Sunday, 24 July 2011

Sesal kemudian yang tiada gunanya

Pepatah kita kata macam tu kan.

Tapi pada pendapat aku, sesal kemudian pun masih ada gunanya.

Contoh terbaik (untuk diri sendiri),
_Mendengar guruh mula berdentum tapi hati agak berkeras tidak mahu menutup PC. Kemudian terdetik di hati untuk lekas-lekas shut down PC melihatkan dan mendengarkan kilat dan petir yang makin menggila. Sejurus selepas menekan button shut down, di kala menunggu shut down screen yang berpusing-pusing di monitor, 99% proses shut down sudah berlaku dan tiba-tiba..

nampak macam ada kilat belakang PC aku. CPU n Monitor 'off ' macam biasa dengan signal system shutdown terakhir pada monitor.

Lepas hujan berhenti, apabila ditekan button start pada PC...._

Yes, you guess it right. Rasanya at that very moment, masa PC aku tgh shut down (bukan log off), masa tu lah petir telah menyambar. Alhamdulillah monitor dan printer masih OK.

My CPU has been electrocuted. And to think that I'm living in an area with the verrr-ryy limited pc-repairing-service.

Saya menyesal. Tapi ini satu lagi pengajaran berguna untuk saya.

Bestnya kalau pandai mendiagnos PC. Bestnya kalau boleh menukarganti barang-barang dalam PC sendiri. Rasa macam nak ambil kursus betulkan PC sekarang juga! Apa yang aku mampu buat tadi cuma buka CPU dan membuang sawang dalam CPU. erk. (kang segan pulak masa nak hantar pada orang betulkan)

Seriously, aku nak belajar repair PC!

**Alhamdulillah, PC sudah OK. Petir menyebabkan kabel dan Power Supply PC aku kong. So, cuma tukar 2 benda tu je.

Kini mendengar rintik hujan saja terus OFF semua peralatan eletrik. Yeah, its our money!

Thursday, 21 July 2011

Cikgu tak boleh merajuk

Iye ke?

KISAH SATU

Tadi aku rasa kecik ati sangat dengan my student ni.

Memang pantang NOMBOR SATU aku kalau pelajar menongkat dagu / menongkat dagu sambil berpaling muka masa aku mengajar.

Tak pun letak kepala atas meja. (Sebab kalau tak berapa sihat aku akan suruh pergi berehat aje kat tempat lain yang lebih selesa) 
Atau cuba menyorokkan muka dengan mendirikan buku teks betul-betul depan muka.

Aku memang.. tak boleh.
Dari dulu. Sampai sekarang. Memang aku begitu.


So, this girl yang menongkat kepala aku ingatkan pasal pantang aku tu. OK, dia ikut tapi tiba-tiba bila aku tanya soalan (berkaitan dengan topik yang sedang diajar)

Eh......... Boleh pulak dia palingkan muka dan tak jawab soalan aku langsung.

LANGSUNG ye.

Dan ini bukan pertama kali. Cuma dah lama dia tak buat perangai begini.

Aku terus tak terkata. Mulut aku becakap meneruskan sesi P&P tapi dalam hati dan kepala sangat sedih dan menahan sebak. Alhamdulillah P&P dapat aku teruskan.


Cuma, aku tak boleh nak ada eye contact dengan student tu. Sebab aku juga perlu mengawal perasaan untuk baki 23 pelajar yang lain belajar seperti biasa.

Aku takut aku termenangis.
Ye. Kalau aku marah biasanya aku akan termenangis sekali.

Tapi kami tak boleh merajuk kan??

KISAH DUA

2-3 hari sudah, sorang rakan guru bersedih, kerana kesal dengan sikap ibubapa yang membesar-besarkan perkara kecil. Anak terkencing, mengadu pada ibubapa yang cikgu tak bagi pergi ke tandas.

Walhal bukan itu maksud cikgu tu sebenarnya. Waktu tu dah nak dekat sangat dengan waktu rehat, jadi kalau pelajar tu keluar dah tentu kerja nya tak siap & akhirnya cikgu tersebut izinkan juga keluar ke tandas siap dengan bawa bekal makanan (lepas gi toilet boleh terus ke kantin, tanpa perlu ke kelas)
Tapi akhirnya pelajar ni terkencing juga dalam kain.

Eh.
Nak jugak pergi sekolah mintak penjelasan. Tak boleh ke bercakap dulu melalui telefon. Slow talk, bertanya. Bila dah pergi sekolah, melibatkan Guru Besar, Gpk, walaupun bercakap dengan baik namun sedikit sebanyak mencalarkan emosi guru.

Yang bestnya, boleh pulak ye datang sekolah untuk perkara sebegini. Kalau ada panggilan untuk taklimat anak, boleh pulak tak datang.

Tapi kami tak boleh merajuk kan??

KISAH TIGA

Sorang ibu dan ibu saudara datang ke sekolah sebab anak mengadu ditampar oleh cikgu.
Walhal cerita sebenar cuma dicuit guru.
Eh, kami pun sedar diri dan berpijak di bumi yang nyata. Zaman sekarang ada macam-macam kes, penipuan & putar belit yang boleh dilakukan dan akhinya menampakkan sorang cikgu tu jahat, kejam & zalim.

Kalau tak boleh kena marah, baik wat home schooling je. Ajar sendiri, senang.
Lagipun, at the first place, kalau budak tu elok baik je perangai, logik ke cikgu nak marah?
Lagipun, marah boleh buat darah naik tau.
Kalau kena marah sikit-sikit pasal tak dapat ada yang di ajar, itu standard la. Nama pun nak mengajar anak-anak. Kadang kita beriya mengajar one-to-one, nak bagi paham. Tapi anak awak mata meliar ke lain. Camana?


Tapi kami masih tak boleh merajuk kan??

Sunday, 17 July 2011

This is also part of my job!

OK, ini bukan daun kelapa sawit ye..
.
...
......
.........
.............
...................

Tetapi, ia adalah
 

Bukan untuk digunakan dalam majlis persandingan aku juga. erk. (Sila jangan speku aku dah nak kawin pulak,,...)

Tapi standby untuk hari sukan yang agaknya tak lama lagi akan dijalankan. Lepas raya & UPSR kot.

Gigih tak. Hujung minggu cikgu buat bunga manggar. Sebenarnya sudah agak lama benda ni ada kat rumah aku, tanpa diproses menjadi bunga manggar. Tetiba rasa menyampah pulak tengok plastik kertas kilat-kilat ni menempek kat rak buku aku, maka aku pun memulakan modus operandi. Sambil-sambil tengok tv & layan drama kat PC.

Tengok-tengok cam ketagih pulak melilit bunga manggar.

So, ada sesapa perlukan perkhidmatan melilit bunga manggar?? Boleh pass kat aku..

Choiiiiiiii.. (macam kau takde keje lain nak buat ye Dd, huhuh)

By the way, aku cikgu Rumah Merah (walapun tak ada sesapa tanya,nak juga bagitau)

Saturday, 16 July 2011

Bintik bintik warna warni

My first attempt~~
Ada yang merekah, ada yang bantat, ada yang booolat!

A'ah! Janji boleh makan.

Resepi aku ikut sini.

Asalnya nak buat apam lady bid. Tapi  buruk benau rupa 2-3 ekor lady bird hasil kerja tangan keras aku, huhu. Sudahnya main dot dot aje lah.

Friday, 8 July 2011

Berkata-kata hanya untuk yang mahu mendengar

Betul tak?

Its a bit frustrating when you talk and people do not care to listen.

Buang air liur saja.

So its better to remain silent.

Thursday, 7 July 2011

Terasa kembali ke zaman itu..

Just arrived from Bandar Tenggara today, after 3-days-course.

3 hari di mana aku 'agak' berseronok. Ewah. Seronok la sangat.
Kalau nak cakap pasal semua sekali, memang banyak.

Aku cuma nak fokus pada kawan-kawan di sana saja.

Selama 3 hari aku duduk dengan rakan-rakan cikgu dari sekolah Felda Tenggaroh (C-da, Tenggaroh 6 & Nadeera, Tenggaroh 1) , aku mengimbas kembali zaman-zaman belajar kat U dulu.

Rasanya dah lama aku tak jadi "Didi" zaman belajar.
Susah aku nak describe macam mana "Didi" zaman tu, tapi melalui 3 hari kat sana dengan 2 orang adik ni (diorang cikgu yang baru posting),  memang aku rasa kembali ke zaman belajar at UIA dulu.Seriously.

"Didi" itu, memang TIDAK WUJUD pada teacher Didi.


......

Monday, 4 July 2011

Jealous

Sesungguhnya aku cemburu, dengan blog rakan-rakan yang boleh hapdet tiap-tiap hari dengan entri masakan.

Ada tu sehari sampai 2 entri.

Aku? Nak try 1 masakan pun mengambil masa 2-3 hari.
Lepas tu bila buat belum tentu jadi.

Apapun, bersyukur juga sebab adanya blog mereka membuatkan aku yang newbie in cooking ni ada rasa nak masak / mencuba yang membuak-buak.

Cuma perasaan membuak-buak tu bukan la macam buih yang membuak-buak kalau kita masak nasi dan tutup periuk bila sudah mendidih (erk.. perumpamaan apakah,,,).

Sebab tu, nak masak 1 jenis masakan, survey resepinya 2 - 3 - 4 hari lebih awal. Lebih extreme,,, kadang-kadang seminggu/sebulan/berbulan-bulan. Survey je lebih. Buatnya tidak jugak..Lepas tu bila dah buat siap tayang-tayang kat blog huhuhuhu..


Ala.. aku kan duduk sorang. So kalau tak bercerita kat blog nak bercerita kat sapa lagi. Takkan nak kol family aku dan cerita apa yang aku dah masak. Macam tak de motif je, huhuhu..

So hari ini punya resepi yang dicuba dengan semangat membuak-buak ialah baked macaroni cheese.

Well.....

* updated with pix

Sunday, 3 July 2011

Tips menjaga modem

Rasanya semua orang kecuali aku tau macam mana nak jaga modem.
Baru-baru ni aku pergi berkursus luar daerah selama 4 hari.
Pergi pun dalam keadaan kelam kabut, so banyak benda terlepas pandang.

Gara-gara tak cabut line telefon dari soket 'splitter' petir menyambar modem aku melalui wayar telefon  tu.
Alhamdulillah, bukan menyambar melalui extension, sebab masa tu aku memang cuma switch off pada suis tanpa menaik keluar plug extension. Kalau yang itu kena sambar, memang lagi sakit sebab bersambung dengan 3 benda - TV, astro decoder & modem.

Bila dah rosak bukan murah-murah nak kena ganti beli yang baru yo. Kopak ahkak bulan ni. tsk3.

So, sebelum keluar rumah pastikan:
~cabut wayar telefon.
~tutup semua suis & cabut plug extension.

Saturday, 2 July 2011

Hyper-10-sion!

Dalam cuti sekolah 2 minggu hari tu, accidently aku check my BP (baca: Blood Pressure).

Aku jumpa doktor sebab allergic kat bahagian atas bibir. Masa tu, aku tertengok alat check BP ni atas meja doktor and suddenly aku rasa sangat curious dengan my own BP. Rasa macam dah lamaaaa gila tak check.

It turned out that my BP rose to 130/90 which is, quite high. Masa tu dalam cuti, so aku ada bitau mak aku & of course dia bising sebab life style aku yang langsung tak ke arah yang sihat. Masa tu aku rasa biasa je lagi.

Naik sekolah,aku cerita la dekat sorang member ni. As expected, tak lama lepas tu orang lain pun tau pasal isu ni. Sorang member ni pun bawa la dia punya alat mengukur BP pada satu hari Sabtu berkokurikulum. At that time, bacaan aku meningkat lagi, 140/90.

Masa tu dah mula rasa cuak dan takut. Of course la, bila ramai-ramai dah memberi pendapat which is ada yang positif, ada yang negatif. Ada yang membantu, ada yang bergurau tapi menyakitkan. tsk..

Aku memang jenis yang mahukan kepastian, pergi lagi check kat Klinik Desa dalam felda tempat aku mengajar. Ye, masih lagi the same figure. 140/90. Hari tu jugak (tengah harinya) aku pergi Klinik Kesihatan Endau untuk jumpa sendiri dengan Medical Assistant. Masih lagi begitu. dan before aku jumpa MA tu, masa nurse kat depan kaunter check my BP was even rose to 150/100. Aku sangat tertekan OK masa tu. Siap dah meleleh-leleh air mata depan nurse tu.

Sebelum tu aku ada amik 1 pamplet pasal Hypertension, & dari pembacaan aku, aku boleh tau yang bacaan BP aku ni menunjukkan aku adalah dalam HPT Stage 1 (Darah Tinggi Tahap 1)

Hari tu jugak, which is petang tu, aku nak kena bertolak ke Bandar Tenggara untuk berkursus selama 3 hari. Lagi laaaaa tekanan. Tau kena berkursus pun last minute. Apa pun tak kemas. Jauh pulak tu.

Masa tu aku buat keputusan untuk check my BP setiap hari, sebelum jumpa dengan doktor lepas seminggu aku monitor aku punya BP.

So, setiap hari masa berkursus aku jadi pengunjung tetap Klinik Bakti kat Bandar Tenggara, untuk amik bacaan BP. Nak pergi Klinik Kerajaan dah tak sempat, sebab kursus habis pukul 4.30 p.m.  Masa tu pun, bacaan masih lagi 140/90.

Masa tu jugak, aku tertanya-tanya pada diri sendiri, soalan yang orang selalu tujukan untuk diri aku, like
~ada rasa sakit tengkuk ke?
~ada rasa pening kepala ke?

Sebelum-sebelum ni, aku tak ingat pulak kalau pernah mengalami simptom macam tu. Kalau ada, mesti aku dah berbunyi pada kawan-kawan atau pegi jumpa doktor.

Tapi lepas orang dok tanya-tanya aku tu, aku pun tertanya la sendiri; eh, ini ke rasa sakit tu?? macam ni ke peningnya??

Last day sebelum aku dijadualkan jumpa doktor (aku sangat tertekan masa tu huhu) aku gi jumpa sorang doktor kat Klinik Syifa', area Endau ni. Masa tu, bacaan adalah 130/90.

Aku rasa, sesi bersembang dengan doktor tu masa tu adalah ENDORFIN TERBAIK aku. Ye, memang bacaan 130/90 masih lagi tinggi. Tapi cara doktor tu menasihatkan aku, macam lah dia dah buang beberapa biji batu blah batu bertangkup dari atas kepala dan bahu aku.

Lepas beberapa hari mengamalkan cara hidup sihat, aku rasa emosi aku bertambah baik & rasa baik-baik saja. Sorang kawan tempat keje bawa alat check BP & Alhamdulillah bacaan selama 2 hari berturut lepas tu dah menurun.

Nevertheless, aku masih lagi akan pergi Klinik & check dengan doktor sebelum aku bertolak ke Bandar Tenggara Isnin depan.

Yang pasti, sejak minggu lepas:
~aku kawal makan, makanan yang aku masak memang kurang garam
~no to caffein
~no to egg (kalau nak makan pun, bahagian putih je)
~tidur awal setiap hari
~kurangkan mengadap laptop/komputer (yang ni payah sikit, especially hari cuti.Kalau hari sekolah, OK sikit kot)
~rehat kan minda (walaupun part ni pun payah sikit, huhuhu. Selalunya aku memang nak bertenang, tapi kejap-kejap ada panggilan kerja dari kawan & GB)

Moral of the story, jagalah pemakanan dan cara hidup kita ye. Sekali lagi, 'sesorang' yang lain mula sedar bila telah ditimpa sesuatu musibah (aku lah, tu!)

Pemakanan yang kita amik sekarang, mungkin effect nya akan datang berkunjung 4-5 tahun lagi. Ni aku merujuk pada pemakanan diri aku sendiri lah.. Terbayang-bayang zaman kat UIA yang bebass makan fast food. Kemudian bila dah kerja pun semacam je aku punya diet harian... Jadi, memang aku akui semua tu berpunca dari diri sendiri yang tidak menjaganya.

Apapun aku akan teruskan berusaha & semoga my BP akan kembali normal. Amin..
Insya Allah.

Tempat berkursus yang selesa


Ini adalah 1 tempat berkursus aku baru-baru ni. Juga untuk minggu depan.
Katanya sekarang gawat kan, so dah jarang sangat-sangat la nak berkursus di hotel.


Tapi to be honest, aku lagi suka berkursus kat tempat ni.


Bayangkan kalau hotel, kita akan stuck dalam 1 bilik; kat situ la katil, depan katil biasa ada tv, hujung sana sikit ada la sofa atau kerusi 2 - 3 buah, tepi tu ada 1 almari solek, dekat-dekat dengan pintu masuk adalah almari baju, tepi tu ada toilet. Pastu ada la balkoni sikit.




Siap ada taman permainan. Motif? Aku pun tak faham, sebab dah sah-sah masa berkursus tak boleh bawak anak / budak kecil ke sini.


Tapi aku pun sebenarnya lepas geram jugak main buaian ni hari tu, hehehe.



  




Penginapan adalah dalam bentuk rumah, macam apartment gitu. Dalam setiap rumah ada 3 bilik tidur lengkap dengan katil, almari baju & meja study, 2 bilik air, ruang tamu (lengkap dengan TV & sofa) dan dapur (dengan peti sejuk).


Cuma kalau nak dibandingan dengan hotel, dari segi makanan memang kalah sikit la. Tapi sikiiitt je. Sebab pada aku walapun lauk pauknya tak macam kat hotel tapi dah cukup sedap dah.

Dan lagi satu, tempat ni agak jauh la dari Mersing. Dalam 3 jam perjalanan lebih kuang. Nak nak pulak kalau drive sensorang.

Next week (Isnin 4/7/2011 ni) aku gi sana sekali lagi untuk kursus fasa 2, aku ambil gambar dalam rumah pulak. Hari tu tak sempat.

Friday, 1 July 2011

Sibuk dan makin sibuk!

Assalamualaikum..

Lamaaaa nyaaa tak update blog.
Macam-macam halangan dan dugaan.

Kursus 3 fasa (3 kali pergi, dan quite jauh pulak dari rumah ni~~ minggu lepas fasa 1 & minggu depan fasa 2)
Modem disambar petir baru-baru ni (tak boleh online lagi)
Me limit kan diri dari duduk depan PC/laptop - perlu & mesti tidurr awal untuk menjaga BP.

Banyak yang nak diceritakan, tapi kekangan masa.
T___________________T