Showing posts with label travelling. Show all posts
Showing posts with label travelling. Show all posts

Tuesday, 6 June 2017

2016 Winter Solo Trip - Takayama Day 1

Assalamualaikum.
Selamat berpuasa.. dah masuk 11 Ramadan.

Sambung kisah dari sini.

Pagi tu dalam kedinginan aku tunggu bas sorang-sorang. Sejuk weyh keluar asap dari mulut (jakun). Tak lama lepas tu ada ada 2 orang warga Thai datang join aku. Diorang pun macam ragu-ragu betul ke itu bus stop nya. Kami keluarkan tiket masing-masing, tapi tiket kami nampaknya tak sama. Aku punya versi print sendiri, sebab beli online sebelum tinggalkan Malaysia. Diorang punya beli di kaunter, jadi memang berupa tiket cantik.

Lama jugak la aku menunggu sebab aku sampai awal kan. Akhirnya bas pun sampai. Agak lewat sebenarnya bas ni sampai, tapi consider bas bertolak dari Osaka kan, mungkin jalan jammed kot. Dalam bas, free seating nampaknya. Macam biasa selagi bahagian depan ada kosong, aku duduk depan. Bas dah ada penumpang dari Osaka dan tak penuh. Selesa la jugak. Ada plug untuk cas henfon.

Banyak kali juga bas berhenti di beberapa RnR. Aku dah tak ingat sangat tapi lebih 2 RnR.

Antara RnR yang disinggahi


Tandas yang superb tahap kebersihannya.

Mula-mula je aku excited turun. Lepas tu aku dah malas hahaha. 

Sepanjang perjalanan, mata aku disajikan dengan pemandangan yang cantik-cantik especially bila dah makin menjauhi Kyoto dan menghampiri Takayama. If possible pilih la seat tepi tingkap belah kiri ye sebab pemandangan belah situ lebih memukau mata. Aku ni dok belah kanan (belakang driver).. Nak pindah seat belah sana macam dah tak ada empty seat. Aku tengok acik Jepun tepi aku yang duduk belah kiri rilek je tido, sedangkan aku punya leher ni dah ala-ala burung dodo dah, tertinjau-tinjau kepingin nak tengok pemandangan belah sana. Heww. Ko boleh bayangkan tak situasi itu? *urut dada bersabar*  
Di satu tempat tu, siap nampak salji atas jalan. Memang jakun habis aku masa tu sebab aku memang tak pernah lagi nampak salji depan mata. So terbit sikit la bunga-bunga dalam hati, kot-kot la dekat Takayama nanti ada salji jugak.

Aku kan, datang ke Jepun waktu ni dengan harapan setinggi gunung nak tengok dedaunan semasa autumn sebenarnya, hehehe. Baik di Shirakawago, mahupun area Hozugawa / Arashiyama, aku memang berhajat nak tengok tempat tu dalam keadaan daun kekuningan. Ehhe bab ni nantilah aku sambung bila sampai masanya. 

Kami melalui banyak terowong. Aku tak kira berapa terowong tapi lebih 20 terowong. Memang dorang tebuk bukit dan gunung untuk buat laluan ke kawasan Takayama ni kan.

Ohye. Kalau inginkan view superb semasa nak ke Takayama juga dianjurkan untuk naik Shinkansen dari Nagoya ke Takayama. Tapi bajet nya pun lebih lah.

Dalam pukul 12.30 tengah hari macam tu sampailah ke Takayama. Alhamdulillah.
Memang macam pekan kecik je. Sangat lah bertenang, dan aku suka. Ohye, takde salji kat sini walaupun on the way tadi ada nampak salji atas jalan! kekekeke~~ aku nampak juga ada seketul ais yang dah comot-comot atas jalan. Agaknya ada salji turun beberapa hari sebelumnya. Awek Thai tadi dah bid farewell, dorang stay hotel lain.


Aku pada mulanya agak terpinga-pinga jugak lah macam ayam berak kapur, tak tau nak belok kiri ke,kanan. Last-last aku on je location, bukak map. Lupa pulak aku kan ada pocket WIFI, kekeke. Berpandukan map, sampai lah aku di J-Hoppers Hida Takayama. Cuaca baik waktu tu. Cuma aku je lah, sedikit pancit. Sejak dari touchdown semalamnya mana ada proper rest. Body 34 tahun dah tak macam umur 30 tahun okay, huhu,. Lepas selesai urusan check in di kaunter, aku masuk bilik. Aku amik female dorm. Ada dekat tingkat 3. Tapi no hal walaupun tingkat 3 sebab ada lift. Aku orang pertama masuk dorm so bebas pilih katil. Aku suka sangat susun atur dorm ni. Besar, luas, selesa. Kemain aku pilih katil dengan panorama cantik tepi tingkap, boleh tengok pemandangan, kelass kau. Walaupun cuma dorm. Ohye duduk dorm, biasalah katil double decker. Sebab aku manusia pertama jadi dapat lah katil bawah.



Pemandangan dari tingkap tepi katil aku. 

Petang tu, aku keluar juga jalan-jalan sekitar Takayama walaupun dah lewat. Sebenarnya tak ada la lewat sangat. Tapi sebab winter kan. Pukul 5 petang macam tu dah mula gelap.
Sebelum tu, aku banyak berlengah-lengah dekat bilik. Kemas barang, unpack, baring-baring, terhegeh-hegeh.. hehe. Tapi aku suka kot sebab boleh leisurely take my own sweet time and no rushing. Itu pun macam satu terapi tau tak. So, penutupnya silalah enjoy gambar pemandangan bandar Takayama ni. Seterusnya jika aku sambung cerita, mungkin tentang trip ke Shirakawago, the highlight of this trip!



Finally.. Nakabashi Bridge in front of me!


Autumn? Dedaunan? Lupakan saja..
Kena pegi lain kali... huhu

Takayama Jinya. Bangunan ofis lama. Aku tak masuk. Kena bayar 430Yen kalau tak silap. 

Pemandangan dekat old town Takayama ni, tak jauh beza dengan pemandangan di old town Nara pada aku..


 Maskot kawasan Hida. Namanya Sarubobo, yang bermakud baby monkey. Aku tau saru adalah monyet, sebab tengok katun Naruto. Ada watak nama Sarutobi dalam Naruto ehehe.

Sarubobo dalam pelbagai saiz, yang dijadikan tangkal. Masyarakat di sini percaya tangkal sarubobo ni boleh membantu sesuatu perkahwinan tu jadi bahagia dan jugak tangkal supaya senang untuk ibu-ibu melahirkan anak.

Kajibashi Street. Bandar Takayama di remang senja. 

Family Mart depan stesen bas Takayama. Aku hari-hari singgah sini beli Famima Green Latte. Minum green latte ni dalam cuaca sejuk-sejuk kat luar ni.. ❤❤

Tadaaa. Kembali ke asrama. Depan tu hostel aku duduk. Dorm aku duduk dekat tingkat 3, belah kanan tu. 

Assalamualaikum, thanks for reading ya..
(I'm curious, who are you, readers..)

Sunday, 15 January 2017

2016 Winter Solo Trip To Japan - Day 1

Assalamualaikum..

Setelah sekian lama. The first entry in 2017, ahhahahaa.
Better late than never katanyaa..
Supaya aku sendiri tak terlupa, itu sebenarnya tujuan aku bercerita di sini

So, flight ke Jepun ialah pada hari Rabu, 7 Disember 2016 jam 8 pagi. Total harga tiket aku akhirnya ialah RM1686.08 termasuk baggage 20 kg pegi balik, inflight meals pegi balik, insurans, seat fee (flight pegi aku pilih quiet zone) & change fee (sbb aku extend tiket balik). Boleh tahan mahal pada aku. Tapi duit boleh dicari. Aku dah tak kuasa nak serabut-serabut fikir pasal penyusunan barang (kalau tak beli checked baggage), kerisauan tentang insurans, kelaparan dan lain-lain. Aku bukanlah banyak sangat pengalaman travel, tapi at least sekarang aku jelas dengan apa yang aku mau & apa yang buat aku rasa selesa. Senang cerita, aku mula paham travel style aku sendiri.

So pagi Rabu tu pukul 5 am macam tu aku check out dari Capsule Hotel. Dalam 5.20 a.m. dah ramai sangat orang kat Departure Hall. Urusan check in baggage berjalan lancar, macam tu jugak dengan security & immigration check. Sebelum sampai security check point tu aku singgah solat subuh dulu dekat surau yang tak jauh dengan  kedai-kedai tu. Macam dah boleh bayangkan surau yang dekat dengan pintu perlepasan tu akan penuh (biasanya). Jam 7 pagi, aku dah tercongok tepi gate hehe. Lapar, jadi aku pegi The Baker's Cottage kat tepi gate tu untuk beli kopi & roti. Ada lah dalam 70% penyesalan sebab tak siap-siap beli Mexican Bread dari Parit Raja, sebab jauh benar beza harga roti ni hehe. Takpelah bukan selalu pun kan.. Sesekali bajet macam orang kaya ikut suka nak beli apa hihi.

 
Capsule by Container. Tempat tidur wajib kalau naik flight awal pagi.

Dalam pukul 8 macam tu aku dah selamat duduk dekat seat aku. Ingatkan duduk sorang tapi rupanya tidok hehehe... ada japanese couple sebelah aku. Sebenarnya teringin sangat nak amik video masa take off, tapi aku ni kan dah booked aisle seat (kes malas nak bergesel kaki kalau nak ke toilet). Perjalanan lancar.. Aku banyak termenung dari tidur demi menjaga waktu tidur aku. Nak mewarna, tak bawak sebarang colouring tools (kes beg penuh dgn winter clothes). Dalam 2, 3 jam terakhir sebelum sampai aku bukak balik nota-nota / kertas-kertas jepun yang caca marba tu huhu. Pilih semula, mana aku nak pegi masa dekat Takayama nanti.

Bibimbap, pilihan kali ini. Sayuran tu agak overcooked lalu memberikan perasaan sedikit aneh ketika makan. Tapi tetaplah habis tanpa sebutir nasi pun ditinggalkan.  

Alhamdulillah selamat mendarat dekat KIX jam 3.25 p.m. Lama jugak aku menunggu beg aku keluar. Mungkin sebab aku check in beg awal? Entoh. Sampai seluar aku kena hidu dek anjing polis huhuhu. Memang polis tu bawak anjing dia pusing-pusing kawasan orang tunggu beg tu. Ngeri je aku tau. So, malam tu aku sibuk la menjalankan proses sertu seluar yang terkena najis mughallazoh. Kenangan sungguh.

Keluar dari arrival hall, cari toilet, membuang apa yang patut, keluarkan winter coat dan bergegas cari kaunter tiket bas kat luar. Aku ingatkan kaunter tiket tu macam kaunter tiket bas di Malaysia, ada orang yang jaga. Rupanya cuma mesin tiket. Aku macam termanggu-manggu seketika hehe tapi dont worry kat tepi tu ada je staff menunggu untuk beri sebarang bantuan. Dapat naik bas pukul 4.40 pm. Tambang dari KIX ke Kyoto ialah 2550Y. Berdepan dengan kaunter tiket tu ialah tempat menunggu bas. Ingat ya, bas ke Kyoto tunggu di bus stop nombor 8. Beli tiket pun dekat kaunter nombor 8. Kemudian, kalau dah ada pekerja diorang menunggu kat situ, serahkan tiket bas, diorang akan amik beg kita dan bagi 1 slip untuk baggage. Nombor dekat slip tu sama dengan nombor pada tag baggage. Karang masa turun bas serahkan semula slip tu untuk ambil beg. Sangat sistematik dan teratur.

Map ni ada di dinding sebelum pintu keluar airport. 

Kaunter membeli tiket. Beli dekat mesin je pun huhu

Bus stop no.8, depan mesin jual tiket tadi

Staff tengah uruskan luggage penumpang. Diorang pasangkan tag, susunkan dekat tepi ni, masukkan dalam compartment bas dan keluarkan dari compartment upon arrival

Perjalanan ke Kyoto lebih kurang 1 jam 15 minit. Hari dah mula gelap, winter kan. Aku berdebar juga, sebab membayangkan perlu menempuh perjalanan dan pencarian bila hari dah malam. Aku punya sistem navigasi ni kalau di malam hari agak mengong huhu. Bila dah sampai Kyoto, kami diturunkan di tepi bangunan nama Avanti, berdepan dengan Hachijo-guchi exit (bahagian selatan stesen Kyoto). Ko ingat, bila dah malam-malam macam tu aku perasan lagi mana bangunan Avanti? hehehe takde maknanya. Cuma yang membuatkan aku sedikit lega, masa dalam bas, dekat skrin monitor sebelah driver tu ada tulis perkataan Hachijo-guchi exit. Lepas tu aku fikir, stesen Kyoto ni kan besar. Mustahil aku tak boleh jumpa. So turun bas, aku ikut je arah orang ramai dan jalan perlahan lahan ikut aku punya rentak. Rushing pun tak guna, buat penat, lagipun takde nak kejar apa. Jalan punya jalan akhirnya aku jumpa pun pemandangan yang aku familiar.

Nampak je pemandangan ni aku mula rasa lega, hehe. Dari sini aku dah rasa yakin ke mana nak tuju dan apa nak buat


Then, terus cari bas ting tong untuk ke Kawaramachi. Ohye untuk malam pertama di Jepun, aku booked female dorm di Khaosan Kyoto. Sebab pernah duduk sini tahun lepas, dan aku suka tempat ni. Kat depan Kyoto Station tu ada papan maklumat lengkap untuk semua city bus. Kebetulan masa tu ada bas #205 dah nak jalan, so aku cepat-cepat beratur dekat bus stop nombor. Tambang ke Kawaramachi cuma 240Y.

Information board ni ada berdepan dengan pintu masuk utama Kyoto Station. Boleh check info pasal bas di sini. Bas nombor berapa, tambangnya berapa yen.

Bas yang penuh. Berdiri dekat depan sekali. Takpe, senang nak turun nanti hehe.

Turun bas, aku macam pening-pening lalat sekali lagi sebab tak ingat arah mana nak tuju. Agak merepek-repek juga la aku malam tu hahaha. Tanya orang & buka google maps (nasib baik ada internet!). Akhirnya jumpa. Alhamdulillah. Singgah Family Mart untuk beli onigiri dan terus check in. Dapat dorm yang sama macam tahun lepas. Lega sangat dah sampai.

So malam tu aku sibuk menyertu seluar, lepas tu terus pegi me laundry. Tak pasal-pasal aku membasuh kain di hari dan malam pertama. Takpelah, apa nak buat huhu. Sesuatu yang tak disangka, aku jumpa ex schoolmate dekat toilet depan dorm aku. Sekali pandang, aku terus cam beliau. Tapi beliau tak cam aku hehe. Nampak nau aku berubah (dari keding menjadi obese). Malam tu kami borak-borak sekejap dekat kitchen, sambil aku melipat kain yang dah kering tadi hehe. Terpaksa la menyambil.. sebab aku ni kan kejar masa. Sepatutnya malam tu aku tak payah selongkar sangat aku punya beg. Tapi disebabkan aku terpaksa membasuh tu, maka jadi banyak pulak kerja aku malam tu. Tapi semuanya baik-baik saja malam tu, dan pagi tu pun aku dapat bangun awal untuk bersiap awal.

Ohye, di pagi hari kedua, aku naik bas jam 8.20 am dari Kyoto Station ke Takayama. Plan asal aku ialah pegi naik boat ride (Hozugawakudari) dulu, kemudian baru ke Takayama. Tapi masalahnya, dalam sehari cuma ada 3 bus trip je dari Kyoto ke Takayama. Pagi, tengah hari dan petang. Kalau aku cuba boat ride pagi tu, aku memang kena amik bas petang pukul 5. Which is tak petang pun, dah gelap, sebab winter kan. Beberapa minggu sebelum pegi Jepun, aku tergerak hati nak ubah plan aku sebab risau. Kalau sampai ke Takayama jam 9 malam, boleh ke aku manage, cari hostel. Aku pun sangsi dengan diri aku sebenarnya. Dan aku bersyukur aku tukar plan awal itu.

Orait, sekian sahaja cerita hari pertama di Jepun. Semoga diberi kekuatan dan kerajinan untuk menyambung cerita. Thanks for reading ^^
Assalamualaikum..

Saturday, 17 September 2016

Travelog Solo Trip to Melbourne Victoria 2015 Part 2 (Penguins of St Kilda Pier)

Sambungan kisah dari sini

Dilema aku masa tu, nak teruskan ke pegi pantai St Kilda. Sebenarnya hati tu 50-50, sebab sebelum tu dah pening-pening dan sesat barat kan. Tambahan pulak masa tu aku dah selamat dekat hostel. Macam best je kalau dapat mandi-mandi, makan-makan pastu baring n krohh krohh. Lagipun ini kan trip persendirian, takde sapa nak kisah kalau plan diubah sesuka hati, kihkihkih.

Akhirnya aku nekadkan hati keluar mencari pantai St. Kilda. Walaupun masa tu dah dekat pukul 7 pm. Aku agak pasti sebenarnya, mana arah nak ke St Kilda dan tram stop mana aku nak kena pegi. Sebab masa sesat barat tu aku dok berlegar-legar berpusing-pusing ke sana ke mari sambil baca info dekat tram stop tepi Flinders Street St tu hihi.

Masa tunggu tram berkenaan sampai, aku beranikan diri tanya sorang awek ni. Rupanya dia pun bukan local. Minah ni Canadian,  datang Melbourne ikut pakwe dan dia keje part time kat sini. Kebetulan, dia memang dah habis keje, nak balik hostel, menghala ke St Kilda juga. Dan dia bagitau dia pun tak pernah lagi ke St Kilda Beach & memang teringin nak pegi. So, marilah pegi sama-sama. Gembiranya. Syukurnya rasa masa tu huhuhu.

Boleh amik tram:
Route 3/3a towards East Malvern via St Kilda, atau
Route 16 towards Kew via St Kilda.

Berapa AUD aku dah tak ingat sorry. Main tap je Myki masa tu.
Perjalanan dalam 20 minit macam tu. Waktu kami sampai ni dah pukul 7.30 p.m.

Meet my new friend, Alyssa Gardiner.
Tiba-tiba aku ada travel guide.

Aku salute dengan dia ni, sebab dia berperkerti mulia. Sanggup tolong stranger, yang tak sama agama. Juga bersabar dengan aku, hehe. Aku ni kan, bolehlah speaking sikit-sikit sebab dah kata kerjanya cikgu bi kan. Tapi, bukanlah sampai tahap speaking untuk sembang kencang tu. Speaking aku ialah berkenaan simple classroom language, how to deliver the t.book contents to pupils (most of the time I need to ease the language itself) & when I need to be an emcee for any related events (yg berlaku sekali dua aje setahun) Kalau level-level nak bersembang dengan orang dewasa ni, otak aku jadi lambat sedikit ye, sebab nak kena fikir nak cakap apa huhuhu. Sadiskan. Ye, aku pun geram dengan diri ini. Tapi begitulah bila berkaitan dengan penggunaan bahasa. Kena guna dan praktikkan. Setakat aku bercakap dalam kelas dengan budak-budak tu tak jadi apa ye. Tapi nak cari member speaking pun bukan senang kan. Sebab bukan semua orang nak. Hehehe korang paham tak situasi tu. Oleh itu sekarang aku memaksa diri speaking dengan rakan sekerja merangkap gpk aku. Dia ni memang chinese & 1st language dia dekat rumah ialah BI. Asalnya dulu, bila dia speaking dengan aku, aku akan jawab dalam BM. Hehehehe tegar, bukan? Dan dia pun memang bila bercakap dengan cikgu-cikgu kat sekolah campur-campur tak kira lah ko cikgu option apa pun. Jadi, marilah lah terus berubah Didi.. Eh maaflah sedikit tersasar topik kita hari ini ye miahaha.

Ok sambung. Selain dari bersabar tunggu aku habiskan ayat aku satu-satu, dia ni jugak bersabar dengan aku yang kejap-kejap berhenti amik gambar ni kan. Aku tak expect pun dia nak tunggu, tapi memang dia tunggu ok. Seolah-olah dia betul-betul jadi travel guide yang bertanggungjawab bawak aku sampai ke St Kilda Beach. Terharu akak.

Ohye. Sekiranya ke sini dengan hajat nak tengok penguin saja, sila lah turun di stop #136 The Esplanade ok. Ini yang paling dekat dengan St Kilda Pier. Kalau berhajat nak pegi Luna Park, turun depan lagi, stop #32 Havelock Street.

Ok lah seterusnya mari layan gambar.


Bandar Melbourne dari jauh.

Nunnn di hujung sana tu area Luna Park.
Masa ni aku dah mula jalan atas jeti.

Tetiba ada tikus sekali ye.


No entrance fee. Nak amik gambar boleh, tapi tanpa flash.

Dah mula ramai orang berkumpul. Masa ni pukul 7.50 p.m.
Kat area batu-batuan hitam tu lah nanti penguin-penguin tu akan berada. Sarang penguin tu kat celah-celah batu tu. Penguin tu tak kan balik selagi hari tak betul-betul gelap. So sementara masih cerah ni aku amik kesempatan jalan-jalan sekitar kawasan.

Angin memang kuat lah kan. Dah nama pun laut/pantai. Hampir semua gambar selfie aku kat sini dengan shawl berkibar-kibar macam bendera. Nasib elok ber pin, kalau tak harus menampar muka orang lain persis sari si kajol dalam janam-janam. Eh. Miahaha.


8.50 p.m.

Terketar-ketar aku menahan sejuk. Memang tak terfikir pasal nak bawak sweater ke apa. Kalau warga emas/kanak-kanak ke sini, penjaganya beringat-ingat la ye bawak baju sejuk sekali.

Aku dah puas merayau-rayau tengok laut & sunset, turun lah ke bawah cari Alyssa ni. Elok je dia cop kan tempat untuk aku. Dah mula nampak penguin dah.


 
Ala tomei-tomei. Besar burung biasa je rupanya. Lebih kurang paras buku lali je tingginya.


Tumpang lampu merah orang lain untuk snap gambar.

Be careful. Sekiranya cuba-cuba amik gambar penguin dengan flash, kat kawasan ni ada penguin guides yang bertugas. Mungkin ko akan dijerkah mereka kalau kantoi cuba-cuba melanggar peraturan. Akan mendapat malu di situ (kalau malu lah). Tak pun, orang awam kat situ pun akan tegur-tegur jugalah kalau ternampak.

Tapi apalah erti gambar dalam gelap tanpa cahaya flash kan. Memang la kabur huhu. Moral of the story, pepandai lah ye huhu.

Hello from Melbourne!

Dah puas tengok penguin, dalam pukul 9.30 p.m. macam tu aku ajak Alyssa ni balik. Ke destinasi masing-masinglah hehe. Dan Alyssa yang baik hati ni siap hantar aku sampai tram stop ok demi memastikan aku tak sesat. Hostel dia tak jauh dari situ, so dia menapak je balik. Sempat la tukar-tukar FB id hehe.

Tunggu tram dekat stop #136 The Esplanade tadi semula.
Takde orang ye. Aku sorang-sorang.
Tersengih-sengih aku masa ni sebab sebelum ke Melbourne tu ye ye or je aku cakap dengan kawan-kawan aku, yang aku takkan keluar malam kalau jalan solo ni. Ate semuanya risau pasal aku nak pegi sorang-sorang ni kan. Hahaha auta sangat kau ni Didi. Sebenarnya, boleh je kot jalan malam pun. Just follow your gut. Lainlah kalau keluar jam 12 am plus plus sorang-sorang tu kan. Dan pasti kan kawasan tu ada orang la, sepatutnya.

Honestly masa ni aku kejap-kejap tengok kiri, kanan, belakang aje lah ye. Sebab sorang. Cuak juga sebenarnya wei. 

Ha. Mari tengok Alyssa yang baik itu.

Taraaa.

Sekian, entri ini tamat. Keuttt.

Monday, 25 March 2013

Cara ke Korean Folk Village, Yongin

Asalamualaikum Warahmatullah..

Hari ketiga di Korea, 16 November 2012, Jumaat. We went to Suwon, as we planned to visit Korean Folk Village & Hwaseong Fortress. (but at the end we didnt make it to Hwaseong Fortress! time constraint~)

Ada beberapa cara nak ke Folk Village ni. Dalam entri ni aku cuma cerita macam mana kami ke sana. Nak cara lain, sila google lagi.

(hehe kemonn backpackers kena rajin sudy ^^)


Kami naik subway dari Stesen Hyehwa (Line 4) menuju ke Stesen Suwon (Line 1).
[Baca Hyehwa: Heihua. That's how Korean pronounce it. It takes me few days to realize this.. Awal-awal tu dok sebut 'Hiyehua'.. muahaha sukatik aku je..]

Sampai je Stesen Suwon, keluar ikut Exit 4. Toleh-toleh sikit kiri kanan. (sebab aku dah tak ingat kat belah kanan ke kiri, hehehe) Nanti akan nampak 1 rumah dengan rekabentuk tradisional Korea. Itulah Suwon Tourist Information Centre. Masuk dalam. Ada Folk Village Office Counter.


The staffs there are multi-lingual. Kat kaunter tu pilih la nak yang cakap BI ke, B.Cina ke atapun B.Jepun.
Tanyalah segala apa yang korang nak tanya pada staff tu. Diorang sedia membantu.

Ada banyak pamplet kat dalam tu. So macam kami yang kena menunggu agak lama sebelum bas sampai memang dok ambil la pamplet tu. Lagipun tak kuasa nak tunggu kat luar ofis sebab sejuk banget. Kalau tak sejuk nak jugak pusing-pusing kat luar tu.

Kalau haus, nak minum, ada water dispenser.
Masa menunggu, kalau takut terlepas bas boleh je mintak tolong kat staf tu alert korang bila bas sampai.
 
Tiket shuttle bus tu percuma ye.  Dapatkan di kaunter. Sila simpan tiket bebaik masa pegi dan pulang..
Perjalanan dengan shuttle bus lebih kurang 30 minit.
Cam biasa kami prefer duduk depan.. Bior dekat dengan driver oppa. hehe.

Jadual perjalanan ke sana, 5 kali sehari. 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30

Masa nak balik tu, ada bas yang akan datang ambil pada jam 14:00, 15:50, 16:30.

Sila plan masa korang bebaik. Jangan jadi macam kami. Masa nak balik tu baru perasan bas baru lepas. Dah terpaksa tunggu hampir sejam dalam keadaan sejuk! (Kesejukan yang melampau dah kalau ikut aku)
Sampaikan aku keluar masuk berdiri dalam tandas.. sebab dalam tandas panas sikit. Tapi kena berdiri..
Nak keluar masuk kedai macam segan sebab tak berapa nak membeli.

Oh ye, ada 1 Tourist Information Centre dekat pintu masuk Folk Village tu.. Cari la.. ada dekat deret-deret kedai di situ. Sebab at last kami dok menumpang duduk dalam tu. Best, sebab ada heater.

Ini ada sedikit info, aku snap dari pamplet.

Sekian, harap dapat membantu ~

P/S:
Kalau bernasib baik mungkin terserempak dengan artis yang buat penggambaran di sana.
Mungkin.
Hehe.