Saturday, 20 October 2012

Percubaan pertama




Sesuatu yang jujur dari aku pasal permohonan nak bertukar aku ni;

Kat mana-mana sekolah pun, sama je. Yang penting macam mana kita bawak diri kita, & macam mana kita bawa budaya kerja kita.

Cuma lepas hampir 5 tahun di 1 sekolah yang sama, aku rasa "penat", "penat" yang payah aku nak ceritakan macam mana. Dengan mengisi e g tukar kali ni, bukan la maknanya aku dah tahap menyampah kat sekolah ni. Biasalah, ada masanya kita rasa kurang berpuas hati & rasa oh kejamnya dunia ini kenapa aku je yang kena berhempas pulas buat kerja2 ni semua tapi ada insan lain yang boleh ambil kesempatan. Tapi tak pe. Insya Allah aku rasa aku boleh handle

Lepas hampir 5 tahun, aku rasa aku barely manage myself; my mind, my emotion, & my motivation. Ada masanya aku cool. Kadang-kadang hilang kawalan jugak la. Sebab geram. Tapi aku bersyukur ada kawan yang sekepala & memahami. Seriously, lepas zaman belajar, bukan senang nak cari kawan sebegitu ye. Berkawan dengan kawan2 single mingle masa kat U berbanding dengan berkawan dengan mak2 orang zaman bekerja ni adalah sangat berbeza. Even my single friends duluuu zaman kat U pun sekarang da jadi mak2 orang. They wont be the same.

Lepas hampir 5 tahun juga, aku mula rasa aku macam dah berubah. Entah ye, nak mengaku sendiri macam x tergamak tapi bila difikir2kan, rasa macam aku besar kepala-----
Agak la.. Agaknya sebab aku rasa aku dah lama & makin senior kat sekolah ni. Tak tau nak gambarkan camana,, tapi yang pasti feeling masa jadi cikgu baru posting dulu dah lama 'pergi'.

1 yang aku sangat pasti, lepas aku perhatikan baik-baik rakan-rakan sekerja kat sini; berada terlalu lama kat 1 sekolah boleh buat kita jadi 'pelik'. Bersangkut paut dengan rasa besar kepala yang aku sebut tadi, memang lama kelamaan sifat tu akan tertanam jugak dalam diri. Cumanya, ada yang jenis besar kepala tapi masih rajin buat kerja,, (cuma bila dah rajin sangat buat kerja tu selalu buat orang lain rasa tensi & ada tendency untuk menunjuk2), ada yang besar kepala dan malas nak buat kerja sebab rasa diri dah sangat rapat dengan orang2 atasan (heyyy korang nak kata apa,, aku ada back up baik punya!), ada juga yang besar kepala tapi buat jugak kerja, cuma tak sehebat orang yang menunjuk tadi.. 

Aku cuma harap aku dapat cari pengalaman baru di tempat baru & mulakan sesuatu yang baru. Aku dah masuk 30 tahun sekarang. Dah sah jawatan. Walaupun masih bujang. Tapi apa yang aku nak tunggu lagi duduk lama-lama kat tempat orang. 

Hopefully I'll hear some good news ^^ soon

Wednesday, 17 October 2012

Kata-kata terkesan di hati

Fikir yang baik-baik
Cakap yang baik-baik
Minta yang baik-baik
Sangka yang baik-baik

Insya Allah...

Yang datang nanti
Semua yang baik-baik

^^

Friday, 12 October 2012

Pattern computer / online saya

Baiklah, aku memang semakin malas update blog, huhu..

Tiba-tiba terasa nak mengomel pasal pattern aku masa menggunakan komputer mahupun semasa online.

Mula-mula bukak PC sebab nak siapkan soalan PSV periksa akhir tahun.
Buka Microsoft Word. Buka Mozilla. Betul dah tu.
Mula-mula OK lagi. Jumpa soalan. Copy paste. Edit sana sini ikut kesesuaian.
Tetiba terasa nak jengah FB sekejap.
Dan eh baca status sana sini.
Dan eh sibuk nak tekan link sana - sini.
Dari 1 ke 1 topik aku search.
Last-last end up buat reserch pasal benda lain... bukannya soalan PSV tadi..

Hikss.
Aku memang pantang online masa nak buat kerja ye...

Baiklah mari siapkan soalan PSV sebelum Ketua Panitia PSV marah,