Thursday, 29 September 2011

Terima kasih

Terima kasih pada kawan-kawan yang sudi menghantar ucapan selamat hari lahir dari jauh..


Recently I turned off the birthday notification kat FB. Tak tau kenapa, tapi rasa nak senyap-senyapp je hehe.  As expected memang tak ada orang yang perasan. Tapi tak  apalah, since dah makin berumur, makin tidak mengisah.

Tapi bila ada kawan-kawan yang personally SMS, saya rasa sangat teharu sebenarnya.
Sesungguhnya ingatan dari korang adalah hadiah yang sangat berharga. Ye, saya sangat menghargainya.

Thanks again  ye. ^^
Doa baik-baik dari korang, saya turut panjangkan untuk korang yang mendoakan.

Amin..

Monday, 26 September 2011

Burning the midnight oil

...

Lepas seminggu tinggal sekolah, dikejutkan dengan berita ada pelawat yang akan datang esok.

OK, I'm blurred.

10 minutes before a new day, I'm still sitting diligently in front of my PC.

Sigh.

Hari ni kerja cikgu dari pagi sampai ke malam weihhhhh
T_____________________T

Sunday, 25 September 2011

Online shopping


It can be very addictive.
Juga boleh membawa bahaya, huhuh.

Tapi untuk orang yang tinggal kat kawasan-kawasan yang terputus hubungan dengan shopping complex, macam aku, memang sangat mabeless ok membeli belah secara online ini.

Sebut pasal shopping ni, teringat 1 statement makcik tuan rumah satu masa dulu.. (masa tu ada housemate lagi)
"Makcik selalu cakap dengan anak-anak makcik yang dua orang tu, cubalah simpan duit sikit, berjimat, macam cikgu-cikgu yang duduk kat belakang ni,," <----rumah sewa kami kat belakang rumah diorang.

Sampai dalam rumah, pelan-pelan kami bisik. Berjimatlahhhh sangat! hehehe
Macam aku cakap tadi,sebab sini tak ada bayang shopping complex je.
Bukan la kat Mersing nun tak ada kedai langsung nak  beli barang (amboii kang marah org Mersing yang membaca, ampun hehe), tapi jauh dan malas nak keluar. Lagi 1, macam tak berbaloi je keluar sesaja sebab memang tak banyak pilihan.

Hakikatnya, ex-housemate aku adalah seorang shopaholic OK. Koleksi kasut, handbag, perfume, kosmetik, tudung, majalah & buku cerita. Of course semua tu dibeli sikit-sikit dari zaman mula-mula kerja. Sampaikan mak mertua dia pernah datang rumah sewa kami & hairan tengok siapakah empunya kasut-kasut se almari, & tak pasal-pasal pemiliknya ditala kat aku, sebab dia segan nak mengaku. Ahkak ok je berlakon jadi pemilik sementara hehe.


Aku rasa, sekarang ni mesti pandangan makcik tuan umah ni pada aku dah berubah sebab sering saja ada posmen yang datang menghantar parcel untuk aku.Amazingly, kekadang aku bagi alamat sekolah tapi parcel dihantar ke rumah saja. Ok, aku teus buat hipotesis cuma  ada 1 je pemilik nama Didi Kartika dalam Mersing.

Menunggu dan menunggu lagi...


p/s-aku dah tak alamatkan barang yang dibeli ke tempat kerja, sebab
1)kadang aku rasa parcel tu macam cuba-cuba dikorek huhuh..bukan la tebukak tapi aku tau someone cuba to peek in..apa eh dalam ni. huhu please laa..
2)privasi, hehe =p

Monday, 19 September 2011

Let's start the music!

Saja je tulis tajuk macam tu, padahal bukan ada apa sangat pun. ^^

Tetiba, aku volunteer nak ajar Muzik untuk Tahun 2 2012. Memandangkan sekarang kan silibus dah bertukar (dari KBSR ke KSSR). Maka kena la semua cikgu-cikgu yang mengajar/bakal mengajar batch tahun 1 2011 ++ pergi berkursus.

Aku sebenarnya ada rasa bosan sikiiiit (bukan tak suka ye, bosan sikiitt je) sebab tahun ni memang mengajar Bahasa Inggeris semata. Tahun sebelum tu, pernah jugak ajar PJ. Tapi, aku sendiri la yang cakap kat GPK aku tak nak ajar PJ dah. Tak minat ye. Harap-harap dapat la ajar PS tapi hampeh. Agaknya semua pun suka nak ajar PS (Seni) kot. Tapi aku adalah opsyen. Tsk. Takpe lah. Malas dah nak request.

So, dengan semangat baru aku pun volunteer je lah nak ajar Muzik tahun depan. Ada la variasi sikit. Hari-hari makan lauk sambal belacan pun, lama-lama boleh rompong hidung, ye dak. Eh apa kena mengena miahahaha.

OK, harap-harap kursus 5 hari ni tidaklah membosankan sangat ye,,

Sunday, 18 September 2011

Kenangan memandu kali pertama.

Bila?

Aku tak macam kebanyakan kawan-kawan yang lain, tahu memandu pada usia yang sudah agakkk tuhek kalau nak compare dengan rakan-rakan sebaya + adik beradik. Tahun 2008. 26 tahun.

Sebelum tu, memang aku pengguna setia bas awam/ekspress, teksi, LRT dsb. Kalau sekali sekala balik kampung boleh la  pinjam motor parents (bawa dengan tak berlesen), tu pun dekat-dekat je. Aku penakut.

Sebenarnya ada sedikit ceritadi sini, hehe. Adik beradik aku semua amik lesen ditaja oleh mak aku. Aku pun tak paham sampai sekarang kenapa aku tak di offer untuk belajar memandu macam diorang (dan malas nak tanya). Dari cuti lepas SPM, sampai la 5-6 tahun di UIA, aku masih tak berlesen. Nak bayar pakai duit sendiri rasa macam sayang duit (sebenarnya kedekut).

Sampailah masa aku dapat tawaran ambil diploma pendidikan kat maktab (IPGM Perlis). Masa tu sudah agak insaf sebab memikirkan tak tau posting nanti di mana & pasti sukar kalau tak ada lesen memandu yang sah & berkenderaan sendiri. So, mendaftar la kelas memandu di Perlis sana. Tapi tak sempat habis. Dapat lesen L je. Actually masa praktikum aku dah rasa kesukaran takde lesen memandu ni. Serius. Menyesal jugak masa tu.

Alhamdulillah bila posting, dapat duduk di kuarters guru. Lega sekejap masalah tak ada lesen & kenderaan. Pergi sekolah jalan kaki dalam 10 langkah dah sampai. Tapi masalah juga bila melibatkan hal-hal nak balik kampung/keluar bandar, pekan/ke mesyuarat, bengkel dsb. Tinggal dalam Felda, nak keluar ke jalan besar pun agak jauh. Dah tu kawasan ni public tansport agak hampeh. Maaf la cakap, kalau ada orang Endau yang terasa. Tapi betul ni, bas awam datang lebih kuang 45min-1 jam sekali. Tak banyak pilihan, 1 syarikat je. Teksi pulak style nak kena charted. Those times zaman tak ada lesen/kereta, banyak jugak la aku berhabis sebab naik teksi. Sekali jalan diorang ambil RM24++.RM30 pun pernah. Sebab kira tambang pergi balik diorang. Padahal tambang bas cuma lebih kurang RM3 je..

Semua tu aku lalui dalam masa lebih kurang 6 bulan.

Cuti sekolah hujung tahun 2008, gigih aku sambung belajar memandu, sampai dapat lesen. Aku yang berhati kecil & sedikit penakut ni kena test sampai 3 kali. Memang pelajar pemulihan kan, hehe. Stresssssss OK masa tu. Dalam fikiran aku, dah set yang aku MESTI LULUS dan DAPAT LESEN dalam masa 1.5 bulan bercuti. Macam-macam la kenangan masa belajar memandu.

Akhinya, 01.01.2009 aku lulus. Lepas lulus, mula la berangan nak beli kereta,  hehe. Tapi ingat nak bersabar dulu, kumpul lagi duit. Tapi, disebabkan 1 kali tu, aku nekad nak jalan kaki dari main road ke kuarters, yang akhirnya membuatkan malam tu aku tidur dengan posisi kaki tinggi (sebab lenguh gila berjalan, dengan kendong beg), dalam bulan Januari aku tak tertahan-tahan terus ajak housemate masa tu, Kak B, untuk teman aku survey kereta.

Akhirnya, terbeli jugak la kereta tin kecik, VIVA Manual, hehehe. Dari Mersing nak balik ke kuarters, kawan yang tolong drive kan. Aku? No no no la. Bila disuruh bawak dari depan felda ke kuarters pun,, hazab.. Berapa kali mati enjin.

Bila dah ada kereta, masih lagi penakut OK. Kawan tu ajar jugak, bawak pusing-pusing dalam Felda. Ada sekali tu, enjin kereta mati kat kawasan berbukit, macam bentuk U. Aku yang sorang-sorang ni tersadai kat tengah-tengah antara 2 bukit tu, kat kawasan yang landai. Mula-mula ingat nak cuba dulu sebelum call housemate. Macam segan je nak call dia. Tetiba ada 1 van datang dan berhenti. Aku dah tak ingat muka orang tu. Tanya nama pun tak. Yang pasti, aku mintak tolong dia naikkan kereta aku dari kawasan tu ke atas bukit.Coiiiii betul masa tu. Tapi itulah namanya kenangan belajar kan..

Kalau nak kira dalam Endau ni, ada la, 1-2 tempat yang jadi kenangan untuk aku. Enjin mati sebelum naik jambatan sebab jalan jammed. Siap berlakon kunun-kunun kereta rosak. Padahal tak reti balance gear, dari laju tiba-tiba terberhenti. Pastu nak kena naik jambatan. Itulah gunanya pelajaran di bukit dulu ye, huhuhu.

Pernah juga termati enjin masa  kat traffic light. Kawan kat sebelah siap bersembang dengan pemandu kereta sebelah, kata aku pemandu baru belajar, hehehe. Coiii lagi.


Dalam 3-4 bulan lepas ada kereta aku masih balik kampung (Batu Pahat) naik bas. Kereta dok diam-diam kat kuarters. Akhirnya, cuti sekolah bila ntah, family aku datang dan masa nak balik kampung tu, aku drive sendiri dengan mak aku kat sebelah. Kemudian, habis cuti, ayah aku teman kat sebelah masa aku memandu pulang ke Mersing...

Panjangnya entri ni.. Tapi somehow, aku nak coretkan kat sini sebelum aku sendiri terlupa nanti.

Saturday, 17 September 2011

kookie!

Tajuk yang takde kena mengena dengan isi entri.

<*_*>~~~

Pagi Sabtu yang indah (sebab cuti)

Pondering,, what to cook?
Pinggan/piring/mangkuk jiran dari bulan Ramadhan masih ada kat dapur.

Lepas cuti raya, terlalu sibuk dengan kelas /sekolah (kononnya) sampai masak pun cincai-cincai + ikut dan.

Takkan nak bagi makanan cincai-cincai kan.
Dan yang pasti dalam tempoh bz itu aku makan ikut dan. Bukan lagi waktu makan normal.

Er..
What to cook??

Nak kena pegi pasar ni yang malas...
Takde pulak order online kan.

***Updated
akhirnya,,,
sukun goreng & sambal kicap.

Bihun goreng tu jiran kasi.. See, belum pulang pinggan lama pinggan baru datang.. Memang never ending story.. hihih

Friday, 16 September 2011

Bermalas-malasan

UPSR 2011 is officially end ^^

Dapat juga cuti 3 hari, weekend yang sudah lama dirindui. Ewah.

*Dalam pada budak-budak Tahun 6 excited sebab UPSR dah habis, boleh pulak ada sorang budak ni datang dekat aku n tanya, "cikgu, sabtu ni ada koko?"

Sila rehat OK????? Dah lama cikgu tak rasa weekend yang santai (tanpa perlu ke sekolah)

Tapi end up duduk rumah hari ni dengan menyambil-nyambil siapkan kerja (yang tak pernah habis) & terpaksa plan untuk pegi jugak sekolah barang sejam dua untuk mengemas bilik baru. Owh, kami baru berpindah bangunan dan tentunya banyak benda nak kena kemas. Orang lain ramai yang dah siap kemas, tapi untuk orang macam aku yang mengemas jatuh pada tempat nombor 8, so,,, inilah jadinya..

OK mari sambung
#golek-golek #online #baca buku cerita/majalah #tukar-tukar channel TV

^^ sukaaaaaaaaaa..

Wednesday, 14 September 2011

Musim demam??

Sejak naik sekolah lepas raya,

Ada ramai budak demam
Cikgu2 pun tak berapa sihat
Batuk sakit tekak selsema demam semua

Mula-mula rasa macam,, isk ada ke musim demam eh?
Mentang-mentang diri ini rasa sihat kan,

Dan sekarang, menanti budak-budak nak menjawab paper BI.
Aku pulak yang rasa nak demam.
Dah rasa dari semalam.
Bangun tidur, tekak rasa lain macam.
Tahan dulu,telan la panadol tiap malam.

Tapi malam ni tekak masih rasa semacam,,,

***cepat2 settle kan karangan terakhir, print out utk sorang 1 esok.. & saya rasa sangat nak termuntah ye.... huhuhuhuhu****

cikgu pun sama-sama tak sabar nak tunggu exam habis..

Monday, 12 September 2011

Minggu cikgu pulak kena mengarang/menulis

Esok UPSR bermula kan.. Dan macam sebelum-sebelum ni macam-macam soalan spot yang sampai.. Orang yang kena memerah otak membayangkan dan menulis, tak lain dan tak bukan ialah cikgunya.. wohhhoooo..

Bestnya jadik budak-budak sekarang.. Apsal masa aku sekolah dulu takde eh soalan-soalan spot ni..

Errr.. sekian. Aku ada 4 karangan nak kena buat.

Sunday, 11 September 2011

Cave of the golden roses

Okay, malam ni TV9 akan ulang tayang citer ni....
Akhirnya... Ada juga sesuatu yang menarik untuk ditonton


Mari
Mari
Mari....


Kasi settle semua kerja sebelum pukul 10 p.m. ya...

buka picit picit tutup

apa benda yang buka picit picit tutup tu eh,

TV ni la.. apsal rancangan TV membosankan eh di hujung minggu.

-Aku tak faham kenapa 1 masa dulu aku sibuk nak tengok Lagenda Budak Setan... (which is niat asal  nak tengok kat cinema tak tercapai pun).. bila dah ditayangkan kat tv sekarang, citer ni tak bisa membuatkan aku duduk diam-diam tanpa menghidupkan PC dan modem lalu membelakangkan tv).. Mula-mula decide nak dengar suara je lahhh tak yah tengok. Kemudian terus capai remote tutup TV/Astro. Sekian.

-Hari tu kat 8tv ada ulang citer cina, Love On Diet, yang ada Sammy Cheng & Andy Lau. Akhinya aku hibernate kan PC, duduk/baring depan TV sampai citer abis, dan sekali lagi kesedihan dan keterharuan tengok citer ni..

(Apsal lain benar mood, feeling nya antara 2 cerita ni..padahal dua-dua kisah cinta apa... Jujurnya kan,, jujur jujur jujur jujur dan ikhlas, pembawakan watak yang mereka bawa sangat berbeza. Dalam citer Love On Diet tu, ada 1 adegan sedih Sammy Cheng dan Andy Lau, tanpa setitik air mata dorang pun keluar, tapi penonton kat rumah ni je yang beria-ria sedih. Sebab? Memang sedih dan kau boleh feel yang itu adalah mood sedih, jalan cerita tu dah well developed dari awal sampai hujung lawak-terharu-sedih-gembira)
Aku masih ingat 6-7 tahun lepas masa mula-mula tengok Love on Diet ni pun aku rasa perasaan yang sama..

P/S-tadi terbukak tv dan tengah tayang rancangan-hot-pasal-artis-selama-1-jam.Tetiba rasa bosan menonton kisah panas dorang yang tak habis-habissss..Yang membuat panas, dan yang kasik kipas supaya bertambah panas dan berasap-asap (atau katanya nak membantu baiki keadaan).

TutuPPPPPPPPPP lagi . Jimat bil letrik aku bulan ni.



Saturday, 10 September 2011

Tak habis-habis...

Hehehe. Iye saya mengaku memang saya tak habis-habis dengan lagu/drama korea kan.

Tapi lagu baru ni saya sangat suka melodinya. Belum pun keluar sepenuhnya, katanya 15 September nanti. Dorang baru release teaser video klip lagu ni. Tapi tengok MV je dah suka & dengar sikit je melodi dah jatuh hati.. 

Jemput dengarkan dan menonton selama 1.09 minit,,

JYJ "IN HEAVEN" 1min Teaser from C-JeS on Vimeo.


Sedikit info pasal penyanyi² nya.
#3 orang anak muda yang talented.
#Dulu dalam 1 kumpulan berlima, tapi tahun 2009 dorang failkan tuntutan mahkamah untuk revoke diorang punya kontrak, ada masalah dalaman.
#Berjaya keluar dari kompeni. Tapi akibatnya dorang tak boleh muncul dalam TV di Korea.
#Sangat fofulerr (dari zaman berlima mmg dah fofuler  di Asia,, er.. bagi yang amik tau lah. Ada je yang tak kenal hehehehe),  worldwide tu. Tapi sangat kesian sebab tak boleh muncul di kaca TV negara sendiri.
#Masa mula-mula bertiga, menyanyi merata negara t'masuk US n siap masuk carta Billboard, tapi, itulah, di banned dari keluar di kaca TV korea.
#Tapiiiiiiii apa je lagu/album/soundtrack yang dorang release semua meletup.. semua dapat tempat pertama untuk carta2 lagu walaupun katanya kompeni baru dorang takde la  buat promosi sangat.
#Sikit2 mula masuk TV, sebab memasing dapat tawaran belakon drama.
#Teaser untuk MV ni aje telah membuatkan server kompeni dorang CRASH sebelum tengah malam, dek ramai sangat yang menonton gamaknya.
#Dan saya juga menanti2 MV penuh keluar.

Friday, 9 September 2011

Ujian Aptitud

Apaan?

Next week UPSR kan, dan paper last yang diorang kena jawab ialah Ujian Aptitud.

Aku baru je lepas riki pasal Ujian Aptitud ni. Teringat budak-budak ada tanya aku, ujian ni pasal apa, macam mana? ,, dan aku tak tau nak terangkan macam mana kat budak-budak Tahun 6 ni. So dengan muka selamba bagitau aje lah "Nanti bila sampai masa saya akan terangkan, yang penting sekarang siappppkan keja yang saya bagi tu ye, lagi seploh minit saya nak bincang," ecehhh sedikit berlagak kan nada suara, hohho.

Ini aku share sedikit maklumat (dalam format Powerpoint) untuk rujukan sesiapa yang mengalami situasi macam aku..

Download

Hurmmm.. Esok sebelum mula tuisyen boleh la inform budak-budak..

Thursday, 8 September 2011

Sindiran yang menarik ~

Hehehehehehe aku suka video yang adik ni buat, suka juga dengan mesej tersembunyi yang cuba disampaikan..






Monday, 5 September 2011

Makin lama makin kurang..

I dont know if this apply to others but it is a YES for me...

Dulu-dulu kan,, masa mula-mulaaaaa habis sekolah, zaman sweet 17 gitu, aku lah juara penerima kad raya by pos dalam rumah. Serius banyak. Tahun-tahun seterusnya (aka zaman U) pun tak kurang banyaknya.
Jumpa kawan hari-hari, pergi kelas sekali tapi kad raya pos hantar kampung okay. Kelasss gitu.

Tak silap aku, dah 3 tahun aku stop beli kad raya. Sejak jadi cikgu. Sebelum-sebelum tu, aku masih lagi pengirim kad raya tegar.Siap buat list lagi, siapa yang aku nak bagi. Dah tu dalam kad raya tulis panjang-panjang, dah macam mengarang surat.

Macam tu jugak dengan kunjungan raya. Tak ada la ramai sangat kawan-kawan yang datang, since aku dulu form 4-5 dekat T'ganu so kawan-kawan merata banyak negeri. Ada tak ada pun, sorang member budak Kluang, yang duduk se dorm dengan aku & partner aku bila travel T'ganu-Johor. Kawan-kawan zaman form 1-3 ada jugak yang datang beraya, masa umur aku dalam lingkungan 18-19-20. Masing-masing belajar di merata tempat tapi since dah semua pun orang BP, boleh la berkunjung beraya.

Tapi makin lama..


Makin tak ada..


Tsk tsk tsk..



Ye, sebab aku pun tak beraya rumah orang macam mana orang nak beraya umah aku kan, hehehe.

Apa nak buat, aku ni amik lesen pun lambat, umur 27 baru ada lesen, ada kereta. Sebelum tu, memang aku bergantung harap pada public transport macam bas & teksi. Tak pun, motor. Tapi dah namanya tak ada lesen tu, so bawak motor pun ikut jalan kampung & semestinya tak boleh jauh-jauh la.

Sekarang, almost semua member-member dah bekeluarga dan beranak pinak. So chances untuk dorang datang lagi la kurang. Ye, saya memahaminya. Program berjalan/beraya orang bujang dengan orang bekeluarga memang dah tak sama.

Well, ada tak ada pun, aku beraya jugak la di sini, di kawasan tempat aku bekerja. Rumah kawan-kawan guru & jiran. Kekadang ada jugak my students' parents yang jemput gi open house rumah dorang.

Kad raya pun. Bilangan yang diterima adalah sifar, hehehe. Ada la  sekeping anak murid kasi. Walhal aku tak ajar kelas budak tu pun.. huhuhuh. Tapi bukan la maknanya aku mengeluh or tak puas hati ye. Tak de sekelumit pun rasa begitu. Sebab dah puas dah masa zaman mudas remajas dulu.. Ratu kad raya gitu. Ceh perasan.

Walaupun zaman telah berubah tapi tetap rindu kawan-kawan lama..

Sunday, 4 September 2011

Nervous..

Bukanlah di tahap nervous breakdown, huhu.

Sampai sakit perut (nasib baik light2.. erk,,)
Sebab? Esok aku akan bertugas.

Maksud aku, giliran aku bertugas untuk sepanjang minggu ni.
Juga bermaksud, esok pagi, lepas je nyanyian lagu-lagu oleh pelajar selesai dinyanyikan, aku akan dijemput oleh pengacara majlis untuk bagi ucapan.

On a second thought, rasa nak gelakkan diri sendiri pun ada.
Ni dah masuk tahun ketiga mengajar,,,, tapi rasa nervous nak berucap kat perhimpunan tetap tak hilang-hilang.

Hoooo. Tak kira lah kan, nervous tetap nervous.

Baiklah, aku nak teruskan rangka isi ucapan esok.