Friday, 15 August 2014

Hiasan kelas sempena bulan kemerdekaan

Assalamualaikum

Memandangkan sekarang ni bulan kemerdekaan dah pun tiba, aku percaya ada cikgu-cikgu yang mulai sibuk nak menghias kelas kan. Biasanya, kebanyakan sekolah akan lancarkan pertandingan kelas tercantik / pertandingan hiasan kelas sempena bulan kemerdekaan.

Bagi sekolah menengah aku rasa tak ada masalah sebab budak-budaknya dah besar dan boleh berfikir / beri cadangan bernas macam mana nak cantikkan kelas mengikut tema. Tapi untuk sekolah rendah, hmmm.

Di sekolah rendah, yang besar-besar macam tahun 6, biasanya di bulan 8 ni memang bertungkus lumus lah. Almaklumlah bulan depan je pun nak menghadapi periksa besar. Kiranya, memang budaknya mahupun cikgu nya sibuk dengan persiapan menghadapi UPSR. Memang tak terlayan nak hias-hias ni. Yang kecik-kecik tu, hmmm.

Silalah paham maksud hmmm aku tu ye, hihi.
Ye, saya paham sebab dah melaluinya. Cuma tahun ni je dikecualikan dari pegang kelas.
Mana nak mengajar, mana nak tanda buku, buat persediaan, buat soalan (kan sekarang dah nak masuk masa untuk ujian bulanan), tanda kertas, dan tiba-tiba nak kena menghias kelas pulak.

Kat sini aku nak kongsi beberapa idea dan bahan untuk cikgu-cikgu yang kena turun padang untuk menghias kelas. Idea aku ni takdelah gempak dan bombastik mana. Tapi kira ok lah dari tiada kan!

Gambar - Print warna, laminate dan tampal di pintu / papan kenyataan kelas.
1 Bendera M'sia & gambar Tunku Abd Rahman ~dalam format microsoft word
2 Gambar bunga raya  ~dlm format jpeg (gambar)
3 Logo 1 Malaysia  ~ dlm format jpeg (gambar)
4 Nombor  57 yang ada corak bendera M'sia di dalamnya ~dlm format jpeg (gambar)


Poster menarik untuk pelajar warnakan.  Boleh dijadikan bahan untuk pertandingan merwarna sempena pertandingan.Dan boleh juga dijadikan bahan hiasan kelas. Minta murid warnakan, kemudian boleh pilih, mana yang tercantik bolehlah ditampal.
Poster ni aku ambil dari Facebook Galeri Cikgu Rajin2 dan BBM Stuff & Keceriaan  Sekolah. Kredit kepada admin yang berkongsi. Aku panjang-panjangkan di sini, khas untuk cikgu yang tak ber facebook. Serious, posternya comel-comel! Ada yang aku dah pernah tengok tahun lepas, dan ada juga yang baru.
Semua file di bawah adalah dalam format gambar. Cikgu-cikgu boleh download, kemudian insert dalam Microsoft Word dan bolehlah  print.

1
 

2



3


4

5

6


Selamat men download! Klik pada nombor tu ya untuk mendownload.

Sama-sama =)

p/s - entri ini akan dikemaskini dari masa ke semasa. Harap ianya membantu ^^

3 comments:

  1. thanks for sharing.. akak donlot eh..teringat pula zaman menghias kls d skle...miss those beautiful moments..

    ReplyDelete
  2. Thanks,sgt2 bguna

    ReplyDelete