Wednesday, 30 July 2014

Penyakit backpack yang sukar pulih

Sebab tu orang kata backpack ni macam penyakit, iye dok? Sekali buat nak buat lagi..
Tapi, apa sangat lah pengalaman backpack aku kalau nak dibandingkan dengan orang lain sebenarnya.
Aku baru je nak berjinak-jinak. Negara yang dah dilawat pun hanya lah Korea Selatan je.
Apapun, aku happy bila ber backpack ^^

Balik dari Korea bulan 6 aritu terbincang pulak dengan kawan pasal nak jalan-jalan di satu negara ni. Negara mana, biar lah rahsia dulu. Tiket return kami dah selamat beli. Tinggal nanti nak topup luggage dengan meal. Tarikh travel, setahun lagi. Hehehe. Kami insyaAllah pergi dalam kumpulan seramai 3 hingga 4 orang.

Kemudian, gatal tangan lagi. Rasa nak melawat sepupu aku. Dia pun offer untuk jalan-jalan ke sana, sementara dia masih bekerja di sana. Ok fine. Tengok tiket masa cuti Deepavali pun not bad, mari lah ke sanaaa.. Untuk trip ni, aku plan nak bawak adik lelaki bongsu. Rasa tak sabar dalam berdebar, hehe.

Sebelum tu, sebelum cuti Deepavali, sebenarnya aku beli 1 lagi tiket untuk ke 1 negara ni. Cuti bulan 9 kan seminggu? Reason beli sebab tengok tiket pergi balik harganya macam berpatutan. Lepas tu, tak sangka ada penerbangan dari Senai, Johor. Tak payah aku susah-susah nak turun ke KL sana.
Kali ni insyaAllah aku backpack secara solo. Saja nak rasa, hehehe. Ni ala-ala mencabar diri sendiri jugak la ni. Nak tengok berani ke tidak sebenarnya ko ni Didi. Kalau semuanya berjalan lancar, insyaAllah aku buat lagi nanti hehehe.
Ke mana? Heee nanti dah balik baru aku cerita kat sini ye. Diharap aku tabah menahan diri dari online shopping demi menyimpan duit.

Oklah, sampai sini saja.. Dah lama tak update blog tetiba menaip pasal trip akan datang. Lepas tu tak nak bagitau nak pegi mana. Lepas tu dah macam show off je ni? Hehe bukan show off, cuma macam peringatan untuk diri sendiri, aku gembira bila cakap pasal backpack/percutian. So anytime aku bukak blog sendiri, aku baca then aku rasa bersemangat untuk berkerja sekuatnya! Kerja kuat kalau nak berjalan ye!

Lepas tu tak reti nak taip entri berkenaan hari raya? Hehehehe memang tak reti!
Cerita pasal raya is too mainstream. Aku suka baca je entri raya orang, sendiri nak menaip malas.
Tapi nak jugak wish, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf andai ada kesilapan/keterlanjuran yang dilakukan...

Till then, bye..

Saturday, 26 July 2014

DSKP BI Tahun 5 (SK)

Mungkin ada yang dah pergi Kursus KSSR BI Tahun 5.
Yang bakal pergi (macam aku) boleh lah men download, print & jangan lupa bawak semasa kursus ye.

Download

Monday, 7 July 2014

2014 Summer Escape - Day 2, 3 June 2014 (Ehwa Woman University)

Sambungan dari entri sebelumnya, Pororo Theme Park & Gosami Sinchon

Lepas selesai menapau toppoki kami gerak ke stesen subway semula.

Nak ke universiti ni;
By subway (Ehwa Woman Univ Station: Line 2 (Green) / Exit 2 or 3)


Keluar tu kena berjalan sikit. Tapi takpe sebab sepanjang jalan tu penuh kedai. Memang sesuai lah, wanita dan shopping kan sukar dipisahkan. Nama  kawasan kedai-kedai tu ialah Edae. You name it; kedai/gerai baju, kasut, beg, kosmetik dan macam-macam lagi. Pakkal lah masa tu kami rushing. Takut hari gelap atau hujan makin lebat, so langkah kaki dilajukan. Tapi walaupun kaki melangkah laju mata masih liar menjeling..

Dalam pada nak cepat tu, menyempat jugak singgah ke kedai bag. Saja nak survey harga hehe. Memang boleh tahan murah la.. Ini barulah tempat sesuai membeli belah untuk orang macam aku, huhu. Boleh pilih pelan-pelan sambil dok congak berapa duit dalam purse....

Jalan punya jalan akhirnya sampai lah ke universiti tersebut.

Subhanallah cantik!

Unik juga. Ramai sangat manusia. Tapi ada gak lelaki sesat hehehe. Ketara sangat awak tu boipren ok, menunggu di tepi pintu masuk univ dengan sejambak bunga di tangan.

So mari tengok gambar ye. Masa ni hujan dah berhenti.
 The post guard

Ada rupa pelajar? 
Hehe by the way, grammatical error spotted! Should be women instead of womans

Dengan payung korea Daff

Cantiknyaaaa kawasan universiti dorang ni!!
Smart kan? Kiri kanan tu ialah bangunan bawah tanah ok. Aku sempat mengintai nak tengok apakah yang ada disebalik cermin itu

Okay settle skodeng! Dalam bangunan belakang aku tu macam tempat student duduk-duduk berbincang. Ada kerusi dan meja.

Kawasan yang sentiasa sibuk dengan pelajar lalu lalang

Lebih kurang jam 7 petang, kami pun menapak semula untuk ke stesen subway. Jom pulang!
Oh ye, musim panas di Korea kan waktu siangnya panjang. Jadi, pukul 8.00 malam macam tu baru betul-betul gelap. Pukul 7 p.m. cerahnya macam pukul 6 p.m. di Malaysia.

Tamat sudah kisah hari kedua di Korea..

Entri seterusnya, hari ketiga. Hari yang penat, tapi gembira dan puas hati.
InsyaAllah akan disambung kemudian.

Untuk hari ketiga, kami merancang untuk ke
Naksan Park (Rooftop Prince filming location, Seoul Fortress, mural cantik-cantik)
BCJ Garden (Various dramas/films filming locations; i.e City Hunter, Boys Over Flower, Heartstring dll)
,,,,,, memandangkan menurut ramalan kaji cuaca, hari ketiga adalah hari yang cerah.

Till then, bye-bye.
Thanks for reading =)
Sambungan hari ketiga dalam Summer Escape: Naksan Park

Sunday, 6 July 2014

2014 Summer Escape - Day 2, 3 June 2014 (Pororo Theme Park & Sinchon)

Sambungan dari entri ke DDP

Destinasi seterusnya ialah D Cube City, sebuah shopping complex. In fact, salah 1 shopping complex terbesar dan tertinggi dalam Seoul.
Kami ke situ sebab nak pegi Pororo Theme Park.
Anda kenal kartun Pororo?

Bagi yang tengok Running Man, mungkin dari tak kenal boleh jadi kenal sebab si Haha selalu sebut Pororo, Pororo, Pororo.. sampai nama dia pun digelar Haroro.

Tempat ni ada dalam list to be visited masa trip kami tahun 2012. Tapi tak sempat pegi. Banyak sangat tempat nak pegi huhu.

So dalam summer escape ni, wajib pegi lah kata Daff. Tempat ni dia yang mengidam nak pegi... Aku ikut je huhu.
 
Cara nak ke sini:
By Subway: Sindorim Station (Line 1 or 2)

Jom tengok gambar dalam D Cube City.

Tiada yang menarik perhatian aku kat shopping mall ni, sebab awal-awal dah tau aku tak mampu nak membeli di sini. Tengok sekali lalu je lah..

Nak ke Pororo Theme Park kena naik sampai level ompek yo!


Tapi kan, sampai je di situ kami baru tau bahawasanya kalau nak masuk dalam theme park ni, kena bawak kanak-kanak. Tak kisah la 2.3 orang dewasa pun nak ikut sekali tapi wajib ada kanak-kanak.

Kecewalah Daff. So kami amik gambar dari tepi je.


Gitu lah suasana dalam theme park ni. Biasa-biasa aje kan? Mungkin seronok untuk budak-budak tapi untuk dewasa solo macam aku.. err.. entahlah. Sekadar bergambar aje kot.


Nasib baik ada tempat nak amik gambar. Mula-mula, aku ingatkan bila dah tak berpeluang nak masuk tu, kena blah macam tu je la.. Kemudian, petugas kat kaunter tu tunjukkan tempat ni untuk berdiri dan ambil gambar. Jadiklahhhh.. dari tak ada kan. Kalau blah macam tu je macam tak berbaloi juga perjalanan yang diredah nak sampai ke D Cube City ni.

Jujurnya, aku bersyukur juga sebab tak boleh masuk tempat ni. Sebab duit tu bolehlah disalurkan ke tempat lain hehe. Ye, nak masuk sini opkos kena bayar.



Masuk sekejap kedai jual cenderahati Pororo ni.
Harga? Opkos mahal (pada aku laaa)

Aku tak membeli apa-apa.
Masa aku upload gambar dalam kedai ni dekat FB, ada yang tanya mahal ke harga pororo tu? Ye, mahal (jawab aku)..Memang tak la kan nak meng offer nak tolong belikan.. Mengganggu bajet nanti.

Mencelah sikit. Kadang aku tak paham dengan orang yang nak main kirim-kirim ni, nak kirim tapi suruh belikan dulu, dulukan duitnya. Well ini bukan kat M'sia, kalau kekurangan duit boleh cucuk ATM. Patut kalau nak kirim, kirim lah duitnya sekali.. Kalau serius nak, bank-in duit. Orang tu melancong segala aspek yang melibatkan duit opkos dah dikira awal-awal. Yang pasti, bajet tu biasanya tak termasuk dengan perbelanjaan tiba-tiba macam ni.

So dah puas ambil gambar, keluar lah kami dari tempat tu..
Jumpa pulak patung Pororo kat luarnya.. Bolehlahhh..

Oh ye.. Keluar dari sini, aku ada lah membeli sesuatu. Tersinggah di booth menjual pewangi. Aku macam jarang nampak pewangi rumah begini. Mungkin dah lama ada di Malaysia, aku je yang peghak tak tau, huhu.

Mula-mula sayang nak guna. Tapi pikir-pikir balik, guna ajelah. Kalau habis lepas tu,,, dah. Cuba cari kalau jumpa.
Aku suka sangat baunya! Tapi macam cepat kering je benda ni.
Dekat sini jugak aku ada beli pewangi wardrobe. Huhu sesuatu sangat kan pegi Korea beli benda cenggini.. Takde la.. Untuk lawatan kali kedua ni, aku dah pesan pada diri sendiri, nak membeli tu pastikan beli sesuatu yang pasti digunakan.. Jangan beli lepas tu hangat-hangat tahi ayam. Tak digunakan dan disimpan je.



Seterusnya entri ke tempat terakhir hari kedua kami di Korea, Ewha Woman University..
Tunggu.. (adehhh sakit pinggang duduk lama-lama menaip..)

Terima kasih sudi membaca =)

Entri seterusnya: Ewha Woman Uni

Saturday, 5 July 2014

2014 Summer Escape - Day 2, 3 June 2014 (Dongdaemun Design Plaza-DDP)

Hai.
Sambungan kisah hari kedua di Korea. Baca cerita hari pertama kami sampai Korea.
Kami selamat bermalam di Seoul. Lepas mengangkut beg-beg berat tu naik ke bangunan INSIDE, kami check in dan jelaskan baki duit pada Min.

Rindu tempat ni!!

Min yang baik hati dah rangka beberapa plan untuk kami.
Dia bagi 3 option;
Pilihan bajet - Pindah-pindah bilik antara bangunan, bergantung pada kekosongan bilik.
Pilihan memudahkan - Stay 3 malam pertama ni kat bangunan baru, bilik berdua (quite pricey), lepas tu untuk malam-malam seterusnya pindah ke INSIDE 1.
Pilihan ketiga aku tak ingat.

Sebab kami terus pilih yang kedua.
Remember, yesterday was like a nightmare to us. So malam tadi aku letih sangat, masa Min brief kami, aku dengar apa Min cakap tapi ada part yang macam aku tak berapa nak dengar. Dibawa angin lalu. Lost in space. Hahaha.

***Backpackers INSIDE ni dah berkembang sekarang, dulu ada 2 bangunan je. INSIDE1 ialah main building. Sekarang dah ada penambahan INSIDE3***

Yang aku ingat, Min berkeras nak angkat beg-beg aku yang berat dari INSIDE 1 ke INSIDE 3.
Aku yakin, badan dia mesti sakit-sakit malam dan hari-hari lepas tu. Conform! Sebab aku pun sakit badan oo hehehe. Beg sandang belakang aku memang berat dengan makanan. Beg troli pulak berat dengan baju.

Kebetulan, untuk malam pertama dan kedua tu hanya kami berdua yang ada di INSIDE3, katanya 2 hari lagi bakal ada customer lain nak check in.

Malam tu, aku tidur agak lewat.
Oh ini adalah perkara biasa. Untuk 2, 3 hari pertama badan aku memang mampu bertahan. Penat tapi boleh tidur lambat. Susah nak tidur.
Tapi, masuk hari ke 4, ke 5, aku boleh saja tidur di mana-mana.
Hee. Nanti aku cerita.

So bangun pagi tu, wah, pukul 5.00 a.m. waktu korea dah terang benderang ok?
Subuh kul 3.30 a.m.
Sebab aku ma'zuroh so memang bersenang lenang la bangun lambat lalalala hehe.

Dari awal pagi tu, hujan turun sebenarnya,
Cuma tak tau lebat ke tidak, sebab bumbung dorang tak macam bumbung kat sini.
Jadi aku macam confuse, hujan ke tidak sebenarnya ni? Tak ada bunyi bising air jatuh atas bumbung. Cuma dari dalam aku dengar macam bunyi air jatuh atas jalan.

Tapi yang pasti hujan di hari kedua tu tak berhenti, sampailah jejak ke pukul 10 a.m.

Sebenarnya, ada kawan yang dah pernah bagitau aku musim panas di Korea juga datang bersama hujan. Tapi nak buek cemano, dah waktu cuti sekolah pertengahan tahun kat Malaysia ni bersamaan juga dengan musim panas kat sana.. Nak datang musim luruh/sejuk tak mampu sebab dah tau diri sendiri tak tahan sejuk, dan kami ke sana dengan misi nak jalan-jalan, bukan nak merasa kelainan musim semata-mata.

Pagi tu, sekali lagi kami bersiap dengan leisure sekali (hehe I'm not sure what happened to us in this trip).
Sambil bersarapan pagi tu, kami bincang aktiviti yang sesuai untuk dilakukan ketika hari hujan. We couldn't afford to just sit and wait at the guesthouse even if it was raining.

So hari tu kami ke Dogngdaemun Design Plaza (DDP), D-Cube City (Pororo's Theme Park), makan-makan di Sinchon area & melawat Ewha Woman University (sebab tempat ni dekat dengan Sinchon, naik train sebelah menyebelah je stesen)

Entri ni aku cerita pasal DDP je.. Kena pecahkan lah, sebab gambarnya banyak.

Kami menapak ke Stesen Hyehwa dengan berkongsi payung (Daff tak bawak payung). So tetaplah basah kena tempias-tempias hujan.

Destinasi Pertama, Dongdaemun Design Plaza (DDP)
=======================================
By subway: Dongdaemun History & Culture Park Station (Line 4 / Exit 1)

Tak jauh pun berjalan ke DDP. Yang agak jauh ialah berpusing dalam / sekeliling DDM ni (kalau rajin nak explore satu DDP)

Pebondo DDP ni?
Satu landmark baru dalam Seoul. Baru launch dalam Bulan 3, 2014. Aku selalu nampak korean friends post gambar DDP dalam instagram diorang, dari situ aku sedar kewujudan DDM ni.
Rekabentuk bangunan ni unik, aku tengok macam ala-ala futuristik sikit. Sangatlah luas. Aku ada terbaca kat sana, DDP ni gabungan 4 buah bangunan & semuanya bersambung. Aku try google fakta ni tapi tak jumpa pulak online.

Masih hujan..




Masa berjalan dalam DDP ni aku tercari-cari jugak apa yang menarik dengan tempat ni. Kat dalam tu ada beberapa buah galeri, dewan dan shopping mall. Shopping mall yang bukan taraf aku nak bershopping la kot, huhu. Sebab tengok dari luar pun dah nampak mahal.

Kat belakang aku tu siap ada tayangan LCD Projektor. Diorang tayangkan iklan-iklan. Seriously besar bajet penyelenggaraan tempat ni kot.


Tempat kat bawah ni, aku pun tak paham konsepnya apa. Ada library kecik & comel, ada cafe, ada juga menjual buku-buku kanak-kanak (semua dalam bahasa Korea).

Kami cuma masuk untuk bergambar je.
Hehehehe. Bukan selalu kan amik gambar macam ni..

Sebuah kedai kasut.

Cantik kan? Ni pemandangan syiling.



Sebenarnya, agak bosan di sini. Tambah-tambah dalam cuaca hujan. Pergerakan pun terbatas. Nak bergambar lama-lama di luar bimbang kamera dimasuki air. Tak memasal je karang..

Menarik kan kerusi ni? Tapi aku tak cuba pun huhu.

Malu-malu dak kecik ni hehe


Bila kami dah nak gerak keluar, tiba-tiba nampak 1 poster, pameran dari 1 drama popular. Terkejut dan teruja! Pameran tu bermula 10 Jun. Oh yeah jadi sempat la kami pergi nanti.

Drama apa? Tunggu... hehehe

Ok la, entri seterusnya ialah ke Pororo Theme Park dan makan di Sinchon.
Bersambung kemudianlah nampaknya..

Thanks for reading =)