Thursday, 29 September 2016

Alhamdulillah sampai umur ke angka ini.

Tahun lepas aku takde buat apa-apa entri sempena hari kelahiran kan. Tahun ni aku buat lah, sebab.. Bila aku belek-belek blog aku ni, tahun pertama aku wujudkan blog ni masa umur aku 24 tahun, iaitu 10 tahun yang lalu. Erk. Lama pulak rasa. Tapi blog ni kan kategori suam-suam kuku je kekekeke. Update ke tidak itu ikut mood tuannya yang macam roller coaster ni pulak, kan.

Jadi, marilah, sembang-sembang kosong (kira bersembang ke kalau aku je yang membebel ni huhu)

Bulan lepas jugak sebenarnya ialah genap 8 tahun aku jadi cikgu. Kadang rasa macam lama. Tapi sebenarnya tak ada lah lama sangat. Dan aku masih ada 24 tahun perlu berkhidmat, kalau panjang umurnya. Amin, insyaAllah. Semoga meniti usia pencen tu nanti aku masih sihat walafiat.

Cakap pasal cikgu ni. Tahu tak sebenarnya pekerjaan ni tak termasuk dalam cita-cita aku masa meningkat dewasa. Masa kecik-kecik dulu, ada lah jugak berangan nak jadi cikgu. Tapi lepas tu, selalunya aku cakap/tulis cita-cita aku ialah akauntan/jururawat. Sebenarnya lama juga aku stick dengan cita-cita akauntan tu. Sampai lepas SPM nak masuk U pun aku masih dengan keinginan nak jadi sorang akauntan. Yang membuatkan aku kecundang ialah bila belajar topik company account masa dekat matriks. Aku sangat-sangat tak suka topik tu. Aku tak paham-paham. Dan aku pikir, kalau aku masuk main campus nanti amik course accounting ni, satu topik tu akan jadi 2 subjek. Wallawey, tak mau. Sanggup aku akhirnya pilih pilihan kedua aku, iaitu IT. Dan diringkaskan cerita, aku sebenarnya tak ada lah terror mana pun dalam IT ni. Belajar macam-macam bidang/cabang, dan aku rasa macam aku celup-celup je setiap 1 bidang.
Pernah kerja bahagian customer service IT hampir 13 atau 14 tahun dulu. Tapi tak kena dengan jiwa. Pernah juga keje beberapa pekerjaan atas dasar tangkap muat sebab mahu ada income, walaupun keje tu guna kelayakan SPM je.
Pernah rasa macam diri ini tak berguna, cari keje tak jumpa-jumpa.
Pernah rasa down gila bila bandingkan pekerjaan diri ni dengan pekerjaan kawan-kawan lain.
Pernah rasa sedih gila, mak bapak hantar belajar masuk asrama penuh & U tapi akhirnya keje juruwang.
Akhirnya, jadilah aku yang sekarang..
Aku harap tak ada yang terasa hati dengan statement aku tadi tu. Aku tak ada niat nak merendah apa-apa pekerjaan pun. Bukan ya,..
Tapi dalam situasi aku yang dapat pendidikan sampai terima ijazah, ada rasa sedih juga bila aku kerjanya jadi sorang cashier, dan juga pekerja kilang.

Awal-awal aku jadi guru dulu, aku rasa rendah diri jugak. Sebab ada je orang pertikaikan yang lepasan KPLI macam aku ni, jadi cikgu sebab dah tak jumpa pekerjaan lain.

Aku tak nafikan fakta tu. Memang itu sejarahnya. Tapi lepas 8 tahun, aku dah mula ubah cara aku berfikir. Kalau lah ada kapsul masa boleh patah balik ke 8 tahun dulu, aku nak sangat bagitau diri aku masa tu tak perlu ada rasa rendah diri. Nilai seorang cikgu tu, bukan diukur dari itu semua. Yang penting sebenarnya kesungguhan menjalankan tugas. Tak kisahlah cikgu newbies atau pun cikgu berpengalaman. Kalau pengalamannya bertahun-tahun, tapi semangatnya ala ala chipsmore kejap ada kejap tak ada pun tak guna jugakkan. Semangat itu yang paling penting.. Dan juga kesedaran, tentang konsep makan gaji. Jadi gaji yang diterima pun harus berpadanan dengan kerja yang dilakukan. Gaji tiga ribu, tapi expect keje macam orang yang gajinya seribu?? Kan sesuatu tu. Jadi, tak kiralah cikgu KPLI ke, diploma ke, diploma lepas tu sambung ijazah ke, ada master atau phd ke.. Akhirnya berbalik pada akarnya, bersemangat ke tidak? Bersungguh ke tidak? Membantu ke tidak?

Jadi, semoga kedatangan angka baru 34 dan 8 ni, juga sentiasa diiringi kebaikan. Selari dengan kematangan diri dalam macam macam aspek. Kadar akhlak juga harap makin bertambah, insyaAllah.
Syukur dengan nikmat diberi usia. Amin.

P/S-Walaupun dah  masuk 34 tapi tetap rasa nak gunakan bahasa aku kau di sini.. takpe kot kan? Bukan kasar kan? Aku rasa lebih selesa dan mesra, takde niat nak kasar-kasar di situ tau.

 

Saturday, 17 September 2016

Travelog Solo Trip to Melbourne Victoria 2015 Part 2 (Penguins of St Kilda Pier)

Sambungan kisah dari sini

Dilema aku masa tu, nak teruskan ke pegi pantai St Kilda. Sebenarnya hati tu 50-50, sebab sebelum tu dah pening-pening dan sesat barat kan. Tambahan pulak masa tu aku dah selamat dekat hostel. Macam best je kalau dapat mandi-mandi, makan-makan pastu baring n krohh krohh. Lagipun ini kan trip persendirian, takde sapa nak kisah kalau plan diubah sesuka hati, kihkihkih.

Akhirnya aku nekadkan hati keluar mencari pantai St. Kilda. Walaupun masa tu dah dekat pukul 7 pm. Aku agak pasti sebenarnya, mana arah nak ke St Kilda dan tram stop mana aku nak kena pegi. Sebab masa sesat barat tu aku dok berlegar-legar berpusing-pusing ke sana ke mari sambil baca info dekat tram stop tepi Flinders Street St tu hihi.

Masa tunggu tram berkenaan sampai, aku beranikan diri tanya sorang awek ni. Rupanya dia pun bukan local. Minah ni Canadian,  datang Melbourne ikut pakwe dan dia keje part time kat sini. Kebetulan, dia memang dah habis keje, nak balik hostel, menghala ke St Kilda juga. Dan dia bagitau dia pun tak pernah lagi ke St Kilda Beach & memang teringin nak pegi. So, marilah pegi sama-sama. Gembiranya. Syukurnya rasa masa tu huhuhu.

Boleh amik tram:
Route 3/3a towards East Malvern via St Kilda, atau
Route 16 towards Kew via St Kilda.

Berapa AUD aku dah tak ingat sorry. Main tap je Myki masa tu.
Perjalanan dalam 20 minit macam tu. Waktu kami sampai ni dah pukul 7.30 p.m.

Meet my new friend, Alyssa Gardiner.
Tiba-tiba aku ada travel guide.

Aku salute dengan dia ni, sebab dia berperkerti mulia. Sanggup tolong stranger, yang tak sama agama. Juga bersabar dengan aku, hehe. Aku ni kan, bolehlah speaking sikit-sikit sebab dah kata kerjanya cikgu bi kan. Tapi, bukanlah sampai tahap speaking untuk sembang kencang tu. Speaking aku ialah berkenaan simple classroom language, how to deliver the t.book contents to pupils (most of the time I need to ease the language itself) & when I need to be an emcee for any related events (yg berlaku sekali dua aje setahun) Kalau level-level nak bersembang dengan orang dewasa ni, otak aku jadi lambat sedikit ye, sebab nak kena fikir nak cakap apa huhuhu. Sadiskan. Ye, aku pun geram dengan diri ini. Tapi begitulah bila berkaitan dengan penggunaan bahasa. Kena guna dan praktikkan. Setakat aku bercakap dalam kelas dengan budak-budak tu tak jadi apa ye. Tapi nak cari member speaking pun bukan senang kan. Sebab bukan semua orang nak. Hehehe korang paham tak situasi tu. Oleh itu sekarang aku memaksa diri speaking dengan rakan sekerja merangkap gpk aku. Dia ni memang chinese & 1st language dia dekat rumah ialah BI. Asalnya dulu, bila dia speaking dengan aku, aku akan jawab dalam BM. Hehehehe tegar, bukan? Dan dia pun memang bila bercakap dengan cikgu-cikgu kat sekolah campur-campur tak kira lah ko cikgu option apa pun. Jadi, marilah lah terus berubah Didi.. Eh maaflah sedikit tersasar topik kita hari ini ye miahaha.

Ok sambung. Selain dari bersabar tunggu aku habiskan ayat aku satu-satu, dia ni jugak bersabar dengan aku yang kejap-kejap berhenti amik gambar ni kan. Aku tak expect pun dia nak tunggu, tapi memang dia tunggu ok. Seolah-olah dia betul-betul jadi travel guide yang bertanggungjawab bawak aku sampai ke St Kilda Beach. Terharu akak.

Ohye. Sekiranya ke sini dengan hajat nak tengok penguin saja, sila lah turun di stop #136 The Esplanade ok. Ini yang paling dekat dengan St Kilda Pier. Kalau berhajat nak pegi Luna Park, turun depan lagi, stop #32 Havelock Street.

Ok lah seterusnya mari layan gambar.


Bandar Melbourne dari jauh.

Nunnn di hujung sana tu area Luna Park.
Masa ni aku dah mula jalan atas jeti.

Tetiba ada tikus sekali ye.


No entrance fee. Nak amik gambar boleh, tapi tanpa flash.

Dah mula ramai orang berkumpul. Masa ni pukul 7.50 p.m.
Kat area batu-batuan hitam tu lah nanti penguin-penguin tu akan berada. Sarang penguin tu kat celah-celah batu tu. Penguin tu tak kan balik selagi hari tak betul-betul gelap. So sementara masih cerah ni aku amik kesempatan jalan-jalan sekitar kawasan.

Angin memang kuat lah kan. Dah nama pun laut/pantai. Hampir semua gambar selfie aku kat sini dengan shawl berkibar-kibar macam bendera. Nasib elok ber pin, kalau tak harus menampar muka orang lain persis sari si kajol dalam janam-janam. Eh. Miahaha.


8.50 p.m.

Terketar-ketar aku menahan sejuk. Memang tak terfikir pasal nak bawak sweater ke apa. Kalau warga emas/kanak-kanak ke sini, penjaganya beringat-ingat la ye bawak baju sejuk sekali.

Aku dah puas merayau-rayau tengok laut & sunset, turun lah ke bawah cari Alyssa ni. Elok je dia cop kan tempat untuk aku. Dah mula nampak penguin dah.


 
Ala tomei-tomei. Besar burung biasa je rupanya. Lebih kurang paras buku lali je tingginya.


Tumpang lampu merah orang lain untuk snap gambar.

Be careful. Sekiranya cuba-cuba amik gambar penguin dengan flash, kat kawasan ni ada penguin guides yang bertugas. Mungkin ko akan dijerkah mereka kalau kantoi cuba-cuba melanggar peraturan. Akan mendapat malu di situ (kalau malu lah). Tak pun, orang awam kat situ pun akan tegur-tegur jugalah kalau ternampak.

Tapi apalah erti gambar dalam gelap tanpa cahaya flash kan. Memang la kabur huhu. Moral of the story, pepandai lah ye huhu.

Hello from Melbourne!

Dah puas tengok penguin, dalam pukul 9.30 p.m. macam tu aku ajak Alyssa ni balik. Ke destinasi masing-masinglah hehe. Dan Alyssa yang baik hati ni siap hantar aku sampai tram stop ok demi memastikan aku tak sesat. Hostel dia tak jauh dari situ, so dia menapak je balik. Sempat la tukar-tukar FB id hehe.

Tunggu tram dekat stop #136 The Esplanade tadi semula.
Takde orang ye. Aku sorang-sorang.
Tersengih-sengih aku masa ni sebab sebelum ke Melbourne tu ye ye or je aku cakap dengan kawan-kawan aku, yang aku takkan keluar malam kalau jalan solo ni. Ate semuanya risau pasal aku nak pegi sorang-sorang ni kan. Hahaha auta sangat kau ni Didi. Sebenarnya, boleh je kot jalan malam pun. Just follow your gut. Lainlah kalau keluar jam 12 am plus plus sorang-sorang tu kan. Dan pasti kan kawasan tu ada orang la, sepatutnya.

Honestly masa ni aku kejap-kejap tengok kiri, kanan, belakang aje lah ye. Sebab sorang. Cuak juga sebenarnya wei. 

Ha. Mari tengok Alyssa yang baik itu.

Taraaa.

Sekian, entri ini tamat. Keuttt.

Friday, 16 September 2016

Sekian lama kau menghilang.

Assalamualaikum.

Ya. Sekian lama aku menghilang.

Warning siap-siap la dulu hehe. Sebelum mula menaip pun aku dapat rasakan ini macam entri sampah. Erk macam tak berapa sedap pulak bunyinya. Maksud aku, entri ni takde motif yang memberi manfaat kepada yang membacanya. Bukan travelog. Bukan juga berkongsi bahan pelajaran. Okey dah warning awal-awal maka jangan menyesal membacanya ya (herghh macam kan orang tertunggu-tunggu update kau je kan, huhu).
Tetapi? Sebenarnya ikut suka tuan blog la kan hehe. Kenapa pulak aku nak rasa bersalah ni huhu.

Tahun ni juga adalah satu rekod untuk blog ni, sebab setakat aku mengarang entri ini, jumlah entri 2016 yang ada tak sampai pun 5. Hai apa nak jadi pun tak tau la ye. Kesimpulan yang aku boleh buat ialah, mengarang ini tidak boleh dipaksa-paksa.

Dan dah masuk tiga suku daripada tahun 2016, aku masih di sini tidak berjalan-jalan hehehe. Kebenarannya ialah, aku malas nak study, boleh? haha. Orang kata, kalau malas nak study, amik je lah travel guide, apa susah? The truth is, aku dah buat pun, tahun lepas. Dan kesannya tak berapa baik untuk diri aku ye haha. Yang pasti, travel dengan strangers adalah tak sesuai langsung untuk aku. Seperti biasa, aku akan menahan diri dalam kebanyakan situasi-situasi tak best (sebab tak nak spoil kan mood bercuti diri sendiri dan orang lain,) tapi kesannya sangat lah memakan diri. Penat tau, tahan perasaan marah ni. Bila dah balik Malaysia, belek-belek gambar yang ada, sambil bersulam dengan rasa geram dan seribu penyesalan, huhuhu. Memang la menyesal. Bukannya senang nak merancang percutian kan huhu.

Baiklah cukuplah disitu episod mengenang kenangan tak berapa best ye huhu. Sebelum aku mengundur diri, kutitipkan sekali gambar-gambar syok sendiri ini.. mana tau nanti bersemangat balik nak sambung travelog hehehe. Gambar semua takde watermark. Ate, malas katanya kann.

Merenung nasib diri atas jambatan. Aku suka sangat spot ni. Atas jambatan ni. Korean Folk Village, Suwon. 2014.


Ini pulak.. tak berapa nak merenung nasib diri la. Sebab ini hari pertama aku join trip ni bersama strangers itu hehe. Kampung Bilbo Baggins, Mata-Mata.

Okay pandangan depan lah pulak hehe.
Daaa.. Until fingers meet keyboard again.