Thursday, 27 December 2012

Insaf

Rasa sesuatu di hati bila baca kisah guru-guru yang ditugaskan di pedalaman. Biasanya di Sabah dan Sarawak lah.

Sangat terkesan di hati. Kalau sekiranya ada sesiapa yang membaca entri ini sedang atau pernah menabur bakti pada anak bangsa nun jauh di pedalaman.. 2 thumbs up for you. Saya titipkan doa buat kamu agar sentiasa tabah & tenang hati. Insya Allah 1 hari nanti apa yang dihajati akan menjadi kenyataan.

Saturday, 15 December 2012

Istanbul aku datang

Dah lama tak tengok filem melayu..
Nak download pun malas; kena fikir banyak kali.. Karang dah download tapi citer tak best,, rugi masa, rugi bandwidth, rugi letrik, rugi space.. Selalu dah pun kena.huhu

Tapi sebab kata peminat Beto kan, aku download juga.. Tu pun cari the smallest file available.. Banyak yang aku jumpa saiz dalam 700MB.. Yang lebih 1 GB pun ada.. tapi kosser la kot huhu.. Akhirnya jumpa pun yang saiz bawah 400MB.

So, review lepas tengok:
Nak kata tahap best gila memang bukan..
Tapi kira boleh la,, Beto & Lisa memang pelakon serba boleh pun kan.. Watak-watak tempelan tu biasalah.. Tapi kalau cari pelakon yang lebih mantap rasanya lagi ok kot..

Pernah baca pasal review orang lain. Pasal orang lelaki perempuan yang duduk serumah. Boleh ke?
Seriously, memang lah tak boleh dowh..

Tapi aku rasa tak perlu lah emo sangat. Ini kan cuma filem. Tengok filem, tengok drama, tengok teater.. Biasanya cerita yang dimainkan tu cuba menggambarkan realiti masyarakat.

Takkan lah semua cerita pun nak kena tunjuk semua yang baik-baik je. Semua pun cerita nak kena tayang orang-orang yang behave je.

Eh ni bukan maksudnya aku menyokong lelaki perempuan bukan muhrim boleh tinggal serumah ye.

Maksud aku, sukati la kan produser dan penulis skrip nak tulis cerita macam mana. Yang penting, kita sebagai penonton yang nak tengok ni. Tengok dan nilaikan sendiri. Mana yang rasa boleh ikut, ikutlah. Yang otak kita kata tak elok tak yah lah ikut. Bukan apa yang otak kata tak elok je, apa yang tak sesuai dengan budaya, agama kita pun tak yah lah ikut.

Aku rasa penulis tu tulis cerita macam ni sebab memang pernah terjadi pun (different gender live together)

Alaaa kalau nak kata isu tinggal sekali, tak payah tunggu nak tengok kat kat Istanbul, kat Malaysia ni pun banyak je.

Lagipun lain orang kan lain cara mentafsir.
Aku tengok filem ni, apa yang terlintas kat kepala aku ialah, patutkah aku gi melancong ke Istanbul?? heeeee



Banyak je beberapa situasi dalam filem ni buat aku berfikir, macam
@Si lelaki tak kasi gf peluk dia sebab diorang ada kat public, tapi bila kat tempat tak de orang, selambe je si lelaki nak peluk perempuan tu..

@Si lelaki kata tak elok peluk2 kat public sebab diorang ada kat negara Islam.. Wahhh statement,,, padahal ko bukan berasal dari negara Islam ke.. Masalahnya, kat M'sia boleh pulak ko berpeluk ye..

Again, ini kan cerita,,
Pendapat songsang macam tu kalau kita dari awal dah tau tak betul.. tak payah laaa nak ikut.

Bagi aku, sendiri tengok, sendiri paham, sendiri amik pengajaran dari cerita.. & of course sendiri terhibur..
Itu matlamat aku tengok filem.


Aku bagi 4 dari 5 bintang..
Sebab sekurang-kurangnya cerita ni tak membodoh2kan penonton.. Macam sesetengah cerita (esp cerita hantu/seram, huhu)

Yang dah berkira-kira nak beli DVD/download, silalah tengok..

Friday, 14 December 2012

oh Bibimbap

Beberapa hari ni tiba2 teringat2 sangat nak makan bibimbap.
So, tadi bertekad la aku gi beli beberapa bahan yang perlu.
Berpandukan resepi dari http://www.maangchi.com/recipe/bibimbap , akhirnya jadi lah semangkuk nasi dengan lauk ala-alaa~~ bibimbap.

Tapiiii
Lepas makan aku rasa macam dah tak nak makan bibimbap lagi lepas ni huhuhu

Berbekalkan pengalaman makan bibimbap 2 kali masa kat Korea, manalahh aku nakk ingat betul2 macam mana rasanya..
Satu perkara yang aku pasti, gochujang (chilli paste yang aku guna membuatkan ada rasa bibimbap. Yang lain tu macam semacam je huhu..
*especially minced garlic.. ewwww

Hari-hari terakhir di Endau

Kalau selama ni, perjalanan Batu Pahat ke Endau membuatkan aku rasa sebal, kali ni ada rasa ngilu.. chewahh pemilihan perkataan x boleh blahh huhu..

Lepas ni entah bila nak sampai Endau lagi kan,,
Eh, jangan.. Aku rsa diri aku sendiri tak boleh dijangka.. Lagipun, 4 tahun di Endau, aku dah tau selok belok kawasan ni. Mana nak duduk. Mana nak tidur. Mana nak cari makan minum. Mana tau termengidam nak makan keropok lekor Endau ke.. no hal.. chalet banyak, hotel pun ada,... Tinggal berani dengan tak berani je weh..

Berbalik pada cerita hari-hari terakhir tadi. Penat memang penat travel 3 jam. Biasalah aku kan. Tapi ada rasa sayu jugak.

Sampai je Endau, aku tak terus ke rumah sewa.  Sengaja melajakkan keta ke Tanjung Gemuk, sebab aku tau ada pasar malam. Beli 2 jenis makanan yang aku rasa susah nak cari kat Batu Pahat lepas ni; sata & bubur lambuk (bubur lambuk kat sini diorang letak pucuk paku & lada hitam)

Petang tadi, pegi sekolah. Ada beberapa urusan nak kena diselesaikan. Dapat jumpa kawan2; kakak2 dan abang2 (kerani, par, tukang kebun, pembantu pra).. Mengemas sedikit lagi barang kat bilik guru.. Sekali lagi ada rasa sayu.

Bercampur dengan rasa geram juga, huhu.
Geram sebab aku rasa banyak gila jawatan diorang bagi aku pegang. Hoiii tau tak sebenarnya aku tak la sebagus mana.. Hujung2 macam ni bila nak mengemas barang aku perasan banyak kerja yang aku tak mampu sudahkan.. Silalah sambung ye.. Wah statement macam orang tak bertanggungjawab je kan. Tak tipu ni, memang banyak & aku geram juga sebab ada je orang yang tak banyak jawatan & lebih banyak masa berpoya2 dari aku.
er.. terpesong lagi..

Kemudian tadi, lepas mengemas2, aku decide untuk ronda2 kawasan Felda Endau.. tempat aku berlatih bawak kereta 1 masa dulu.. Kenangan mengajar kat sekolah dalam Felda takkan aku lupakan..huhu

Monday, 10 December 2012

Kamera Berjasa

Masih lagi topik Korea..
Aku rasa mau beberapa bulan ni entri-entri dalam blog ni pasal Korea je.. takpun yang bersangkut paut dengan cerita cuti-cuti Korea aku..
Huhu maafin.. aku memang tak rajin nak update blog & buat masa ni aku cuma rasa bersemangat nak tulis entri berkaitan cuti-cuti Korea aku..

Lagipun tujuan utama menulis adalah supaya diri sendiri tak terlupa apa yang pernah berlaku dan dilalui..
Aku tak rasa blog ni ramai pembaca & memang aku menulis untuk diri sendiri ^^

Antara benda penting nak bawak gi Korea dulu ialah kamera.
Wahhh memang aku x leh terima kalau gi sana tak bawak kamera..
Macam la senang nak pergikan. Sekali dah pergi harus snap sana sini...

Logiknya, seorang cikgu yang boleh kata muda lagi macam aku mesti ada kamera.. cehh nak jugak kata diri sendiri muda kan,
Lagipun zaman sekarang ni bab2 kamera dah jadi perkara biasa dah. Kalau tak de digital kamera, kamera handphone biasanya ada, kan. Kadang tu kamera handphone jauh lebih canggih dari kamera biasa..
Tapi dalam kes aku, tak kot..

Kamera digital yang aku ada ialah jenama Nikon yang aku beli tahun 2008. Masa tu masih lagi bergelar pelajar maktab. Pensyarah yang beriya-iya suruh beli; katanya boleh membantu dalam P dan P.
Well, aku nak nafikan memang boleh membantu tapi bergantung pada orangnya jugak lah.. Bab rajin dan malas tu. Tapi seriously aku rasa cikgu2 wajib kot ada camera. Banyak je kegunaannya. Takkan la sikit2 nak cakap "Guna la kamera sekolah,,"
Ada masa memang kena guna kamera sekolah tapi ada masanya memang perlu gunakan kamera sendiri.

Alamak dah ter off topik melalut-lalut,, huhu sebenarnya nak cakap, masa nak gi Korea dulu aku ada gak consider nak beli kamera baru.. dengan alasan kamera sedia ada ni dah lama & takut gambarnya tak cantik.

Tapi fikir punya fikir, rasanya tak payah beli kot.. Aku cuma beli tripod je untuk dibawa ke sana. Sebab, kalau nak amik harga dalam RM200++, takut nanti kejap je dah jemu.. Kamera sekarang kan makin turun harganya & makin mantap teknologinya.. Yang aku survey rega RM200++ tu spek lagi elok dari kamera yang aku ada, tapi dijual dengan harga lebih rendah dari kamera aku.. Tu yang aku cakap pasal masa & harga tadi..

Aku rasa, alang2 nak membeli biarlah yang jauh lebih baik.... Mcm DSLR ke.. chewahh..ada hati tu..
Takpun yang lain sikit, yang hebat sikit fungsi fokusnya ke..
Tapi fikir lagi jauh,, lagi baik kalau duit tu aku simpan, kan.. Lagipun apa hal dengan kamera sekarang, elok je berfungsi.. Tak de buat salah apa pun dengan aku, tiba2 aku nak menduakan dengan membeli kamera baru, huhu..

Akhirnya, memang 2 minggu kat Korea kamera Nikon aku sangat2 berjasa ok.. Cantik je gambar.. Dengan syarat, tuan punya kamera mesti faham kamera tu & dah pernah godek2 fungsi dalam kamera.. Alhamdulillah aku pernah godek2 jugak kamera ni masa mula2 beli dulu, so masa kat sana macam trial & error lah nak guna balik semua function tu..

Siap pernah 2-3 kali terjatuh lagi ok, masa kat sana.. Biasalah bila dah melekat pada tripod & ada masanya tak sengaja kaki/tangan sendiri tersadung dan jatuh... Tapi syukur, kamera tu masih berfungsi dengan baik.

Last but not least,,
Kamera yang mencuri hati aku,,
Copyright  image: Google & http://cikazimasabdullah.blogspot.com

Entah bila dapat beli ye..

Sunday, 9 December 2012

Berat!

Dulu menonton ini

 


Kini yang ini pula,,





Sesekali tengok drama berat pun ok juga..



Masa itu.. terliurkan,,,,,

2 minggu kat Korea, aku merasalah jugak kempunan beberapa makanan..
Awal-awal sampai, biasalah, keinginan nak makan makanan sana memang sangat tinggi, hehe.
Lagi-lagi sebab aku dah exposed dengan makanan Korea, gara-gara follow tv show + drama Korea.
Tapi awal-awal dah set kat otak, tak boleh makan kerap-kerap sangat sebab nak jaga poket. Aku kan lama kat sana, so awal-awal kena lah jimat-jimat kan duit.

Pendek kata, untuk 4-5 hari pertama aku memang takde craving makanan Malaysia, hehe.

Tapi, kalau dah hari-hari lalu tepi kedai ayam panggang, amik bau-bauan, lama-lama memang tak boleh tahan jugak..
Cakap je tak boleh tahan, hakikatnya kena bertahan.

Hampir 2 mingu, memang teringinnnn sangat nak makan daging ok.

Selain daging ayam & lembu, aku teringin sangat nak makan hotdog.. Kat sana diorang jual hotdog macam jajan biasa. Kalau masuk kedai 7 E atau mini mart yang sewaktu dengannya, memang konfem nampak hotdog. Macam-macam bungkusan, memang menarik.. Tapi saboo je le hew3..
Kalau jalan-jalan waktu malam terutamanya, memang banyak gerai-gerai tepi jalan yang jual snek berupa hotdog ni..

Tengok je la boleh ye, huhu

Awal-awal memang beringat tak boleh selalu makan sebab money constraint.
Tapi kemudian2 memang jarang makan sebab meragukan.. huhu

Kami cuma berani makan apa yang student malaysia kat sana makan, ataupun, pelancong muslim kat sana makan.. Sebelum pergi, dah siap-siap print direction kedai (kami dapat melalui pembacaan blog diorang).
Selain tu, ada jugak pergi restoran & makan (tawakkaltu 'ala Allah) & makanan yang kami pesan hanya yang berasaskan seafood & sayur-sayuran.. Makanan ruji mereka juga nasi, macam kita so tak susah nak cari nasi.

Tapi boleh dikira la, berapa kali je pergi makan luar..
Selebihnya, makan megi dari M'sia, beli nasi segera & makan berlaukkan bekal dari M'sia; serunding, sambal ikan bilis kering, tuna, sardin, telur goreng (beli telur kat sana).
Banyak kali jugak memasak.. Nasi goreng la biasanya. Yang simple2 je. Aku siap bawak perencah nasi goreng dari M'sia ok, hehe. Beli sayur kobis & tambah dalam nasi goreng.
Kalau ikut instinct shopping barang dapur aku, memang macam-macam lagi kot aku beli tapi my travel partner jenis berjimat orangnya so aku pun tahan-tahan la keinginan hehe..

Ini antara kedai feveret kitorang masa kat sana,
    picture credit to Modern Seoul Magazine

Kedai ni macam 7 eleven kat sini. Senang nak jumpa. 24 hours. Kami kalau masuk sini, mesti nak cari nasi segera atau bateri kamera (aku la tu) atau kimbap segera.

Biasanya kami ambil nasi brand ini.. Ada macam-macam saiz. Price varied from KRW1300 to KRW2500. Nak makan kena buka sikit, letak air & panaskan dalam microwave. Ada sekali tu, masa kat Everland kot, kami beli nasi ni & bawak gi sana. Dah siap2 bungkus lauk dari hostel. Ingat ok je makan tak yah panaskan. Sekali bila makan rasa nasi x tanak.. Huhu what to do.. makan je la dengan serunding, tuna & sambal ikan bilis. Dengan cuaca yang sejuk & lauk serta nasi yang sejuk. Kenangan manis tu, hehe

*can u believe me now dah lebih seminggu balik aku tak makan lagi pun hotdog yang aku teringinnn sangat itu hehehe

Saturday, 8 December 2012

Penyakit yang aku dapat masa di Korea

Sebelum cerita benda yang best meh nak tulis pasal benda yang kurang best..

Kalau kat FB orang tengok semua gambar yang macam best2 dan indah2 je kan.. Tapi hakikatnya melancong di negara 4 musim, pada musim sejuk (walaupun salji belum secara rasminya turun), untuk rakyat Malaysia pure macam aku, memang ada lah sedikit 'hadiah'..

Tapi dah namanya nak sangat berjalan kan, so kena terima je lah & tak leh nak banyak sangat bunyik.

1)Tahi hidung berdarah
Maybe sebab sejuk sangat kot. Masa hembus hidung pagi2 pun berdarah jugak. Cuma kira OK la darah tu tak keluar mengalir tiba2.. Cemana pun agak scary jugak la bila korek hidung nampak ada darah beku huhu..

2)Kulit kering kedut2, bersisik2 dan nampak macam orang tua
Yang paling ketara kedut kat tangan dan kaki. Lepas tu kat certain2 area macam pergelangan kaki dan tangan nampak macam kena cakar.. Pedih & lepas balik Malaysia tinggal parut macam kena cakar.. Nasib bukan kat semua tempat berparut.. Jenuh nak menyapu scar serum.

3)Gatal2
Ini berkait dengan kulit kering tadi. In my case, aku kena efek ni lambat sikit dari Daff (my travel partner).. Mula2 macam ok je x de efek apa pun. Masuk hari ke 4 atau ke 5, haa baru aku rasa.. Masa tu aku rasa kat kaki dan peha macam pedih2 & gatal2..Macam gatal+miang+pedih.  Lepas aku bersuci & amik wuduk. Konpius jap.. Belek2 baru prasan kehadiran tanda2 kat atas..
Then, bila pergi tempat yang kurang sejuk macam Jeju dan Busan, hilang pedih2 tu tapi rasa gatal pulak so keje nak menggaru je.. huhu
Dan aku konfem penyakit gatal ni memang common kot untuk traveller sebab masa dok hostel kat Jeju, kami kongsi bilik dengan sekumpulan cikgu, malam2 aku tersedar dok dengar bunyi orang menggaru, hehehe

4)Jari kaki melecet
Nasib cuma 1 jari je. Tapi melecet yang sampai menggelembung tu. Sebelum kuar pagi2 aku akan balut part menggelembung tu dengan handyplast.. Cam leceh jugak la karang nak solat kena cabut pastu pasang balik.

5)Kuku lambat panjang
Aku tau ini bukan penyakit tapi saja nak type jugak. Aku perasan kuku lambat panjang, & bila memanjang tu macam ke dalam, bukan ke depan..huhu aku pun x paham.. & lagi 1 macam banyak je habuk yang terkumpul bawah kuku.. pun aku x paham kenapa.. nak kata wat keje2 kasar memang x lah.. Tapi Daff pun cakap benda yang sama so kita anggap memang cenggitu kot.

7)Kebas2 di hujung jari
Sama laa jari tangan dan kaki.. Macam bila hujung jari kita tersentuh benda panas, pastu rasa kebas je..

8)Sengal-sengal 1 badan
Standard laa kan dah namanya berjalan.. Lepas tu kata backpackers so bawak beban kiri kanan belakang.. Masa ni lah pun aku nak guna salon pas.. Kalau kat M'sia x de nya.. padahal ada gak situasi sakit2 badan kan selama ni.. hehe.. Best jugak tampal koyok kat badan..

9)Lenguh kaki
Yang ni memang pasti hehe. Berjalan tak ingat kan.. Memang banyak gila berjalan.. Kadang tu berlari..
Sebenarnya, aku sangat bersyukur sebab sepanjang 2 minggu kat sana aku mampu berjalan. Sebab aku kan ada macam2 sejarah bab kaki ni.. Kaki yang memang dah sedia sakit, selalu kena urut, terseliuhnya lain, bengkaknya lain, pernag jatuh sampai kena MC lama, macam-macam lah..
Masa kat sana, bile dah jejak hari ke 3, ke 4 macam tu aku dah rasa sakit kaki, especially pagi2 bila bangun tidur.. Memang nampak kaki aku bengkak dua dua belah.. Masa menapak ke tandas tu dah ada rupa penguin kot aku berjalan, huhu.. Tapi peliknya, bila dah sarung kasut dan ready untuk keluar dari hostel kaki aku macam dah ok, hehe. Aku pun tak paham.
Adakah memang sakit tapi aku buat-buat tak sakit lalu terus tak rasa sakit?
Atau adakah memang tak sakit tapi cuma penyakit psikologi je rasa macam sakit?
Yang pasti, ada masanya aku rasa aku lagi bertenaga dari Daff yang kurus itu & ada masanya Daff nampak lagi bertenaga dari aku..
I guess I'm still ok & capable to walk hehe (ehh beza besar tau saiz kami)

**Alhamdulillah sepanjang 2 minggu kat sana aku x kena demam dan batuk.. Selsema macam nak kena tapi malam b4 tidur cepat-cepat la makan ubat.

**Aku memang bawa siap2 vitamin untuk elakkan cold symptom.. bahan2 dari garlic.. Memang aku dah amalkan amik pun selama ni.. So rasanya itu pun membantu.. Asalnya aku makan pil tu sebab nak elak kena gatal2.. aku selalu kena penyakit gatal2, kulit agak sensitif.

**Kalau tengok plastik ubat2 aku dah macam farmasi mini bergerak hehe.. Takpe, bawak je secukupnya kalau nak cari kat sana, ada tu memang ada tapi ada jugaklah payahnya..