Showing posts with label Hida Takayama. Show all posts
Showing posts with label Hida Takayama. Show all posts

Thursday, 8 June 2017

2016 Winter Solo Trip - Takayama Day 2; Shirakawago Part 1

Assalamualaikum.

Bersambung kembali cerita trip solo aku di Takayama. Baca cerita hari sebelumnya di sini.

Setelah berfikir berpuluh kali, akhirnya inilah keputusan aku tentang trip ke Shirakawago.
Pegi sendiri. Tak nak follow mana-mana tour.
Naik bas, tiket beli siap-siap dari Malaysia.
Harga tiket bas sehala ialah 2470 Yen. So pegi balik dah jadi 4940 Yen.

Tiket ni aku beli kat sini. Memang kena beli 2 kali sebab 2 perjalanan kan, pergi dan balik.
Kalau nak beli tiket ataupun check tiket yang korang beli dari laman web ni, make sure masuk laman web ni di siang hari. Biasa tengah malam sampai subuh website ni ditutup/under maintenance. Transaksi pakai kredit kad ye.

Sebenarnya, ada option lain. Aku juga boleh follow English Tour yang disediakan oleh J-Hoppers. Aku layak dapat 500 Yen diskaun sebab aku tinggal dekat hostel diorang. Harga untuk half day tour kalau ikut J-Hoppers ialah 4400 Yen round trip. Tu belum tolak diskaun 500 Yen. Maklumat lanjut pasal tour syarikat ni korang boleh baca kat sini.

Perjalanan pergi, aku amik bas pertama pukul 7.50 a.m. Semangat tak? Hahahaha.
Baliknya aku amik bas pukul 2.35 p.m.    
Seperti biasa, tiket print siap-siap dari Malaysia. Print sesiap 2 copies. On top of that, simpan juga tiket tu dalam phone. Aku memang complicated dan paranoid begini. Lagipun, aku sorang-sorang kan.

Seawal 7.30 pagi aku dah duduk dalam stesen bas ni.




Perjalanan adalah selama 50 minit sehala.

Dan aku spend masa kat kampung shirakawago ni lebih kurang 6 jam ye. Hahahaha. Lama tak? Apa je aku buat lama-lama dekat situ?

Sebab aku paham diri aku macam mana lah, aku amik keputusan ni. Ye, aku jenis membelek kalau aku dah suka. Segenap pelusuk kampung ni kot aku terjah. Penat jalan laju-laju, aku jalan slow-slow. Nak bergambar elok-elok saja dah satu hal. Ni jenis amik gambar sampai rasa puas hati (walaupun takde la cantik mana hasil petikan lensa aku, wakakaka).  Selagi tak ok, aku takkan berganjak.

Asalnya kan, masa pergi tu, aku jumpa semula dengan awek Thai yang naik bas sama-sama dengan aku dalam perjalanan Kyoto ke Takayama tu. Awal-awal tu, kami jalan sama-sama berempat (ada sorang lelaki Thai pun join sekali). Seronok juga jalan berkawan-kawan lagi-lagi masa nak cari bas nak ke Shiroyama view point kat atas bukit nun. Tapi lepas tu aku mula rasa rimas sebab macam terikat. Aku dah kata aku ni jenis membelek. So aku lambat nun jauh di belakang, sibuk memotografi entahapahapa. While those Siamese nun jauh dekat depan, bak keretapi ekspres rakyat, sambil tertoleh-toleh mencari aku dekat belakang. Sampai 1 masa, aku menggunakan teknik menghilangkan diri dan akhirnya aku bebas, hehe. Lagipun, budak-budak tu plan nak cari tempat untuk makan sarapan. Apa ajelah makanan yang ada untuk aku kat situ, ye tak? Aku dah siap-siap bawak biskut dan onigiri dalam beg sebenarnya. Sebab dah tau dari awal susah nak cari halal food kat situ. Akhirnya kan, aku tak sentuh langsung bekalan makanan yang aku bawak, dek kerana terlalu excited explore kampung tu.

Tiada bayaran dikenakan untuk masuk kampung ni. Melainkan korang berniat nak masuk open air museum ataupun mana-mana temple / museum.. ada lah bayaran dan tiket masuk. Tapi itu pun optional kan.

Sampai! Cuaca suram. Tapi hatiku berbunga riang.



Biasanya, sampai je orang akan terus cari Shiroyama lookout view untuk tengok pemandangan keseluruhan kampung dari atas bukit.

Yang nak naik ke atas guna bas boleh tunggu dekat sini.
Tempat menunggu bas ni tak jauh dari stesen bas aku diturunkan tadi...

Aku masa ni tertanya-tanya jugak, mana bus stop nya? Sebab tak nampak signboard mesra alam. Kena ringan-ringankan mulut lah bertanya tourist lain. Biasanya tourist yang baru sampai sini akan terpusing-pusing mencari tempat menunggu bas ni.. hehe.

Aku dah tak ingat berapa yen tambang naik mini bas ni. Sorry.. Tapi tak sampai la 1000 yen. Option lain ialah hiking untuk naik ke tempat tu. Ada laluan nya. Aku difahamkan laluan hiking tu akan ditutup kalau salji tebal atau cuaca buruk. Harusss...

View from Shiroyama Lookout point.
Kalau masa autumn dan summer mesti cantik ni.. Masa winter ni pun cantik jugak..

Awek siam itu..

Ni camera woman yang buat bisnes amik gambar (photo express) kat atas ni. Boleh je kalau tak nak beli lepas dia amik dan cuci gambar.. tiada paksaan..Kalau tak nak terlibat terus pun boleh. Cakap ajelah sorry, no thank you =)
Aku terjebak juga membeli hehehehe. Kenangan weh. Belum tau dapat sampai lagi ke tidak..

Adalah dalam setengah jam kami melepak kat atas tu. Agak-agak dah puas hati, kami patah balik dekat tempat menunggu bas mini tadi.

Seterusnya ialah aktiviti explore kawasan kampung ni.
Rumah-rumah di sepanjang jalan utama ialah rumah berpenghuni. Kena senyap dan jangan kepoh sangat, untuk menghormati kawasan kejiranan dorang. Aku ni nak bergambar pun segan-segan. Amik gambar tu okay lagi. Kang buat nya tengah aku berposing tepi pintu/tingkap, tiba-tiba owner buka pintu, kan ke bakal mencetuskan suasana awkward. Dah la dengan tripod bagai huhu. Nak suruh orang amik kan gambar, emm..





Setelah aku memisahkan diri dari  warga Thai tadi, aku jumpa suspension bridge ni. Ye, memang jambatan ini yang aku cari.
Suspension bridge yang merentangi Shokawa River. Seberang sana ialah pintu masuk utama.

Nak tunggu jambatan ni kosong memang idok le. Kalau nampak tourist berjalan dalam group lepas tu ada leader bawa bendera kecil dekat depan sekali, besar kemungkinan itu pelancong dari prc. Nasihat aku, pepandai la adjust bila nak bergambar ye hehe. 

Tak berapa nak ada air.. Aku duduk melepak sekejap kat sini menikmati pemandangan sebelum hari tiba-tiba gerimis. Dah jangan cari pasal nak berhujan, baru hari kedua kat sini.. kesihatan kena jaga! Sebenarnya view dekat sini sangat ohsem.. especially kalau air sungai tu banyak.. aku tengok gambar orang lain waktu summer, autumn atau spring especially.. cantik sesangat!

Ohye, melintasi jambatan ni, akan sampai ke pintu masuk utama kampung Shirakawago ni sebenarnya. Aku ni masuk ikut jalan belakang, sebab bas yang aku naik tu bas ekspress biasa. Aku rasa kalau yang ikut tour agency memang akan sampai ke kawasan ni dulu.. sebab ada banyak tempat parkir untuk bas kat situ. Bas tak boleh masuk ke jalan utama dalam kampung ni tadi.

Lebih banyak rumah dekat side sebelum aku menyeberang ke pintu masuk utama ni. Tapi, aku menyeberang sebab nak pergi open air museum / heritage museum yang ada di seberang sana.

Cerita pasal open air museum ni aku sambung dekat Shirakawago Part 2 ye..

Wassalam. Thanks for reading.

Tuesday, 6 June 2017

2016 Winter Solo Trip - Takayama Day 1

Assalamualaikum.
Selamat berpuasa.. dah masuk 11 Ramadan.

Sambung kisah dari sini.

Pagi tu dalam kedinginan aku tunggu bas sorang-sorang. Sejuk weyh keluar asap dari mulut (jakun). Tak lama lepas tu ada ada 2 orang warga Thai datang join aku. Diorang pun macam ragu-ragu betul ke itu bus stop nya. Kami keluarkan tiket masing-masing, tapi tiket kami nampaknya tak sama. Aku punya versi print sendiri, sebab beli online sebelum tinggalkan Malaysia. Diorang punya beli di kaunter, jadi memang berupa tiket cantik.

Lama jugak la aku menunggu sebab aku sampai awal kan. Akhirnya bas pun sampai. Agak lewat sebenarnya bas ni sampai, tapi consider bas bertolak dari Osaka kan, mungkin jalan jammed kot. Dalam bas, free seating nampaknya. Macam biasa selagi bahagian depan ada kosong, aku duduk depan. Bas dah ada penumpang dari Osaka dan tak penuh. Selesa la jugak. Ada plug untuk cas henfon.

Banyak kali juga bas berhenti di beberapa RnR. Aku dah tak ingat sangat tapi lebih 2 RnR.

Antara RnR yang disinggahi


Tandas yang superb tahap kebersihannya.

Mula-mula je aku excited turun. Lepas tu aku dah malas hahaha. 

Sepanjang perjalanan, mata aku disajikan dengan pemandangan yang cantik-cantik especially bila dah makin menjauhi Kyoto dan menghampiri Takayama. If possible pilih la seat tepi tingkap belah kiri ye sebab pemandangan belah situ lebih memukau mata. Aku ni dok belah kanan (belakang driver).. Nak pindah seat belah sana macam dah tak ada empty seat. Aku tengok acik Jepun tepi aku yang duduk belah kiri rilek je tido, sedangkan aku punya leher ni dah ala-ala burung dodo dah, tertinjau-tinjau kepingin nak tengok pemandangan belah sana. Heww. Ko boleh bayangkan tak situasi itu? *urut dada bersabar*  
Di satu tempat tu, siap nampak salji atas jalan. Memang jakun habis aku masa tu sebab aku memang tak pernah lagi nampak salji depan mata. So terbit sikit la bunga-bunga dalam hati, kot-kot la dekat Takayama nanti ada salji jugak.

Aku kan, datang ke Jepun waktu ni dengan harapan setinggi gunung nak tengok dedaunan semasa autumn sebenarnya, hehehe. Baik di Shirakawago, mahupun area Hozugawa / Arashiyama, aku memang berhajat nak tengok tempat tu dalam keadaan daun kekuningan. Ehhe bab ni nantilah aku sambung bila sampai masanya. 

Kami melalui banyak terowong. Aku tak kira berapa terowong tapi lebih 20 terowong. Memang dorang tebuk bukit dan gunung untuk buat laluan ke kawasan Takayama ni kan.

Ohye. Kalau inginkan view superb semasa nak ke Takayama juga dianjurkan untuk naik Shinkansen dari Nagoya ke Takayama. Tapi bajet nya pun lebih lah.

Dalam pukul 12.30 tengah hari macam tu sampailah ke Takayama. Alhamdulillah.
Memang macam pekan kecik je. Sangat lah bertenang, dan aku suka. Ohye, takde salji kat sini walaupun on the way tadi ada nampak salji atas jalan! kekekeke~~ aku nampak juga ada seketul ais yang dah comot-comot atas jalan. Agaknya ada salji turun beberapa hari sebelumnya. Awek Thai tadi dah bid farewell, dorang stay hotel lain.


Aku pada mulanya agak terpinga-pinga jugak lah macam ayam berak kapur, tak tau nak belok kiri ke,kanan. Last-last aku on je location, bukak map. Lupa pulak aku kan ada pocket WIFI, kekeke. Berpandukan map, sampai lah aku di J-Hoppers Hida Takayama. Cuaca baik waktu tu. Cuma aku je lah, sedikit pancit. Sejak dari touchdown semalamnya mana ada proper rest. Body 34 tahun dah tak macam umur 30 tahun okay, huhu,. Lepas selesai urusan check in di kaunter, aku masuk bilik. Aku amik female dorm. Ada dekat tingkat 3. Tapi no hal walaupun tingkat 3 sebab ada lift. Aku orang pertama masuk dorm so bebas pilih katil. Aku suka sangat susun atur dorm ni. Besar, luas, selesa. Kemain aku pilih katil dengan panorama cantik tepi tingkap, boleh tengok pemandangan, kelass kau. Walaupun cuma dorm. Ohye duduk dorm, biasalah katil double decker. Sebab aku manusia pertama jadi dapat lah katil bawah.



Pemandangan dari tingkap tepi katil aku. 

Petang tu, aku keluar juga jalan-jalan sekitar Takayama walaupun dah lewat. Sebenarnya tak ada la lewat sangat. Tapi sebab winter kan. Pukul 5 petang macam tu dah mula gelap.
Sebelum tu, aku banyak berlengah-lengah dekat bilik. Kemas barang, unpack, baring-baring, terhegeh-hegeh.. hehe. Tapi aku suka kot sebab boleh leisurely take my own sweet time and no rushing. Itu pun macam satu terapi tau tak. So, penutupnya silalah enjoy gambar pemandangan bandar Takayama ni. Seterusnya jika aku sambung cerita, mungkin tentang trip ke Shirakawago, the highlight of this trip!



Finally.. Nakabashi Bridge in front of me!


Autumn? Dedaunan? Lupakan saja..
Kena pegi lain kali... huhu

Takayama Jinya. Bangunan ofis lama. Aku tak masuk. Kena bayar 430Yen kalau tak silap. 

Pemandangan dekat old town Takayama ni, tak jauh beza dengan pemandangan di old town Nara pada aku..


 Maskot kawasan Hida. Namanya Sarubobo, yang bermakud baby monkey. Aku tau saru adalah monyet, sebab tengok katun Naruto. Ada watak nama Sarutobi dalam Naruto ehehe.

Sarubobo dalam pelbagai saiz, yang dijadikan tangkal. Masyarakat di sini percaya tangkal sarubobo ni boleh membantu sesuatu perkahwinan tu jadi bahagia dan jugak tangkal supaya senang untuk ibu-ibu melahirkan anak.

Kajibashi Street. Bandar Takayama di remang senja. 

Family Mart depan stesen bas Takayama. Aku hari-hari singgah sini beli Famima Green Latte. Minum green latte ni dalam cuaca sejuk-sejuk kat luar ni.. ❤❤

Tadaaa. Kembali ke asrama. Depan tu hostel aku duduk. Dorm aku duduk dekat tingkat 3, belah kanan tu. 

Assalamualaikum, thanks for reading ya..
(I'm curious, who are you, readers..)