Tuesday, 6 October 2015

New hobby - Colouring

Hobi baru.


Terasa agak kanak-kanak hobi baru aku ni.

Tapi dari dulu aku memang suka kerja-kerja ralit tak berapa nak guna otak ni. Contoh, menampal label nama pada buku-buku tulis anak-anak murid (while they can always write their own names and details, obviously). Ikat reben kecik untuk tampal pada sijil-sijil (Majlis Anugerah Kecemerlangan). Gulung-gulung kertas untuk quilling. Contoh lain di luar bidang kerja - menganyam kelongsong ketupat dari daun kelapa. Haha aku define perkerjaan-pekerjaan sebegini sebagai pekerjaan yang tak berapa nak kena berfikir banyak. Bukanlah kata tak guna otak langsung, huhu. Guna juga, tapi penggunaan yang tak berapa kritikal lah kot orang kata.

Anyway, once dah terjebak macam dah tak boleh stop.
Asalnya aku donlot je sehelai-sehelai dari google image.
Lepas tu terjumpa pulak 1 buku ni di sebuah kedai alat tulis.

Alatan mewarna pulak, ada yang lama dan ada yang baru (and some are on the way - bahana teknologi di hujung jari namanya ni)

Waterbrush pen - aku beli dari eBay. Takde brand, made in China, so harga very affordable. Sedar kewujudannya sebab tengok OnStyle SNSD Channel.  Nway pada aku ini adalah ciptaan yang sangat best. Kini mewarna dengan watercolour tak perlu nak kena ada bekas nak celup-celup untuk brsihkan mata berus! Kat bahagian belakang tu kita boleh isi air siap-siap.



Pensel warna 8 tahun dulu, masa masih bergelar guru pelatih di IPGM. Bagus jugak digunakan semula sebab banyak yang dah macam berkulat-kulat di mata nya (kes dah lama gilaaa tak guna).. Belum lagi kes asyik nak patah je (kena selalu diasah)

Poster colour

New toy - Pastel. Baru tau kewujudannya lepas join Adult Colouring Page in Facebook. Great for colouring the background.  Ianya sejenis crayon tapi tekstur tak berminyak macam crayon biasa. Ini ala-ala kapur tulis.


Aku punya style ialah warna sikit-sikit.
My own rules:
Tak perlu rushing nak siapkan satu-satu muka surat.
Warnalah ikut mood. Nak warna semua muka surat dalam sehari pun boleh. Tapi jangan banyak.
Sebab aku cukup paham fitrah diri aku yang cepat bosan.
Biasanya aku pilih untuk warna 1 atau 2 benda dalam 1 muka surat. Bosan, aku tukar gambar lain pada muka surat lain. Hahaha peraturan yang tak boleh diguna pakai kalau aku dalam kelas dengan budak-budak.
Boleh campur-campur guna material mewarna, ikut mood jugak.

Entah, pada aku, aku akan rasa sedih kalau page tu dah siap (means dah tak perlukan perhatian aku lagi)







Semoga aku tabah & sentiasa enjoy dengan hobi baru ni.
Ohye aku tak bawak gi sekolah.. This is my fav pastime so buat kat rumah aje lah..

Dengan adanya hobi baru ni maka berkurang sudah masa yang aku habiskan tengok kdrama hasil donlotan..

Saturday, 3 October 2015

2015 May Japan Summer Trip - Part 7 (Nara City/Sreets/Park)

Baca cerita sebelum:
===============
Part 1
Part 2
Part 3
Part 4.1
Part 4.2
Part 4.3
Part 5.1
Japan - The Students
Part 6- Nishiki Market, Kyoto

Hari ke enam kami di Jepun, 3 Jun 2015.  Rabu.
Kami plan nak ke Nara untuk tengok rusa. Kemudian nak tengok Nijo Castle.

Cuaca mendung. Dan lepas tu hujan gerimis.
Ini tak mematahkan semangat kami. Chewah.

Dari Kyoto kami naik tren dengan perjalanan lebih kurang 45 minit. Boleh la sambung tidur ye.
Sampai je, tengok-tengok Nara pun hujan.


Aku tau ini amaran..tapi lukisan tu comel sangat ok..

Nampak dah.. dari jauh.


Dan akhirnya kami bertentang empat mata.. kekekeke.

Tidak memberi kerjasama untuk selfie



Sedap bau perfume akak ni. Bahahaha. Erk.

Acara suap-suapan keropok segera Terengganu (Boleh Dimakan Selalu) . Kelas kau rusa. 

So basically tempat ini memang banyak rusa.. Di sana sini rusa. 
Tidak berpandukan sebarang peta, kami sekadar merayau-rayau disekeliling taman ni. 
Di sekitar taman ni ada beberapa temple..Kofukuji, Gangoji & Todaiji.. Tapi sebab semalamnya dah beberapa temple kami lawati maka hari ni tiada sesiapa pun teruja dengan temple di sini. Huhu. (Esok ke temple lagi hoii - temple emas la tapi)

Oh yeah rombongan kami sentiasa diserikan dengan rombongan pelajar sekolah juga..

Bila dah puas bergambar dan mengambil gambar rusa, kami cuba mencari arah  ke Naramachi, sebuah bandar lama di Nara. Agak berpusing-pusing juga nak mencarinya. Bila rasa confused, kami berhenti & tanya pada locals. (termasuk rombongan budak-budak sekolah tu)

Awan berarak mendung

Berarak tak berarak la,, dah sampai kenalah juga redah sampai puas.

I was a like a giant standing between these two. Pftt..


Bila sampai kawasan ni, mengertilah kami bahawa telah dijumpai apa yang dicari.

Oh ye, sedikit info. Naramachi ni macam aku cakap tadi sebuah kawasan kejiranan lama di Nara dimana kebanyakan bangunannya masih bercirikan bangunan semasa Edo Period. Ada property yang dijadikan kedai, cafe, muzium & restoran.. dalam masa yang sama, pemiliknya juga tinggal di tempat yang sama, (i.e bahagian bawah ialah kedai, manakala bahagian atas pula rumah pemilik kedai).

Berjalan kat sini feelingnya macam jalan kat Bukchon Hanok Village la kot pada aku.

Marilah layan gambar ye.





Jalan jalan dan jumpa ini. Another temple. Gangoji.




Banyak nampak patung ni tergantung di luar rumah, kat kawasan ni. Mungkinlah sejenis charm?
Nampak comel dan masa tu aku siap cakap dengan Daff, kalau ada jual rasa nak beli sebab nampak comel. (Sebagai kenangan/perhiasan). Tapi takde jumpa pun yang dijual.






Tak jemu-jemu aku amik gambar. Konsepnya, biar miskin souvenir jangan miskin gambar! Ehhe!
Nampak macam sama.. tapi tak sama sebenarnya.

Akhirnya kami keluar dari kawasan Naramachi & mula masuk kawasan bandar moden..



 Zura singgah membeli strawberry. Manis strawberry nya.


Blend in with locals katanya, hehe.
Suka aku tengok kedai runcit ni. Jepun sangat.

Antara makanan yang aku menyesal tak beli - Dango. 

Kebetulan terserempak dengan post office - Naratakabatake Post Office.
Memang bercita-cita nak singgah sebuah post office di Jepun; beli setem & pos poskad untuk diri sendiri. Haha sapa lagi nak buat semua tu kan kalau bukan diri sendiri.. erm.. Lagipun aku memang pengumpul setem.

Customer service officer tu memang terbaik. Tabah dia melayan aku yang macam-macam ni hehehe.
Dah la kami siap bergambar-gambar kat sini bagaikan ini sebuah pusat pameran, hehe.

Poskad aku sampai ke destinasi cepat juga. Tak sampai seminggu. Tapi kesian Zura, poskad dia tak sampai-sampai.  

Last-last semua pun terjebak hantar poskad pada diri sendiri.


Sebelum meninggalkan Nara, the last glimpse of calm Nara City,



Kami naik tren untuk kembali ke Kyoto. 
InsyaAllah aku sambung lagi lepas ni cerita kami ke Nijo-jo.

Till then, Assalamualaikum =)