Friday, 30 November 2012

29 jam lepas pesawat Air Asia X bawak aku balik ke Malaysia.


Assalamualaikum...
Selamat kembali untuk diri sendiri. 

Alhamdulilah trip yang dirancang selama lebih setahun dah jadi kenyataan. Rancang untuk pergi secara serius. Kalau kata berangan nak pergi tu, rasanya dah lama, sejak dari zaman drama korea mula glamour, zaman Winter Sonata. Masa tu aku kat main campus tapi tahun berapa tak ingat. Yang aku ingat, ada 1 hari tu aku dan Kama siap ponteng kelas ganti fkm waktu malam semata-mata nak tengok episod akhir winter sonata.

Ni nak mulakan dari mana aku pun tak tau. Cerita selama 16 hari kat Republik Korea. Dan yang syoknya aku bukanlah free sangat walaupun sekarang tengah cuti sekolah. Aku dapat berpindah ke sekolah baru dalam Batu Pahat mulai Januari 2013. Sebelum pegi Korea aku cuma sempat packing semua baju kurung aku. Lepas tu aku dah malas nak pikir sebab lagi berapa hari nak berangkat ke Korea. 

Nak tinggal sekolah perlu siapkan nota serah tugas; aku belum siap..
Nak kena lapor diri kat sekolah baru; 23/11 aku dapat msg whatsapp dari GB sekolah baru minta aku lapor diri awal Dec.. terus rasa tak senang (waktu tu aku kat Lotte World, huhu)
Nak pindah rumah ofkos kena kemas; aku baru kemas 2/10.. pftt
Nak pindah rumah kena cari rumah sewa baru; belum lagi..huhu

Banyaknyaaa.. keje..


Sunday, 11 November 2012

Last minute

Last minute study!!

http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=625476

Saturday, 10 November 2012

Seriously I hate packing

Packing is sure not a joke..

Serious penat..
Alangkah packing nak balik kampung dan unpacking lepas balik dari kampung pun bikin aku tensi.. inikan pula packing untuk kosongkan rumah..

Dah 3 jam aku duduk melipat baju kurung ni.. Baju kurung sahaja!! Beg balik kampung memang dah tak de dah.. Dah penuh bersumbat dengan baju basahan. Baju-baju kurung ni aku main lipat ala kadar dan sumbat dalam plastik sampah hitam tu je..

Baiklah nak sambung lipat lagi

T__________T

Thursday, 8 November 2012

Start packing


Hari-hari terakhir sebagai guru SKLE..

Rabu 10/8/2012
============
Raptai majlis anugerah kecemerlangan.
Sibuk dari awal pagi.
Menguruskan persembahan murid tahun 5 & membantu perjalanan & kelancaran majlis raptai.
Penat, tapi jujurnya aku menghargai setiap saat yang dihabiskan bersama kawan-kawan..
Habis waktu sekolah, teringat perlu mengemaskini fail murid KSSR. Berkira-kira dengan kak farah sama ada nak diselesaikan terus atau tangguh esok.. Kaki dah penat wehh seharian berjalan sana sini. Bilik Operasi Pentaksiran setingkat kat atas, memang macam tak larat nak panjat tangga.
Tapi sebab kak farah tekad nak settle kan hari ni, maka aku pun join sekali.
Dan ye,,,,, bila dah update file baru lah perasan ada lagi benda aku nak kena siapkan & masukkan dalam fail..

Turun semula ke bilik guru.
Terfikir untuk terus mengemas harta² setelah 5 tahun bermastautin di SKLE. Masa dah agak suntuk, bila lagi? Esok, Khamis dah ada majlis. Jumaat, mesti lah ada majlis perpisahan kitorang (bila fikirkan rasa macam tak sanggup nak lalui). Ahad, dah nak balik BP.

Kemas-kemas-kemas dan kemas.

Pukul 5 p.m. baru settle.
Itu pun 2 kali mengangkat barang dari bilik guru ke kereta.  

Sampai rumah, online.. Sampai tertido sambil duduk atas kerusi dek kerana penatnya seharian ni..
Apa barang tidur duduk ni?? Terus bentang toto kat ruang tamu ni & lelap.. Nasib baik memang tengah cuti jadi tido je laaa..huhu

Ni baru mengemas episod 1; barang di sekolah..
Bila fikir nak kemas 1 rumah rasa macam...........

Bertabahlah Didi! 

Sunday, 4 November 2012

Alhamdulillah syukur pada mu Ya Allah


Dalam masa yang sama, gembira bercampur dengan sedih.. 
 Saya sedih, tapi saya tak kan tolak lamaran ini..
hehe

*My BFF merangkap rakan sebelah meja, Kak Farah pun dapat bertukar, ke SK Jerek, Gua Musang setelah 10 tahun memohon saban tahun..
Tahniah Kak Farah..
Walapun sedih berpisah dengan ko, tapi sebenarnya aku bersyukur sebab kita berdua dapat. I can't imagine how heart wrenching situation will it be if just 1 of us leave.

Tapi macam ko cakap, Kak Linda yang paling kesian, sebab kita berdua akan tinggalkan dia, huhuhu..
Sedih memang sedih weih tapi we have to move forward... masing-masing ada perancangan kan..

Friday, 2 November 2012

Beli tiket bas online

Zaman aku belajar dulu tak de pun sistem beli tiket online ni.

Tapi memang patut pun sekarang dah ada,.. Apa guna ilmu-ilmu web developing yang student² kat U belajar kan..

Memang sistem ni memudahkan proses beli tiket bas ni.. Dah tak yah bersusah payah pegi ticket counter. Lagi-lagi stok yang duduk ceruk² macam aku ni, huhu

Tapi my first impression, jenuh jugak nak membeli tiket bas online ni. Lagi jenuh dari beli tiket Air Asia kot! Tak tau kenapa sistem nya x berapa nak smooth.
Aku dah buat payment & conform duit aku dah kena tolak, tapi dalam website tu tak update apa-apa dan nampak macam transaksi aku x berjaya.
Sampai aku call nombor customer service kat situ, tengok-tengok orang yang angkat tu kata dia tak jaga bahagian ni.. Dia cuma bagi service pada mereka yang beli melalui website TBS.
Masalahnya aku dapat nombor customer service tu dari website S&S tadi.. 

Kata adik customer service, aku beli melalui laman web syarikat bas tersebut (S&S) so kena call dan tanya kaunter syarikat tu sendiri. Memang la waktu aku beli tadi dah pukul 9.20 pm.. Pekerja kaunter tu sah-sah dah balik.. Tapi bila difikir-fikir ngeri jugak..Macam kena tipu je rasa.

Tapi lepas 15 minit lagi, aku refresh akhirnya berjaya.. Yeay! Alhamdulliah finally that seat is mine.

Aku masuk melalui website ni:



http://www.eticketing.my/ver1/

Pilih mana-mana syarikat bas yang berkenan di hati..

Tips:
@Setiap kali pilih 1 syarikat kita kena mendaftar dalam web syarikat tu.. huhu annoying jugak sebenarnya daftar banyak² kali. Nasib baik x banyak cekadak sangat.

@Kalau nak pilih² seat ambik bas S&S..Transnasional x leh pilih seat. Aku prefer yang boleh pilih..


Asalnya aku memang nak naik bas transnasional. Google² masuk page ni,













https://www.ticket4u.com.my/transnasional/

Lepas tak boleh pilih seat, baru aku cuba masuk website S&S.
Lepas tu terperasan ada jugak pilihan untuk transnasional. Sekali tengok website yang lain pulak..












http://transnasional.easibook.com/onlinebooking.aspx


Tapi dua-dua pun sama tak boleh pilih seat.

Ini pulak pilihan yang lain..
Aku x cuba pun, sebab dah tak larat nak register.
Tapi nampak gaya macam lagi meyakinkan, sebab apa-apa masalah boleh terus rujuk pada customer service; 24 hours! So tak de la rasa gundah gulana menunggu reply emel / jawab kol bila kita cuba hubungi.
 












http://www.tbsbts.com.my/

Aku dah selamat print ticket info. Pasni tinggal nak pegi kaunter tiket & claim tiket sebenar.

Selamat mencuba!