Sunday, October 17, 2010

Info: Disebalik keputihan yang melepak

Sesuatu mengenai tepung gandum untuk dikongsi bersama,
Copy & paste dari email (
Azahari Bin Ayub [mailto:azahari.ayub@u.com.my] )

Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached). Beberapa bulan kebelakangan ini saya memang tersangat sibuk dan memenatkan. Insya-Allah hujung November saya dapat berehat dan dapat menulis lebih banyak artikel.

Dua hari lepas alhamdulillah saya dan isteri dapat berkunjung ke rumah kakak sulung saya. Kakak saya ini sudah uzur maklumlah usia sudah melebihi 60 tahun. Abang ipar saya sudah berusia 68 tahun tetapi alhamdulillah kelihatan masih segak. Kakak dan abang ipar saya ini tinggal di Felda dan menjalankan kedai runcit di hadapan rumahnya. Dalam kunjungan saya kali ini, saya terserempak dengan satu pasangan yang juga bertamu ke rumah kakak saya ini.

Pasangan ini dari kalangan orang berada berjawatan besar dan memandu kereta mewah. Apa yang ingin saya ceritakan di sini ialah berkenaan tetamu sang suami. Sang suami yang saya namakan Mr Y ini adalah orang penting di salah sebuah kilang pengeluar tepung gandum. Dengan kesempatan yang diberikan Allah SWT ini, saya mengambil peluang untuk bertanya berbagai soalan berkenaan tepung gandum..

Maklumat pertama yang saya perolehi dari Mr Y ini ialah bahawa tepung gandum bersubsidi adalah dari jenama Cap Kunci yang boleh dibeli di pasaran dengan harga sekitar RM1.45 manakala tepung dari jenama lainnya adalah tidak bersubsidi dan dijual pada harga sekitar RM2.80. Apa yang saya ingin kemukakan sebagai satu persoalan ialah mengapakah rakyat marhaen tidak berpeluang untuk membeli tepung Cap Kunci ini? Pekedai terutama pekedai kecil yang memerlukan tepung Cap Kunci untuk membuat roti canai juga menghadapi masalah besar untuk mendapatkannya di pasaran. Agaknya siapakah yang berjaya membeli tepung Cap Kunci ini??

Seterusnya saya bertanya bagaimana tepung gandum dihasilkan. Mr Y menjelaskan dengan terperinci proses bagaimana tepung gandum ini dihasilkan termasuk bagaimana tepung ini dilunturkan warnanya. Apa bila tiba bab ini, saya mencelah menceritakan bagaimana bahan kimia BENZOYL PEROXIDE (BP) digunakan untuk menjadikan tepung gandum berwarna putih melepak. Tepung gandum setelah dikisar berwarna kekuningan. Dengan mencampurkan bahan kimia BP ke dalam tepung ini, warna tepung akan dilunturkan menjadi warna putih dalam masa yang singkat.

Mr Y menjelaskan kepada saya bahawa bahan kimia BP ini adalah merbahaya dan boleh menyebabkan berbagai penyakit. Mr Y menambah cerita bahawa kilang dimana beliau bekerja adalah satu-satunya kilang yang tidak menggunakan BP untuk memutihkan tepung. Beliau menambah bahawa pada satu waktu dahulu, satu lori tepung gandum seberat 20 tan untuk dieksport ke Singapore telah ditegah masuk kerana mengandungi bahan kimia BP..

Bagusnya Singapore, mereka mengharamkan jualan tepung gandum yang mengandungi bahan kimia BP kerana hendak menjaga kesihatan rakyatnya tetapi mengapa Malaysia terus menzalimi rakyatnya dengan membenarkan jualan tepung yang mengandungi kimia merbahaya BP ini?? Saya cukup merasa seronok kerana mengetahui ada jenama tepung gandum di Malaysia yang tidak mengandungi bahan kimia BP yang merbahaya ini.

Demi untuk mengesahkan cerita dari Mr Y ini saya masuk ke kedai kakak saya untuk mengambil beberapa bungkusan tepung gandum yang dikeluarkan oleh kilang Mr Y bekerja. Saya membuat semakan pada bungkusan tepung tersebut untuk mengesahkan tiada perkataan "Benzoyl Peroxide" di luarnya. Setelah puas menyemak, saya begitu terkejut apabila melihat bungkusan ini tertera "mengandungi Benzoyl Peroxide". Mr Y lebih terkejut kerana pada sangkaannya kilang dimana beliau bekerja tidak menggunakan BP untuk melunturkan tepung gandum. Selain terkejut, Mr Y amat malu apabila sangkaannya bahawa kilang tepung tempat beliau bekerja tidak menggunakan BP adalah meleset.

Semalam saya mengGoogle untuk mencari bacaan tambahan tentang BP dan berikut adalah antara dapatan saya:

1. Dari < http://getacnetreat / > http:// getacnetreat ments..com/review/benzoyl- peroxide/

Benzoyl Peroxide

Benzoyl Peroxide is a highly potent chemical often used in low concentrations as an acne treatment. Benzoyl Peroxide basically works as a peeling agent, stripping dead skin cells and killing bacteria within pores. Pure benzoyl peroxide is highly flammable, explosive, toxic, and is suspected of being a possible tumor promoter. Although Benzoyl Peroxide is generally considered safe at low

concentrations, since it breaks down in contact with skin, it is known for causing nasty side effects such as hives, swelling of the face, itching, and dry and peeling skin. It is also a powerful bleaching agent and will cause discoloration when it comes in contact with clothing and hair.

2. Dari < http://msds/ > http://msds . chem.ox.ac . uk/BE/benzoyl_ peroxide.html

Benzoyl Peroxide

Classified as: TOXIC, FLAMMABLE and EXPLOSIVE Toxicology Possible tumor promoter. May act as a mutagen. Toxic by inhalation. May be harmful if swallowed and in contact with skin. Eye, skin and respiratory irritant. Typical TLV 5 mg/m3.

3. Dari < http://pesticideinf / > http:// pesticideinf o.org/Detail_ Chemical. jsp?Rec_Id= PC37521

Toxicity to humans, including carcinogenicity, reproductive and developmental toxicity, neurotoxicity, and acute toxicity.

4. Dari < http://ptcl/ > http://ptcl . chem.ox.ac . uk /~hmc/hsci/ chemicals/benzoyl_peroxide .html

*** Benzoyl peroxide presents a number of hazards.. Firstly, it is potentially explosive when mixed with organic material. Friction or grinding may also be sufficient to make it explode.

*** The compound is very flammable.

*** Benzoyl peroxide is toxic if you breathe it in, and may be harmful if you swallow it or get it on the skin.

*** In addition, benzoyl peroxide may act as a tumor promoter.

Daripada keterangan dari 4 laman web di atas dapat dijelaskan bahawa Benzoyl Peroxide adalah :

* Bahan toksik

* Bahan penggalak tumor

* Boleh menyebabkan alahan pada kulit

* Bahan mutagen iaitu bahan yang boleh menyebabkan mutasi pada sel badan.

* Bahan peluntur kuat yang mampu melunturkan iaitu menukarkan ke warna putih pakaian dan juga rambut yang berwarna.

Itulah sebabnya BP digunakan untuk menukarkan warna tepung gandum kepada warna putih kerana BP adalah satu bahan peluntur yang amat kuat sehinggakan rambut hitam boleh bertukar putih bila disentuhkan BP ini. Proses pemutihan tepung gandum dilakukan adalah dengan cara mencampurkan tepung gandum dengan bahan kimia BP ini. Dalam tempuh yang singkat, iaitu tidak sampai pun 1 jam, semua tepung gandum ini akan bertukar ke putih. Selain menukar (meluntur) kepada warna putih, BP juga bertindak balas dengan tepung gandum ini lalu menukarkan protin gluten yang terdapat dalam tepung gandum ini. Ia juga mengakibatkan sebahagian nutrisi didalam tepung gandum yang asal merosot. Ini mengakibatkan serangga kurang menggemari tepung putih berbanding tepung gandum yang asal (sila baca artikel berbahasa Inggeris di bawah). BP ini akan terus berada di dalam tepung putih ini apabila dipasarkan. Dalam bahasa mudah, tepung gandum putih adalah kurang baik kerana mengandungi bahan toksik BP yang boleh mengakibatkan berbagai masalah disamping sebahagian nutrisinya telah hilang.

Saya sebagai seorang yang pernah mengalami "acute gout" sudah masak benar dengan kesan negatif tepung putih ini ke atas pesakit gout. Sesiapa yang menghidap penyakit gout, sila buat eksperimen ini.

· Sebagai permulaannya, kawallah permakanan sehingga gout anda berkurang dan hampir tidak ada.

· Setelah itu, makanlah makanan yang dibuat dari tepung putih seperti mee kuning atau roti canai dalam kuantiti yang banyak dan tunggulah kesannya.

· In sya-Allah dalam tempuh 24 jam, pesakit gout akan mengalami simptom gout yang serius. Itulah akibat dari memakan tepung putih yang mengandungi bahan kimia Benzoyl Peroxide.

Sebagai eksperimen kawalan (control experiment), lakukan pula eksperimen yang sama seperti di atas tetapi menggunakan pula spageti atau makaroni atau capati. Kesemua makanan ini diperbuat daripada gandum juga namun tepung ini tidak campurkan dengan benzoyl peroxide. In sya-Allah eksperimen ini tidak akan menyebabkan symptom gout.

Daripada kedua-dua eksperimen ini menunjukkan dengan jelas bahawa bukan gandum yang membahayakan pesakit gout namun ialah kandungan benzoyl peroxide di dalam tepung gandumlah yang membahayakan pesakit gout. Bagi mee kuning, selain benzoyl peroxide yang merbahaya, kandungan asid borik sebagai pengawet di dalamnya menambah parah kepada pesakit gout. Bagi pesakit gout, bacalah dan amalkanlah saranan saya sebagaimana di dalam srtikel bertajuk GOUT, punca dan insya-Allah anda boleh puleh,

TIPs di < http://emjayjb/ > http:// emjayjb . multiply. com/journal/ item/75.

Pesakit gout, diabetes dan arthritis perlu mengelakkan segala makanan yang mengandungi tepung gandum putih (yang telah dilunturkan oleh BP) seperti mee kuning, roti canai, roti serta kueh mueh yang diperbuat dari bahan ini. Bagi pendapat saya sebenarnya terdapat agenda sulit mengapa tepung gandum perlu diputihkan dengan menggunakan bahan kimia BP ini. Begitulah juga mengapa garam halus dimasukan bahan kimia merbahaya di dalamnya.

Kesemua usaha ini adalah bermotifkan agar kesemua manusia kecuali Y***** mengalami ????. Hidup lebih sihat tanpa tepung gandum putih (bleached). Seorang manusia tidak akan menerima kesan negatif dari BP dalam tempuh yang singkat. Namun setelah mengambil produk tepung putih untuk tempuh yang panjang iaitu melebihi 20 atau 30 tahun, kesan negatif dari BP bakal semakin ketara. Kini masalah gout, athritis dan diabetes semakin lumrah di kalangan rakyat Malaysia . Penyakit ini mula menyerang seawal usia hujung 20an atau awal 30an. Pada pendapat saya, produk dari tepung putih adalah satu punca penting selain banyak faktor lain yang menyebabkan gout, diabetes dan athritis.

Sekian wassalam wallahuaqlam

Tuesday, October 12, 2010

Red - The Underdog

Salam.

Merah. Biru. Kuning. Hijau.

Ini bukan kisah warna-warna pelangi.

Mahupun cerita pasal kuih lapis.

Ini kisah rumah-rumah sukan di sekolah.

Ingat lagi? Zaman-zaman rumah sukan dulu-dulu?? Apa? Kenangan silam ek?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Aku.. penasihat rumah merah kat sekolah.
Sebelum aku posting kat sekolah ni, khabarnya rumah merah ni memang pemegang ranking corot.

Tahun 2008, bila aku datang, jeng... jeng.. jeng..

Masih lagi corot. Hehehe aku dan sukan memang tidak sekufu.. That's explain my 'tough body' (hahhhhh!! sila la percaya ye, =) )

Tapi tahun 2010 ni nampaknya ONG rumah merah sangat terserrrrlahhh.
Yes, Red Team, the underdog.

Dikala penasihat-penasihat rumah lain sibuk menjobo kehebatan atlit-atlit dalam rumah masing-masing, aku & my colleague cuma diam tersengih2.. Hehehe kami sedar diri, gitu. Cuma aku kata, aku 'chop' no 3, sebab no 4 tu macam menyedihkan je, huhu..

Tup-tup, hari terakhir kejohanan, rumah kaler angpau ni muncul juara..juara okey

Wahahaha.. Syukur Alhamdulillah. Rasa macam tak caya.

Opss.. itu cerita 6-7 bulan yang lalu.. Hehe sudah la berkulat cerita itu (mana ada sukan hujung2 tahun,,)

Tapi last week, tak sangka sekali lagi muncul, the underdog team nih.. Aku ingat lagi, sikit punya susah nak pujuk budak2 year 6 main. Alasan: tak tau teknik, tak faham & segala2 yang berkaitan dengan tak tahu lah.

Alih-alih, Merah nombor 1 ..

Tak faham, tak faham..

Dengan cikgu-cikgu penasihat tak faham. Tapi suka =) Dah macam apa agaknya cikgu-cikgu penasihat melompat2 di tepi gelanggang masa tu.


Korang memang BESHHHHH, hip hip hoorayy

Saturday, October 09, 2010

Ini macam pun ada kaaaa?

Salam.

Jumaat lepas, bersempena dengan hari bertambah umur yang baru 1-2 hari berlalu, aku dan seorang rakan guru berpakat-pakat nak jamu our colleagues makan kek. (dia bertambah umur sehari sebelum aku,)

Kek biasa-biasa je. Kek birthday yang berspan dan berkrim bagai tu. Niat dihati ingin menjamu rakan-rakan.

Alkisah.
Kejadian dalam kantin pada waktu rehat.
Aku dah selamat balik bilik guru. Sebab turun rehat awal, no class, maka baliklah dari kantin awal.

Rakan perkongsian kek tadi berkongsi cerita sedih (sedih la, pada aku)

[Perbualan di kantin]
A: Jumaat ni nanti semua orang turun lah makan kat kantin ye.
V,W, X,Y,Z: Kenapa? Ada potong-potong kek ke?
A: Ala, ada la makan-makan sikit. Kek? Ada la jugak kot.
X: Kek apa ek? Jangan la bagi kek span, kek krim... Saya tak makan la kek-kek murah macam tu.. Hidang la kek secret recipe ke...........

For a couple of days kan, I was like;
Kat pekan aku duduk ni nak ada Secret Recipe?
Kat JB/BP nun ada la..
Lagipun, kek-kek special dr Secret Recipe tu kalau mahu dikongsi dengan keluarga tersayang, sahabat-sahabat baik ke, berbaloi la juga.

Lagipun, terpulang lah pada niat orang yang nak menjamu kan.
Kalau anda, seorang yang sangat baik hati & sopan santun berbudi pekerti,
Mungkin juga saya akan consider carikan kek yang lebih baik,
Kerana mengenangkan diri anda yang mungkin memang betul-betul tak boleh makan kek sebegitu,
Tapinya...
alahaiiiiiiii~~~
(ini suma cuma bermain dalam fikiran dan hati saja ye..)
=============================================================

Hari kejadian.

Aku tengok X makan jugak kek tu..
Hmphh.
Jangan begini ya, rakan-rakan.
Jangan ditiru perangai begini.
Hmm..
Ada lagi ayat menusuk kalbu dari dia..
Tapi aku malassss mahu bercerita..
(Baiklah, lebih baik berhenti di sini kerana sekiranya saya terus mengetuk-ngetuk papan kekunci ini dikhuatiri ayat-ayat mula berselang seli panahan laser!)

Istighfar, Didi.

P/S - X adalah insan yang ada kaitan dengan isu rehat lambat itu.......

Friday, October 08, 2010

Paku dulang ke paku serpih entah,

Salam.

Aku pernah meraban pasal isu aku terlepaskan pelajar lewat beberapa minit keluar rehat.
Untuk anda yang blur, sila la back read kat sini ye. Tapi entri tu memang panjang dan meraban-raban lah (warning telah dikeluarkan ye!).
Rasa-rasa pening dipertengahan cerita, cepat-cepat pandang belah atas tang kanannnnnnn sekali & laju-laju tekan X, hehehe)

Korang,
Last week kan, aku telah menyaksikan 'dia' itu sendiri yang lewat melepaskan pelajar keluar rehat.

Berkali-kali aku tengok jam. Pastu toleh-toleh ke arah kantin.
Memang betul, dah rehat.

See? Ada masa perkara begitu memang tak boleh nak elak.
We have out own valid & solid reasons kan?
Tak kan lahhh saja-saja nak keluar rehat lambat.
We are humans.
Humans need rest.
Tak suruh rehat pun, memang kita akan rehat.
Ini kan pula masa yang memang dikhususkan untuk rehat!

Moral of the story:
Berfikir panjang & jangan sewenang-wenangnya menyakiti hati orang lain.

Sekian. Ikhlas dari hati aku.