Monday, 19 December 2016

2016 Winter Solo Trip To Japan - Intro

Hai. Assalamualaikum.

Alhamdulillah trip ke jepun berjaya dan impian terlaksana. Untuk tahun 2016, ini lah satu satunya trip aku.

Flashback:
=========
Dari Januari 2016, aku memang tak ada sebarang perancangan nak ke mana-mana sebab masih penat dengan trip - trip 2015. Aku gelarkan 2015 tahun tak sedar diri untuk aku sebab sampai 3 kali melancong. Seronok memang seronok tapi serabutnya boleh tahan juga sebab nak sediakan itineraries.

Selain tu, awal tahun lepas, aku juga dalam standby mode sebab mak ayah aku cakap nak pegi umrah. Aku ni nak la join sekali kan. Kalau tak mana nak cari mahram. Tapi tunggu punya tunggu tak ada sebarang keputusan di buat sampai bulan Jun. Masa tu cuti sekolah pertengahan tahun, dalam bulan puasa. Entah kenapa aku masa tu dah mula gatal-gatal semula pergi check Airasia website.. jumpa pulak tu tiket yang pada aku murah. RM901 return, KIX. Disember. Masa tu aku ni berbelah bahagi antara Jepun atau Korea. Macam dah mula rindu pada Korea. Tapi tiket Jepun lagi murah nampaknya, maka aku pun nekadkan hati membeli. Mula-mula aku beli, aku ambil 8 hari. Pegi 7 hari bulan balik 14 hari bulan. Kemudian bila susun-susun itinerary, rasa macam tak kena sebab susah nak di tarik ke sana ke mari. Akhirnya, aku extend  bilangan hari. Aku tukar hari balik kepada 18 hari bulan. Kena bayar rm300+. So, tiket aku akhirnya jadi dalam RM1600 lepas tambah luggage pergi balik, meals, insurans dan denda tukar tarikh balik. Boleh tahan mahal juga, tapi janji sendiri puas hati kan. Yang penting keputusan di buat oleh diri sendiri dan tak melibatkan sesiapa. That's the beauty of travelling alone.

Untuk trip ni, dalam kepala aku terbayang 2 benda. Shirakawago dan Hozugawakudari. Dua benda ni memang sentiasa dalam hati aku sejak trip ke Jepun pada 2015.. Kira nya 2 benda ni impian aku yang tertunda. Jadi, inilah highlights of this trip. Mesti nak pergi dan cuba 2 ni.

Perlahan lahan aku study dan uruskan semuanya dalam tempoh lebih kurang 6 bulan sebelum tarikh berlepas. Aku sebenarnya sangat sibuk tahun ni sebab kena mengajar tahun 6 semula dan baru dilantik jadi penanda kertas exam. Tapi disebabkan semangat berkobar-kobar aku curi-curi masa untuk buat persiapan.

So.. sekarang alhamdulillah semuanya hampir berakhir. Waktu aku menaip ni, aku dalam flight balik sebenarnya. Nak tidur tak mengantuk pula. Jadi, marilah menaip sesuatu. Terasa rindu nak ber blog. Lagipun, cerita pasal travel ni, bukan boleh saja-saja nak dicerita pada sebarang orang secara live.. aku perasan, tak semua orang berminat. Cuma kaki travel dan mereka yang ada pengalaman lebih kurang sama je biasanya yang berminat nak dengar dan kongsi pendapat. Aku ni pulak jenis yang malas nak cerita kalau orang tak nak dengar. So, marilah membebel di blog saja.. kurang - kurang, di masa akan datang kalau aku baca, boleh juga flashback semula cerita ini.

Okay aku rasa aku stop dulu sampai di sini.. Ja, mata ne. See you again.

No comments:

Post a Comment