Saturday, 11 July 2015

The Fault in Our Stars


Just finished watching this movie, and all I could say is I don't remember the last time I watch an English Movie with so much puddle of tears =(



I'm just glad I didn't get to watch this is the cinema because I know I would embarrassing myself with the tears.

Previously, I have been contemplating whether to buy the novel or not; my answer now is I don't think I should. Not because it isn't good, but just me being super lazy to read. Plus, I don't have the space in my room for another book (I'm reserving those space untuk buku-buku latihan / school related books).

Jadi, apa motif entri ni? Ngahaha aku pun confuse. Untuk yang belum tengok (cerita ni dah lama pun, released last year kalau tak silap) maybe you can consider to download and watch. Beli DVD pun boleh.

Eh, now I remember, the last time when I watched Love, Rosie I cried a river too.
But I think this movie won. I gave 9 out of 10 stars.

That's all =)

Thursday, 9 July 2015

Label Cuti Sekolah Sempena Hari Raya Aidilfitri 2015

Sempena cuti yang bakal menjelang, mungkin ada cikgu-cikgu yang mencari label yang comel-comel untuk ditampal dalam buku rekod mengajar.

Disclaimer:
All images are not mine; I downloaded from the FB pages below;

All pictures credit to:

My BBM *NIK* FB Group
BIB YC YC
LKL RAYA 2015
Galeri Cikgu Rajin 2 FB Group

P/S - Kalau tarikh cuti tak terkena dengan cuti sekolah cikgu, download lah yang kosong dan edit sendiri tarikh nya ye..













Wednesday, 8 July 2015

2015 May Japan Summer Trip - Part 4.1 (Sumida Park & Hotaluna Cruise)

Baca Entri Sebelumnya:
Part 1 - Kisah sebelum bertolak & hari pertama sampai
Part 2 - Tokyo City Tour 1 (Asakusa, Akihabara, Tokyo Skytree, Tokyo Station &Tokyo Tower)
Part 3 - Misi Mendekati Gunung Fuji

Assalamualaikum,


Hari keempat, Isnin, 1 Jun 2015.

Pagi tu lepas bersiap kami terus bawa turun semua luggage sebab hari ni last day stay di guesthouse ni. Hari ni juga sorang lagi travel mate, Zura baru sampai  keTokyo. Plannya, nak seludup dia ni masuk dalam guesthouse untuk tumpang barang & sarapan sekali dengan kami.

Lepas bawak Zura ke dapur & hidang milo secawan, aku dan Daff keluar sekejap ke mart untuk beli onigiri. Bekalan roti dah takde huhu. Selesai sarapan, kami pun berangkut lah keluar dengan luggage. Tak boleh nak tumpang simpan barang pun, sebab staf tak masuk keje lagi. Jadi, kami sepakat nak simpan barang dalam loker kat subway stesen. Stesen Tsukuba Express menjadi pilihan sebab paling dekat dengan guesthouse. Cara nak nak guna loker aku tak boleh nak explain sebab takde amik gambar step by step. Fret not coz they have english instructions. Tinggal pilih je nak besar mana. Harga ikut saiz. Untuk beg gedabak aku aritu, aku bayar 500yen.

So, seawal 6.15 pagi dah mula keluar berjalan. Destinasi pertama ialah Kanyon Temple sekali lagi. Sebab Zura baru datang sini kan. Gedebak gedebuk bergambar area situ, terus berjalan ke area Sumida River Boat Terminal.

Plan kami hari ni ialah
Naik Tokyo Cruise dari Sumida River Boat Terminal ke Odaiba.
Jalan-jalan Odaiba.
Pergi ke Shibuya.
Jalan-jalan Harajuku & Takeshita Street.
Ameyoko Street
Patah balik ke Asakusa. Amik luggage.
Siapa yang boleh solat pegi la solat.
Makan kat Ippin Restaurant
Gerak ke Shinjuku Willer Terminal Bus,  
11.30 pm naik bas malam ke Kyoto.

Ngahahaha semput aku membaca iti hari Isnin ni.


Seawal itu, tak banyak perniagaan pun yang dah beroperasi. Pukul 8.30 am baru Tokyo Cruise ni mula beroperasi. Lepas tu first trip ialah pukul 10 pagi. Memandangkan banyak masa lagi, kami pun pegi jalan-jalan dulu ke kawasan sekitar situ & opkos ke Sumida Park.

Macam tak percaya je, tempat yang sama, musim yang berbeza dan situasi cukup berbeza. Pada aku, tebing sungai ni kurang menarik di musim panas cenggini. Nampak dull. Kalau ada bunga bungaan pasti lebih menarik.

Tak dapat tengok bunga sakura, dapat tengok dan pegang pokoknya pun jadiklah kan..

Kat sini rupanya Sushi Go Round yang Azra sebut-sebut tu ye, hehe.
Tapi bila kami balik di malam hari memang dah tutup kedai ni. Tiada rezeki kami nak mencuba huhu.

Jenuh jugak nak ngabiskan masa sementara nak menunggu Tokyo Cruise tu mula beroperasi.
Lalu terhasillah idea bergambar macam kat bawah ni. Si Zura la ni. Almaklumlah orang baru beberapa jam mendarat di Tokyo hehehe. Kakak kakak berdua ni dah mulai pancit hwahwahwa.

 Sebab gambar aku tak nampak bersahaja maka mari letak gambar orang lain, hahaha.


Jadik, inilah muka bersahaja yang ko maksudkan tu Didi? Wakaka. Sahaja aku berangan menelepon guna public phone di jepang...



Hydrangea yang hidup di musim panas..

Berkenan aku kat anak anak buluh ni.. Redup merimbun


Akhirnya, dalam pukul 8.30 am ofis bukak. Terus masuk, beli tiket.
Beli kat mesin nombor 4 ni ye. Self service, tapi staff tu ada je kat tepi tu untuk membantu.

Yang study pasal Tokyo Cruise ni Daff, jadi aku mengikut je hehe. Sepenuh kepercayaan kuberi.

Ada beberapa jenis kapal yang available.
Yang kami naik tu namanya Hotaluna. Memacam design kapal ada,opkos nama pun pelbagai ye. Yang aku ingat cuma Himiko, Hotaluna, Atakemaru & Ryoma. Atakemaru tu sebab aku teringat Hagemaru & Ryoma tu sebab aku dulu tengok anime Prince of Tennis & ada wataknama Echizen Ryoma.. Boleh? Hahahaha.

Selain dari pelbagai kapal, ada beberapa cruising course.
Kami amik Asakusa Odaiba Direct Line.

Naik dari Asakusa, berhenti kejap kat Hinode Pier. Kemudian teruskan perjalanan ke Odaiba Seaside Park. (Odaiba Island).
Harga tiket ialah 1560yen (sehala).
Tempoh perjalanan dalam 50 minit.




Mesin tiket yang lain. Aku tak tau mesin untuk apa dan siapa, yang pasti, foreigner cam kita ni kalau nak beli tiket Hotaluna sila pegi mesin 4 tadi ye.


Trip kami pukul 10.

Sementara menunggu, aku ajak diorang ni bersila depan cermin ni. Hehehe.
Ate, kena menunggu tapi tak sedia kerusi.
Dalam 15 minit gak kami dok bersila depan cermin ni.


Inilah Ryoma.


dan ini lah Hotaluna ye.

Beratur lagi tepi jeti. Tapi tak lama.

Akhirnya.
Sengaja aku amik sebab nak gambar adik pilot kapal ni hahah.

Aku suka tengok pintu tu..

Ohye. Kapal hotaluna ni design nya sangat futuristic, pada aku. Kelilingnya cermin kaca. So dari dalam memang boleh nampak pemandangan di luar secara 360 darjah.
Kemudian, interior dalam kapal tu ala-ala style dalam kafe. Mejanya, tempat duduknya.. Dan memang ada cafe pun kat hujung kapal tu, tapi aku tak membeli apa-apalah kan.
Lepas tu kat atas tu ada view deck. Lepas 30 minit kapal jalan, diorang bukak view deck tu untuk passenger. Boleh lah berangan ala-ala titanic kat atas tu.

Bahagian dalam hotaluna;
Cafe






Kami.

Sepanjang perjalanan tu, ada beberapa jambatan yang kami lintasi (dari bawah).
Cantik-cantik rupa paras dan bentuk jambatannya (pun bolehh, hahaha tapi memang betul, lain jambatan lain design kan)


Tapi yang paling aku kenal yang ini, Rainbow Bridge.
Dari Tokyo Tower pun boleh nampak.
Agaknya sebab aku tengok tv programme The Return of Superman kot, kan dari rumah Sung Hoon boleh nampak jambatan ni.. Jadi rasa macam gembira sangat bila nampak depan mata..
Rainbow Bridge dari kejauhan..
Ohye gambar kat atas ni aku amik dari View Deck kat atas Hotaluna ni. Masa ni dorang dah bukak View Deck untuk kami. Sesiapa nak naik silakan. Ada juga yang rilek je dok kat bawah tu. Hahah untuk diri aku, dah kenapa kalo ko tanak naik?? Bukan selalu dapat pegi n belum tentu akan repeat aktiviti ni.. 


Tak lama lepas kami naik atas, kapal ni singgah dekat Hinoda Pier.
Eh eh Atakemaru ada kat sini ye,

Penumpang yang naik dari Hinode Pier.
Aku memang tak perasan kalau ada yang naik turun dari Hotaluna ni masa ni, kalau tak sebab gambar ni.
Seriously, walaupun perjalanan dalam 50 minit, tapi kami sibuk dengan aktiviti tengok pemandangan, belek belek apa yang ada dalam Hotaluna, bergambar yang kejap kejap pakai kamera digital kejap kang pakai kamera handphone. Lepas tu ada 3 orang kan so dah berapa kamera semuanya. Kejap kang selfie lah apa lah. Nasib aku tak bukak aku punya tripod je atas/dalam Hotaluna ni, hahahaha. Bile diingat balik kami je la kot pelancong paling over dengan kamera masa tu. Orang lain relaxed je tengok pemandangan, main handphone dan duduk layan perasaan. 

Sampai sepet sepet mata menahan panas hehe.
Oh ye, view deck ni ada masa-masanya diorang takkan bukak, depends on the weather.
Nampak tak Sky Tree dari jauh..

Sedang berpossing Titanic versi friendship.. Hehehe

Rainbow Bridge - Close up yang tak berapa nak close. 'Kotak' bawah laluan kereta pada jambatan tu ialah laluan train (Yurikamome Line)

Semakin menghampiri Odaiba Island.
Fuji TV dari jauh.. =)

Sampai!

Berakhir sudah pengalaman baru & kegembiraan menaiki Tokyo Cruise..
Special thanks to Azra yang berkongsi pengalaman naik Tokyo Cruise sebelum ni.
Terima kasih yang tak terhingga untuk Daff yang study pasal Tokyo Cruise =)
 
Honestly, aku teringin juga nak jalan jalan sekitar kawasan ni. Tapi sebab jadual kami hari tu terlalu padat.. Banyak lagi tempat nak singgah, maka let it go aje lah..

Sekian dulu cerita pasal Sumida Park & Hotaluna Cruise / Tokyo Cruise ni.
Insya Allah akan bersambung di Odaiba Island pula.

Selamat meneruskan puasa.. Sekejap je dah masuk 21 Ramadhan kan.