.

Untuk adik aku, Nor & pasangannya Fikri, selamat melayari kehidupan baru sebagai suami isteri. Semoga bahagia dan gembira selalu, sampai ke syurga. Amin..


Thursday, 24 September 2015

Sabai..sabai..

Assalamualaikum.

On my way back to Batu Pahat from KLIA2.

Akhirnya aku gagal update entri trip Jepun sampai tiba trip seterusnya. Tapi niat tetap ada, insyaAllah akan disambung jua.

Trip aku yang paling pendek setakat ni. 3 hari je huhu.





Motip sangat letak gambar makanan kan. Tapi tengok gambar ni buat aku telan2 ailio huhu.

Selamat Hari Raya Aidiladha =)

Saturday, 5 September 2015

2015 May Japan Summer Trip - Part 6 (Nishiki Market)

Antara tempat yang aku suka masa ada di Kyoto ialah Nishiki Market.

Kalau tak silap aku, sampai 3 kali kot kami ke pasar ni.
Macam-macam produk tempatan ada dijual di sini. Tempat yang sesuai kalau nak cari green tea, seaweed & macam-macam lah lagi. Pakkal je kami ni tak tau baca tulisan jepun & tak reti cakap jepun.. kalau tak, macam-macam kot yang dibeli (cewah,, macam kan berduit sangat hahahaha).

Selain dari window shopping, kat sini juga boleh jalankan kegiatan food testing. Ada sehari tu, kami ni memang dah lapar gila. Dalam pada mencari kedai makan yang muslim friendly dekat kawasan ni, kami tersinggah lagi Nishiki Market ni dan sambil-sambil tu dok berenti dekat kedai yang jual makanan yang kami yakini halal. Belinya tidak.. Tapi sibuk merasa, hahahaha. So, sempatlah alas perut yang berdondang sayang sebelum jumpa kedai makan..

Baiklah, mari layan gambar yang banyak ini,

Aku ada sedikit menyesal tak beli jus limau godang ni...
Takpe. Next time. InsyaAllah.

Variety of pickles. Terbau masam jeruknya bila lalu kat tepi..
Adakah ini serupa banchan di korea?

Masa tengok benda ni aku berazam nak buat jugak bila dah balik Malaysia nanti (tak sampai hati nak beli sebab rasa macam boleh sangat kalau nak buat ni!). Tapi nan hado ye, aku tak teringat pun, sampailah bila tengok drama jepun 37.5° No Namida bebaru ni, & nampak pelakon tu makan timun ni huhu.   


Nukazuke pickles.
Again, I learnt the name from that drama. Katanya ada mix of wine/beer ye.





Tamago ni baby octopus kan?
Aku teringin.. tapi tak tau status..
Lalu aku simpan je niat nak beli & berazam makan yang dekat Sushi King.


Buah berangan..
Kami try sample yang dah direbus.
Cam biasa, lemak manis rasanya.


Bonito Flakes (kot)

Seaweed.
Beli.
Cepat je habis bila dah dimakan.

Bagi aku, beli strawberry ni nasib-nasib.
Ada sekali tu beli, manis.
Di masa lain, masam pulak.
Tapi tak semasam strawberry yang aku beli kat Pt. Raja ni laa huhu.
Eh tak jumpa pun strawberi putih..



Pelbagai makanan laut.

Pelbagai jenis produk green tea (teh/coklat/jem), seaweed & crackers ada dijual kat sini.

Sebab owner dia good looking & peramah serta tabah menjawab soalan aku yang macam-macam, maka aku memborong beli teh & seaweed dari kedai dia.
Sebenarnya kalau kena cara penjual maka aku dengan rela hati membeli macam-macam. Bahaya sebenarnya orang macam aku ni huhu. Paling aku kalah bila dengan sales girl dalam kedai kosmetik kat Korea.

Punyalah tamak, beli green tea macam nak buat mandi ok. Last-last bila balik sini tak terbancuh & tak terminum. Tu pun lepas bagi-bagi orang as souvenir. T__T

Pelbagai rice crackers

Mochi.
Ada juga beli. Tapi bukan yang dekat sini.

Walaupun ianya hanya replika tapi tetaplah menggiurkan.

Mampu tengok dan telan ailio saja.

Apapun, sesuatu yang aku kagum dengan pasar ni ialah tahap kebersihannya.
Walapun bercampur dalam satu pasar ada kedai ikan, makanan kering & basah, teh dan macam macam lagi, dalam keadaan sebelah menyebelah pulak tu, tapi pasar tu tak busuk ok. Lantai tu elok je kering.

Selain tu, nampak sangat diorang ni menjaga kebersihan.. Masa kami cuba makan sample buah berangan tu, pakcik yang menjual tu siap perhatikan kami & lepas kami selesai makan dia hulur bekas untuk letakkan kulit buah berangan tu.

Selain dari kami, budak-budak sekolah yang pergi rombongan tu pun ramai berkeliaran kat sini. Gembira je diorang boleh membeli macam-macam produk makanan kat sini. Aku je yang telan ailio tengok diorang makan, huhu.

So, jangan lupa masukkan pasar ni dalam itinerary kalau berhajat ke Kyoto ye~

Tata.