Showing posts with label takayama. Show all posts
Showing posts with label takayama. Show all posts

Tuesday, 6 June 2017

2016 Winter Solo Trip - Takayama Day 1

Assalamualaikum.
Selamat berpuasa.. dah masuk 11 Ramadan.

Sambung kisah dari sini.

Pagi tu dalam kedinginan aku tunggu bas sorang-sorang. Sejuk weyh keluar asap dari mulut (jakun). Tak lama lepas tu ada ada 2 orang warga Thai datang join aku. Diorang pun macam ragu-ragu betul ke itu bus stop nya. Kami keluarkan tiket masing-masing, tapi tiket kami nampaknya tak sama. Aku punya versi print sendiri, sebab beli online sebelum tinggalkan Malaysia. Diorang punya beli di kaunter, jadi memang berupa tiket cantik.

Lama jugak la aku menunggu sebab aku sampai awal kan. Akhirnya bas pun sampai. Agak lewat sebenarnya bas ni sampai, tapi consider bas bertolak dari Osaka kan, mungkin jalan jammed kot. Dalam bas, free seating nampaknya. Macam biasa selagi bahagian depan ada kosong, aku duduk depan. Bas dah ada penumpang dari Osaka dan tak penuh. Selesa la jugak. Ada plug untuk cas henfon.

Banyak kali juga bas berhenti di beberapa RnR. Aku dah tak ingat sangat tapi lebih 2 RnR.

Antara RnR yang disinggahi


Tandas yang superb tahap kebersihannya.

Mula-mula je aku excited turun. Lepas tu aku dah malas hahaha. 

Sepanjang perjalanan, mata aku disajikan dengan pemandangan yang cantik-cantik especially bila dah makin menjauhi Kyoto dan menghampiri Takayama. If possible pilih la seat tepi tingkap belah kiri ye sebab pemandangan belah situ lebih memukau mata. Aku ni dok belah kanan (belakang driver).. Nak pindah seat belah sana macam dah tak ada empty seat. Aku tengok acik Jepun tepi aku yang duduk belah kiri rilek je tido, sedangkan aku punya leher ni dah ala-ala burung dodo dah, tertinjau-tinjau kepingin nak tengok pemandangan belah sana. Heww. Ko boleh bayangkan tak situasi itu? *urut dada bersabar*  
Di satu tempat tu, siap nampak salji atas jalan. Memang jakun habis aku masa tu sebab aku memang tak pernah lagi nampak salji depan mata. So terbit sikit la bunga-bunga dalam hati, kot-kot la dekat Takayama nanti ada salji jugak.

Aku kan, datang ke Jepun waktu ni dengan harapan setinggi gunung nak tengok dedaunan semasa autumn sebenarnya, hehehe. Baik di Shirakawago, mahupun area Hozugawa / Arashiyama, aku memang berhajat nak tengok tempat tu dalam keadaan daun kekuningan. Ehhe bab ni nantilah aku sambung bila sampai masanya. 

Kami melalui banyak terowong. Aku tak kira berapa terowong tapi lebih 20 terowong. Memang dorang tebuk bukit dan gunung untuk buat laluan ke kawasan Takayama ni kan.

Ohye. Kalau inginkan view superb semasa nak ke Takayama juga dianjurkan untuk naik Shinkansen dari Nagoya ke Takayama. Tapi bajet nya pun lebih lah.

Dalam pukul 12.30 tengah hari macam tu sampailah ke Takayama. Alhamdulillah.
Memang macam pekan kecik je. Sangat lah bertenang, dan aku suka. Ohye, takde salji kat sini walaupun on the way tadi ada nampak salji atas jalan! kekekeke~~ aku nampak juga ada seketul ais yang dah comot-comot atas jalan. Agaknya ada salji turun beberapa hari sebelumnya. Awek Thai tadi dah bid farewell, dorang stay hotel lain.


Aku pada mulanya agak terpinga-pinga jugak lah macam ayam berak kapur, tak tau nak belok kiri ke,kanan. Last-last aku on je location, bukak map. Lupa pulak aku kan ada pocket WIFI, kekeke. Berpandukan map, sampai lah aku di J-Hoppers Hida Takayama. Cuaca baik waktu tu. Cuma aku je lah, sedikit pancit. Sejak dari touchdown semalamnya mana ada proper rest. Body 34 tahun dah tak macam umur 30 tahun okay, huhu,. Lepas selesai urusan check in di kaunter, aku masuk bilik. Aku amik female dorm. Ada dekat tingkat 3. Tapi no hal walaupun tingkat 3 sebab ada lift. Aku orang pertama masuk dorm so bebas pilih katil. Aku suka sangat susun atur dorm ni. Besar, luas, selesa. Kemain aku pilih katil dengan panorama cantik tepi tingkap, boleh tengok pemandangan, kelass kau. Walaupun cuma dorm. Ohye duduk dorm, biasalah katil double decker. Sebab aku manusia pertama jadi dapat lah katil bawah.



Pemandangan dari tingkap tepi katil aku. 

Petang tu, aku keluar juga jalan-jalan sekitar Takayama walaupun dah lewat. Sebenarnya tak ada la lewat sangat. Tapi sebab winter kan. Pukul 5 petang macam tu dah mula gelap.
Sebelum tu, aku banyak berlengah-lengah dekat bilik. Kemas barang, unpack, baring-baring, terhegeh-hegeh.. hehe. Tapi aku suka kot sebab boleh leisurely take my own sweet time and no rushing. Itu pun macam satu terapi tau tak. So, penutupnya silalah enjoy gambar pemandangan bandar Takayama ni. Seterusnya jika aku sambung cerita, mungkin tentang trip ke Shirakawago, the highlight of this trip!



Finally.. Nakabashi Bridge in front of me!


Autumn? Dedaunan? Lupakan saja..
Kena pegi lain kali... huhu

Takayama Jinya. Bangunan ofis lama. Aku tak masuk. Kena bayar 430Yen kalau tak silap. 

Pemandangan dekat old town Takayama ni, tak jauh beza dengan pemandangan di old town Nara pada aku..


 Maskot kawasan Hida. Namanya Sarubobo, yang bermakud baby monkey. Aku tau saru adalah monyet, sebab tengok katun Naruto. Ada watak nama Sarutobi dalam Naruto ehehe.

Sarubobo dalam pelbagai saiz, yang dijadikan tangkal. Masyarakat di sini percaya tangkal sarubobo ni boleh membantu sesuatu perkahwinan tu jadi bahagia dan jugak tangkal supaya senang untuk ibu-ibu melahirkan anak.

Kajibashi Street. Bandar Takayama di remang senja. 

Family Mart depan stesen bas Takayama. Aku hari-hari singgah sini beli Famima Green Latte. Minum green latte ni dalam cuaca sejuk-sejuk kat luar ni.. ❤❤

Tadaaa. Kembali ke asrama. Depan tu hostel aku duduk. Dorm aku duduk dekat tingkat 3, belah kanan tu. 

Assalamualaikum, thanks for reading ya..
(I'm curious, who are you, readers..)