Saturday, 17 September 2016

Travelog Solo Trip to Melbourne Victoria 2015 Part 2 (Penguins of St Kilda Pier)

Sambungan kisah dari sini

Dilema aku masa tu, nak teruskan ke pegi pantai St Kilda. Sebenarnya hati tu 50-50, sebab sebelum tu dah pening-pening dan sesat barat kan. Tambahan pulak masa tu aku dah selamat dekat hostel. Macam best je kalau dapat mandi-mandi, makan-makan pastu baring n krohh krohh. Lagipun ini kan trip persendirian, takde sapa nak kisah kalau plan diubah sesuka hati, kihkihkih.

Akhirnya aku nekadkan hati keluar mencari pantai St. Kilda. Walaupun masa tu dah dekat pukul 7 pm. Aku agak pasti sebenarnya, mana arah nak ke St Kilda dan tram stop mana aku nak kena pegi. Sebab masa sesat barat tu aku dok berlegar-legar berpusing-pusing ke sana ke mari sambil baca info dekat tram stop tepi Flinders Street St tu hihi.

Masa tunggu tram berkenaan sampai, aku beranikan diri tanya sorang awek ni. Rupanya dia pun bukan local. Minah ni Canadian,  datang Melbourne ikut pakwe dan dia keje part time kat sini. Kebetulan, dia memang dah habis keje, nak balik hostel, menghala ke St Kilda juga. Dan dia bagitau dia pun tak pernah lagi ke St Kilda Beach & memang teringin nak pegi. So, marilah pegi sama-sama. Gembiranya. Syukurnya rasa masa tu huhuhu.

Boleh amik tram:
Route 3/3a towards East Malvern via St Kilda, atau
Route 16 towards Kew via St Kilda.

Berapa AUD aku dah tak ingat sorry. Main tap je Myki masa tu.
Perjalanan dalam 20 minit macam tu. Waktu kami sampai ni dah pukul 7.30 p.m.

Meet my new friend, Alyssa Gardiner.
Tiba-tiba aku ada travel guide.

Aku salute dengan dia ni, sebab dia berperkerti mulia. Sanggup tolong stranger, yang tak sama agama. Juga bersabar dengan aku, hehe. Aku ni kan, bolehlah speaking sikit-sikit sebab dah kata kerjanya cikgu bi kan. Tapi, bukanlah sampai tahap speaking untuk sembang kencang tu. Speaking aku ialah berkenaan simple classroom language, how to deliver the t.book contents to pupils (most of the time I need to ease the language itself) & when I need to be an emcee for any related events (yg berlaku sekali dua aje setahun) Kalau level-level nak bersembang dengan orang dewasa ni, otak aku jadi lambat sedikit ye, sebab nak kena fikir nak cakap apa huhuhu. Sadiskan. Ye, aku pun geram dengan diri ini. Tapi begitulah bila berkaitan dengan penggunaan bahasa. Kena guna dan praktikkan. Setakat aku bercakap dalam kelas dengan budak-budak tu tak jadi apa ye. Tapi nak cari member speaking pun bukan senang kan. Sebab bukan semua orang nak. Hehehe korang paham tak situasi tu. Oleh itu sekarang aku memaksa diri speaking dengan rakan sekerja merangkap gpk aku. Dia ni memang chinese & 1st language dia dekat rumah ialah BI. Asalnya dulu, bila dia speaking dengan aku, aku akan jawab dalam BM. Hehehehe tegar, bukan? Dan dia pun memang bila bercakap dengan cikgu-cikgu kat sekolah campur-campur tak kira lah ko cikgu option apa pun. Jadi, marilah lah terus berubah Didi.. Eh maaflah sedikit tersasar topik kita hari ini ye miahaha.

Ok sambung. Selain dari bersabar tunggu aku habiskan ayat aku satu-satu, dia ni jugak bersabar dengan aku yang kejap-kejap berhenti amik gambar ni kan. Aku tak expect pun dia nak tunggu, tapi memang dia tunggu ok. Seolah-olah dia betul-betul jadi travel guide yang bertanggungjawab bawak aku sampai ke St Kilda Beach. Terharu akak.

Ohye. Sekiranya ke sini dengan hajat nak tengok penguin saja, sila lah turun di stop #136 The Esplanade ok. Ini yang paling dekat dengan St Kilda Pier. Kalau berhajat nak pegi Luna Park, turun depan lagi, stop #32 Havelock Street.

Ok lah seterusnya mari layan gambar.


Bandar Melbourne dari jauh.

Nunnn di hujung sana tu area Luna Park.
Masa ni aku dah mula jalan atas jeti.

Tetiba ada tikus sekali ye.


No entrance fee. Nak amik gambar boleh, tapi tanpa flash.

Dah mula ramai orang berkumpul. Masa ni pukul 7.50 p.m.
Kat area batu-batuan hitam tu lah nanti penguin-penguin tu akan berada. Sarang penguin tu kat celah-celah batu tu. Penguin tu tak kan balik selagi hari tak betul-betul gelap. So sementara masih cerah ni aku amik kesempatan jalan-jalan sekitar kawasan.

Angin memang kuat lah kan. Dah nama pun laut/pantai. Hampir semua gambar selfie aku kat sini dengan shawl berkibar-kibar macam bendera. Nasib elok ber pin, kalau tak harus menampar muka orang lain persis sari si kajol dalam janam-janam. Eh. Miahaha.


8.50 p.m.

Terketar-ketar aku menahan sejuk. Memang tak terfikir pasal nak bawak sweater ke apa. Kalau warga emas/kanak-kanak ke sini, penjaganya beringat-ingat la ye bawak baju sejuk sekali.

Aku dah puas merayau-rayau tengok laut & sunset, turun lah ke bawah cari Alyssa ni. Elok je dia cop kan tempat untuk aku. Dah mula nampak penguin dah.


 
Ala tomei-tomei. Besar burung biasa je rupanya. Lebih kurang paras buku lali je tingginya.


Tumpang lampu merah orang lain untuk snap gambar.

Be careful. Sekiranya cuba-cuba amik gambar penguin dengan flash, kat kawasan ni ada penguin guides yang bertugas. Mungkin ko akan dijerkah mereka kalau kantoi cuba-cuba melanggar peraturan. Akan mendapat malu di situ (kalau malu lah). Tak pun, orang awam kat situ pun akan tegur-tegur jugalah kalau ternampak.

Tapi apalah erti gambar dalam gelap tanpa cahaya flash kan. Memang la kabur huhu. Moral of the story, pepandai lah ye huhu.

Hello from Melbourne!

Dah puas tengok penguin, dalam pukul 9.30 p.m. macam tu aku ajak Alyssa ni balik. Ke destinasi masing-masinglah hehe. Dan Alyssa yang baik hati ni siap hantar aku sampai tram stop ok demi memastikan aku tak sesat. Hostel dia tak jauh dari situ, so dia menapak je balik. Sempat la tukar-tukar FB id hehe.

Tunggu tram dekat stop #136 The Esplanade tadi semula.
Takde orang ye. Aku sorang-sorang.
Tersengih-sengih aku masa ni sebab sebelum ke Melbourne tu ye ye or je aku cakap dengan kawan-kawan aku, yang aku takkan keluar malam kalau jalan solo ni. Ate semuanya risau pasal aku nak pegi sorang-sorang ni kan. Hahaha auta sangat kau ni Didi. Sebenarnya, boleh je kot jalan malam pun. Just follow your gut. Lainlah kalau keluar jam 12 am plus plus sorang-sorang tu kan. Dan pasti kan kawasan tu ada orang la, sepatutnya.

Honestly masa ni aku kejap-kejap tengok kiri, kanan, belakang aje lah ye. Sebab sorang. Cuak juga sebenarnya wei. 

Ha. Mari tengok Alyssa yang baik itu.

Taraaa.

Sekian, entri ini tamat. Keuttt.

Friday, 16 September 2016

Sekian lama kau menghilang.

Assalamualaikum.

Ya. Sekian lama aku menghilang.

Warning siap-siap la dulu hehe. Sebelum mula menaip pun aku dapat rasakan ini macam entri sampah. Erk macam tak berapa sedap pulak bunyinya. Maksud aku, entri ni takde motif yang memberi manfaat kepada yang membacanya. Bukan travelog. Bukan juga berkongsi bahan pelajaran. Okey dah warning awal-awal maka jangan menyesal membacanya ya (herghh macam kan orang tertunggu-tunggu update kau je kan, huhu).
Tetapi? Sebenarnya ikut suka tuan blog la kan hehe. Kenapa pulak aku nak rasa bersalah ni huhu.

Tahun ni juga adalah satu rekod untuk blog ni, sebab setakat aku mengarang entri ini, jumlah entri 2016 yang ada tak sampai pun 5. Hai apa nak jadi pun tak tau la ye. Kesimpulan yang aku boleh buat ialah, mengarang ini tidak boleh dipaksa-paksa.

Dan dah masuk tiga suku daripada tahun 2016, aku masih di sini tidak berjalan-jalan hehehe. Kebenarannya ialah, aku malas nak study, boleh? haha. Orang kata, kalau malas nak study, amik je lah travel guide, apa susah? The truth is, aku dah buat pun, tahun lepas. Dan kesannya tak berapa baik untuk diri aku ye haha. Yang pasti, travel dengan strangers adalah tak sesuai langsung untuk aku. Seperti biasa, aku akan menahan diri dalam kebanyakan situasi-situasi tak best (sebab tak nak spoil kan mood bercuti diri sendiri dan orang lain,) tapi kesannya sangat lah memakan diri. Penat tau, tahan perasaan marah ni. Bila dah balik Malaysia, belek-belek gambar yang ada, sambil bersulam dengan rasa geram dan seribu penyesalan, huhuhu. Memang la menyesal. Bukannya senang nak merancang percutian kan huhu.

Baiklah cukuplah disitu episod mengenang kenangan tak berapa best ye huhu. Sebelum aku mengundur diri, kutitipkan sekali gambar-gambar syok sendiri ini.. mana tau nanti bersemangat balik nak sambung travelog hehehe. Gambar semua takde watermark. Ate, malas katanya kann.

Merenung nasib diri atas jambatan. Aku suka sangat spot ni. Atas jambatan ni. Korean Folk Village, Suwon. 2014.


Ini pulak.. tak berapa nak merenung nasib diri la. Sebab ini hari pertama aku join trip ni bersama strangers itu hehe. Kampung Bilbo Baggins, Mata-Mata.

Okay pandangan depan lah pulak hehe.
Daaa.. Until fingers meet keyboard again.

Saturday, 19 March 2016

Something to share - question paper (English KSSR Year 4 Paper 2)



Hi. Di sini aku nak share soalan periksa (Ujian bulanan) untuk subjek BI Tahun 4 (KSSR).


So, this is the question that I set for my year 4 pupils, for the first test (Ujian Sumatif 1). Chapters covered are Unit 1,2 & 3 (Our Community,Spending Wisely & Yesterday and Today). By the way, I was in charge for paper 2. So no Paper 1 ya. It was prepared by the other teacher.
You can download it hereHERE


*Aku ada kongsi soalan year 4 (paper 2) tahun lepas. Ini soalan yang lain ya.

**Untuk soalan ni, aku tak buat ikut format terkini UPSR betul-betul.. Sebab aku tak sempat lagi ajar budak-budak tu cemana nak jawab soalan karangan. Soalan yang aku keluarkan berdasarkan apa yang ada dalam buku teks. Ada juga soalan utk murid menulis perenggan, tapi guided. Kalau tak setuju, sila jangan kecam aku..& buat la soalan sendiri ok.

Singgah sekejap

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh,

Tiup-tiup, libas-libas habuk lebih kurang.

Wuhuu gila lama aku tak up entri baru. Alasan?
Aku takde mood huhu.
Boleh aku guna alasan bizi? Boleh la ye huhu.

Entri aku ni pun akan jadi satu entri caca-marba cuit macam-macam cerita sana sini.

Tahun ni aku kena mengajar kelas yang ambil periksa besar, setelah 3 tahun aku tinggalkan bidang ni. Feeling nya lain sikit kot. Susah untuk aku terangkan di sini. Terlalu complicated, macam remaja yang tengah melalui puberty.. hehe. Aku jadi begitu anti sosial, lagi-lagi dalam social network. Sebenarnya, aku ada je di satu sudut, cuma aku duduk elok-elok dan diam-diam berfikir dan perhatikan orang lain.

Sebut pasal anti sosial ni, aku pernah dapat 1 mesej kena marah sebab katanya aku unfriend beliau. Well,, erm.. tskk perlukah aku explain di sini. Aku malas wehh tolong...

Pasal travelog aku kat sini yang tak pernah berkesudahan tu, dan juga yang tak pernah bermula tu, minta maaf banyak-banyak.. Aku rasa aku bukan orang nya kot untuk berblog pasal travelog.
Aku tak ada mood..huhu. Apapun, untuk yang nak travel tu aku ucapkan selamat ya.. Jangan lupa, nak travel sendiri kena rajin mencari.. Kalau malas, ikut je la agensi, senang cerita. Kalau blog ini tak berapa membantu (ampun!), ada banyakkk lagi blog yang boleh membantu.. Aku yakin! Untuk yang aku pernah janji nak tolong tu, you are free to ask me anytime (u know who u are,~)

Pasal aloe vera gel pulak.. aku perasan itu antara entri paling popular dalam blog ni. Macam tak percaya pulak, entri review produk aku yang sekali tu jadi tumpuan. Apapun, yang sibuk bertanya pasal aloe vera keluaran Nature Republic 92% tu, hehe aku mintak maf la ye kalau tidak dapat membantu.

Kalau adik dah beli aloe vera gel yang 98% tu, tengok semula ada label Nature Republic ke tidak kat situ ye dik? Setahu akak, gel yang Nature Republic keluarkan tulisannya 92%. Tapi tak tau la kalau yang terkini dah lain ke kan. Akak ni pun kali terakhir pegi Korea 2014 dik. Entri tu based pada produk yang akak beli pada 2012 dik. Soalan seperti "adakah yang saya beli ni original atau fake?",,,Apa beza yang 98% dengan yang 92%?,, Kenapa adik tak confirm kan aje dengan yang si penjual masa nak beli tu..
Ataupun, kalau nak yang memang original, apa kata adik beli produk gel aloe vera buatan Malaysia.. Cuba google "Aloe Vera Magic Jelly".. Yang itu confirm original. Buatan Malaysia, memang tak ada kaitan dengan korea. Tapi pasti bahan utamanya ialah pokok lidah buaya ye dik..

Ohye lagi satu sepanjang tempoh aku berhibernasi ni. Aku rasa sosial media zaman sekarang sangat menakutkan ok. Sangat takde batas bila mana sesiapa jua mampu pakai smart phone, lalu menghujani pelbagai post dalam sosial media tanpa disertai akal fikiran yang waras. Komen, status, buah fikiran dan macam-macam yang aku tengok agak menakutkan. Takut sebab kadang-kadang ada sedikit liar dari segi lontaran kata-kata. Terlalu vokal, sampai kadang-kadang aku rasa macam tak patut kata-kata macam tu dikeluarkan.

Well, aku tak nafikan tu antara punca kenapa aku terus senyap.. Sebab aku tak suka. Bila tak suka, aku malas nak amik tau, lalu aku lebih banyak menyibukkan diri dengan aktiviti mewarna aku. Ataupun menghias planner. Ataupun menonton drama/anime. Ataupun, aku buat keje sekolah (aku balik sekolah lewat sebab nak settle kan keje). Dan bila dah balik dalam keadaan penat, tidur je la kan ubat terbaik (atau salah 1 aktiviti aku kat atas). So, dalam situasi aku kat atas tu, ko rasa aku ada hati lagi nak update blog? Huhuhu.

Apapun, aku akan cuba jugak kongsi mana yang boleh aku kongsi.. Sebab aku nak balas balik budi baik blogger lain yang berkongsi pengalaman. Tapi bila tu , aku pun tak pasti lah ye..

Topik cepu cemas. Tahun ni nak pegi mana?
Hehehe ramai yang tanya aku soalan tu.
Jawapannya,
Tidak ke mana-mana, buat masa ni. Setakat aku menaip entri ni hari ni, aku takde beli tiket ke mana-mana.
Disebabkan tahun lepas aku sibuk berjalan sampai 3 kali setahun, maka sekarang aku jadi malas nak fikir pasal berjalan. Malas sebab boleh bayangkan kepenatan sebelum, semasa dan selepas.
Berjalan ni memang best. Tapi persediaannya memenatkan, pada aku. Nantilah, bila aku dah gian semula nak berjalan, aku akan pergi insyaAllah.
For now aku nak duduk diam-diam mewarna hehe.
Tapi aku ni pun tak tentu. Kang tiba-tiba boleh terbeli tiket ke mana-mana.
Erk. Rajinkah aku nak study. Huhuu

Ramai juga yang ajak aku jalan-jalan sama-sama.
Aku agak confuse di sini.

Aku kan. Sebab pengalaman aku yang tak berapa banyak dan masih ciput ni, aku jadi makin mengenali diri sendiri sebenarnya.
Aku baru sedar dan pasti yang aku seorang yang berkepala angin, huhuhu.
Travel berkumpulan, kita akan terpaksa menghadapi macam-macam perangai manusia. Pada aku, hanya yang kuat je yang mampu berdepan dengan semua tu. Susah wey, deal dengan macam-macam perangai manusia. Sedangkan nak pujuk diri sendiri pun pada aku payah..

Aku rasa, kerja aku sebagai cikgu banyak bantu dalam bab ni.
Aku kata aku ok, walhal sebenarnya aku tak berapa ok.
Aku kata aku tak kisah, walhal sebenarnya aku sangat kisah.
Aku senyum, padahal dalam hati sebenarnya menangis & memberontak.

Sebab, dalam diari seorang cikgu yang baru nak jejak 8 tahun mengajar ni, memang terpaksa berpura-pura dan berlakon dalam sesetengah keadaan, untuk menjaga hati banyak pihak. Supaya keadaan tak jadi lebih teruk & tak terkawal. Dan supaya akhirnya pada penghujung hari tak rasa menyesal kalau dah buat sesuatu yang diluar kawalan.

Sama juga bila aku apply kan konsep ni pada cerita travel ni.
Dah labur ribu riban kan, takkan aku nak rosakkan semua tu dengan melayan mood swing. Seboleh mungkin aku cuba tahan (walau selalu juga terlepas keluar aura marah dan frust itu) dan elakkan keadaan dari jadi melarat.

Tapi kan, sebab dah  tahan semua tu, dan berjaya selindungkan perasaan tak best tu, tak bermakna perkara tu akan dilupakan macam tu je.
Tidak ye.
Tidak untuk orang macam aku..
Tidak
Tidak
Tidak

Semuanya nampak macam ok, tapi jauh kat dalam hati ni tetap terpalit calarnya.
Nantikan, ada satu masa bila dah balik ke tempat sendiri, aku akan fikir semula lalu rasa geram dan salahkan diri sendiri.
Kenapa?
Why?
Wae?
Naze?

(aku boleh setuju untuk ikut?)
(tak pernah serik?)
Tskkkk.

Ok apa yang aku dah merepek ni.. Tapi ini memang apa yang terbuku dalam hati aku.

Seperti biasa, aku punya awkward ending, huhuhu.
Tata. Until fingers meet keyboard again.

p/s - Sapa tengok kdrama Taeyangui Huye dari KBS? Sep sikit! Aku jatuh tangga dengan semua pasal drama tu. Scene dekat Greece itu sangat memukau mata okay. Boleh lah berangan, hehe.