Tuesday, 29 May 2012

Bookmarks

http://budgettravel2korea.blogspot.com/search/label/itinerary

IY2 http://www.mediafire.com/?k6sa6cdqcf7kg

CARI page 43


Friday, 25 May 2012

Insya Allah, sebelah langkah sudah kami jejaki

hehe..

Finally, we bought the tickets yesterday.

Ye, aku sangat excited sampai x leh tido (ni tak tau laa malam nak bertolak lagi laaa macam mana rasanya..)

Semoga dipermudahkan Allah urusan kami ini =)

Monday, 21 May 2012

Kegembiraan si gemuk

1 kegembiraan & motivasi pada insan gemuk yang berdiet ialah bila melihat perubahan pada angka-angka yang tertera pada mesin penimbang.

Kalau nombor tempat 'sa' yang bergerak (mengecil ya, bukan bertambah, huhu) pun dah rasa bahagia.. Apalagi kalau berjaya pecah nombor pada tempat 'puluh'. Rasa nak canang 1 dunia. (walau hakikaknya ada org lain kisah?? hew3)

Menambah itu sangat senang, mengurangkan itu amaaaaatlah payah.


Wednesday, 16 May 2012

Selamat Hari Guru 2012

16 Mei 2012
Rabu

7.30 am
Sampai di sekolah.
Feeling macam artis sekejap lepas keluar kereta.. sebab budak2 darjah 5 dah tunggu aku.
Dengan hadiah. heeee
Terharu. 2-3 hari sudah baru je lepas rotan2 mereka yang tak siap kerja rumah aku. Tskk.. (Setiap kali masuk kelas induksi aku adalah merotan. ok?)
Rotan tetap rotan. Ada tujuan, bukan suka2.

9.30 am
Aerobik & acara sukaneka di padang.
Penat.
Badan gedempol macam ni yang dah lama gila tak bersukan, sekali henyak acara padang cenggini memang la pancit.
Tapi ok la.. Suka suka di hari guru kan.
Bukan selalu nak ada sukaneka.

11.30 am
Bergerak ke dewan sekolah untuk acara permainan rakyat (indoor games)
Yang pasti tak ada 1 acara pun yang aku menang. Serak lidi kalah. Timbang ceper pun kalah. memang x de bakat bersukan..
*masa timbang ceper ketara nampak tangan aku menggigil. Lapar + penat..

12.30 pm
Karaoke.
Tahun ni dah insaf. Tak nak masuk dah, huhu.
So jadi juri.
Tapi serius penat & letih dek acara2 awal tadi.

1.30 p.m
Acara penyampaian hadiah.

2.00 pm
Jamuan makan. Lambatnya makan hari ni..

8.00 pm
Sakit2 badan...

Hari Guru untuk tahun ke 4 aku di SKLE..
Penat itu sangat pasti, but it'll surely be remembered..

#Gambar kemudian la upload.. Aku dalam mode siput malam ni. Penat katanya huhu
#Baru pasan, pemberi hadiah aku adalah budak2 kelas aku sendiri, tahun5 (aku guru kelas)..
#Banyak barang2 berunsur kaca yang aku dapat tahun ni. Jenuh mengemas ni heuhuuu

Monday, 14 May 2012

Penenang atau penyerabut?

Sebagai manusia biasa kalau ada masalah mesti rasa lebih lega kalau dapat bercerita pada seseorang kan.
Dah namanya kehidupan, jadi takkan dapat lari dari kegusaran, dukacita, penyakit dan ye, masalah.

Apa yang aku nak highlight kat sini ialah, adakah dengan bercerita masalah/kegusaran kita itu kita akan rasa semakin lega(nice feeling),,,,
atau makin menyerabutkan (awful feeling).

Contohnya macam ni:
Katakan kita di ditimpa sesuatu penyakit & mengadu pada seseorang (dia bukan doktor)
Tapi respon yang diterima like, "kau ni macam-macam lah!"


???

Sampai hati kan?

At least kalau tak nak simpati pun diam saja pun cukup..


Contoh lain:
Menakut-nakutkan si pencerita/peluah .. dengan ayat-ayat macam;
Haaaa ni kalau kau tak berubat cepat ni memang sahhhh. ko makin teruk.  (sambil gelak-gelak & bersenda ria)
??? apakah???
Hati batu, mungkin.
Atau tak cukup bijak membaca situasi, waktu bila oleh bergurau.

As Im getting old, I learn many things..
Salah satunya ialah jangan mudah bercerita pada orang.. apa punnnnn.. iya,, apa punnnnnnnnn..
Unless orang tu memang betul-betul boleh dipercayai..
Siapa lagi nak jaga hati sendiri betullll-betullllllll,, kalau bukan diri kita sendiri kan?

& sometimes we need to be kejam.
Asyik-asyik nak kena buliiiii saja apa cerita, kan?
Pertahankan lah diri sendiri..

Sunday, 6 May 2012

Mood ke mari kau,,



Maghrib tadi baru sampai dari kampung halaman.

Dah hampir sejam duduk depan PC tapi nama nak buat kerja-kerja sekolah memang macam x de harapan...

Tiba-tiba rasa mahu menulis di blog.

Kisahnya bertajuk, "Aku dan Lambat"   ^_______________________^


Seperti biasa aku yang kurang disiplin ini selalu saja terlajak dan tersasar dalam bab-bab menepati masa,, yang melibatkan kejadian-kejadian nak tinggalkan rumah.

Alangkah dulu-duluuuu, waktu zaman naik bas ekspres pun aku memang muka/kaki lambat, ini kan pula bila memandu kereta sendiri....

Ye, aku dan lambat memang tak boleh dipisahkan.

Masa sekolah rendah, cara ke sekolah bersilih ganti.
Mengayuh basikal pernah.
Dihantar naik kereta pernah.
Membonceng motor pernah.

Yang aku ingat, setakat pakai tudung dalam kereta / atas motor tu memang biasa dah.. wahahahaha..
Pernah la beberapa kali aku buat.

Hebat tak, dengan duduk atas motor boleh pakai tudung / betul2 kan tudung.
Memang selebet kan..
Itu semua gara-gara lambat la..
Mak aku kat kuar dah pin pin pin motor.
Nasib tak kena tinggal.

Kemudian zaman sekolah menengah duduk di asrama.
Waktu pulang ke asrama tamat pukul 6 p.m.
Pukul 6.15p.m. macam tu dah kena beratur untuk dinner.
Minah lambat macam aku, kadang-kadang 5.45 p.m. macam tu masih kat rumah lagi.
Ayah kat kuar rumah dah lama start enjin kereta.
Kali ni, memang tak boleh tinggalkan aku la...
Tapi mak ayah aku dah warning kalau kena denda dorang tak nak campur... -_____-

Form 4, up sikit, duduk asrama yang lebih jauh.
Kena naik bas ekspres bertolak malam.
Sekali lagi lambattt bersiap untuk dihantar ke stesen bas,,
Mak ayah memang dah bising-bising.
Takut ditinggalkan bas..

Bila belajar di U, pun masih lambat.
Pernah juga tertinggal bas ekspress (kahhh..akhirnya!!)
Tak cakap dengan orang tua, diam-diam beli tiket lain, nasib baik ada..

Seterusnya sekarang bila dah kerja dan berkereta..
Mak ayah (ayah la, biasanya) masih berbunyi..
Lambat-lambat sangat bertolak dari rumah, nanti sampai rumah sewa dah malam.
Jalan dah la sunyi, kau tu sorang..


Yang sebenarnya, selain dari aku memang susah berdisiplin menepati masa,,
Aku syak aku ni sebenarnya berat hati nak tinggal kan rumah...

Jadi, adakah harus aku mengisi E G Tukar tahun ini?
.......