Sunday, 29 May 2011

Kawan dari zaman lapan belas maniss..erk.. ^^

Lamanya kami tak berjumpa..

Tak sabar nak bersua muka. Semoga semuanya berjalan lancar & dipermudahkan urusan kami oleh-Nya.

Amin..

**Di dalam gambar adalah kami semasa 27 tahun =)

Saturday, 28 May 2011

Marking time...



Minggu peperiksaan datang lagi! Periksa dah habis..sekarang dah masuk minggu cuti & permulaan hari menanda kertas!

Bab tanda kertas ni yang 'syok' (tangan di dada mata ke atas)
Kadang-kadang berbunga-bunga hati..
Kadang-kadang terus jadi lapar..
Kadang-kadang rasa nak saja digumpal-gumpal kertas jawapan itu. Tsk.
Kadang-kadang rasa nakkkk aje ku lepuk-lepuk budak-budak tu. Nasib baik bukan ada depan mata.....

Dan satu perkara yang pasti.
Setiap kali lepas satu ujian atau peperiksaan, perlu muhasabah diri.

Gambatte! Perlu menanda sebelum pulang ke kampung bercuti ^^

Friday, 27 May 2011

Midas Contest - Kamsahamnida, ONE TV Asia

*Entri menjobo hadiah sendiri*

Sampai sudah parcel dari mereka..






























Hadiah saguhati dalam bungkusan sebesar bantal yang diterima, dalamnya ada:
-Poster MIDAS
-Keyfinder
-Thumb drive 4 GB
-Sunshader
-Laptop bag
-Cushion blanket






Keyfinder
Aku memang dah laaaamaaaa nak keyfinder ni.. Nak beli selalu teragak-agak. Sebab ianya dijual dengan agak mahal (pada aku laaa,, untuk benda sekecil itu), RM 30++. Blog yang menjual keyfinder pun tak banyak.
Keyfinder ni gunanya untuk memudahkan kita menyangkut kunci pada handbag so that masa nak cari kunci kereta tak de la dok terkorek-korek handbag itu. (Yes, kalau tak nak terkorek-korek kunci kereta letak aje dalam kocek kecil pada handbag. Itu adalah 1 solution yang membantutkan hasrat aku nak beli benda kecil ini..)


Thumb Drive
Paling suka!!! Aku memang mahukan 1 thumb drive baru tapi tak terbeli-beli. Pastinya aku takkan amik thumb drive berbatu-batu macam ni kalau membeli.

 Cushion Blanket & Sunshader



Laptop bag. 
Comel walaupun aku rasa aku takkan selalu guna sebab kecil sangat. Tak muat nak letak aksesori laptop yang lain.
Poster kat bawah tu.. Tak tau nak buat apa. Buat sampul buku je kot nanti hehehe.

Thank you, One TV Asia =)

Thursday, 26 May 2011

Yang mana satu??

Ada orang, tak puas hati jika diberikan jawatan.
Ada pula, yang tak puas hati jika tak diberikan jawatan.

Ada yang nakkan jawatan, tapi tak nak melaksanakan kerja & tanggungjawabnya.

Wednesday, 25 May 2011

Lagu-lagu dalam drama Nora Elina

Sekarang tengah fofuler drama Nora Elina ni kan kat TV3.
Aku pun terjebak sama.. Cuma terkilan dengan waktu siarannya.. 7 - 8 p.m.
Tak boleh ke diawalkan 6.30 - 7.30 p.m.
Kat bawah ni lagu-lagu dalam drama ni. Kalau dah follow drama ni conform akan mesra telinga je kan dengan lagu-lagu ni.

Ada yang komen lagu-lagu ni agak sesuai di dengar oleh orang yang sedang dilamun cinta. Ewah-ewah. Pada aku, sesiapa pun sesuai mendengarnya. There should be no restriction ok. Lirik memang jiwang k.o.t. Kalau nak menghayati la.. Kalau tak nak pun takpe..macam aku. Bukannya kena denda kan kalau tak menghayati..
 
Aku download dari  http://kepalabergetar.blogspot.com & reupload semula kat MU link.
Kepada yang mungkin mencari-cari lagu-lagu ni, Happy downloading!


**** Right click on the Title of the song & Click 'Open Link in New Tab'. Lepas tu ikut je arahan: Klik pada Download link: http://www.megaupload.com/?d=ZF1Hxxxxxxx tu

Asfan  -Terhenti di sini
Erry Putra & Reen Rahim - Berubah
Erry Putra & Reen Rahim -  Jangan Kau Pergi
Sarah Aqilah - Biar Hati Yang Mencintai
Sofaz - Dan Bila Esok
Sofaz - Dan Bila Esok     ***Updated: Better audio quality
Sofaz - Sesuatu Yang Berbeza

*My favourite ialah Berubah. 

**Kalau nak download cerita nya boleh la gi kat sini atau sini


*Updated on 28/03/2013*
Semua link kat atas dah tak berfungsi sebab Megaupload dah tutup.. Maaf

Tuesday, 24 May 2011

Bersembang lebat

Dah lama tak buat.
Dengan seorang housemate. Maklumlah, orang duduk sorang.

Eh kat tempat keje memang bersembang. Tapi tak la selebat mana kerana tuntutan kerja. Kejap kang teberhenti, eh saya ada kelas la tak pelah nanti sambung.

Aku baru balik dari jumpa ex housemate aku. Pertama kali dalam sejarah! Duduk kedai makan lebih 3 jam. Selesai sepinggan nasi ayam goreng ++ 2 gelas air.

Dah lama tak jumpa of course macam-macam report dan pelaporan yang nak dibuat,,, kan.

Rindu pulak zaman duduk dengan dia, dulu! Bukan senang, mahu mencari housemate yang serasi sejiwa, kan???

Bila dah meningkat umur ni. I rather live alone than risking myself living with anybody. Sebab pengalaman mengajar kita kan.

Rumah ni pada aku tempat beristirehat yang aku suka. Kalau di rumah itu ada unsur-unsur tak best, macam orang-orang yang tak berapa nak 'masuk' so macam mana kita nak duduk rehat-rehat dengan tenang hati. Nak balik rumah pun rasa liatttt je.

Hmm.. Apapun, aku selalu gak ingat ex housemate aku ni sebab kerana dialah aku tidur atas katil! Katil aku sekarang adalah ihsan dari dia. Tilam pun. Kebetulan dia ada 2 set so dia dengan murah hatinya bagi aku satu. Masa nak pindah pun, keduanya masih dengan aku.. Sebab dia yang baik hati sedekahkan kat aku.. buat kenang-kenangan!

Sunday, 22 May 2011

Midas Contest

Aku tak teruja langsung nak baca emel ni, so aku biarkan selama beberapa hari..

















Sekali baca, eh biar betul ? Aku memang pernah join contest ni.
Moh check laman web pula.


















Di manakah nama ku?

























Ding dong!! Its there! hehe. Consolation prize rupanya. Tak dapat la camera sony yang cun melecun tu ye.. Beg laptop pun..

Its kinda surprise. Apa hadiah saguhatinya ye?
Jgn kata hadiahnya ialah poster! tsk3.

The truth is aku tak ikut pun cite ni kat TV / intenet lepas tengok episod 1 sebab jalan ceritanya tak berapa nak kena dengan selera. Biarpun bersusun pelakon hebat-hebat, anggun & kacak.

Tq, ONE HD =) I still lap yu heheh

P/s- tak de ke contest 49 days ke,,, Giant ke,,, 

Monday, 16 May 2011

Meraikan sifu

Tahun yang ketiga, secara rasminya!






"Hak guru lebih agung dari hak ibu bapa, sebab orang tua penyebab adanya kita sekarang & kehidupan yang fana, sementara guru penyebab kehidupan yang kekal. Sekiranya tidak ada guru, nescaya apa yang dihasilkan & diarahkan oleh orang tua akan celaka selamanya."
-Imam Al-Ghazali-

Untuk semua yang pernah bergelar guruku, juga untuk ibuku yang juga seorang guru, ayahku-selain ibu yang ku anggap guru terawal dalam kehidupan, diri sendiri yang baru bertatih sebagai guru & rakan-rakan guru diluar sana..

Semoga redha & rahmat Allah bersama kita selalu.
Amin.

Sunday, 15 May 2011

Menang menang menang

Aku bukan dalam kategori yang rajin masuk pertandingan. Keinginan tu ada.. Tapi sekadar hangat-hangat taik ayam je kot hehe. Memula je beria. Lepas tu bila fikir prosedur nya macam nak kena cari poskad, pegi pejabat pos, terus macam, "alaaa malas la pulakk".

Dan selalunya PIHAK MALAS memenangi PIHAK MENANG, ;p

Baru-baru ni aku yang bosan-bosan pergi google nama sendiri.. Boleh eh? hehe & best jugak sebab kita akan discover beberapa perkara menarik. 1 dapatan menarik lepas menggugel nama sendiri:

Teringat aku pernah jadi pemenang jugak back in 2006. Pertandingan dalam surat khabar Klik DBP.

Artikel asal dari sini.

Saturday, 14 May 2011

Berkira-kira nak membeli






Aku cilok gambar ni dari FB kawan.
Tak tau kat mana lokasinya.
Tapi harga kat situ membuatkan aku rasa, erk..ini mahal, itu mahal, semua mahal!!

Mungkin aku akan kurus kalau makanan yang dijual kat tempat keje aku harganya macam ni! Tak pun aku bawak bekal je pergi keje.

Lontong 1 pinggan=RM4.90. Biasa kalau aku makan lontong kat sini RM4.90 tu dah temasuk dengan air. Itu pun tak sampai RM4.90 kalau tak silap sebab paling-paling kuat pun harga lontong semangkuk=RM3.50. Air panas secawan RM1.00

Lagi gerun tengok harga petai 1 sudu tu. Agaknya sambal petai kot.

Memang buat duit!!

Thursday, 12 May 2011

A quote a day--- 1

Aku rasa ianya sangat betul!

Treat people well- life has a way of making sure that later you need the help of the people you have treated poorly in the past.

Kalau tak, akan segan-segan ayam nak mintak tolong orang bekenaan lepas tu, kan.

Hmmm...

Wednesday, 11 May 2011

TV oh TV

Kekadang aku pun confuse dengan fungsi sebenar TV kat rumah aku ni.

Masa tak ada TV, begitu gediks mahukan TV cepat-cepat.
Bila dah ada, tidak lah aku beria menonton rancangan di TV.

Kadang-kadang TV ni aku jadikan tempat menyidai pakaian lembab (yang lembab lite-lite la..) sebab belakang TV kan selalu panas. Wuuhuu. Sukati je kan. Dah tu TV ni pulak betul-betul bawah kipas. So, memang strategik la untuk membantu pengeringan dengan berkesan.

Di satu masa lain (kadang-kadang) aku jadikan TV ni pendodoi aku untuk tidur. Looking at the moving objects really help me to sleep better. Tapi sakit la badan sebab tidur depan tv bermakna aku tidur atas lantai.

Bila dah berhari-hari tak bukak TV, kadang-kadang rindu juga.. Tapi itulah, rancangan yang dihidangkan tu alahaiiiii.. Sudahnya main tekan-tekan remote aje la..

Stesen TV ni pun penuh dengan strategi kan. Cerita-cerita yang best semua diorang longgok kat channel tertentu. Kalau berminat, cik boleh tambah. Tambah siaran=tambah ongkosnya!

Sekarang, aku bukak tv sambil online! Sekali fikir, macam membazir. Bukak tv, tapi mata ke lain. Tapi, kalau tak bukak pun rugi juga sebab dah bayar siaran tv tapi tak tengok!

*Kalau lah tempat aku tinggal ni macam setengah-setengah tempat yang boleh dapat siaran dengan jelas tanpa perlu melanggan...

Saturday, 7 May 2011

Mengecek henfon

Aku tak tau kita boleh cek serial number handphone dengan 1 langkah mudah.

Cuma tekan no *#06#

Automatically akan kuar serial number kat skrin. 15 nombor semuanya. Contoh macam kat bawah ni:

354190036844018


Take a look at 7th and 8th digit.

- IF the digit number Seven & Eight is 02 or 20 that mean it was assembled on Emirates which is very Bad quality :(
- IF the digit number Seven & Eight is 08 or 80 that mean its manufactured in Germany which is not bad
- IF the digit number Seven & Eight is 01 or 10 that mean its manufactured in Finland which is Good
- IF the digit number Seven & Eight is 00 that mean it was manufactured in original factory which is the best Mobile Quality ... make sure your handphone is under this no.
- IF the digit number Seven & Eight is 13 that mean it was Assembly on Azerbaijan which is very Bad quality and very dangerous for health!!!

(These description... Is it true??)

Henfon aku ni digit ke 7 & 8 = 03
Takde pulak dalam senarai eh. Undefined lah kot.
Lantak lah. Janji ahkak boleh guna. Dah nak masuk 2 tahun jugak aku pakai ni.

* Entri ni inspirasi dari blog ni
**Motip entri ni? Entah, aku pun blur. Mungkin cuma untuk tau serial number henfon je. Motip nak tau serial numbor henfon? Kalau boleh key in number tu dan dapat top up free tu best la jugak. erk.
***Adakah betul kalau henfon tu keluaran certain2 negara ianya tidak berkualiti macam yang disebutkan kat atas, tidaklah aku mmengetahuinya. Wallahualam.
****Rindu nya dekat henfon aku yang hilang itu. (*-*)

Friday, 6 May 2011

Marah sampai terkeluar air mata

Pernah???

Aku sangat marah hari ni. Dah la di penghulu segala hari.

Puncanya sebab budak-budak ni jawab merapu dalam ujian.

Aku boleh terima kalau benda yang salah tu benda yang memang susah. Tapi kalau tak boleh beza lagi antara hobby, festival & subjek...

Robek sungguh hati aku. Sentap tahap gaban.

Kalau diperhalusi lagi; Yang jawab meraban merepek ni budak-budak 4 orang yang memang dalam kumpulan slow learner, tak mengapa lah jugak.

Ini yang dalam kumpulan sederhana tu pun boleh salah.

Dalam kotak jawapan (table) yang diberi siap dah ada klu lagi. Kot tak tau subjects tu apa, dah ada 1 point yang diberi mengatakan that row has to be filled with subject. Clearly, English & Mathematics are written there. Tak cukup? Sebelah lagi satu ada Art & crafts.

Ko pegi isi Gawai Festival kat situ???

Ye. Salah aku la ni agaknya ye. Mengajar siang dan malam. Tapi pelajar masih begini.

Kegagalan seorang guru.

Tsk3

Tension!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Monday, 2 May 2011

Takut sendiri

Ni lah dia..
Berani buat tapi takut nak menanggung.

Tetiba ter speed masa lalu area bandar Kluang tadi.. depan sekolah pulak tu.
Terus lah berdebar-debar. Eh tadi menatang berkelip-kelip itu adakah speed trap tool? (padahal aku tak tau pun sebenanya cemana rupa benda tu)

Haruslah berdebar ye. Bulan ni bajet agak lari. So kalau kena saman.. tsk3.. Redha dalam kesedihan.. Dah lah baru ditimpa musibah. erk.

Apapun ini link untuk cek saman online.
Senang ye lain kali aku nak cek lagi. Kot-kot lepas ni lupa daratan & cuba-cuba memandu laju lagi.

Moh le kita cek saman

ATAU

Ni Portal JPJ terus