Thursday, February 16, 2012

Pencinta Seni - Corak Jidar

Hari Rabu... Hari memakai pakaian beruniform.. Hari ada subjek PSV..

Minggu ni tajuknya Corak Jidar, menggunakan teknik tekapan/capan..
Mari melihat gambar;


Ini hasil kerja cikgunya...
Haruslah buat dulu untuk jadi contoh..
 dari corak

kepada,,


frame (jidar)


Dan giliran mereka pula berkreatif  ;)






depan PSV corner.. pemilik-pemilik lukisan bertuah ^^

Monday, February 13, 2012

Sayur campur masak lemak & tempe-tahu-goreng

Masih lagi dalam mode makan makanan berwaspada.. Sampai alahan ni betul-betul baik.

Ini lauk semalam (hari Ahad). Bakal juga jadi lauk hari ni.
Memang standard aku la kot sekali masak 1 lauk boleh makan 2 hari..
Kadang-kadang sampai 3 hari...
Lebih sadis kalau jejak 4-5 hari... Biasa aku buang dah kot lepas tu. Wat ngabeskan gas je panaskan lauk tapi tak makan..

Lauk 1-Sayur campur masak lemak cili padi
[Mula-mula plan nak buat sayur cendawan masak lemak cili padi. Sekali masa kelebet-kelebet isi dalam peti ais. Eh, ada ini. Eh yang itu pulak bila nak masak. Tssskk, yang ni mana tahan lama selalu kan lepas 2-3 hari je dah rosak.. So pilih-pilih-pilih, end up lauk ni jadi sayur campur masak lemak cili padi.]

Bahan-bahan
1 paket cendawan
Sedikit kobis & kobis bunga
1 keping tahu
Sedikit tauge
2-3 biji cili padi, seulas bawang putih & merah, sedikit kunyit hidup &  sedikit ikan bilis (ditumbuk bersama) 
1 paket santan segera. Kalau guna santan sebenar lagi baik. Tak pun, santan kotak pun boleh saja (santan paket kena bancuh sikit dengan air)


Cara-cara memasak:
Masukkan santan dan bahan tumbuk ke dalam periuk. 
Tenggekkan atas api.
Kacau sentiasa sampai mendidih. 
Perasakan dengan garam. 
Bila dah mendidih masukkan sayur yang keras-keras dulu, macam karot & kobis bunga.
Lepas 2-3 minit masukkan pula sayur-sayur lain.
Tutup api bila nampak sayur layu sikit. Sikit je. Sayur layu-layu karang khasiat kurang.


Lauk 2-Tahu dan Tempe goreng KFC
[Dapat nama KFC sebab pakai tepung goreng ayam KFC tu je, hehehe. Padahal takde cap KFC pun tapi dah biasa sebut nama tepung tu cenggitu]

Bahan-bahan:
Tempe (potong saiz segi empat sama comel-comel muat masuk mulut)
Tahu (aku potong 2 je)
Tepung goreng ayam KFC,, agak-agak la dengan banyak mana tahu & tempe (dibancuh dengan sedikit air, biar pekat-pekat)
Sedikit ketumbar, jinta halus dan kasar (ditumbuk, lumat atau tidak tak pe, janji tumbuk)


Cara-cara memasak:
Ambil tempe & tahu yang dah siap dipotong itu, celup dalam bancuhan tepung tadi.
Deep fry sampai masak kekuningan.


Lastly, 













Sebiji tomato yang dihiris.... Muka lepas kena alergi ni memang agak sedehh. Dah la memang tak berapa nak licin kan maka kena lah makan suplemen semulajadi macam tomato..

Sunday, February 12, 2012

Kuch Kuch Hota Hai

Semalam tayangan citer ni kat TV kan.
Masa tengok gazet beberapa hari sebelum tu,, aku macam,,
elehh, nak tengok lagi ke.

Sebab dulu memang tengok banyak kali OK citer berhantu ni huhu.

Semalam lepas balik sekolah sambil rehat-rehat terbukak la tv3. Biasalah, aku kalau on tv on pc sekali. Melainkan siaran tv tu terlalu membosankan barulah aku off tv dan concentrate on9 saja.
Akhirnya, memang end up aku tgk balik KKHT. Siap sedih-sedih bagai. Apakah... T____T

I have to admit la kot, KKHH is the best Hindi Movie I've ever watched. Sekarang aku memang tak layan dah kot cerita dari India.
Sangat-sangat-sangattttttttt jarang. Kalau tengok sesekali pun, tak de la beriya. Takat tengok citer yg tv hidang je. Memang takkan sampai tahap macam tengok KKHT lebih kurang 10 tahun dulu.
Nama nak beli CD/DVD jauh sekali.
Eh lagipun sekarang kan era mendonlot..

Tapi masa tu?
  • Hafal HAMPIR SEMUA LIRIK lagu dalam KKHH ok. So semalam masa tayangan tu, bila sampai part lagu je, aku agak amaze jugak dengan diri sendiri sebab aku boleh menyanyi sekali. Huhu. Gedikkan.

  • Hafal beberapa dialog. Yang ni lagi gila kot hehe. Tapi dialog simple-simple la. Nampak sangat masa tu mata aku dikelabui oleh SRK dan Kajol.     Masa tengok dari 1 babak ke 1 babak tu, aku macam boleh predict lepas ni dialog sekian-sekian dan sekian-sekian.


Dan yang pasti, semalam ramai yang mengimbas pelbagai kenangan lama sendiri masa / lepas tengok KKHH.. (dapatan dari newsfeed FB)

OK. Nak sambung wat keje sekolah..

p/s-citer R.A One (SRK) da lama aku download tapi tak tengok-tengok lagi..

p/s/s- terjumpa info pasal pelakon kanak-kanak perempuan yang jadi Anjali ni.. Besar dah kot sekarang. Kelass kau dik, kecik-kecik dah glamour.. 

The cute little daughter of SRK in the movie Kuch Kuch Hota Hai, Sana Saeed knocks on the door of television with her role in Sony's Babul Ka Aangann Chootey Na..

Baca berita penuh SINI

All pictures credit to the uploaders.

Saturday, February 11, 2012

Tofu Telur & Salad Cincai


Lauk orang allergik.


Aku dah lebih seminggu kena alahan makanan, efek pada bahagian atas dan bawah bibir. Sampai sekarang, tak tau apa punca sebenar. Aku saspek asalnya sebab makan mi bandung. Yang perencah segera tu. Aku tinggal bancuh je dan campak segala yang berkaitan dalam periuk. Sedap memang sedap T______T tapi...
 
Mungkin jugak sebab sotong. Aku ada beli sotong sikit masa tu. Nak kata segar memang tak lah. Nak kata busuk pun tak. Sedang-sedang je.



So, kat sekolah pun aku takut nak makan kat kantin. Takut ada bahan yang digunakan boleh trigger atau membuatkan alahan ni lebih teruk. Dah la tak baik-baik.. Huuhuhu. Dah 2 klinik aku gi. Masih lagi begitu. Lepas mandi/cuci muka aku rasa ok. Tapi masa kat sekolah, atau keluar jalan-jalan ke aku rasa merenyam. Kadang tu lepas makan terus rasa merenyam. Agaknya tu efek habuk kot. Dan efek serta merta bahan dalam makanan.

Masuk kelas mengajar pun, budak-budak pelik semacam tengok aku. (Awal-awal tu la).. Yang berani tanya, tanya la. Yang tak berapa nak berani tu, dok jeling-jeling pandang-pandang je.. huhu padahal nak tau (aku tau!)..

So ini antara lauk minggu ni. Tak pasal-pasal berasap selalu dapur aku sekarang ye,, 


 Salad cincai (potong, susun & curah)
Well ini memang tak membuat kan dapur berasap ok,, huuhuu

Tofu Telur Ala-Cina
Seploh minit siapppppppp

Bahan-bahan:
Tofu telur (dipotong silinder)
2 Ulas bawang putih (dicincang halus)
Sedikit halia (dicincang halus)
2 biji cili padi (dihiris halus)
2 Sudu tepung jagung (dibancuh dengan sedikit air)
Sedikit daun bawang (dipotong untuk tabur)
Sedikit lada sulah / perasa
Sedikit sos tiram


Cara memasak:
Deep fry dulu tofu telur sampai kekuningan.
Angkat, ketepikan. Susun siap-siap dalam piring/mangkuk.
Dengan sedikit minyak, tumis bahan dicincang sampai naik bau.
Masukkan sos tiram sikit.
Lepas tu masukkan bancuhan tepung jagung tadi, cepat-cepat kacau. Mula-mula memang berketul.
Perasakan dengan sedikit lada sulah atau garam.
Kemudian masukkan cili padi tadi.
Kacau-kacau, boleh tambah air untuk adjust kuah. Agak-agak kuah tu nampak likat dan rasa pun dah ok, sila tutup api.
Curah kuah ke atas tofu telur yang dah bersusun tadi.
Hiaskan dengan sedikit daun bawang.

Nom nom nom..